Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze laptopa.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ludzie wy się nie dziwcie że za grosze kupujecie sprzęt a potem macie problemy. Laptop z i7 za 3500 to jest budżetówka, gdzieś muszą być cięcia.

Ukryta Zawartość

Tego mogę kupić za 3800:

Ukryta Zawartość

Ma w zasadzie to czego szukam i dodatkowo jeszcze 3,5 roku gwarancji.

tutaj jest nowy za takie same pieniądze:

Ukryta Zawartość

gdyby za tym pochodzić to zapewne jeszcze można coś urwać ztej ceny.

mam ultrabook Asus z serii R5xx i jestem zadowolony.to mój kolejny Asus.

Niestety na 17-tkę Dell przybrakło mi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dysk na komputerze, który ma mniejszą pamięć niż 500 GB, to nieporozumienie. Dysk C powinien być zawsze wolny w połowie. U mnie pliki systemowe, tymczasowe (tylko niezbędne), OS, sterowniki itp. zajmują prawie 40 GB, czyli 64 GB to minimum według mnie niezalecane. Mam dysk HDD, na którym wszystko jest zdefragmentowane, mam wszystko wzorowo podzielone, często sprawdzam, czy mam błędy, używając do tego nie Windowsowskich beznadziejnych programów, lecz takich porządnych, usuwam niepotrzebne pliki tymczasowe. Wiecie jaki jest tego skutek? Mój dysk szybko czyta dane, nie mam żadnych uszkodzonych plików, komputer włączą się bardzo szybko, biorąc pod uwagę, że żaden hi-tech to nie jest, choć badziew też nie, ot porządny zadbany komputer :-D Z decyzją odnośnie jakichkolwiek dysków SSD u mnie poczekałabym jeszcze trochę czasu, gdy będą mniej awaryjne, po prostu lepsze oraz tańsze i więcej będę wiedzieć o tym, jak szybko się zużywają. Zauważ, że pamięć typu Flash to także pendrive, a one mają określoną liczbę wgrywania i zgrywania, po powiedzmy intensywnym użytkowaniu pendrive'a przez 2-3 lata można wyczuć różnicę, bez obliczeń ;-) Ale to Twoje pieniądze, do Ciebie należy ostateczna decyzja.

w tej chwili to właśnie dyski HDD są bardziej awaryjne od SSD.

też polecam della, teraz jest 10% rabatu na kod ,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Jak ktoś gwałtownie rusza komputer w czasie zapisu lub odczytu, ale w trakcie normalnego użytkowania nic się nie może stać. Jeszcze nigdy dysk HDD mi nie padł, a pamięć Flash często mi nawala.

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

to że HDD Ci nie padał wcale nie znaczy że wszystko z nim jest ok. w maszynach testowych (katownie 24 na 24) HDD wymienialiśmy średnio co 6 miesięcy bo już miały duże spadki w wydajności, Od 3 lat są same SSD (intel) i został wymieniony tylko jeden (bo miał relokacje).

Jak ktoś gwałtownie rusza komputer w czasie zapisu lub odczytu, ale w trakcie normalnego użytkowania nic się nie może stać.

sam fakt energooszczędności (dynamiczna kontrola obrotów i ciągły start / stop głowic) wystarczająco dożyna dyski. Nie piszę tu o utracie danych tylko o spadkach wydajności.

Pomijam już fakt że praca na dysku 5400 nawet w 100% sprawnym to masakra nie praca.

Ja mam odwrotnie, napedow SSD uzywam dwóch komputerach od 5 i 4 lat i nie mialem z nimi jeszcze klopotu, jeden z nich jest nawet wyprodukowany przez firme OCZ. Za to roczny dysk WD sie zepsuł, na szczescie byl uzywany do backupu.

Wracajac do wyboru laptopa, to ja bym jednak obejrzał gdzies Apple MacBook Pro. Nawet trzyletni uzywany MacBook bedzie pracowal i wygladal lepiej niz nowy plastik.

w tej chwili to właśnie dyski HDD są bardziej awaryjne od SSD.

