Skocz do zawartości
IGNORED

jakie ramię 12''

lian

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym ubogacić mój gramofon dodatkowym ramieniem 12''.

Z jednej strony wydaje się, że nie ma jakiegoś wyboru. Z drugiej strony patrząc na ebay światowy widać ciekawe urządzenia cenowo ulokowane w przedziale między Jelco i SME3012.

Tego ostatniego nie chcę, bo drogie i nie wiem dlaczego. Konstrukcyjnie patrząc ciekawe jest Micro seiki MA505LX i tego typu.

Tak czy inaczej gdybanie to wszystko jest. Nie słyszałem tych ramion. Sądzę, że jest nie wielu ludzi, którzy mają jakiś pogląd na sprawę, ale może jednak ktoś pomoże. Nie piszcie na zasadzie "To ramię X jest super". Super to jest zawsze. Tylko że jak się zamontuje coś droższego to nagle się okazuje że jest bardziej super niż było. Chodzi więc o opinię ludzi którzy słuchali tego i owego.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/117333-jakie-rami%C4%99-12/

hej

a co na tym chcesz powiesić?

to 2 różne ramiona o innej wadze belek, co ma znaczenie w konfiguracji, myślę że mało kto ci pomoże , bo każda sroka swój ........ :)

a posłuchać należy obu.

z zakupami używanych starych ramion trzeba uważać, po prostu należy mieć 100% pewne źródło.

przy jelco miej na uwadze że pierścień w który wkładasz kolumnę ramienia warto przerobić(chyba że to już poprawili), co prawda potem już jest z górki.

sme to klasyk analogu

jelco może już nie, ale to ramie zrobione z głową przez japończyków - co widać, potrafi dostarczyć radochy,i jak dla mnie jest zdecydowanie łatwiejsze w obsłudze, no ale ja tam się nie znam.

oczywiście należy mieć na uwadze że oba z nich to budżetówka i można lepiej.

to muszę cię zmartwić, oczywiście oba ramiona pociągną taka wkładkę, ale będą dla niej sporym ograniczeniem,

dla takiej wkładki już lepiej szukaj ramienia z zakresu cenowego odpowiadającego cenie cadenzy ;(

pisze to z własnego poletka

wszystko ładnie pięknie ,ale jak posłuchasz takiej rakiety jak cadenza na czymś klasy 309 d, to będziesz sobie pluł w brodę jak mogłeś bujać się z -takim tanim badziewiem- ;)))

ale jak pisałem w pierwszym zdaniu, dadzą radę

no a jeszcze jak zmienisz kierunek i uderzysz w klasyki ala spu to przepadłeś :)))

pozdrawiam i dobranoc

Przecież cena sme 3012 jest w cenie cadenzy a bywa wyższa.

Ortofon obecnie oferuje nowe ramiona 12inch - kilka w różnych cenach, szkoda że nie można tego posłuchać, jakie są różnice, jak wpływają na brzmienie.

Słuchałeś tego 309d jak rozumiem. Jak to wypada, co wnosi w stosunku do tańszych?

Myślałem kiedyś trochę o SPU ale trochę mnie przerażają te wysokie naciski na płytę. Z drugiej strony, na krótszym ramieniu mogę mieć właśnie coś lekkiego do lajtowego słuchania coś jak oc9, na długim może być wkładka cięższa i droższa ze dwa razy, ponieważ lubię ortofona, to mówię o cadenzie. Przy tego rodzaju eksploatacji sądzę że wkładka pogra kilka lat, dlatego rybka mi czy będzie za 2K,4K czy 6K. Prawdopodobnie wymienie ją nie z powodów zużycia, tylko dla zmiany. Ale fajnie, gdyby ramię odpowiadało klasą, więc słuszna jest Twoja uwaga. Pytanie tylko gdzie jest rozsądna granic w śród ramion używanych i nowych, żeby taka wkładka pokazała co potrafi.

