Skocz do zawartości
IGNORED

używany odtwarzacz CD - pomoc w wyborze

maciej_a

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie kompletuje swój pierwszy zestaw stereo. Nie mam wielkich wymagań bo wszystko będzie lepiej grało niż zwykłe kino domowe z małymi kolumienkami.

Po odsłuchu oraz przeliczeniu dostępnej kasy udało mi się skompletować:

- amplituner - Pioneer VSX 916

- kolumny TAGA 606 v3 (wiem że są dla wielu szmelcem choć w tej cenie czyli ok 800zł za kpl to jak na moje wymagania wystarczą)

Pokój ok 16m2, muzyka jakiej słucham to rock, pop lata 70, 80, 90te (np Queen, Guns N Roses, Metalica, Genesis, Nirvana).

Potrzebuje teraz kupić jakiś odtwarzacz CD który będzie grał przyzwoicie i w razie czego dostępność lasera nie jest kłopotliwa. Obecnie gra to wszystko na odtwarzaczu dvd Sony NS-300 ale coś mi nawala i nie jest opłacalne naprawianie tego.

Acha... I najważniejsze... Mogę na to przeznaczyć 200-300zł. Oczywiście biorę pod uwagę tylko używki.

Czytałem różne opinie i trochę mam mentlik. Polecają Onkyo, Marantz, Yamaha, Pioneer, Denon...

Mogę kupić za ok 250zł od znajomego w super stanie Onkyo 7333 (pierwszy właściciel). Warto? Może pomożecie mi ewentualnie jeszcze coś wybrac?

a jak wygląda dostępność laserów w razie czego? Wiem że są firmy do których lasery są bardzo tanie a jak to wygląda z Onkyo? A co sądzicie o np Denonach DCD-1500 czy 1300?

Pytane jest takie.... Czy na sprzęcie jakim dysponuję jestem w stanie odczuć (usłyszeć) różnicę w dzwięku? Lubię ciepłe, z dobrym basem brzmienie choć nie wiem czy takie połączenie zestawu pozwoli na to

Zobacz to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Odrobinę drożej, ale kolega miał ten odtwarzacz i był bardzo zadowolony,

(nie ja sprzedaję :)

pzd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale co w podobnej cenie (oczywiście używany sprzęt) zwrócić jeszcze uwagę?

Do 300zł polecam Denona DCD-1015 na KSS-240A.

Wyzej wspomniany CD-67 tez OK, ale z tymi laserami tam to roznie, ciezko trafic na sprawny przy zakupie. A jak sie nie boisz nie dostepnych głowic to moze chcesz Marantza CD-62? Mam takiego w idealnym stanie, czyta wszystko jak przeciąg.

Ooo ten Marantz fajny. Miałem - jedwabisty dźwięk. Mój był KI Signature.

KI to CD-63, moim zdaniem nie warto dopłacać razy dwa. Lepiej kupic CD-67.

?👈

Do 300zł polecam Denona DCD-1015 na KSS-240A.

Wyzej wspomniany CD-67 tez OK, ale z tymi laserami tam to roznie, ciezko trafic na sprawny przy zakupie. A jak sie nie boisz nie dostepnych głowic to moze chcesz Marantza CD-62? Mam takiego w idealnym stanie, czyta wszystko jak przeciąg.

KI to CD-63, moim zdaniem nie warto dopłacać razy dwa. Lepiej kupic CD-67.

Tak jak napisałem zależy mi na takim który mimo wieku pogra jeszcze trochę a ewentualna wymiana lasera nie będzie kosztowała więcej niż wartość samego odtwarzacza.

Rozumiem ze raczej brać pod uwagę Deneny lub Marantze?

Tym Marantzem CD-62 moze i bym sie zainteresował;-) Oczywiście jesli jest w dobrym stanie wizualnym i technicznym bo będzie wystawiony na zewnątrz więc będzie na widoku

Nie dość ze dobre opinie to jeszcze do tego bardzo efektownue wygląda

a moze coś takiego? Dostałem małą podpowiedz od kogoś bardziej zaawansowanego w te tematy:

- Marantz CD-62

- Magnat Suprime 1002

i do tego kupię jakiś używany tuner. Na razie jeszcze pochodzi to na moim Pioneer VSX-916 ale za kilka miesięcy zmienię na cos lepszego.

Zamienię ten amplituner na integre. Może też zostawię ten Pioneer żeby grał z kinem domowym a do stereo zrobię osobny zestaw. Pytanie tylko czy ten Marantz z Magnatami 1002 to dobry pomysł w takich ramach cenowych jakie mnie ograniczają.

• 2 tygodnie później...

Szukam nowego CD bo stare dokonuje żywota (technics sl-p720) i szukam czegoś lepszego.Sprzęt do którego to będzie podłączone to amplituner carvera 6250 i kolumny Arcusa tm85. Zależy mi na tym żeby to fajnie zagrało budzet może być większy jeśli stwierdzicie ze warto w coś droższego zainwestować. Muzyka słuchana jest najróżniejsza jazz blus rock ... Z góry dziękuje za odpowiedzi

Kup do tego zestawu jakiś BD-to i filmy pooglądasz,koncerty itd,bo na CD 1000 pln wydawać nie ma sensu.do tego zestawu.