Podaj konkretne źródło.Dyski SSD to póki co nowość,zobaczymy po pięciu latach ile z nich padnie.Czy uwzględniana była liczba sprzedaży jednych do drugich i według tego mierzona ta awaryjność?

Ja mam jeszcze dwa stare sprawne dyski HDD,jeden 9 drugi 6 lat,oba nalatane po kilkanaście tyś godzin i jak na razie działają, jeden bad sector w SMART i to wszystko.

Fakt że ostatnimi czasy awaryjność talerzowców sie zwiększyła(seria eco WD) lub 11 Seagate(firmware).Ale wśród flaszek też były rodzynki.

sam fakt energooszczędności (dynamiczna kontrola obrotów i ciągły start / stop głowic) wystarczająco dożyna dyski. Nie piszę tu o utracie danych tylko o spadkach wydajności.

To mamy w dyskach w których zastosowano tzw.parkowanie głowic,ale nie wszystkie to maja,głównie seria zielona WD,tam mamy absurd w postaci parkowania co 8s gdy dysk nic nie robi.Można to jednak obejść,są odpowiednie narzędzia także ze strony producenta.Ciekawe też ile dysków ludziska uśmiercili tuż przed końcem gwarancji,parę kopniaków w blaszaka podczas pracy i dysk na złom.A statystyki rosną.

Dyski SSD to póki co nowość

Litości :))

To że czegoś nie używasz a jest na rynku i użyciu dużo więcej jak 5 lat, nie czyni go nowością.

HDD nadaje się dziś tylko na magazyn.

Osobiście by wady dysku HDD (hałas) mi nie przeszkadzały, swój 3TB magazyn na HDD mam daleko od siebie, podpięty pod USB 3.0 długim 5 metrowym kablem.

Podaj konkretne źródło.Dyski SSD to póki co nowość,zobaczymy po pięciu latach ile z nich padnie.Czy uwzględniana była liczba sprzedaży jednych do drugich i według tego mierzona ta awaryjność?

Dyski SSD zabija zapis (im drobniejszy tym gorzej), w sieci masz już testy żywotności dysków nawet na kościach TLC. Domowy użytkownik nie jest w stanie zabić dysku SSD, prędzej go wymieni se starości.

Fakt że ostatnimi czasy awaryjność talerzowców sie zwiększyła(seria eco WD) lub 11 Seagate(firmware).Ale wśród flaszek też były rodzynki.

nie było rodzynek tylko firmy które oszukiwały i wypuszczały z fabryki regenerowane komórki

To mamy w dyskach w których zastosowano tzw.parkowanie głowic,ale nie wszystkie to maja,głównie seria zielona WD,tam mamy absurd w postaci parkowania co 8s gdy dysk nic nie robi.Można to jednak obejść,są odpowiednie narzędzia także ze strony producenta.Ciekawe też ile dysków ludziska uśmiercili tuż przed końcem gwarancji,parę kopniaków w blaszaka podczas pracy i dysk na złom.A statystyki rosną.

green, blue red, purple nawet black ma parkowanie głowic tylko w różnych konfiguracjach, nie wiem jak RE4.

Ja mam jeszcze dwa stare sprawne dyski HDD,jeden 9 drugi 6 lat,oba nalatane po kilkanaście tyś godzin i jak na razie działają, jeden bad sector w SMART i to wszystko.

mam WD blu który ma ponad 50% badów i też działa :) nawet dane z niego nie giną :P (już)

green, blue red, purple nawet black ma parkowanie głowic tylko w różnych konfiguracjach, nie wiem jak RE4.

Black ma parkowanie??Skąd to info?Red tak,ale od drugiej serii z tego co wiem.

HDD nadaje się dziś tylko na magazyn.

Osobiście by wady dysku HDD (hałas) mi nie przeszkadzały, swój 3TB magazyn na HDD mam daleko od siebie, podpięty pod USB 3.0 długim 5 metrowym kablem.

A co dasz radę zainstalować na takim 128GB SSD?System,parę programów i co jeszcze?Jedna grę bo więcej nie wejdzie,chyba że grasz w tetrisa.Oczywiście nie mam na myśli laptopów.Tu już się wypowiedziałem.