• Redaktorzy

Poluj na tego Ortofona 309D i Cadenzę Black. Mój kolega ma taki komplet i jest to jedna z najlepszych "analogowych par" które słyszałem.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Czy ono będzie lepsze od np. MA505LX? Czy dlatego że są jakieś przesłanki techniczne, żeby tak sądzić, czy ktoś je porównywał i po prostu wiadomo że to nie ta sama liga? 505LX też chyba jest dynamic balance

A może "wystrugać" sobie ramię na poduszcze magnetycznej u Zontka?

Paweł zrobi Ci z taką masą jaką chcesz dopasowaną do danej wkładki.

Jesi bedziesz chcial to z 14" skroci ci do 12". Myślę ze kwestia mocowania do plinty jest do uzgodnienia.

wiem ze zrobil takie customowe ramię dla benepe.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

lian.....

Sety ramię/wkładka prócz danych technicznych mają to coś (?) , co plasuje je w konkretnym środowisku sprzętu (plinta /preamp/kable) .

309D to coś innego , to 12” które przekłada się na „zwiększenie” dźwięku w stosunku do 9” tej samej firmy (innych także) . Ma większy „pazur”, a ramiona z twardymi elementami mogą emanować większą energią nie tylko na skrajach pasma . Znajomy pod SPU przeszedł etapy z 9” na 12” SME, póżniej na 309D Ortofona , a teraz na Fidelity Reserch 66 . To ostatnie z powodu Koetsu , które równolegle nie grało z poprzednimi. Ale to jest ponad 40 gr masy eff. 309D ma mniejszą masę i pod SPU jest OK. Osobiście nie wiem co tak zauroczyło tego znajomego w tej Koetsu J

505 miałem okazję ustawiać pod Ortofona . Ale napęd to było Micro - fabrycznie był to jeden zestaw (miękka plinta). Było ok. Na innych napedach 505 już nie jest takim konkurentem. Wszystko „ to” jest względne J

SME to klasyk , ale wersji na rynku jak i stan techniczny zmusza do weryfikacji każdego egzemplarza. Inna sprawa to "grzebacze" i "łowcy" okazji , szukają starych elementów sadząc że kupują "Mercedesa" za grosze . Jak można podglądnąć "Ebay", to każdy sprzedawca pisze to samo, mimo że ramię na zdjęciu często już jest złomem :) Ludzie niestety nie mają wyobrażni . Cena nowych dobrych ramion nie jest tak "duża" . Płaci sie za trwałosć materiałów oraz za te walory techniczne i te do słuchania. Tych firm nie jest tak dużo .

12.5 cala od Zontka wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

divaldi, dzięki za głos rozsądku. Obawiam się, że masz sporo racji. Przecież nie chodzi tutaj o parę złotych. Skoro nowe ramiona np. te ortofony kosztują tylko trochę więcej (lub podobnie) od ramion starych, to jest to mocnym argumentem, żeby kupić coś nowego.

Masz sporo racji w temacie rozmaitych przeróbek, składaków itp. Osobiście, ale umówmy się że nie oficjalnie to mówię (tak żeby nikt nie słyszał), nie zgadzam się z wieloma modami panującymi np. na tym forum. Bezkrytycznej wymiany okablowania ramienia w thorensach na te gówniane cardasy za 60zł, nie zgadzam się z tym, nie zgadzam się z bezwględnym wywalaniem oryginalnych ramion w dobrym stanie na sme3009, wszyscy tutaj tak robią.

Dlatego zdumiony jestem cenami takich np 3012R. Albo wynika to z tych synergii o których mówisz, że na konkretnych plintach wybitnie to wypada, albo wynika to owczego pędu. Jak w całym audio.

Mimo tego że lubię vintage i też jest tak że muszę je lubić :) w przypadku niektórych elementów wolę żeby to po mnie kupowali. Nie kupię używanej wkładki. Ramię to drugi element tego typu w kolejności.

To co piszesz o 309d brzmi zachęcająco. Albowiem dwa żywioły określają dla mnie hi-end. Dokładność, ilość informacji to jedno. Ale nie tak jak to jest w OC9 że dzieje się to głównie od płowy średnicy do góry, a dynamika w stosunku do ortofona jest raczej słaba. Właśnie chodzi o to żeby było jedno i drugie: podanie informacji ale nie plamami tylko z wyraźnym zróżnicowaniem dynamicznym i konturem każdego dźwięku w całym paśmie.

