Skocz do zawartości
IGNORED

M2Tech Young, NAD M51, Hegel HD20 czy W4Sound - który DAC wybrać?

leon_2003

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli lampizator gra jak auralic to chyba jest maly problem:)

a serio, to po prostu nie wierze

ale pozostanmy przy swoim, to tylko audio

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Nikt mi nie wierzy i jest jak jest ;-) Producenci DAC zarabiają ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Kolego Muda te daci co słuchałeś albo miałeś to nie jest jakiś wyznacznik bo są przynajmniej przeciętne i nic specjalnego

Zależy z którego punktu finansowego na to patrzeć .

Jeden powie że rDAC jest super , inny że M-DAC .Inny powie że Vega a jeszcze inny że dopiero DAC za 40 000zł zagra .

Fakt jest też taki ze danego DACa trzeba rozpatrywać w konkretnym systemie z konkretnym transportem .

Ale mogę Ci przyznać rację bo to co do tej pory słuchałem zostaje sporo w tyle za Wadią .

Wadia nie gra barwnie i trzeba było pokombinować ale interkonekt i zasilający wystarczył .

Napisz jakie wdeług Ciebie są te dobre DACe

Zgadzam się, że dobre transporty brzmią tak samo. I to powoduje, że DACi brzmią tak samo.

Ile miałeś współczesnych DACów ?

1/4 rynku czy jeszcze mniej ?

A ja się cieszę ze mam w tym momencie 3 transporty i każdy gra inaczej . Dzięki temu daną płytę mogę puścić na transporcie na którym zagra mi najlepiej a różnic miedzy realizacjami nie da się przeskoczyć najlepszym DACem i najlepszym transportem . Zawsze coś będzie grało super a coś do dup...y

żeby tylko jeszcze kogoś mieć zaufanego w Japonii :-))

Chłopaki z klubu Sansui ściągają klamoty z Japonii .

Może tam popytaj .

Zapytaj też Andrzeja z Rabki . Jak dobrze pamiętam mówił że może ściągnąć Pioneera z Japonii więc i może ściągnie Luxmana .

Gość aqs

(Konto usunięte)

Zależy z którego punktu finansowego na to patrzeć .

Jeden powie że rDAC jest super , inny że M-DAC .Inny powie że Vega a jeszcze inny że dopiero DAC za 40 000zł zagra .

Fakt jest też taki ze danego DACa trzeba rozpatrywać w konkretnym systemie z konkretnym transportem .

Ale mogę Ci przyznać rację bo to co do tej pory słuchałem zostaje sporo w tyle za Wadią .

Wadia nie gra barwnie i trzeba było pokombinować ale interkonekt i zasilający wystarczył .

Napisz jakie wdeług Ciebie są te dobre DACe

Ile miałeś współczesnych DACów ?

1/4 rynku czy jeszcze mniej ?

A ja się cieszę ze mam w tym momencie 3 transporty i każdy gra inaczej . Dzięki temu daną płytę mogę puścić na transporcie na którym zagra mi najlepiej a różnic miedzy realizacjami nie da się przeskoczyć najlepszym DACem i najlepszym transportem . Zawsze coś będzie grało super a coś do dup...y

Chłopaki z klubu Sansui ściągają klamoty z Japonii .

Może tam popytaj .

Zapytaj też Andrzeja z Rabki . Jak dobrze pamiętam mówił że może ściągnąć Pioneera z Japonii więc i może ściągnie Luxmana .

Z DAC które przetestowałeś w jakiej kolejności byś je umieścił od najlepszego do najgorszego cena nie ważna

Z DAC które przetestowałeś w jakiej kolejności byś je umieścił od najlepszego do najgorszego cena nie ważna

Tak się nie da bo wiele zależy od systemu i co jest transportem bo jeden DAC gra dobrze po coaxie a drugi po USB.

W suchym , rozdzielczym systemie sprawdzi się Xindak DAC20 a z Wadią nie da się tego słuchać .

I na odwrót .

Przed Wadią moim topem był Stream Magic 6 ( miałem jeszcze NAIM CDX i po RCA Krell KAV280CD ) po coaxie z Pioneerem PD 9700 w roli napędu i sieciówką WW Stratus 5.2

Ale i też system miałem pod niego strojony i moim priorytetem był DAC który wyciska jak najwięcej informacji z płyt a resztę kształtowałem sobie elektroniką i kablami .

Wadia jest dużo lepsza od nich wszystkich ale grała zbyt lekko więc musiałem zmienić interkonekt .

Za jasno było nawet z Van Den Hulem Orchidem i First Ultimate MKII . Dopiero Cardas Neutral Reference dodał masy , złagodził krzykliwość nie ujmując Wadii dynamiki i rozdzielczości .

Gość aqs

(Konto usunięte)

Tak się nie da bo wiele zależy od systemu i co jest transportem bo jeden DAC gra dobrze po coaxie a drugi po USB.

