Skocz do zawartości
IGNORED

Rozdzielczość

m4ris

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chcesz zobaczyć, jak mało może ten amplituner to podłącz kolumny zwykłym miedzianym drutem lub srebrzanką ale cienką 0,4 do 0,5 mm średnicy. Do prób może być nawet miedziany telefoniczny 2 x 0,5 solid. Zapewnia absolutną przejrzystość i rozdzielczość systemu. Eksperyment prawie bez kosztów, a pozwala określić, w którą stronę iść z brzmieniem. Warto sprawdzić.

Tak cieniutkie przewody, przy odpowiedniej długości, mogą na skutek oporu tłumić słyszalnie ye zakresy częstotliwości, w których kolumna ma minima impedancyjne bardziej ... niż zakresy gdzie są maksima = w skrócie zniekształcenie char. przetwarzania. Radzę używać typowych przewodów głośnikowych o przekroju 2,5mm kw. wykonanych z przyzwoicie czystej miedzi.

piszecie tu o akustyce stawiając ją na piedestale.... ważne to jest ale bez wzmacniacza dobrej klasy nic nie da..

Podstawowa zasada w audio jest taka, że w przyzwoitym akustycznie pomieszczeniu byle co zagra, ale odwrotnie niestety się nie da.

Jak sufit, ściany i podłoga sieją odbiciami i w miejscu odsłuchu jest jeden wielki jazgot, to żadne Krellemorele tej sytuacji nie zmienią.

Ale widzę, że już wątek idzie w jedynym słusznym kierunku czyli zmień kable z niebieskich na zielone i koc spadnie z kolumn...

w takim razie pozostaje tylko życzyć powodzenia. Szkoda w ogóle prądu na jałowe gadki.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Kyle, mam głośnikowce o przekroju poniżej 0,1 mm2, a ten kabelek ma 0,2 mm2. Policz sobie, jak to się ma do minimów impedancji rzędu nawet 3 Ohm. Przez przewód 0,012 mm2 puszczałem spoko 2 A, a charakter prądu w układzie to impulsy, więc nie wiem o czym piszesz...

Amplituner jest główną przyczyną, ale są pewnie jeszcze inne.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

z amplitunerów,które słyszałem jedynie Arcam grał sensownie w stereo.i tutaj zwykły wzmacniacz stereo powinien załatwić sprawe-na początek należałoby pożyczyć żeby sprawdzić.

amplitunery mają nastawy-może to być sposób na zmianę charakteru grania.może użyć trybu-direct-albo zmienić odległości i opóżnienia.albo sposób podłączenia zródła.

Podstawowa zasada w audio jest taka, że w przyzwoitym akustycznie pomieszczeniu byle co zagra, ale odwrotnie niestety się nie da.

Jak sufit, ściany i podłoga sieją odbiciami i w miejscu odsłuchu jest jeden wielki jazgot, to żadne Krellemorele tej sytuacji nie zmienią.

Ale widzę, że już wątek idzie w jedynym słusznym kierunku czyli zmień kable z niebieskich na zielone i koc spadnie z kolumn...

w takim razie pozostaje tylko życzyć powodzenia. Szkoda w ogóle prądu na jałowe gadki.

to Twoje zdanie i wolno Ci go propagować ale o ile uważam że akustyka jest ważna to z g.. bicza nie ukręcisz..

a uwierz że kilka pomieszczeń dostosowywałem akustycznie i to za nienajgorsze pieniądze :)

tak czy tak jak nie ma wzmacniacza nic pomieszczenie nie pomoże

Kyle, mam głośnikowce o przekroju poniżej 0,1 mm2, a ten kabelek ma 0,2 mm2. Policz sobie, jak to się ma do minimów impedancji rzędu nawet 3 Ohm. Przez przewód 0,012 mm2 puszczałem spoko 2 A, a charakter prądu w układzie to impulsy, więc nie wiem o czym piszesz...

