Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podstawkowe do rocka/metalu (uzywane,budzet 4000zl)

Night_Walker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Tytulem wstepu napisze, iz od pewnego czasu nosze sie z mysla o nabyciu high-endowych kolumn podstawkowych. Problemem jest budzet, oraz brak stalego miejsca zamieszkania, co w praktyce oznacza ze muzyki prawdopodobnie sluchac bede w pomieszczeniach o roznym metrazu (kolumn nie kupuje sie na rok, a ja pracuje 'na zmywaku' w UK wiec wiadomo jak jest - moze wyniknac nagla potrzeba przeprowadzki).

Lubie wiele gatunkow muzyki, jednak podstawa wiekszosci z nich jest gitara i perkusja. Czesto jednak mieszane sa z muzyka elektroniczna, czy tez klasyczna. Z racji sytuacji mieszkaniowej najrozsadniejsze wydaja sie kolumny podstawkowe, ktore poradza sobie z tym, czego slucham, tj. metalem, muzyka klasyczna (rowniez czesto umila mi zycie), folkiem i bluesem a takze elektronika (czysto elektroncznej slucham najrzadziej, ale czy ten stan rzeczy nie ulegnie zmianie? W koncu chce przeciez nabyc sprzet, ktory pogra u mnie pare lat ...).

Prosilbym wiec o rady i sugestie dla nowicjusza (jesli to mozliwe, podanie konkretnych modeli).

Jako przyklad muzyki, pod ktora dobrane powinny byc 'moje' kolumny (a takze reszta systemu, buduje go przeciez od zera) podam Om - State Of No Return -->

(prosze przesluchac, utwor bardzo przyjemny i dobrze nagrany o ile moge to ocenic a ladnie pokazuje lagodniejsze obszary klimatow muzycznych, ktore cenie)

Warto wspomniec, ze zrodlem dzwieku bedzie komputer, budzet do zainwestowania w uzywane kolumny to powiedzmy 600-700 euro a nabywac bede zapewne na www.ebay.co.uk .

pozdrawiam,

Pawel

Gość numik

(Konto usunięte)

powiem tak, jeśli słuchasz metalu wiele dobrych konstrukcji się wyłoży. Komp to średnie źródło do tego.

Wiele kolumn poradzi sobie z klasyką, mniej z rockiem i to ostrym.

Brałbym najwyższe Paradigmy na jakie Cię stać lub Dynaudio.

Zastanowiłbym się nad akustyką też, bo przy takiej ilości dźwięków nakładających się tutaj może być zawsze problem i zawsze będzie wrażenia braku separacji i ogólnego bałaganu.

Miałem paradigmy studio 20v4 i faktycznie dają radę w takiej muzyce. Mój kumpel który takowej słucha zachwycony był.

Pzdr

Studio Monitor 65 od Definitive Technology

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

powiem tak, jeśli słuchasz metalu wiele dobrych konstrukcji się wyłoży. Komp to średnie źródło do tego.

Wiele kolumn poradzi sobie z klasyką, mniej z rockiem i to ostrym.

Komputer jest słabym źródłem ,to wiadomo, poza tym się nie zgadzam!! Raczej jest odwrotnie!!!

Panowie, dziekuje za podpowiedzi :) Konsultuje, doczytuje i lekcje odrabiam (chociaz oczywiscie opinie rozne, duzo i pogubic sie latwo...).

Znajomy podpowiedzial 'Magnat Quantum 1003' - czy ktos mial z tymi podstawkami stycznosc?

<p>A ja polecam ci podłogowe nie są to jakieś kolosy bo ważą niecałe 20kg sztuka i maja około mniej niż 1 metr wysokości z tego co pamiętam mowa o Jbl e80 w ciężkiej muzyce mogę powiedzieć że się sprawdzają wyraźna góra i dół z solidnym kopnieciem lecz ciężko posłuchać na nich spokojniejszej muzyki gdzie są ważne detale poza tym wydaje mi się ze nie potrafią zbudować sceny przy luźnejszej muzyce osobiście używam ich też do słuchania rocka gra to z yamahą, no i cena kusi....

Wysłane z mojego commodore 64 przy użyciu Joysticka.

