Skocz do zawartości
IGNORED

Luxman L 590 ax - jaka jest moc wzmacniacza słuchawkowego ?

bardopond

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przepraszam jeżeli wątek nie jest w odpowiednim dziale. Jeśli w nieodpowiednim to proszę o przeniesienie.

Pytanie jak w temacie. Czy ktoś może wyczytał gdzieś lub wie jaka jest moc wbudowanego wzmacniacza słuchawkowego ? Przewertowałem już cały internet i nie mogę znależć takiej informacji.

Pozdrawiam

Wyjscie sluchawkowe prawdopodobnie jest zasilane przez rezystory prosto z wyjscia stopnia koncowego, wiec znajac wartosc rezystorów i mocy wyjsciowej stopnia koncowego oraz typowych impedancji sluchawek mozesz to sobie policzyc

Wyjscie sluchawkowe prawdopodobnie jest zasilane przez rezystory prosto z wyjscia stopnia koncowego, wiec znajac wartosc rezystorów i mocy wyjsciowej stopnia koncowego oraz typowych impedancji sluchawek mozesz to sobie policzyc

Dzięki za odpowiedz. Dla mnie to czarna magia niestety...

Miałem kiedyś Luxmana L-590AII ,robiłem "podejście do tej dziurki słuchawkowej" ze słuchawkami AKG701 i HD800 i .. . ... bez rewelacji .

W porównaniu nawet z niedrogimi konstrukcjami polskich Firm WBA czy Dubiel HV-1 dzwięk z Luxmana był "lekko zamglony"

z obciętymi skrajami pasma , taki przysłowiowy "kocyk" .

Można z tym żyć ale jak chcesz poważnie podejść do "tematu słuchawkowego" i stać Ciebie było na wyłożenie niemałej

kasy na tego Luxmana to kupienie używki wymienionych wyżej konstrukcji ( coś ponad "tysiąckilka" złotych) nie powinno

stanowić dla Ciebie problemu .

Luxman kłamie w swoich opisach. Miałem 550ax i tam nie ma żadnego wzmaciacza słuchawkowego zwykłe gniazdo połączone przez 2 rezystory przy wyjściach głośnikowych. Odradzam Luxmana jak jeszcze nie kupiłeś. Luxy tylko ładnie wyglądają nic poza tym.

Luxman kłamie w swoich opisach. Miałem 550ax i tam nie ma żadnego wzmaciacza słuchawkowego zwykłe gniazdo połączone przez 2 rezystory przy wyjściach głośnikowych. Odradzam Luxmana jak jeszcze nie kupiłeś. Luxy tylko ładnie wyglądają nic poza tym.

Wzmacniacz L-550AX, Owner's Manual, Strona 3, prawa kolumna, trzeci akapit od góry:

Headphone output terminal

This terminal allows you to casually enjoy sound even at midnight.

W instrukcji użytkowania L-550AX nie ma słowa pre lub amp. headphone. Czy Luxman kłamie w swoich opisach?

Dalszą część wypowiedzi pozostawiam bez komentarza.

Pozdrawiam miłośników, wielbicieli i użytkowników tych wspaniałych urządzeń,

Nord Audio

W prasówkach kłamie. Pierwszy link z googla:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Wzmacniacz słuchawkowy

Wzmacniacz wyposażono w wysokiej klasy wzmacniacz słuchawkowy, dostępny z panelu przedniego, idealny dla nocnych odsłuchów. Głośniki można odłączyć za pomocą selektora wejść głośnikowych. Wyjście słuchawkowe „widzi” ten sam sygnał co wyjścia głośnikowe."

A co do wspaniałości tych urządzeń to są to malowane chińczyki. Oba te modele mają chiński potencjometr za 30 zł który już przy pierwszym kontakcie sprawia wrażenie jak by miał się rozpaść. Strasznie wysoki szum z kolumn słyszalny nawet z fotela gdy wzmacniacz nie gra muzyki.

Brzęczący transformator, oszukane wejścia XLR (te Luxmany nie są w żadnej sekcji zbalansowane), gniazda głośnikowe atrapy (nie akceptują bananów choć sprawiają takie wrażenie), obudowa źle i niechlujnie wycięta z wystającym "zadziorem" (w kupionym przeze mnie egzemplarzu), brak 3 żyły uziemniającej w gnieżdzie zasilającym w wersji europejskiej przez co jest prąd na obudowie. i tak można by jeszcze wymieniać.

A w kwestii muzycznej to bardzo słaba dynamika, obcięty dół pasma najniższego basu niema wcale, 550ax jest strasznie detaliczny można by napisać że aż za bardzo. Mało uniwersalny. Za 24 000 pln kpina. W tych przedziałach cenowych Accuphase przebija go we wszystkich aspektach.

Lux rok temu stracił oficjalnego dystybutora na Polskę i obecnie jest importowany z Czech co widać że kiepsko się sprzedaje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem 550 A II potem 590 A II. Następnie " w ramach zmian i ciągłego poszukiwania " przerobiłem parę wzmacniaczy włącznie z Gryphon'em Callisto 2200, Vitus'em RI 100, Mcintosh'em MA 7000, Accuphase itp. Wróciłem do Luxman'a.

bardopond - coś w tym jest i o czymś to świadczy. Tylko nieliczni o tym już wiedzą, a pozostali - no cóż ...

Pozdrawiam miłośników, wielbicieli i użytkowników tych wspaniałych nietuzinkowych urządzeń,

Nord Audio

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.