Wiem, że powyższe zależy właśnie od klasy wkładki. Nie wiem dokładnie jakie ma znaczenie samo ramie, bo nigdy nie robiłem takich eksperymentów w jednym systemie, nigdy nie podmieniałem samego ramienia.

hmm,

ja myślałem że jesteśmy poważni, i oczywistym jest że rozmawiamy o urządzeniach które mieliśmy lub mamy u siebie.

sme 3012 w cenie cadenzy, to chyba nie w tym życiu :)

to tanie ramionko, no chyba że myślisz o nosach czy modelach -specjalnych- w kolorze złota np.

no ale tutaj decyzja należy do ciebie -ma grać czy wyglądać.

jelco to fajne ramionko na start dla innych na długo, można się nim cieszyć(to moja opinia) ale znam kolegów, którzy uważają je za "beznadziejne",

troszkę tak jest ;)

z drugiej strony ,koledzy mając fr66 śmieją się z posiadaczy 309d :))))

a z innej beczki co niektórzy japończycy uważają że taki schick w porównaniu z 309d pod względem "dynamiki " zostawia ortofona z tyłu, cóż może niedługo to sprawdzę jednak czas oczekiwania jest długi ;(

w każdym razie dla mnie ktoś kto kupuje takie ramię wie co w analogu chce osiągnąć, i zapewne nie widzi sensu uczestniczenia w takich forach

i wiesz co, wcale się im nie dziwię.(choć zaznaczę fr66 nie słuchałem jeszcze u siebie)

co mam ci napisać o różnicy między 750lb a 309d, przecież i tak każdy odbiera to inaczej

czy jak napiszę, że dla mnie na ortofonie słuchać więcej to ci pomoże, pamiętaj że oba mają różną długość i z niektórymi wkładkami , musisz mieć właściwe regulacje np.

jelco-spu

spoko nie przejmuj się, do SPU trzeba dojrzeć

jak dojdziesz do tego punktu w swej analogowej drodze, nie spytasz się czy warto kupować SPU, tylko jaki model wybrać ;))

z własnego podwórka napiszę ci tak;

kupując takie ramię jak 309d czy schick, nie widzę sensu zakupu wkładki w cenie 40 czy 60% jego wartości

cytując arniego to; big mistake

między taką at oc9 a np cadenzą c jest duża przepaść

pozdr.

aaaa

co do drewnianych belek

są świetne

ale nie wszędzie i ze wszystkim się sprawdzą

fubb, dzięki za zaangażowanie

ja myślałem że jesteśmy poważni, i oczywistym jest że rozmawiamy o urządzeniach które mieliśmy lub mamy u siebie

Nierozumiem. Gdym je miał u siebie, to bym o nie nie pytał :)

to tanie ramionko, no chyba że myślisz o nosach czy modelach -specjalnych- w kolorze złota np.

no ale tutaj decyzja należy do ciebie -ma grać czy wyglądać.

Czytaj uważnie. W pierwszej wypowiedzi nakreśliłem jakby zakres cenowy między jelco a sme 3012. Tak decyzja należy do mnie - to dosc oczywiste - podjąłem ją w zakresie planowanego budżetu. Rozumiem, że dla Ciebie to pestka. Dla mnie nie. I nie widzę w tym nic niepoważnego.

i zapewne nie widzi sensu uczestniczenia w takich forach

i wiesz co, wcale się im nie dziwię

To dlaczego w nim uczestniczysz? Pytanie retoryczne. Zdaję sobie sprawę że nie da się opisać obiektywnie różnic między różnymi elementami, a jednak...:

między taką at oc9 a np cadenzą c jest duża przepaść

... to robisz! I to mi właśnie chodzi. Nie ma tu obektywnych probierzy i pytam o osobiste doświadczenia, odczucia, któe są bardzo cenne. Jak sam wyżej stwierdziłeś pewnie mało jest takich osób na forum, bo po co mieliby tu być, żeby czytać o voodoo w dziale hi-end? Sam to również napisałem w pierwszym poście, że pewnie mało będzie jakichś kompleksowych porad. Temat jest szczególnie trudny bo częściowo mówimy o urządzeniach używanych, niszowych itd.