Pracuję zawodowo na Intel DualCore, SSD 128Gb, i 8GBRam.

Za swoja pracę wystawiam faktury, czyli, nadaje się i jestem zadowolony.

Nie będę próbował uszcześliwiac gracza, ale możesz się zainteresować dyskami SSD zamiast myśleć o lepszym procesorze czy większej pamięci ram.

Dyski SSD są świetne, portfel może być jedynie za szczupły ;)

Pracuję zawodowo na Intel DualCore, SSD 128Gb, i 8GBRam.

Za swoja pracę wystawiam faktury, czyli, nadaje się i jestem zadowolony.

Nie będę próbował uszcześliwiac gracza, ale możesz się zainteresować dyskami SSD zamiast myśleć o lepszym procesorze czy większej pamięci ram.

Tak,pod warunkiem że będzie to sensowne i uda się zainstalować wszystko na SSD.Ja bym potrzebował dysku o rozmiarze co najmniej 500GB,a jak patrzę na ceny...

. Domowy użytkownik nie jest w stanie zabić dysku SSD

Wielkie mi halo,ja od 99 roku nie zabiłem jeszcze żadnego hdd :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

I to jest słuszna koncepcja.

Obecnie na lapku mam dysk 400Gb i po czterech latach prawie w połowie jest pusty.

Jakbym musiał, to spokojnie bym się jeszcze pozbył z niego sporej ilości danych na zewnętrzny.

Ale w grę wchodzą jeszcze dwie kwestie. I tak muszę jakiś laptop dla córki kupić, żeby mojego nie molestowała.

Więc pomyślałem, że zamiast kupować jej coś używanego za około 1000zł, oddam jej Sony, które jest jak nowe, a ja kupię sobie coś nowszego, lepszego z nowszym Windowsem, bo na Sony mam jeszcze Vistę.

kupię sobie coś nowszego, lepszego z nowszym Windowsem, bo na Sony mam jeszcze Vistę.

Przygotuj sie na szok i nerwy. O ile w poprzednich wersjach mozna bylo bezproblemowo przejsc ze starsze do nowszej, to w ostatnim windowsie trzeba sie uczyc praktycznie wszystkiego od nowa. Za poznaj sie z programem Classic Shell.

Jak ktoś gwałtownie rusza komputer w czasie zapisu lub odczytu, ale w trakcie normalnego użytkowania nic się nie może stać. Jeszcze nigdy dysk HDD mi nie padł, a pamięć Flash często mi nawala.

mi natomiast odwrotnie, a szczególnie ostatnie dyski HDD,

Black ma parkowanie??Skąd to info?Red tak,ale od drugiej serii z tego co wiem.

A co dasz radę zainstalować na takim 128GB SSD?System,parę programów i co jeszcze?Jedna grę bo więcej nie wejdzie,chyba że grasz w tetrisa.Oczywiście nie mam na myśli laptopów.Tu już się wypowiedziałem.

parkowanie mozna deaktywowac,

Focal + Naim

Przygotuj sie na szok i nerwy. O ile w poprzednich wersjach mozna bylo bezproblemowo przejsc ze starsze do nowszej, to w ostatnim windowsie trzeba sie uczyc praktycznie wszystkiego od nowa. Za poznaj sie z programem Classic Shell.

Nie powiedziałabym, ale najprawdopodobniej dlatego, że jestem młodsza. Ze mną był taki problem, że przerzuciłam się z tableta i gdy włączył się Win8 chciałam nim sterować przez ekranik, a nie myszką :-D, a potem zawiedziona wzięłam do ręki myszkę ;-)

No ale chyba wyjścia nie ma. Wszyscy tutaj piszą, żeby kupić 8.1

Bo zawsze powinno się korzystać z najnowszych oprogramowani, a nowy Windows mi się podoba. A gdybyście widzieli Win10, jest super!!!

Zainstalowałem (dziś to nawet liczyłem) 118 systemów operacyjnych w grudniu 2014.

Ode mnie:

Jak się da to tylko Windows 7.