A jak koniecznie CD to coś używane za 200-400 pln w dobrym stanie i po zawodach.

Wiesz.. gdybym miał 1000k zł to bym wolał raczej sobie kupić jakiś nieduży pałac niż używane CD.

Przemyśl ten zakup...

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

1000k PLN to dość dużo na CD :)

Ciekawa koncepcja :-)

Wynika z niej pośrednio, że świetny, cudownie brzmiący CD można kupić za np. 200 zł ?

Powiem więcej, bardzo ciekawa koncepcja :-)

Smuga cienia spowija..;-)

Ciekawa koncepcja :-)

Wynika z niej pośrednio, że świetny, cudownie brzmiący CD można kupić za np. 200 zł ?

Powiem więcej, bardzo ciekawa koncepcja :-)

Mówisz i masz :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wersja demo, proszę!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie ma co ukrywać, to najsłabszy model jaki wypuściła ta firma, wysyłkę do Polski masz za free!

Tutaj masz trochę informacji w języku PL

Ukryta Zawartość

Uważam, że w tym przedziale cenowym nic lepszego nie znajdziesz i masz okazję kupić "nowy demo" odtwarzacz. Na allegro trzeba dać około 1300 pln. Zagraniczna prasa dobrze opiniuje ten odtwarzacz w tej kasie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

masakra

tyle postów nic niewnoszących

kolega zadał proste pytanie i nawet was nie stać na prostą odpowiedź ( dramat )

jak chcecie się ponabijać to nie traćcie czasu na dogadywanie i mądrzenie się tylko spójrzcie w lustro tam przynajmniej bedzie się z czego pośmiać

a wracając do tematu

sam poszukuję odtwarzacza cd w tej cenie i powiem szczerze że nie jest to łatwe ponieważ trwa to już od jakichś 4 miesięcy

jeżeli chodzi o forum to nic ciekawego mi tu nikt nie polecił poza jedną osobą ale to inny temat

najlepiej kolego to badaj ALLEGRO i czekaj , oczywiście jeszcze tutaj jest dział z ogłoszeniami i tu masz jeszcze fajną stronke z zagadnieniami audio która posiada dział z ogłoszeniami

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

W tej cenie jest dużo używek, ale niestety są to stare, wyeksploatowane, "wypierdziane" sprzęty. Trzeba uważać i jak kolega wspomniał intensywnie szukać.... cukiereczki schodzą bardzo szybko. Tak będzie również z tym CD, do którego wysłałem linka, bodajże są dwie sztuki dostępne.

Po przewaleniu dziesiątków używanych CD do 1000 zł zawsze polecam wszystkim CA D500SE. To jedyny niskobudżetowy player, który po wpięciu do systemu powiedzmy za 3 do 8kzł nie powoduje degradacji dźwięku. Są dwie jego wersje, pierwsza, czarna z zielonym wyświetlaczem i V2, srebrny przeważnie, z wyświetlaczem błękitnym. W porównaniu do wysokich modeli Technics, Sony, Denon itp. mamy tu do czynienia z prawdziwą sceną muzyczną i z odseparowanymi źródłami dźwięku. Tani i dostępny laser też nie jest bez znaczenia. V2 jest bardziej analityczny od V1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pisałem do tego użytkownika o sprzedaż w celach dalszej odsprzedaży (bardzo atrakcyjna cena), lecz chyba nie zna angielskiego bo nic nie odpisał :P spróbuj, może Ci się uda. Cechą odtwarzacza jest lampowy bufor wyjściowy.

Ukryta Zawartość

Generalnie ja Ci powiem, że szukałem CD do 4tyś, przewertowałem kilka modeli, miałem u siebie na odsłuchach.

A ostatecznie wybrałem SM6 za nieco ponad 2tyś...

Może warto dołożyć i kupić coś bardziej przyszłościowego?

Świetny DAC do komputera, i możliwość przechowywania WSZYSTKICH płyt na dysku sieciowym NAS.

Po co wertować krążki?

Do tej klasy sprzętu wystarczy Ci używany CD do 400 zł - ale musi ciepło grać. Taki CD i tak będzie grał w wyższej klasie niż pozostałe Twoje sprzęty więc nie musisz przepłacać - większe pieniądze nie przyniosą Ci żadnej poprawy jakości. Kieruj się też dostępnością i ceną lasera. Kup taki odtwarzacz jak Marantz CD-63mkII, CD-67OSE, Kenwood DP-7050 / 7060, Yamaha 993, 880, 870, Aura CD-50.

Mówisz i masz :)

Ukryta Zawartość

napisałem " cudownie brzmiący cd ", a nie PD-S 701, który jest odtwarzaczem jako takim...a to różnica

Ukryta Zawartość

Smuga cienia spowija..;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.