Skocz do zawartości
IGNORED

Problem ze środkiem przy połączeniu B&W685 z NadC356

mwojtex

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem wzmacniacza do B&W685, które dotąd napędzał amplituner kina domowego ...i znalazłem ...i co dalej?

Po przesłuchaniu w domu Marantz PM6003 i NAD C326, niestety chyba zdecydowanie za krótkim, kupiłem Nad C356 BEE + C546 BEE.

Pierwsze wrażenia niesamowite, (jak przy odsłuchu C326), ale im głębiej w las...

Żeby się nie rozpisywać, góra dla mnie w sam raz, dołu chyba nawet za dużo, ale ja tak lubię, natomiast środek zdecydowanie nie taki. Wokale jakby przesterowane, scena niewyraźna, brak przejrzystości i to praktycznie w każdym rodzaju muzyki.

Żeby było zabawniej zyskałem to czego mi brakowało, a straciłem to, co miałem.

Czy w takiej sytuacji warto ratować się kablami?

685 mają podbity bas i górę = przyciętą średnicę. Poszukaj równiejszych kolumn. Np. Elac BS244

Tyle, że 685 mam i to do nich właśnie dobierałem elektronikę. Wiem, że one mają kiepski środek, ale na amplitunerze kd był on dużo bardziej klarowny niż obecnie, więc zakładam, że jednak coś nie do końca jest ok.

Wymiany kolumn raczej na razie nie rozważam, dlatego pytanie, czy można się ratować kabelkami.

Obecnie kabel głośnikowy to bardzo budżetowy profigold, a interkonekt to Klotz R-Audio z alledrogo.

No i przyjdzie wymieniać kolumny, a miało się skończyć na elektronice.

Wymiana kabelka na audioquest nieco rozjaśniła średnicę, ale nic więcej się z tymi bowersami raczej zrobić nie da.

Będzie powrót z monitorów do podłogówek.

Dlatego pytanie w co celować.

Budżet 3 tys.

Pokój 16m2, muzyka od jazz po hard-rock.

Oczekiwania:ciepłe granie, z czytelnym środkiem i wyrazistym dołem.

Póki co zaproponowano mi odsłuch elac fs 68.2, w innym salonie bym chciał posłuchać jak będą mieli AA Phoebe III.

Inne propozycje mile widziane

Póki co zaproponowano mi odsłuch elac fs 68.2, w innym salonie bym chciał posłuchać jak będą mieli AA Phoebe III.

Jakby udało się odsłuchać ELAC FS 68.2, szczególnie na repertuarze jazzowym, to proszę o info. Ja mam taki zestaw ( ELAC FS 68.2 z NADem 356BEE ) u siebie w chacie, co prawda w zupełnie innym pomieszczeniu. Jestem ciekaw percepcji brzmienia.

Jakby udało się odsłuchać ELAC FS 68.2, szczególnie na repertuarze jazzowym, to proszę o info. Ja mam taki zestaw ( ELAC FS 68.2 z NADem 356BEE ) u siebie w chacie, co prawda w zupełnie innym pomieszczeniu. Jestem ciekaw percepcji brzmienia.

też bym posłuchał :)

Gość

(Konto usunięte)

685 mają podbity bas i górę = przyciętą średnicę

...jakoś nie zauważyłem, a słuchałem ich około 2 lat...tak samo często na forum pisze się, że Proac Studio 100 są ostre i suche...dziwne...MF M3i zrobił z nich miśki...

Napisano dziś, 22:32

Wyświetl postUżytkownik Kyle dnia 03.01.2015 - 16:23 napisał

685 mają podbity bas i górę = przyciętą średnicę

...jakoś nie zauważyłem, a słuchałem ich około 2 lat...tak samo często na forum pisze się, że Proac Studio 100 są ostre i suche...dziwne...MF M3i zrobił z nich miśki...

Nie zuważyłeś kolego, ale pomiary pokazuja to bardzo wyraźnie -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co zaś do MFów, prawda to, że to miśki jednak wielu takie misiowate granie odpowiada i odbija muzykalnością do jazzowego plumkania jak znalazł!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fajny test. Taki wykres - góra pracuje od 6 kHz, a dół tłumiony nadwymiarową zapewne indukcyjnością, żeby zgubić grzebień rezonansów poza pasmem woofera daje właśnie efekt wyrżnięcia całego środka pasma.