8.1 w drugiej kolejności.

Laptop dla córki napewno można upgrejdować na Windows 7 jak i podmieniń mu HDD na SSD. Roboty z tym niewiele więcej jak z wymiana bateri.

Nie wszyscy, ja pisze zebys kupil OS X. Latwiej jest przejsc z W7 na OS X niz z W7 na W8.x.

Nie powiedziałabym, ale najprawdopodobniej dlatego, że jestem młodsza. Ze mną był taki problem, że przerzuciłam się z tableta i gdy włączył się Win8 chciałam nim sterować przez ekranik, a nie myszką :-D, a potem zawiedziona wzięłam do ręki myszkę ;-)

Moj pierwszy komputer nawet myszki nie mial. Jednak do tej pory kazda ewolucja systemu operacyjnego i interfejsu użytkownika byla progresywna a W8.x to jest jakas rewolucja i nawet nie wiem czy w dobrym kierunku. Interfejs dotykowy z telefonu nie nadaje sie do sterowania desktopem.

Wiem, to był odruch ;-) Win10 jest bardzo fajny, wygląda trochę jak Win7 i Win8, bo faktycznie pracuje się wygodniej na Win7, ale mój tata na służbowym ma Win8 i nie ma problemu, nawet woli "Ósemkę" od "Siódemki". Nie zmyślam, naprawdę miałam możliwość użycia Win10, oczywiście niedokończonego, z wyglądu bardziej demki niż gotowego OS, ale lepsze to niż nic :-)

Nie wszyscy, ja pisze zebys kupil OS X. Latwiej jest przejsc z W7 na OS X niz z W7 na W8.x.

Moj pierwszy komputer nawet myszki nie mial. Jednak do tej pory kazda ewolucja systemu operacyjnego i interfejsu użytkownika byla progresywna a W8.x to jest jakas rewolucja i nawet nie wiem czy w dobrym kierunku. Interfejs dotykowy z telefonu nie nadaje sie do sterowania desktopem.

popieram, osx jest dla mnie najlepszym systemem do domowego zastosowania. Jedynie czasem można mieć ograniczenie aplikacji np księgowe etc które muszą być na windzie ale to nie problem można postawić rónolegle windę i np paralelem odpalić system w systemie.

osobiście podchodziłem do windy 8 , 8.1 niby lepiej ale kafle wszędzie fruwają, to jest system do dotykowych ekranów a na naszym rynku 90% urządzeń pod windę ich nie ma, interfejs przyszłościowy ale obecna potrzeba rynku jest odmienna, gdyby zrobili prostą detekcję czy urządzenie posiada dotykowy ekran wtedy niech kafle się instaluję jeżeli nie ma to żaden kafel nie powinien się pokazać na ekranie. Zmuszenie rynku i naginanie rzeczywistości przez MS wykazało iż mają wizje ale oderwaną od faktycznego wykorzystania tego intefejsu.

najbardziej irytuje mnie brak konsekwencji, np okno eklorera plikow za kazda wersja windy jest inaczej , a ostatnie w 8 to kpina, nawalone fukcji na gorze jak na targowisku, to wlasnie jest brak pomyslu na projektowanie i zrobienie przejrzystego interfejsu, podobnie jest jak mamy wylaczyc system przez przycisk start.

Focal + Naim

Wielkie mi halo,ja od 99 roku nie zabiłem jeszcze żadnego hdd :)

Ja widzę że kolega ciągle ma problem z odróżnianiem utraty wydajności od awaryjności.

Tak,pod warunkiem że będzie to sensowne i uda się zainstalować wszystko na SSD.Ja bym potrzebował dysku o rozmiarze co najmniej 500GB,a jak patrzę na ceny...

jednocześnie masz zastoinowe więcej niż 10 gier i we wszystkie jednocześnie grasz ? ja mam problem by dorwać jeden tytuł rocznie... gratuluje.

jak wytrzymał z vista to już go nic nie zaskoczy, uczyć od nowa ? niby czego ? Classic Shell to jedna wielka pomyłka.

