Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe kolumny do pokoju 15-16m2, do 3000zł

kendris

Rekomendowane odpowiedzi

Dali z7 jest ladnie wykonana, gra poprawnie lecz nie gra nisko. Sam bylem bliski zakupu ale wygralo cos innego. Monitor Audio w tej cenie gra slabo, szczegolnie gora jest jednobarwna i nijakia.

Zastanawia mnie fakt że nikt nie podał tutaj modeli Tannoy v4i, mimo tańszej konstrukcji dzwiekowo dorównują Zensorom 7. Heco oraz Magnat to także moje faworyty.

Dali z7 jest ladnie wykonana, gra poprawnie lecz nie gra nisko. Sam bylem bliski zakupu ale wygralo cos innego. Monitor Audio w tej cenie gra slabo, szczegolnie gora jest jednobarwna i nijakia.

Co do monitor audio-zgoda. Oprócz tej bolączki, bas też mnie nie zachwycił. jakiś taki pudełkowy...

Mimo wielkiego sentymentu do firmy, Tannoy v4i nie spełnia założeń zainteresowanego. Dodatkowo firmę troszkę poniosło z cenami w ostatnich latach.

Czy kolega już coś kupił?

Czekamy na info lub pytania dodatkowe.

Zastanawia mnie fakt że nikt nie podał tutaj modeli Tannoy v4i, mimo tańszej konstrukcji dzwiekowo dorównują Zensorom 7. Heco oraz Magnat to także moje faworyty.

Kumpel to dzis odebral od kuriera. W sobote przejade sie ze swoim piecem posluchac co to jest.

?👈

Musisz się mylić bo tutejsi "znawcy" wiedzą lepiej ;-)

O to to to:)

Może Phonar P20S, coś takiego mi się przypomniało. Tylko trudno je trafić na rynku wtórnym. Pewnie i tak zostanę skarcony, bo to Niemiec:)

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Może używki ale z salonów. Teoretycznie powinno być bez ryzyka. Może nawet odłuchać można.

Poza tym nie bałbym się aż tak używanego sprzętu. Trzeba uważać, nie kupować od handlarza co ma tysiąc wzmacniaczy na allegro i powinno być ok.

Może np to: ceny niektóre dość wysokie jak na sh, ale może można się targować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Absolutnie nie kupowałbym od handlarzy. Nawet z 1000 pozytywnych komentarzy. Tylko sprzęt z pierwszej ręki, albo od znajomego z forum. Inaczej można się władować w wielki syf. To nie reguła, ale bardzo prawdopodobne przy kupnie z nie w pełni zaufanego źródła. Przerabiałem ten temat dwukrotnie, sprzedawcy zawsze mieli "gadane" i sprawiali wrażenie ludzi na pewnym poziomie. Co z tego, jak sprzęty posypały mi się bardzo szybko, a niezależne serwisy stwierdziły, że klocki były w środku "klejone na super glue". Nie ma super okazji, taka prawda. Dobry sprzęt musi swoje kosztować, nie ma cudów.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Kumpel to dzis odebral od kuriera

Tannoye?

Złe nie są ale to coś na miarę dali z5.

Jesi mówimy o V4i to niestety nie mogę się zgodzić. Miałem oakzję bezpośrednio na paru wzmacniaczach porównywać Zensory 5 do 7. 5tki to dobry glosnik jednak 7 dopiero graja ze swoboda, tworza scene dzwiekowa.

V4i Miałem kilka miesięcy. Za te pieniądze to trochę mało.

Porównywanie z5 i z7?

Na tle wharfedali 10,7 zachwycają ale postawmy godnego rywala.

Gusta i guściki... bawmy się dalej póki nikt się nie kłóci :)

Ja już faworyta podałem.