Kalkulator:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Długość kabla 3m, czyli długość przewodu w dwóch kierunkach daje 6m. Przy przekroju 0,1mm kw. otrzymałem opór powyżej 1Ohm, a to oznacza zmianę o ponad 33% w punkcie gdzie kolumna ma 3 Ohm wzgl. zmiany o ~6% gdzie ma maksimum np. 16 Ohm. Już na tym forum wstawiałem pomiary jak może zniekształcić SPL kolumny przewód o dużym oporze, kiedy impedancja kolumny nie jest stała (a w ~100% kolumn stała nie jest).

Jak więc widzisz ... sam sobie lepiej policz, zanim zaczniesz innym radzić robić takie dziadostwo. Nawet firmy produkujące głośniki (B&W) zalecają przewody o oporze poniżej 0,1 Ohm z tego co pamiętam.

Ukryta Zawartość

Kalkulator:

Ukryta Zawartość

Długość kabla 3m, czyli długość przewodu w dwóch kierunkach daje 6m. Przy przekroju 0,1mm kw. otrzymałem opór powyżej 1Ohm, a to oznacza zmianę o ponad 33% w punkcie gdzie kolumna ma 3 Ohm wzgl. zmiany o ~6% gdzie ma maksimum np. 16 Ohm. Już na tym forum wstawiałem pomiary jak może zniekształcić SPL kolumny przewód o dużym oporze, kiedy impedancja kolumny nie jest stała (a w ~100% kolumn stała nie jest).

Jak więc widzisz ... sam sobie lepiej policz, zanim zaczniesz innym radzić robić takie dziadostwo. Nawet firmy produkujące głośniki (B&W) zalecają przewody o oporze poniżej 0,1 Ohm z tego co pamiętam.

Nic z tego nie rozumiem co piszesz, bo się na tym nie znam. Sugerujesz użycie b. cienkich przewodów czy wręcz przeciwnie 2,5mm?

Ukryta Zawartość

Sugeruję by używać przewodów o rozsądnym przekroju (1,5-2,5mm kw). Zdecydowanie odradzam stosowania bardzo cienkich przewodów (np. 0,1 czy 0,5mm kw), bo przy typowych długościach, tylko to popsuje brzmienie.

Akustykę pomieszczenie ma ok (jak na moje ucho, bez pomiarów). Wszystko co mogłem zrobić bez zmieniania salonu w pokój odsłuchowy zrobiłem. Na podłodze leży gruby dywan, kolumny starałem się ustawić w równych odległościach od ścian bocznych i tylnych. Szukałem też optymalnego ustawienia dla jak najlepszego efektu. Więcej już nie mogę zrobić a nie chce kupować jakichś dyfuzorów, rezonatorów itd.

Sugeruję by używać przewodów o rozsądnym przekroju (1,5-2,5mm kw). Zdecydowanie odradzam stosowania bardzo cienkich przewodów (np. 0,1 czy 0,5mm kw), bo przy typowych długościach, tylko to popsuje brzmienie.

i tak jest zrozumiale, dzięki;-)

Często te kolumny zestawiają ze wzmacniaczami Creek

piszecie tu o akustyce stawiając ją na piedestale.... ważne to jest ale bez wzmacniacza dobrej klasy nic nie da.. nie ma szans zwłaszcza przy Audiphysic, które są trudne sugeruję dla uzyskania rozdzielczości:

1. Audionet

2. Krell

3. Primare

Właśnie jak czytałem to chyba Creek, Hegel albo Baltlab byłby najlepszy. Co do funduszy to jeszcze nie mam do końca ustalonych (zależy od Matki Boskiej Pieniężnej i żony;-))

Już na tym forum wstawiałem pomiary jak może zniekształcić SPL kolumny przewód o dużym oporze, kiedy impedancja kolumny nie jest stała (a w ~100% kolumn stała nie jest).

Nie żebym był zwolennikiem 0,1mm2, ale trochę dziwne to co piszesz. Możesz dać linka do tych pomiarów?

Nie żebym był zwolennikiem 0,1mm2, ale trochę dziwne to co piszesz. Możesz dać linka do tych pomiarów?

Ukryta Zawartość

dokładnie:

Ukryta Zawartość

... wstawiałem już na tym forum ze dwa razy link do pomiarów tego, ale nie wiem, czy nie były to bardziej rozbudowane pomiary. Tak, czy inaczej, za pomocą google na szybko znalazłem powyższy link.

