Skocz do zawartości
IGNORED

PARADIGM 11V7 wzmacniacz do 8 tysięcy

piotrella41

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam kolegów

Mam mały dylemacik i proszę jedynie o ewentualne doświadczenia w konfiguracjach, zas nie kierunki, bowiem ja już je obrałem.

Jestem już po przejściach w konfiguracji z NAD C 375 BEE. Wzmacniacz to już archiwum, właśnie dzisiaj go sprzedałem i nigdy więcej w tym zestawieniu. To dwa odmienne magnesy, lecz mają jeden wspólny biegun, obydwa mocarne w basie. Na decyzję o zbyciu wzmaka wpłynęło wiele czynników. Wbrew ogónie panującym opiniom, że słuchacze po wielu odsłuchach wybierają to własnie zestawienie śmiem twierdzić po ponad dwóch latach odsłuchów, że to bomba basowa nie do opanowania. Poza tym NAD to również niedopracowane w regulacji potencjometry ALPSA, brak możliwości słuchania przy najniższych ustawieniach potencjometru, ba nawet przy zerówce potrafi grać jeden kanał cichutko. Za swojego NADa dałem onegdaj 5200, i byłem przekonany o złapaniu króliczka, dopóki dopóty nie wygrzałem urządzeń. Zdaję sobie sprawę, że szkoła kanadyjskich kolumienek to domena basu i dynamiki, i taki wzmak doskonale sprawdziłby się z podstawkowymi typu Dynaudio, KEF R 300, czy ATC. Lecz mnie to nie pasuje, poprostu to nie jest to.

Decyzja juz podjęta poszukuję osób, które sparowały owe kolumienki z hybrydami, które w przedzmacniaczu posiadają sekcje lamp, zaś na końcówkach typowe tranzystory. Zależy mi na pozostawieniu dynamiki i kontroli basu przy zachowaniu odrobiny ciepła i szczegółowości, równiez w średnicy. Oczekuję jedynie doświadczeń z Waszej strony.

Moje kierunki w zakresie wyboru to:

Vincent SV - 237

XINDAK XA-6950 (09)

Anthem Integrated 225 - typowy kanadyjczyk pod te kolumny, ale czy nie powtórka z NADem

ATOLL In 200 - ręcznie montowany francuz z zapasem

Dwie ostatnie pozycje to tranzystory.

Z góry dziękuję za ewentualne sugestie i wyprzedzam pytania w temacie pozbycia się kolumn jako najsłabszego ogniwa zestawu np. na rzecz polskich produkcji, mnie one pasują.

Pozdrawiam

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Witaj,

wszystko zależy od indywidualnych preferencji, także akustyki pomieszczenia. Uwierz mi, że część naszych Klientów wybiera połączenie NAD / Paradigm bo po prostu podoba się takie połączenie.

Zastosowanie hybrydy lampowej w dużej mierze zmieni brzmienie systemu. Na przykładzie wzmacniacza Vincent - bas będzie głęboki i potężny, jednak już nie tak dominujący i przede wszystkim szybszy, lepiej kontrolowany. Pojawi się więcej środka pasma, lekko ocieplonego. Góra będzie szczegółowa, ale bardziej aksamitna, spójna ze środkiem pasma.

W twojej konfiguracji posłuchałbym jeszcze najnowszą integrę Creek EVO 100, która zagra trochę jaśniej niż Vincent, może trochę bardziej rozluźnionym basem, ale moim zdaniem efekt końcowy powinien Ci się także podobać.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. Proponuję natomiast możliwość wypożyczenia wzmacniacza i przetestowania w Twoim systemie, w Twoim pomieszczeniu odsłuchowym, co jest bardzo ważne.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Drodzy Panowie z Q21

Szanuję Panów podpowiedzi i również budzi mój szacunek Panów doświadczenie, niemniej jednak będę upierał się z uporem maniaka, że te dwa elementy systemu to dwa basiska kosztem prawdziwego purystycznego stereo. Nie będę ukrywał, że lubię, wtedy gdy trzeba dobrego kopa, ale chcę to pogodzić ze średnicą, dobrymi wokalami, a nie efekciarstwem brzmienia, które jak harmanizm przyciąga klientelę.