kupując takie ramię jak 309d czy schick, nie widzę sensu zakupu wkładki w cenie 40 czy 60% jego wartości

cytując arniego to; big mistake

Hmm. Może trochę przesadzasz. Czy aby nie deprecjonujesz za bardzo 309d czy 3012? Przecież 309d to jandroższe ramię ortofona. Ta sama firma produkuje wkładki, których nie warto montować w ich topowym ramieniu? Gdzie tu logika? Potrafili zbudować cadenzę i jeszcze lepsze wkładki, a poprzestali na takiej taniźnie jak 309d? Nie odbierz tego źle, ale nie wierzę w to. Rozumiem, że trochę koloryzujesz na szybko żeby podkreślić te sprawy o których mówisz, prawda?

A z ciekawoości, opowiedz jaka jest różnica między 309d czy 3012R a ramionami z którymi obcujesz? Tak, interesuje mnie subiektywne twoje doświadczenie. Jakie ramię wg Ciebie trzeba posiadać, żeby powiesić cadenzę?

od końca

czytaj uważnie:

gdzie napisałem że 309d to słabe ramie? ile za nie wołają 8-9kzł? ile kosztuja cadenze -6-9kzł?

jest świetne ,bez problemu pociągnie ci cadenze o czym wspomniano, nie mówiąc już o droższych wkładkach

ale jeszcze raz ;

nie warto kupować wkładki za 2-czy 5 kzł do tego ramienia, bo to marnowanie jego możliwości.

jakie porównanie 309d do 3012,czy 750lb?

nie ma żadnego

ortofon jest po prostu lepszy, co słychać jeśli powiesisz je na tym samym napędzie i porównasz.

co nie zmienia faktu że, są ramiona "lepsze" a innym wystarczy takie jelco.

fantastycznie że temat tego wątku jest jakie ramię 12" a nie fubbowe obcowanie z różnymi 12(bo to prokurator jak nic)

pytanie retoryczne - przemyślę.

fubb,,,

"co do drewnianych belek

są świetne

ale nie wszędzie i ze wszystkim się sprawdzą"

-) wiesz, ale to dotyczy wszystkich żeczy. Plinty,napędu, kabli, preampu - mając cały czas to samo jedno ramię i wkładkę .

ps. znajomy opowiedział historię jednego EMT ( po emisyjnego) , na którym było fabrycznie ramię 9" Ortofona. Było to ramię z tej serii co 12'' ramiona - wczesne lata stereo . Był bardzo zdumiony prezentacją . Elektronika była poza-firmowa.

Na marginesie Shick wyglada właśnie jak repliki tego Ortofona. A 505 Micro patrząc z dystansu , wypada jak dzieło z pod reki Leonarda -;) , Wszystko jest jak w teorii Alberta A, - względne :)

fubb,

aaaaa, no to chyba odwrotnie CIę zrozumiałem, ok. Myślałem, że mówisz że nie ma sensu cadenzy wieszać na 309d bo jest za słabe.

A czy ktoś zdradzi tajemnicę ile taki Shick jest wart? Tak na pierwszy rzut googla nie dopatrzyłem się.

Jeśli chodzi o jelco to raczej wszyscy (w sensie internet zagraniczny) są zgodni co do tego, że to ramie jest o tyle dobre, że pozwala wystartwoać i no montują na nim SPU. Ale nie ma to dla mnie sensu.

jozwa maryn napisał o Origin Live Zephyr. Faktycznie też atrakcyjna cena i opinie bardzo pozytywne. Z nowych ramion mogłaby to być jakaś konkurencja dla ortofona.?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - okazja, ale musisz pretłumaczyć opis, z Włocahmi różnie bywa. Nowe ramie kosztuje ponad 10k.