Zapomniano jeszcze wymienić Melodiki choć moim zdaniem wyróżnia się tylko wyglądem, i to z daleka. Z bliska malowany plastik udający jakiś szlachetny materiał kosmicznego pochodzenia idzie w parze z ostro pociętym pasmem przypominającym kwadraty ;)

Na razie ze wspomnianych przez Was kolumn planuję w najbliższym czasie sprawdzić:

HECO MUSIC STYLE 500

JBL Studio 280

Dali Zensor 7

i z ciekawości Kef R300 (będzie problem, jak naprawdę mi się spodobają... ;))

Mam pytanie odnośnie Heco - są dość głębokie, czy umieszczenie ich 15-20cm od ściany nie będzie problemem?

Gdzie jedziesz na słuchanie?

Gdzieś w Katowicach, ale jeszcze nie wiem gdzie konkretnie. Czytałem różne opinie o tutejszych salonach, ale może ktoś z Was jest w stanie któryś szczególnie polecić lub odradzić?

Pamiętaj tylko że sprzedawcy żyją z marży. Kiedyś spotkałem się z odmową odsłuchu danego sprzętu. Jak twierdził sprzedawca sprzęt jest tak słaby że szkoda czasu. Ostatecznie okazał się jedną z lepszych propozycji.

Posiadam Dali Zensor 7 od listopada.

Porównywałem w salonie z Paradigm 9v.7 oraz Monitor Audio na Marantz 6005. Zensory 7 grały najszerzej, bas nie dudnił jak w paradigm górnym rejestrem, dzwięk był czysty, szczegółowy. Monitor Audio były pomiędzy Paradigmami i Zensorami wg. mnie.

Ciekawy jestem, jakby zagrały kefy z tego przedziału cenowego ale spośród tego, co słuchałem, Zensory są numerem jeden. Dodam, że kupiłem nowe w kartonach za 2600 para, nie są ex demo. Dystrybucja Horn.

Jedyna wymiana Zensorów jaka wchodzi w grę, to półka wyżej np. ikon 6 lub kef q700 lub AA hyperion IV. na nic innego z tego przedziału cenowego bym ich nie zmienił.

I po odsłuchach. Byłem w dwóch salonach, bez umawiania się. Wziąłem na wszelki wypadek kilka płyt, licząc, że jednak będzie możliwość odsłuchu. No i udało się.

W pierwszym akurat czekali na umówionego klienta, więc miałem okazję posłuchać przygotowanych dla niego Dali Zensor 5. To zdecydowanie nie to - jak dla mnie nazbyt wyrazista góra i za mało dołu. Sprzedawca zaproponował mi jeszcze odsłuch Focal Chorus 714. Zagrały o wiele lepiej, ale ostatecznie nie byłem do nich do końca przekonany. Nie wiem, czy to wina samych kolumn, czy wzmacniacza. Czegoś brakowało.

W drugim salonie poczułem się, jakby obsługa czytała ten wątek. Po przedstawieniu założeń, nie sugerując żadnego sprzętu, usłyszałem od jednego ze sprzedawców: "No to Heco". Po czym drugi z panów zaproponował Dali Zensor 7, JBL Studio 270 oraz Heco Music Style 500. Dali sobie odpuścilem, ponieważ nie spodziewałem się wielkiej różnicy w charakterystyce brzmienia między 5 i 7. Do odsłuchu poszły więc dwa pozostałe zestawy.

Wrażenia:

Heco Music Style 500 - brzmienie jest potężne, bas głęboki, odczuwalny, ale nie dudniący, tylko taki właśnie "rockowy";

JBL Studio 270 - podzielam zdanie, że ta seria gra naprawdę dobrze. Jednak w porównaniu z Heco, dźwięk jest bardziej przytłumiony, muzyka brzmi mniej żywiołowo.

Korzystając z okazji, że w salonie mieli również Kef R300, poprosiłem o ich podpięcie. Trzeba przyznać, że świetnie się prezentują, ale całe szczęście pod względem dźwięku nie do końca trafiły w mój gust, głównie za sprawą basu. Może to nie jest najlepsze określenie, ale odniosłem wrażenie zbyt sterylnego, krystalicznego grania. Nie pasowało mi to do "mojej" muzyki.

