Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 3020 dobór tanich kolumn

pikwas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zostałem szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza NAD 3020. W sumie to początek mojej przygody z Hi-Fi. Zamierzam wypełnić dźwiękiem pokój około 4,5 x 4,5m. Do tego chciałbym zakupić odtwarzacz cd, zapewne to też będzie jakiś NAD, ale to później. W tej chwili najistotniejsze dla mnie jest aby dobrać odpowiednie kolumny. Będę słuchał muzyki rockowej, oraz elektronicznej, dlatego poszukuję czegoś o jak najszerszym paśmie. Sporo czytałem, przez co zgłupiałem. Co forum to inne propozycje. Szukam zestawu do 400zł. Czy jest to możliwe ?

https://www.audiostereo.pl/topic/117059-nad-3020-dob%C3%B3r-tanich-kolumn/

Kanonicznie byłoby połączyć ze starszymi kolumnami Mission - np 770.

W czasach gdy 3220 był produkowany takie zestawienie uważano za bardzo udane.

Znalazłem TL80 w dobrej cenie, ale to kolumny zamknięte. Mission 770 to kolumny z otwartą obudową, nie mogę w tej chwili takich znaleźć na sprzedaż. Druga sprawa to to, że dobrze byłoby poczuć te niskie Hz dzięki otwartej obudowie, tylko czy to nie profanacja ?

Do rocka ten wzmacniacz, to nie bardzo. Ma rozlazły bas. On się nadaje do jazzu, klasyki. Tu można się zachwycać ciepłym, lampowym brzmieniem.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Ok, mam więc dwa typy, co prawda bardzo różne, ale proszę o podpowiedź:

Mission 701

Telefunken TL80

To zupełnie inne kolumny, czy biorąc pod uwagę ten rozlazły bas w NAD 3020 pomogę sobie trochę kupując kolumny z zamkniętą obudową ? Jednocześnie obawiam się, że przy takich kolumnach może być go za mało. Za tymi kolumnami przemawia ich dolny zakres.Mogę je mieć za 500zł, Mission 701 za 300zł.

Skąd jesteś? Mam na stanie kilka par kolumn z różnych przedziałów cenowych. Mógłbyś wyrobić sobie pogląd na temat brzmienia różnych klocków (dodatkowo mam kolumny na sprzedaż w cenie, którą dysponujesz Magnat Sonobull i monitory Jamo J 71).

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Skąd jesteś? Mam na stanie kilka par kolumn z różnych przedziałów cenowych. Mógłbyś wyrobić sobie pogląd na temat brzmienia różnych klocków (dodatkowo mam kolumny na sprzedaż w cenie, którą dysponujesz Magnat Sonobull i monitory Jamo J 71).

Mieszkam niedaleko Puław, w sumie często bywam w Warszawie i Radomiu. Chętnie podjechałbym z NAD-em.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.