Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy - w miarę tania i przyjemnie grająca

yayacek

Rekomendowane odpowiedzi

Rafałku , ten Marantz posiada 3 wejścia optyczne + Coax ?

Marantz sm-80 to końcówka mocy. Chętnie bym ją kupił z ciekawości.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Ja czegoś nie doczytalem ?

Najwyraźniej nie.

Przeczytaj raz jeszcze.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Marantz sm-80 to końcówka mocy. Chętnie bym ją kupił z ciekawości.

Napewno gra lepiej jak PM-80, PM-75 czy ta seria PM7000. Bynajmniej dla mnie. Kiedys sie walaly po 500zł i nikt nie bral, bo malo kto to zna.

?👈

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może wyśle za granicę.

Sprawdzone, grała u mnie 8p z pre Arcam 9c - bardzo dobrze to brzmiało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Cokolwiek to może nie. Zasadniczo końcówka miałaby zastąpić wzmacniacz, choć na chłopski rozum używanie końcówki do codziennego użytku (preamp spięty z TV a do niego końcówka) mija się z celem. Dlatego też końcówka typu piec grzewczy jest dla mnie całkowicie nieprzydatna. Klocek, który się grzeje non stop tylko po to by posłuchać dziennie jednej płyty oraz oglądać telewizję jest przerostem formy nad treścią.

To ma być końcówka uniwersalna, potrafiąca pracować bez zbytniego grzania 12 godzin dziennie, nieodstająca brzmieniem od popularnych wzmacniaczy do 1000 zł.

Niestety wzmacniaczy z wejściami cyfrowymi na rynku brak. Potrzebuję 3 wejścia optyczne + coax. Wzmacniacz musiałby KONIECZNIE posiadać elektroniczną regulację wzmocnienia. Zwykły analogowy potencjometr nie wchodzi w grę. Żaden, ale to żaden zwykły potencjometr nie trzyma balansu i zawsze jeden kanał gra głośniej - a to wku..rwia mnie niesamowicie.

W związku z powyższym, posiadam preamp z wejściami cyfrowymi i analogowymi a volume jest sterowane elektronicznie (idealna współbieżność kanałów). Teraz do tego preampa potrzebuję opisanej powyżej końcówki. Uzyskam w ten sposób zestaw na tyle użyteczny, że pozwoli mi to wyeliminować standardowy wzmacniacz + piramida przetworników D/A.

A nie myślałeś np. nad Gainclonem? Ewentualnie czasem na allegro i tutaj na forum przewijają się oferty końcówek cyfrowych z na prawdę potężnymi mocami przy sprawności powyżej 90% więc o marnowaniu energii możesz zapomnieć.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

A nie myślałeś np. nad Gainclonem?

Nie myślałem.

Żadne samoróbki nie wchodzą w grę.

Z tego co przeczytałem to pomyślę i postaram się zapolować na Rotela bo Marantza SM80 chyba ciężko znaleźć na rodzimych portalach ogłoszeniowych. Kupowanie za granicą uzywki też nie wchodzi w grę.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Hahaha, ale mnie kolega Rydz ubawił.

800 euro albo 500 zł w Polsce. Nic tylko kupować i wystawiać dla Niemców na ebayu za 400 Euro.

A tak na poważnie, to te wszystkie Cybernety, Lenco, Kraus, Basf to jedna ryba - cholera wie kto to produkował, ale chyba był to daleki wschód.

Stare to jednak jest i rozpada się od samego patrzenia. Po zakupie trzeba wszystko odczyścić, wymienić to i owo, pomierzyć itp. To zabawa dla hobbystów co lubia dłubać w takich klamotach.

co do AA x a160 to zalezy jakie masz kolumny.tez o niej myslalem lecz jezeli masz kolumny 4 ohm to fajny wzkaznikowy bajer nie bedzie dzialal.bylo o tym na jakims forum.takze warto wziac to pod uwage...

Miałem kiedyś w domu starego Adcom-a GFA-545, te piece oparte były zdaje się na konstrukcjach Nelsona Passa, nie grało to najgorzej.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

co do AA x a160 to zalezy jakie masz kolumny.tez o niej myslalem lecz jezeli masz kolumny 4 ohm to fajny wzkaznikowy bajer nie bedzie dzialal.bylo o tym na jakims forum.takze warto wziac to pod uwage...

Z kolumnami i wskaźnikiem nie będzie problemu. Mnie zastanawia fakt, czy w okolicach 3tysi to dobra propozycja i czy nie ma czegoś bardziej opłacalnego. Technicznie niewiele można przeczytać o tym wzmacniaczu, fotek rozbieranych też niewiele..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 2 miesiące później...

Potwierdze ze adcom gra bardzo fajnie, mam w domu od niedawna gfa555 II . jak dla mnie rewelacyjny. myslalem ze rotel rb 981 gra fajnie. wymienilem pare koncowek i wracalem zawsze do rotela.od paru dni rotel ,,poszedl,, do pracy jako naped tylnych glosnikow.adcom przejal przednie -:)

• 1 miesiąc później...

800 euro albo 500 zł w Polsce. Nic tylko kupować i wystawiać dla Niemców na ebayu za 400 Euro.

A tak na poważnie, to te wszystkie Cybernety, Lenco, Kraus, Basf to jedna ryba - cholera wie kto to produkował, ale chyba był to daleki wschód.

Lenco kiedyś słyszałem i nie widzę w nim nic szczególnego. Dwóch ostatnich firm nie znam.

Pierwszego Cyberneta kupiłem w 1988, wtedy to był nowy sprzęt. Słuchałem różnych wzmacniaczy, Adcoma, Denona (miałem najwyższe monobloki POA 6400 zdaje się taki symbol), Adcom, Burmaster, Krell i jeszcze kilku innych. Spośród wymienionych Cybernet najbardziej podobny jest do wspomnianego Denona (oczywiście gorszy od starego Krella 100 W) i ma bardziej żywy dźwięk (też MOSFET), lepszy bas.

Cena za np. zestaw P2 + A2 np. 300-400 euro podyktowana jest małą popularnością firmy, którą kupiła Kyocera, niestandardowymi wymiarami, połączeniami przedwzmacniacza z końcówką (to samo z tunerem), brakiem zdalnego sterowania, kiepskimi gniazdkami głośnikowymi, brakiem gniazda kabla sieciowego. Dla większego pokoju, w zależności od kolumn i oczekiwań jego moc może okazać się (w większości przypadków jest) za mała. Ale sam dźwięk na poziomie wspomnianego Denona, może bardziej naturalny (Denon ocieplał i wygładzał, miło się go słuchało), już nie pamiętam,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.