Ale wracając do sedna moich poszukiwań, obawiam się, że gdy lampy zaistnieją w systemie przedwzmacniacza to kosztem właśnie rozlazłego basu i to mnie troszkę martwi. Wiadomo lampy ocieplą brzmienie, ale czy nie będzie za jasno ?

Sprawę pomieszczenia przerabiałem wielokrotnie, pokój do odsłuchu to salon około 23 metrów, bez przeszkód na torze, rozstaw kolumn około 3 metrów, a odległość od słuchacza to dobre 4 metry, odległość od ściany około 30 centymetrów, okablowanie ultralinka pod kanadyjczyki.

Jednak bardzo dziękuję za Panów sugestie, rozważę te ewentualności, niemniej oczekiwałem doświadczeń z urządzeniami wymienionymi przeze mnie. Również w cenie do 8 tysięcy oczekuję od sprzętu wieloletniej bezawaryjnej pracy, i użytych w nim dobrych komponentów.

Pozdrawiam

Mówiąc dosadniej czegoś co pobije NADa i rzuci na łopatki.

A to jest prawdziwe wyzwanie.

I tutaj się z Panami zgodzę, kierunek i doświadczenie dobre, lecz czy w takim razie warto dopłacać do SV 237, czy rozważyć po wymianie lampek na lepsze SV 227. oto jest pytanie.

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Zgadza się Drogi Kolego, dlatego wytłumiłem troszkę z tyłu i widzę, że zapomniałem o tym wspomnieć, za co bardzo przepraszam

Dokładnie tak to warunki optymalne które wynegocjowałem z druga połową. Z tyłu zamieściłem ustrój rozpraszający ROGOZ AUDIO D100

Dużo pomogło nie powiem

Czekaj , czekaj - odległość kolumn od ściany to 30 cm !?! To nie jest optymalne ustawienie pod względem basu dla tych kolumn - delikatnie mówiąc.

Przyłączam się to tego głosu,zwłaszcza, że 11V7 to już konkretne "lochy" z dwoma dmuchawami z tyłu

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Słuchałem i oglądałem tego Pana Rosjanina.

Te ustroje bardziej na pierwsze odbicia niż na opanowanie dołu. Aby próbować opanować dół musiałbyś się pobawić z dobrym pochłanianiem niskich częstotliwości . Spróbowałbym panele pochłaniające z PT80 ( opisywane na forum wielokrotnie ). Próbowałbym negocjować jeszcze trochę i chociaż dodatkowe 40-50 cm do przodu zyskać ? Może błyskotka jakaś ;-) ?

Dmuchawy tak nieco potężne no ale nadmiar dechu trzeba wyprowadzić z konstrukcji

Czemu nie, zainteresuję się tą sugestią, ale ja Drodzy Koledzy na chwile obecna jestem pozbawiony integry, ale chyba dla chcącego nie ma nic trudnego.

To nie tak , że 'dmuchawy' wyprowadzają nadmiar czegokolwiek. Porty bass-reflex oraz cała obudowa strojone są pod częstotliwość rezonansową głośników ( w dużym uproszczeniu ).

Tutaj jeden z wielu linków wyjaśniających jak to działa :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Skoro wyprowadzone są z tyłu - bas będzie Ci się mocno wzbudzał - to nie jest tylko kwestia wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mowa o konstrukcji oczywiście

Dzięki trzymaj za mnie kciuki

Mówisz o niemieckim Audionet SAM G2, z tego co pamiętam to droga maszynka coś kole 15 - 16 tysięcy. Jeśli oczywiście mówimy o tym samym, zaś ja poszukuję finalnie i maksymalnie do 8 tysięcy, to budżet na nowe urządzenie.