Ale z drugiej strony pomiędzy 1 a 6 kHz pracuje pewnie na tym poprawionym ( za pomocą smoothingu w pomiarach ) grzebieniu.

Ale widocznie gra i tak znakomicie - na nagrodę EISA ;-)

Pytania mogą być tylko dwa: który głuchy z którym głuchym i w jakich proporcjach podzielił się tymi dwoma sumkami..

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 3 tygodnie później...

Pierwsze odsłuchy mam za sobą. Co ciekawe, kiedy ja zamierzam powrócić do podłogówek, sprzedawca uważa, że do 16m tylko monitory.

Oczywiście elektronika identyczna jak moja, czyli Nad C356 BEE + C546 BEE

Pomieszczenie odsłuchowe może nieco mniejsze niż mój pokój, oczywiście akustycznie zgoła inne.

Na początek poszły podłogówki Elac FS77 i faktycznie bas zabił wszystko, odpadły w przedbiegach.szybko też odpadły B&W CM1 S2. Bas bez kontroli, taki rozlany, środek bardzo przeciętny, cofnięty, dużej różnicy między moimi 685 nie było.

Na dłuższym słuchaniu pozostały:

ELAC BS 142 - scena, przestrzeń, kontrola basu, brzmienie instrumentów, wszystko na swoim miejscu, niestety przy dłuższym słuchaniu nieco "suche", może nazbyt sterylne, przy słabo zrealizowanych nagraniach wręcz męczące (wokal Fisha boleśnie drażniący)

PSB Speakers Imagine B - inaczej niż elac, ładna barwa instrumentów, wokale lekko wypchnięte do przodu, tylko jakoś bez polotu

PSB Speakers Imagine X1T - więcej wybaczają kiepskim nagraniom, przy dobrych za to instrumenty nieco spłycone, takie zagubione, bas ładny, idący dołem, przy cichym słuchaniu dobrze wypełniający otoczenie, fajna ciepła barwa

Dodam, że moje wrażenia były zgoła odmienne od uwag sprzedawcy :)

Szukam dalej, problem w tym, że w okolicy już z nad-em nie posłucham

Budżet pewnie przyjdzie nieco powiększyć, ale chcę żeby zmiana kolumn była nie tylko widoczna, ale też słyszalna

Moje kolejne pomysły: podłogówki: Dali IKON 5 MK2, Monitor Audio Silver 6, Paradigm MONITOR 11 v.7, Focal CHORUS 716.

Jeżeli ktoś słucha w/w kolumn, lub podobnych w pokoju zbliżonym wielkością do 16m, wszystkie opinie mile widziane, piszcie też proszę, czy nie macie problemu z nadmiarem basu.

Z lektury forum wynika, że ciekawą alternatywą jest KEF R300 - niestety dla mnie brak możliwości odsłuchu i nieco za wysoka cena, zwłaszcza, że dochodzi zakup standów.

Pozdrawiam

Kefy najrówniejsze w pasmie srednio-wysokotonowym. Bas prowadzi dynamikę i hektary przestrzeni. Na twoje upodobania będzie to raczej jeden z lepszych wyborów. Ale nie do tego padła jakim jest nad. Paradigm to kompletny brak średnicy. Zapewne jeszcze gorzej jak jest. Jak wrócę do domu to skrobne trochę więcej informacji.

Z Marantzem słuchałem B&W 685, nie Dali. Dla mnie było za dużo góry, kiepski środek. Niestety na Nad góra się uspokoiła, środek dalej nie dla mnie. Zresztą kolumny już sprzedane, szukam kolejnych.

Nad był pochopnym zakupem, przyznaje, myślałem że będzie miał zbawienny wpływ na bowersy, a trzeba było w pierwszej kolejności zmienić kolumny. Faktem jest, że po kilku tygodniach zaczęło grać to znośniej (wygrzanie, osłuchanie?) ale nie tak, jak oczekiwałem.

Raczej tylko osłuchanie, przyzwyczajenie.

Żeby wrócić na ziemię wystarcza czasem tylko porównać materiał na słuchawkach.