Teraz sam mam Jelco 750 L. Jest OK, ma wszystko co potrzeba, łątwe w użyciu. Największa wada - to jak wygląda, trochę jak ramie z technicsa. Z tego co się orientuje to RS 309 D jest robione przez firmę jelco, natrafiłem już na poro komentarzy o tej tematyce. Do jelco można zawiesić już tylko twarde wkładki z oryginalnym headshellem jest bodaj 26 gramów. Z denonem 103 i nuda phono gra bardzo miło, napęd - zmodyfikowany Lenco L78.

Sme 3012 to chyba obecnie najgorszy wybór, zwłaszcza w wersji s II. Po prostu ceny są teraz kuriozalne, sam sprzedałem SME 3009 sII za 1350 zł, do nowego 12' Jelco musiałem dopłacić 600zł (razem z kablem JAC-501). Widziałem ostatnio wukcje na ebay'u gdzie SME 3009 sII, czyli jedna z najsłabszych wersji poszła za ponad 1800zł.

Cena/jakość wygrywa moim zdaniem Jelco. Czarna wersja chyba ładniejsza, sam mam srebrną i dupy nie urywa.

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak nie zamierzasz wieszać SPU to odpuść.

Zerknij na Ortofony u Thakkera. Często ma bardzo ciekawe wkładki. W zeszłym tygodniu była jeszcze MC5000 ...

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Do jelco można zawiesić już tylko twarde wkładki z oryginalnym headshellem jest bodaj 26 gramów.

No właśnie niekoniecznie:

Ukryta Zawartość

Wg tej tabeli model 750L ma niespełna 11g masy efektywnej - mniej niż krótsi bracia!

Dla zainteresowanych - tu jest szersza dyskusja na temat masy efektywnej ramion Jelco, bo niedomówień, sprzecznych informacji i domysłów na ten temat w środowisku najwyraźniej sporo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cóż wcięło mi 15 minutowy wpis - odpuszczę już

tylko ,

proszę nie upraszczać

jelco 750 lb = orto 309d bo przecież robione z części jelco

bo to inny świat, cokolwiek ktokolwiek napisze,

tylko własne porównanie na jednym napędzie.

pozdr.

Jelco SA-750L jest ramieniem statycznym, a Ortofon 309D jest ramieniem dynamicznym. Szukanie podobieństw między tymi ramionami jest raczej nieporozumieniem. Oba są świetne w swoich kategoriach, dodatkowo 750L jest blisko trzykrotnie tańsze od 309D. Warto o tym pamiętać. To, że Ortofon bazuje na częściach Jelco świadczy bardzo dobrze o Jelco i Ortofonie, w końcu to firmy z blisko 100-letnią tradycją.

Shick to bardzo miły Pan, odpisał mi, podał ceny, wyczerpujący mail. Jak będę gotowy do spu to pomyślę o tym. Sądziłem że to jest jakaś kosmicznie droga impreza, tymczasem cena przystępna i skoro dynamika lepsza od 309d....

Polecam SME3012.

Już od dłuższego czasu używam SME3012 z SPU Classic GM oraz SPU Royal GM i są to doskonałe zestawienia. Porównywałem u siebie ww. wkładki na EMT997/SME (35 gramów eff. mass, ) i wcale nie było lepiej.

Wcześniej na tym SME3012 grały u mnie przez dłuższy czas wkładki Benz Micro Wood oraz Dynavector XX-2 i również było okey, przy czym SPU gra u mnie znacząco lepiej.

Dlaczego SME3012 jest drogie ? Bo ich budowa i konstrukcja są proste, a na różnych portalach aukcyjnych znajdziesz mnóstwo części zamiennych (całych ramion). Tak więc w przypadku jakichkolwiek problemów każdy jest w stanie takie SME3009/3012 samodzielnie rozłożyć, wymienić część, samodzielnie złożyć i cieszyć się nim jeszcze przez długi czas.

pozdr

donic

Jaka jest różnica pomiędzy DME 3012 a SME 3012 S2 np. ?

Zob.

Ukryta Zawartość

Na samym dole jest kilka zdjęć pierwszej serii SME 3012 i krótka charakterystyka. Pewnie w googlach znajdziesz coś więcej, jak dobrze poszukasz.

Pozdr

donic

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.