W suchym , rozdzielczym systemie sprawdzi się Xindak DAC20 a z Wadią nie da się tego słuchać .

I na odwrót .

Przed Wadią moim topem był Stream Magic 6 ( miałem jeszcze NAIM CDX i po RCA Krell KAV280CD ) po coaxie z Pioneerem PD 9700 w roli napędu i sieciówką WW Stratus 5.2

Ale i też system miałem pod niego strojony i moim priorytetem był DAC który wyciska jak najwięcej informacji z płyt a resztę kształtowałem sobie elektroniką i kablami .

Wadia jest dużo lepsza od nich wszystkich ale grała zbyt lekko więc musiałem zmienić interkonekt .

Za jasno było nawet z Van Den Hulem Orchidem i First Ultimate MKII . Dopiero Cardas Neutral Reference dodał masy , złagodził krzykliwość nie ujmując Wadii dynamiki i rozdzielczości .

dzięki za podsumowanie, ja zastanawiam się pomiędzy rDAC, V90DAC a SM6

rDAC gra dobrze ale z zasilaczem na regulatorze Tedy Pardo .

Kiedyś takie robiłem forumowiczom sprowadzając od T.P. regulatory z Izraela . Czasem pojawiają się takie bo sporo ich zrobiłem .

SM6 to rozwiniecie rDACa z TP o lepszą dynamikę i rozdzielczość . rDAC ma wycieniowane skraje pasma a SM6 nieco podbite .

Dzisiaj cena SM6 w pierwszej wersji jest tak niska że nawet nie ma się co zastanawiać a niejako gratis mamy fanie grający tuner internetowy i strumieniowiec .

Może też służyć jako preamp do końcówki .

Fajnie się zgrywa z wyżej wymieniona sieciówką .

Gość aqs

(Konto usunięte)

rDAC gra dobrze ale z zasilaczem na regulatorze Tedy Pardo .

Kiedyś takie robiłem forumowiczom sprowadzając od T.P. regulatory z Izraela . Czasem pojawiają się takie bo sporo ich zrobiłem .

SM6 to rozwiniecie rDACa z TP o lepszą dynamikę i rozdzielczość . rDAC ma wycieniowane skraje pasma a SM6 nieco podbite .

Dzisiaj cena SM6 w pierwszej wersji jest tak niska że nawet nie ma się co zastanawiać a niejako gratis mamy fanie grający tuner internetowy i strumieniowiec .

Może też służyć jako preamp do końcówki .

Fajnie się zgrywa z wyżej wymieniona sieciówką .

A oryginalny zasilacz jest wystarczająco dobry do SM6

Zadaj dobie trud i popatrz na tył SM6.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

zajrzałem ładny ale przód ładniejszy

a na poważnie to proszę wytłumacz

SM6 ma zwykły wtyk sieciowy, popatrz na tył urządzenia

Może trzeba sprawdzić ile wychodzi z wbudowanego zasilacza w SM6 volt i jeśli to 6v to przylutować tam kabelki z zasilacza Teddyego.

Muszę przyznać że dzwięk rdaca z Teddym bardzo mi pasował. Natomiast Hegel 25 taki zbyt chudziutki.

Mnie najbardziej oczarował Audio Note 2.1 x signature dac, Black Dragon idzie z brzmieniem w podobnym kierunku chociaż jest bardziej szczegółowy ale takiej barwy jeszcze nie posiada ale wiadomo tam są lampy.

W Xindacu dac20 niby też są lampy ale i tak zagrał u mnie gorzej jak poprzedni mój dac North Stara m192 który uważam też za dobry dac którego wadą też właśnie była taka lekkość i zwiewność brzmienia. Smok mimo że jest bardzo szczegółowy w ogóle nie osusza brzmienia gra w sposób bardzo nasycony, masywny i barwny. Na przykład struna kontrabasu ma swoją masę ale wyraźnie słychać jak i z jaką prędkością wibruje, wcześniej takiego efektu nie miałem.

Mnie najbardziej oczarował Audio Note 2.1 x signature dac, Black Dragon idzie z brzmieniem w podobnym kierunku chociaż jest bardziej szczegółowy ale takiej barwy jeszcze nie posiada ale wiadomo tam są lampy.

W Xindacu dac20 niby też są lampy ale i tak zagrał u mnie gorzej jak poprzedni mój dac North Stara m192 który uważam też za dobry dac którego wadą też właśnie była taka lekkość i zwiewność brzmienia. Smok mimo że jest bardzo szczegółowy w ogóle nie osusza brzmienia gra w sposób bardzo nasycony, masywny i barwny. Na przykład struna kontrabasu ma swoją masę ale wyraźnie słychać jak i z jaką prędkością wibruje, wcześniej takiego efektu nie miałem.