Podsumowując, Heco Music Style 500 - tak, to jest to, czego oczekiwałem. SyrenaAudio - szacun za wyczucie! W przyszłym tygodniu planuję powrót do salonu z gotówką. Sprzedawca chce za nie 2500 po rabatach.

Dziękuję wszystkim za pomoc i propozycje.

Kontynuując wątek, w niedalekiej przyszłości przyjdzie czas na wymianę wzmacniacza, o czym wspominałem. Korzystając z okazji od razu zapytam - co polecilibyście do tych kolumn? Zarówno ze sprzetów nowych jak i używanych. Budżetu jeszcze nie zakładam, no ale niech będzie adekwatny do ceny samych kolumn.

Byłem dzis na odlsuchu Tannoy V4 u kumpla. Bardzo przyjemne kolumny o ile ktos nie lubi ekspansji basu. Fajny detal na gorze, akurat tak sie składa ze w pokoju obok były stare Heco Victa 700 użytkowane przez jego brata od sporych kilku lat, po ktore sami latalismy po Olsztynie chyba w roku 2007 albo i dalej. Tanojków słuchaliśmy na piecykach Denon PMA-655, PMA-1080R oraz moim PMA-2000R, był też DAC Hegel HD10, ale co nie wpielismy charakter grania kolumn był podobny. Dośc lekki, zwiewny dzwięk, dobry detal, średnicy nie brakowało, bas bez zdecydowanej ekspansji w gornych rejestrach (w przeciwienstwe do Victa 700), w Tannoy raczej "dominowal" w dole. Słowo dominował w cudzysłowiu ponieważ tego niskiego basu było dość mało, ale zapewne to w dużej mierze wina pomieszczenia. W kazdym badz razie nie było natarczywości, a przede wszystkim dudnienia. A kolumn słuchaliśmy w pokoju chyba 10m2? Kolumny dwu drozne, czyli typowe d'appolito. Midwoofery 2 x 15cm, chyba alu, BR z tyłu. Nawet niezłe wykonanie, pierścienie wokół midwooferów aluminiowe, a nie plastikowe.

?👈

Kontynuując wątek, w niedalekiej przyszłości przyjdzie czas na wymianę wzmacniacza, o czym wspominałem. Korzystając z okazji od razu zapytam - co polecilibyście do tych kolumn? Zarówno ze sprzetów nowych jak i używanych. Budżetu jeszcze nie zakładam, no ale niech będzie adekwatny do ceny samych kolumn.

Proponuję rozpocząć poszukiwanie od Rotela, sam planuję zafundować swoim heco rotela ra-10. Ktoś z forum zestawił heco z audiolabem i podobno też nieźle to wyszło.

Proponuję rozpocząć poszukiwanie od Rotela, sam planuję zafundować swoim heco rotela ra-10. Ktoś z forum zestawił heco z audiolabem i podobno też nieźle to wyszło.

Audiolab jest b.szybki i ma świetny bas,ale nieco wycofaną średnicę-idealny do rocka.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Heco kupione, od wczoraj gości u mnie w domu :)

Nawet ze starą, poczciwą Yamahą gra całkiem nieźle. Niemniej zaczynam się rozglądać za nowym wzmacniaczem.

lowfi81 zasugerował Rotela. Akurat RA-10 w moim przypadku się nie sprawdzi, ponieważ koniecznie muszę mieć możliwość sterowania z pilota (przynajmniej volume), więc myślę nad RA-11 lub RA-12. Co o tym sądzicie? Może jakieś inne propozycje? Audiolab, przynajmniej nowy, nie wchodzi w grę z powodu ceny - szukam czegoś max w kwocie tych dwóch modeli Rotela.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.