<p>A ja polecam ci podłogowe nie są to jakieś kolosy bo ważą niecałe 20kg sztuka i maja około mniej niż 1 metr wysokości z tego co pamiętam mowa o Jbl e80 w ciężkiej muzyce mogę powiedzieć że się sprawdzają wyraźna góra i dół z solidnym kopnieciem lecz ciężko posłuchać na nich spokojniejszej muzyki gdzie są ważne detale poza tym wydaje mi się ze nie potrafią zbudować sceny przy luźnejszej muzyce osobiście używam ich też do słuchania rocka gra to z yamahą, no i cena kusi....

Z Twojego wpisu wyglada, ze te kolumny to syf, po co więc polecasz je komus innemu?

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Gość numik

(Konto usunięte)

Komputer jest słabym źródłem ,to wiadomo, poza tym się nie zgadzam!! Raczej jest odwrotnie!!!

a jakieś uzasadnienie, przykłady? Bo ja słuchałem sporo kolumn i classic rock nawet grał, folk, jazz, klasyka, ale ostre riffy gitarowe? Oj słabo - na takim Behemocie wykładały się porządne konstrukcje

Gość

(Konto usunięte)

I będą się wykładać...wbrew pozorom ostre granie to średnica i jeszcze raz średnica...no chyba że ktoś słucha takiej muzy dla samego walenia sie ścian, itp. zjawisk...

a jakieś uzasadnienie, przykłady? Bo ja słuchałem sporo kolumn i classic rock nawet grał, folk, jazz, klasyka, ale ostre riffy gitarowe? Oj słabo - na takim Behemocie wykładały się porządne konstrukcje

Jakie przykłady i na co?

Najtrudniej wiernie odtworzyć muzykę klasyczną - tu musi być wszystko: przede wszystkim naturalność, dynamika, przestrzeń itd...

Słucham też m.in. Behemota, choć trawię tylko Evangelion.... zdecydowanie wolę Vadera, niestety ten rodzaj muzyki jest b. często źle nagrany!

Jeśli jest nagrany dobrze, tu lżejszy przykład - pierwsza płyta RATM, wtedy nie potrzeba zjawiskowej średnicy itp, tylko dynamiki, kontroli i wykopu;-)

Gość numik

(Konto usunięte)

Jakie przykłady i na co?

Najtrudniej wiernie odtworzyć muzykę klasyczną - tu musi być wszystko: przede wszystkim naturalność, dynamika, przestrzeń itd...

Słucham też m.in. Behemota, choć trawię tylko Evangelion.... zdecydowanie wolę Vadera, niestety ten rodzaj muzyki jest b. często źle nagrany!

Jeśli jest nagrany dobrze, tu lżejszy przykład - pierwsza płyta RATM, wtedy nie potrzeba zjawiskowej średnicy itp, tylko dynamiki, kontroli i wykopu;-)

ja też tylko Evangelion - Behemoth to był tylko przykład. Pain of Salvation jest znośnie nagrywany, ale ta lżejsze muza to nie problem. Ok, w sumie klasyka i death metal są trudne dla kolumn, mi chodziło o to, że kolumny, które radzą sobie z rockiem (ostrym) raczej lepiej zagrają klasykę niż rocka typowe kolumny pod klasykę. W tym sensie wg mnie dochodzi do wykładek;p;p

Dokładnie...właśnie ta dynamika i kontrola jest świetnie zrealizowana. Często płytkę RATM Bombtrack zabieram ze sobą na odsłuchy do salonów wg mnie świetnie nagrany album.To między innymi dzięki tej płycie udało mi się już zweryfikować trochę kolumn i zestawień. Mina sprzedawcy bezcenna :) ...a nawet w jednym przypadku kierownik po odsłuchu zamówił płytkę na potrzeby salonu.

Przychylam się do głosu: najlepsze paradigm na jakie cie stać...

Warunek wzmacniacz nie może grać sucho i jasno. Nie wyczaiłem jaki masz wzmak.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Dokładnie...właśnie ta dynamika i kontrola jest świetnie zrealizowana. Często płytkę RATM Bombtrack zabieram ze sobą na odsłuchy do salonów wg mnie świetnie nagrany album.To między innymi dzięki tej płycie udało mi się już zweryfikować trochę kolumn i zestawień. Mina sprzedawcy bezcenna :) ...a nawet w jednym przypadku kierownik po odsłuchu zamówił płytkę na potrzeby salonu.