Podstawowa zasada w audio jest taka, że w przyzwoitym akustycznie pomieszczeniu byle co zagra,

Zupełnie się z tym nie zgadzam. By zagrało przyzwoicie, to potrzeba i przyzwoitej akustyki i przyzwoitego sprzętu. Postaw w świetnym akustycznie pomieszczeniu komputerowe bzyczki za 15PLN, posłuchaj tego, to będziesz wiedział co mam na myśli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Całkiem ciekawa stronka, no ale nie o tym ten temat :)

Ukryta Zawartość

Całkiem ciekawa stronka, no ale nie o tym ten temat :)

Przecież w części" Cable Resistance Too High? " masz dokładnie namalowane co się dzieje przy oporze kabla 1 Ohm, 2 Ohm vs kabla z pomijalnym oporem.

Bez skrajnosci, parantulla napewno nie mial namysli komputerowych glosnikow za 15zl

Miałem też na prawdę kiepskie kolumny (monitory) za ~500zł (pasywne), bez rozdzielczości, bez przestrzeni, ... i niby one zaczęły by grać w super-akustycznym pomieszczeniu? - NIE! Z g..na bata nie ukręcisz :)

Nie twierdze ze by nagle zaczely grac super rozdzielczo, ale roznica miedzy golym pokojem a takim umeblowanym jest ogromna, to roznica wieksza niz po wymianie kolumn czy elektroniki, na golej podlodze i scianach tracisz wszystko, szczegolowosc calego odbioru.

Przecież w części" Cable Resistance Too High? " masz dokładnie namalowane co się dzieje przy oporze kabla 1 Ohm, 2 Ohm vs kabla z pomijalnym oporem.

Przecież widzę :) No i to jest całkiem logiczne skoro rezystancja przewodu razem z nieliniową impedancją głośnika tworzy dzielnik.

Bardziej zaciekawił mnie wpływ pojemności przewodów. Wychodzi na to, że drogie kable mają dużo większą pojemność od zwyczajnych, a drogie wzmacnacze sobie z tą pojemnością nie radzą, skoro te mają taki wpływ na odbiór :) No ale to w dalszym ciągu nie o tym temat :)

Nie twierdze ze by nagle zaczely grac super rozdzielczo, ale roznica miedzy golym pokojem a takim umeblowanym jest ogromna, to roznica wieksza niz po wymianie kolumn czy elektroniki, na golej podlodze i scianach tracisz wszystko, szczegolowosc calego odbioru.

I to jest fakt. Dopóki przegrody będą sobie swobodnie odbijać fale żadna elektronika nie pomoże, no może room EQ.

Zupełnie się z tym nie zgadzam. By zagrało przyzwoicie, to potrzeba i przyzwoitej akustyki i przyzwoitego sprzętu.

Postaw w świetnym akustycznie pomieszczeniu komputerowe bzyczki za 15PLN, posłuchaj tego, to będziesz wiedział co mam na myśli.

Ale kolega chyba nie ma komputerowych bzyczków za 15PLN, tylko jakieś audiofizyki za 15 TYS (czy coś koło tego)

podpięte do nie takiego znowu najgorszego amplitunera za 3 TYS (który na jednym kanale pociągnie dwie pary takich kolumn)

więc problem na pewno nie leży po stronie sprzętu, a tym bardziej kabli. Wmawiacie człowiekowi głupoty, a ten to czyta

i już pewnie poniedziałku nie może się doczekać, żeby polecieć do sklepu i wydać kolejne tysiące na nowy wzmacniacz,

który gówno mu pomoże, bo gdyby to co ma teraz miało zagrać, to by zagrało, nawet z 26 letnim amplitunerem za 200 złotych.

Warunek to poprawna akustyka pomieszczenia. Nie on pierwszy próbuje wymyślić koło na nowo, a tu nie ma nic do wymyślania.

Jak nalejesz sików do baku, to nawet Ferrari nie pojedziesz. Jak masz pokój z akustyką remizy, to i sprzęt za pierdylion nie zagra.