Wszyscy tutaj piszą, żeby kupić 8.1

i tak też masz zrobić :)

ale mój tata na służbowym ma Win8 i nie ma problemu, nawet woli "Ósemkę" od "Siódemki". Nie zmyślam,

u mnie podobnie, nie muszę już biegać i nie ma głupich pytań typu "a jak to zrobić", Od czasu migracji z 7 na 8.1 zero pytań, zero problemów.

bo faktycznie pracuje się wygodniej na Win7

kwestia usera, jak ktoś nie umie korzystać z możliwości 8 to win 7 faktycznie może być wygodniejszy, ja mimo wszystko na w7 już się nie znajduje i irytuje mnie "droga na około" w starszych systemach.

popieram, osx jest dla mnie najlepszym systemem do domowego zastosowania. Jedynie czasem można mieć ograniczenie aplikacji np księgowe etc które muszą być na windzie ale to nie problem można postawić rónolegle windę i np paralelem odpalić system w systemie.

i kupować drugą licencję :)

najbardziej irytuje mnie brak konsekwencji, np okno eklorera plikow za kazda wersja windy jest inaczej , a ostatnie w 8 to kpina, nawalone fukcji na gorze jak na targowisku, to wlasnie jest brak pomyslu na projektowanie i zrobienie przejrzystego interfejsu, podobnie jest jak mamy wylaczyc system przez przycisk start.

nie jest to brak pomysłu tylko ujednolicenie nawigacji z pozostałymi aplikacjami MS, z resztą nie tylko MS.

osobiście podchodziłem do windy 8 , 8.1 niby lepiej ale kafle wszędzie fruwają, to jest system do dotykowych ekranów a na naszym rynku 90% urządzeń pod windę ich nie ma, interfejs przyszłościowy ale obecna potrzeba rynku jest odmienna, gdyby zrobili prostą detekcję czy urządzenie posiada dotykowy ekran wtedy niech kafle się instaluję jeżeli nie ma to żaden kafel nie powinien się pokazać na ekranie. Zmuszenie rynku i naginanie rzeczywistości przez MS wykazało iż mają wizje ale oderwaną od faktycznego wykorzystania tego intefejsu.

nie wiem o jakich latających kafelkach piszesz i w czym Ci przeszkadza brak dotyku, Metro myszką obsługuje się bardzo fajnie a jeszcze lepiej klawiaturą. Menu start mówię zdecydowanie NIE (metro jest bardziej ergonomiczne).

Od siebie dodam tylko tyle że w8.1 to pierwszy system MS w którym fajnie się pracuje na wielu monitorach.

jednocześnie masz zastoinowe więcej niż 10 gier i we wszystkie jednocześnie grasz ? ja mam problem by dorwać jeden tytuł rocznie... gratuluje.

FC3,FC4,BATLEFIELD 4,Thief 4.Wymieniłem tylko cztery ostatnie porządne tytuły które by już nie zmieściły się na 128SSD wraz z systemem.Nie wspominam już o takich jak ostatni Alien(znakomity)całej serii CoD,Bioshock czy wielu innych.Nie,nie gram w dziesięć naraz,ale mam je wszystkie zainstalowane i jak mam ochotę na dany tytuł to po prostu odpalam i gram.Można oczywiście zainstalować resztę na zwykłym dysku,ale to idzie tylko w dodatkowe koszta a wydajność w tym przypadku jest bez zmian.

SSD jest szybki i sensowny tylko gdy mamy na nim wszystko czego potrzebujemy.System i potrzebne aplikacje.Kiedyś na pewno go kupie,ale jak ceny będą w miarę normalnie.

masz zastoinowe więcej

Ja widzę że kolega ma już problem z pisownią;)

to przez ile lat grasz w jedną grę ? instalacja całej serii CoD'a ? poddaje się :) ja na starsze nawet patrzeć nie mogę.

Nie widzę potrzeby by mieć zainstalowane wszystkie na raz. W takiego typu gry nawet drugi raz się nie gra bo już jest zbyt łatwo (i nudno), zwłaszcza nowości w których prowadzą nas za rączkę, multi.. ok ale we wszystko ? kiedy ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.