Jakie wyszczególniłbyś różnice pomiędzy Xindak dac20 a Black Dragon ?

Teraz już nie napiszę jakie różnice, xindaca słuchałem kilka lat temu teraz już mam całkiem inne klocki. Ale porównując do podłączonego tak samo North Stara dźwięk Xindaca był wolniejszy mniej przestrzenny miał mniej blasku i płynności.

Chociaż na pewno był masywniejszy

W Xindacu dac20 niby też są lampy ale i tak zagrał u mnie gorzej jak poprzedni mój dac North Stara m192 który uważam też za dobry dac którego wadą też właśnie była taka lekkość i zwiewność brzmienia

Xindak DAC20 to Hi ENDowo zrobiony DAC ale spierniczyli wszystko wstawiając na siłę bufory na wyjściu . Lampowy też .

Dużym jego ograniczeniem są tez te 4 żółte polipropyleny na wyjściu i wystarczy wymienić je na 4x czerwony Jantzen a zostaje barwa ale rozdzielczość z całkiem innej bajki .

Przerabiałem je , pisałem ja i ich właściciele w klubie o tych przeróbkach Xindaka .

North Stara m192 który uważam też za dobry dac którego wadą też właśnie była taka lekkość i zwiewność brzmienia.

Uważam że ta lekkość i " ostrość " grania tych starszych DACów to nie ich wina ale to z czym im przyszło dzisiaj grać.

Kiedyś jak ktoś kupował taki sprzęt to miał KOLUMNY na wielkich przetwornikach a nie 17cm pierdziawki udające prawdziwe kolumny .

No i brakuje masy i dociążenia .

takie pytanko ogólne

dlaczego producenci topowych daców nie korzystają z rozwiązania z akumulatorami bateryjnymi? Przeciez to załatwia temat zasilaczy i zasilania - nic nie sieje i jest lepsza jakość

dlaczego producenci topowych daców nie korzystają z rozwiązania z akumulatorami bateryjnymi?

Bo w cale nie są takie super ?

Przeciez to załatwia temat zasilaczy i zasilania - nic nie sieje i jest lepsza jakość

rDAC z akumulatorem gra gorzej od regulatora Teddy Pardo

Palmer do M2ech Younga prawie nic nie daje a daje mniej niż lepszy interkonekt który za te wtedy 3600zł można już kupić naprawdę porządny .

dzieki za odpowiedz nie mialem okazji porownac - teoretycznie takie rozwiązanie zdaje się być korzystniejsze bo omiajamy wszelkie zaklocenia z sieci

Witam - ja także jestem na etapie wyboru nowego daca i chciałbym posiadać coś naprawdę dobrego np. jeden z tych wymienionych w temacie, aktualnie choruję na hegel hd12 bo rzekomo ma najlepiej pasować do mojego stereo ale ja nie o tym chciałem. Z czystej ciekawości czy słuchał ktoś z Was może Atoll dac200 ?

Wypożyczylem ostatnio Atolla ST 200, do którego podłączyłem coax. mojego CA 752BD. Musze przyznać ,że mnie nie zachwycił. Przy przełączaniu źródeł różnica była kosmetyczna no rzecz Atolla, jak dla mnie nie warta kasy jaką trzeba za niego wyłożyć. Duże lepsze wrażenie zrobił na mnie Hegel HD20.

Witam

Mam możliwość zakupu DAC-a Brystona. Powiedzcie koledzy z jakimi urządzeniami warto w/w sprzęt porównać przed podjęciem ostatecznej decyzji o zakupie? Mój zestaw aktualny w"stopce"

Mam możliwość zakupu DAC-a Brystona. Powiedzcie koledzy z jakimi urządzeniami warto w/w sprzęt porównać przed podjęciem ostatecznej decyzji o zakupie? Mój zestaw aktualny w"stopce"

Tak się nie da . Zbyt mało danych podałeś .

Po pierwsze co będzie transportem ?

A i tak byś musiał go sprawdzić u siebie czy wpasuje się w system , akustykę , słuchaną muzykę i preferencje .

Wypożyczylem ostatnio Atolla ST 200, do którego podłączyłem coax. mojego CA 752BD

A wzmacniacz to Yamaha RX-V 3800 ?

muda 44

miałem Brystona u siebie w domu

grał z CD Rotel 02. Samsung BD H5900 i wreszcie z kilkunastoletnim odtwarzaczem DVD Philipsa

z każdym źródłem było dobrze ale docelowo myślałem o jakimś urządzeniu np: Pioneera z talerzykiem z seriiPD-S****

trudno przesłuchać wszystkie DAC-i dostępne na rynku w zbliżonej kwocie co Bryston BDA-1 ( bo o nim piszę)

dlatego chciałem prosić o Wasze opinie i pomoc.

Co by warto jeszcze było posłuchać? Może NORTH STAR DESIGN 24/192 a może inny?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.