Mam podobnie, niejedna osoba się zdziwiła, jak może zagrać dobrze zrealizowana cięższa muza;-)

Paradigmy dobry trop, ale jak pisał Kolega powyżej, trzeba uważać na resztę toru w podanych w/wym aspektach!

Ja z cieższej muzy często zabieram na odsłuchy Death - sound of perveserance i sepultura - roots obydwie doskonale jak na swój gatunek nagrane.

Gość

(Konto usunięte)

Weź na testy coś polskiego...np. Blindead, Decapitated...od szybkości karabinu maszynowego, poprzez piękne gitarowe riffy, do zabójczych blastów...jak sprzęt z tym sobie poradzi ...

Szału nie mam, średnia przejrzystość, energetyczność, wysokie takie sobie, przy RATM słychać o ile lepiej można to zrealizować, chociaż oczywiście płyta b. dobra!

Cześć

Posłuchaj polskich RLS Calisto - znakomite monitory, maleńkie ale grające sporym dźwiękiem. Klasa! Kosztują zaledwie 3 tys ale spokojnie walczą z kolumnami dwu i trzykrotnie droższymi.

I nie słuchaj rad ludzi, którzy proponują ci albo Paragidmy, albo Dynaudio. Te kolumny dzieli przepaść,m to zupełnie inne szkoły grania - jak można je porównywać?

Pozdrawiam Stempur

Cześć

Posłuchaj polskich RLS Calisto - znakomite monitory, maleńkie ale grające sporym dźwiękiem. Klasa! Kosztują zaledwie 3 tys ale spokojnie walczą z kolumnami dwu i trzykrotnie droższymi.

I nie słuchaj rad ludzi, którzy proponują ci albo Paragidmy, albo Dynaudio. Te kolumny dzieli przepaść,m to zupełnie inne szkoły grania - jak można je porównywać?

Pozdrawiam Stempur

Potwierdzam. Słuchałem ich wczoraj u znajomego podpięte... zwykłym kabelkiem pod komputer, na starych przewodach głośnikowych (może z 3 zł za metr) zasilane leciwym wzmacniaczem Diora Ws442 :), a o ich ustawieniu to już nawet nie będę wspominał. Grało to tak, że banan z twarzy nie schodził nam przez dobrą godzinę. Materiał muzyczny bardzo różny, a grały nawet jakieś przeciętne mp3 choć głównie format flac. Pomyślałem sobie, że skoro te kolumny tak grają z byle czym i byle jak ustawione to u mnie w pokoju powinno być naprawdę nieźle. Jak nadarzy się okazja to pewnie je kupie.

Prawda. porównywać ciężko, co nie znaczy, że i na jednych i na drugich nie można złożyć sensownie grającego systemu (bedą to oczywiście różne systemy;-)

Witek, a co nie tak w realizacji Vadera?

Dziś miałem chwilę i posłuchałem trzech ostatnich płyt. Faktycznie słucha się tego nieźle, ale niedostatki zwłaszcza w jakości góry są, najsłabiej nagrana jest moim zdaniem Welcome to The Morbid Reich.

Ale jakość muzyki jak na ten gatunek przednia!

Wit-told

O to mi właśnie chodzi - nie oceniam, które lepsze, tylko że Dynki i Paradigmy to kompletnie różne muzyczne światy! Jeśli ktoś poleca albo jedna, albo drugie to chyba nie wie o czym pisze.

Pozdrawiam Stempur

Jeszcze warto posłuchać również coś Elac`a. Fajne firmowe brzmienie do muzyki typu rock/metal to propozycja warta przemyślenia. Słyszałem osobiście kilka modeli elac`a i każdy w muzyce metalowej brzmiał super. Szkoda tylko, że ceny wyjściowe są takie wysokie, choć warto się targować w moim przypadku miałem możliwość kupna pary elac`a bs243 za 2800 zł plus gratis kabelki głośnikowe, więc nieźle biorąc pod uwagę cenę pierwotną 4400 zł czyli rabat wynosi ponad 35%.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.