Poza tym, ciekawe, co by powiedzieli technolodzy materiałowi, jakby się dowiedzieli,

że np. kable po 100 godzinach pracy z prądem rzędu kilku miliamperów zmieniają parametry...;-)

Jak masz możliwość, spróbuj Dynaudio, ale monitory. A w ogóle unikaj twardych kopułek.

ZAWSZE w każdych kolumnach z BR można częściowo lub całkowicie przytykać tunel...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

a słuchałeś Pylon Audio model: Sapphire 25. Te podłogówki kosztują niecałe 3000 zł. Ja ich osobiście nie słuchałem. Na ostatnim AS wywarły wrażenie na wielu słuchaczach.

Zarówno wzmacniacz jak i kolumny nie mają nic wspólnego z "równym graniem" o kablach to nawet nic nie pisz przy takim sprzęcie... Moja rada jest taka sprzedać wszystko, dołożyć i z głową skompletować stereo z używanych klocków. Moja propozycja Baltlab Epoca 2, Usher V-601, Arcam Rdac +TP i jest to najlepszy budżetowy zestaw jaki dane mi było usłyszeć.

Wzmacniacza sprzedawać nie zamierzam, zwłaszcza że dopiero co go kupiłem i nie uważam, że jest taki najgorszy.

Używane kolumny mnie nie interesują, głównie z braku możliwości odsłuchu.

Dzisiaj u mnie grają Dali ikon 6, piękna barwa, niesamowite wokale, może ciut za jasno. Niestety do 16m się nie nadają, przynajmniej u mnie w pokoju. Bas biega po całym mieszkaniu, zaczynają grać dopiero, kiedy już jest całkiem głośno, przy szybszych utworach wszystko się kłębi i ginie. Szkoda. Jak zmienię mieszkanie na większe, może do nich wrócę.

Jutro pożyczam Focal Aria 906, później może Chorus 714 V.

Chciałem jeszcze spróbować z Monitor Audio Silver 6, ale obawiam się że może być jak z Ikon 6.

Wzmacniacz do wysokich lotów nie należy. Na dodatek dla mnie grał poniżej akceptowalności. Rada "sprzedaj wszystko i kup od nowa" jest najlepsza jaką można tutaj udzielić, zwłaszcza że jak widzimy masz problem z osiągnięciem zadowolenia i sam czujesz, że coś jest nie tak. Po prostu będziesz wpieprzał niepotrzebnie pieniądze. I jak większość ludzi pytających na forum, nie chcesz przyjąć do wiadomości tej jakże trudnej opcji sprzedaży i zaczynania od nowa.

Ja np. polecam wybitny wzmacniacz Xindak PA-M i do niego łagodne i równe w paśmie średnio - wysokotonowym Kefy R300. Będą hektary przestrzeni, dobra scena, i bas prowadzący dynamikę. Ich technologia pozwala na bardzo łatwe rozstawienie w pomieszczeniach o zaledwie zadowalającej akustyce i kubaturze.

Koniecznie polecam.

Na wzmacniacze Nada ostatnie kilka lat była duża nagonka od branży, wszędzie go polecali, a już w tym miesiącu to 3 albo 4 temat dokładnie o tym piecyku i tym samym niedosycie związanym z jego posiadaniem... Na różnych kolumnach, ale problem pytającego ten sam: "czemu tyle zapłaciłem, a dalej nie gra?"

Witam,

Mam ten sam wzmacniacz, z tym ze z kolumnami dynaudio Excite 16. tuz po kupieniu zestawu. Na poczatku tylko wzmak + kolumny, bardzo słabo to grało szczerze byłem załamany. 6 tys na komplet wydałem... Odsłuchy były wszystko fajnie ale w domu lipa. Najpierw poszła akustyka i ustawienie kolumn. Potem kupiłem źrudło, najpierw CA SM6 następnie kable juz znaczna poprawa. Na końcu szukałem czego co gra średnicą padło na Audiolaba. Troche brakowało zróżnicowana niskich i wysokich - padło na interkonekt Wireworld Equenix 6. W porównaniu do początkowego zestawu niebo a ziemia. Polecam skompletować cały system łącznie z kablami i akustyką.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.