Akustykę pomieszczenie ma ok (jak na moje ucho, bez pomiarów).

Kolego, to samo pisze 99,9% użytkowników tego forum, którzy od lat bezskutecznie walczą z podobnymi problemami.

To że jak sam piszesz, zrobiłeś wszystko co mogłeś zrobić, wcale nie oznacza, że jest dobrze, albo że nie może być lepiej.

Zajrzyj do zakładki AKUSTYKA. Tam każdemu się wydaje, że zrobił co mógł i powinno być dobrze. A jednak wciąż jest coś nie tak.

Na ucho bez pomiarów, to sobie można grać na gitarze przy ognisku, a nie akustykę pomieszczenia badać.

Tym bardziej, że masz bardzo dobry sprzęt, który tylko się marnuje, a z tego co widzę planujesz już kolejne wydatki...

Jak już mówiłem, rób jak uważasz, ale moim zdaniem inwestycje w sprzęt bez dojścia do ładu z akustyką,

to wyrzucanie pieniędzy za okno. Przez kilka dni będzie lepiej, bo tak działa ludzka psychika - wydałem kupę kasy to musi być lepiej -

ale za tydzień czy dwa zechcesz posłuchać czegoś nieco głośniej i temat powróci. Co wtedy zrobisz? Kupisz kolejny wzmacniacz?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Prawda. No i? Do czego zmierzasz? O co się Tobie konkretnie rozchodzi?

Bo chyba nie o to, że gdzieś tam użyłem skrótu myślowego "byle co" zamiast wymieniać 3.000 modeli kolumn

wyprodukowanych na przestrzeni ostatnich 30 lat, które w sprzyjających warunkach potrafią przyzwoicie zagrać,

niezależnie do tego jaki wzmacniacz się do nich podłączy, Sony za 300zł, Nad za 3.000zł, czy Krell za 30.000zł?

Gość rydz

(Konto usunięte)

- amplituner NAD T748 - połączenie ze źródłem poprzez HDMI,

- kolumny - Audio Physic tempo VI,

Amplituner AV Nad który kosztuje tyle co budżetowy wzmacniacz stereo Nad , do AP tempo VI . :)))

Aby uzyskać rozdzielczość w systemie należałoby zainwestować w porządny wzmacniacz, porządne źródło i wymienić kable głośnikowe.

Zacząłbym od wzmacniacza ...

Ale bez ładnych paru tysięcy się nie obejdzie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jeszcze raz powtórzę: AP to trudne ale bardzo wdzięczne kolumny.

WYMAGAJĄ WZMACNIACZA STEREO o dużej wydajności prądowej a nie amplitunera z którym przy żadnej akustyce nie zagrają.

Akustyka ważna ale naprawdę nie można demonizować. Szczególnie do tych kolumn.

Ten ampli nie pokazuje nawet 10% możliwości choćbyś nawet ścianę za kolumnami bezechowo zrobił.

Dobra, niech sobie kupi nowy wzmacniacz, ale nie za 3.000zł, tylko taki przynajmniej za 13.000

i koniecznie później wpadnie się pochwalić jaką poprawę rozdzielczości uzyskał wydając dodatkowe 10 koła.

Aż już nie mogę się doczekać, żeby te rewelacje przeczytać...

myślę,że spokojnie wystarczy taka końcówka:

Ukryta Zawartość

resztę zrobi właściwa konfiguracja ampltunera.

Ukryta Zawartość

Ja bym polecił Leema Acoustics Tucana 2.

Za 7000-8000 można wyrwać używany na ebay.co.uk

Świetny wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Panowie trochę się zapędziliście z tymi linkami do ogłoszeń/aukcji;-) Cieszę się, że mój temat wniósł wiele ożywienia i znów powrócił odwieczny problem: akustyka bardzo ważna czy może elementy toru grają pierwsze skrzypce. To nie jest też tak, że jutro polecę do sklepu i kupie coś "nowego" bo w domu mam niezadowalający dźwięk. Cieszę się, że tak wiele osób pisze i radzi, zapewne każdy z niech przez to samo co ja teraz przechodził. Każda rada jest dla mnie ważna

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.