Niestety kijem wisły nie zawrócisz. Miałem te paradigmy. Szukasz wypełnienia i miękkości na średnicy ? Raczej żaden wzmacniacz Ci tu nie pomoże. To raz a dwa

jak dasz do tych paradigmów wzmacniacz ze słabym basem to nie będzie go wcale albo będzie pukanie jak w karton - dlatego Q21 ma racje że ludzie często biorą nady do tego bo z innymi jest słabo. Jak nie chcesz tyle basu - to znowu kolumny - out.

P.S - Wzmacniacz za 8 tys do kolumn za 4,5 ? Zdecydowanie lepiej dźwiękowo by wypadły odwrotne proporcje.

Wzmacniacze SV227 i SV237 grają trochę inaczej, wyższy model jest zdecydowanie łagodniejszy, cieplejszy. Może się jednak okazać, że wymiana lamp (zresztą to jest moim zdaniem pierwszy zabieg po zakupie wzmacniacza, gdyż oryginalne lampy są dużym ograniczeniem urządzenia) w SV227 da lepsze efekty, niż dopłata do SV237. Są to jednak tylko nasze teoretyczne rozważania, trzeba wpiąć w system i posłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tak właśnie tego samego się obawiam, klientów na paradigmy nie będzie brakowało, to nie jest dla mnie problem, ale co ja poradzę jak mnie się podoba. No i dylemat

Panowie z Q21, a i oczywiście, że dynamika pozostaje po stronie tańszego SV 227, po wymianie na nieco lepsze lampki efekt winien być porównywalny ze wzmacniaczami produkującymi w dolnym paśmie, ten droższy prawdopodobnie rozjaśni przekaz i złagodzi bas, ale może zbyt definitywnie, to właśnie moje obawy i dlatego moje pytania o doświadczenia. Zdaje sobie sprawę, że NADa trudno będzie zastąpić w tym charakterystycznym brzmieniu, jednak nie ma sytuacji bez wyjścia.

Podoba mówisz. A słyszałeś inne kolumny ? Ja bym na twoim miejscu sprzedał obecne (zresztą też tak kiedyś zrobiłem) i zaczął od nowa. Jest dużo kolumn z fajnym basem i ładną średnicą i górą. Tutaj koledzy forumowi na pewno doradzą dobrze.

Przeznacz większą kasę na kolumny niż na wzmacniacz.

Posłuchaj kolumn z obudową zamkniętą lub linią transmisyjną, a nie takich burczybasów.

Popatrz na Castle knight 5 (linia transmisyjna) albo najnowsze Avon (rok 2015) z elektroniką Marantza. Mam i zdecydowanie polecam :))

A może dziureczka z frontów dałaby pewne zmiany ?

Castle knight 5 masz je podpięte pod elektronikę marantza, a jaka seria jeśli można wiedzieć

A może dziureczka z frontów dałaby pewne zmiany ?

Castle knight 5 masz je podpięte pod elektronikę marantza, a jaka seria jeśli można wiedzieć

Ja obracam się w niższych kwotach więc mi PM6004 wystarczy w zupełności. Dla Ciebie to PM 7005 lub 8005.

Właściwie to tak naprawdę nie chodzi do końca o kwoty wydanych pieniędzy, liczy się efekt finalny. Nie jestem audiofilem, który mając już i tak drogi sprzęt poszukuje w nim niedoskonałości na rzecz droższego, który gra inaczej, tak np. w sprzęcie za 30 000, a w porównaniu za 60 000. Te zmiany są na ogół mało dostrzegalne przez laika do jakiego się zaliczam. Zmiany w dźwięku dosłyszy jedynie prawdziwy meloman, a ja do niego się nie zaliczam.

Tę kwotę zamieściłem z uwagi że z moich typowanych wzmacniaczy najdroższy nie przekracza 8 tysięcy.

Wiem, że może to zabrzmieć niegrzecznie za co z góry przepraszam, MARANTZ to dla mnie masówka, obecna w prawie każdym salonie, czy sklepie, bo proszę tego

nie uznawać za snobizm, swojego NADa kupiłem dlatego że nie widziałem go na półkach MEDIA, czy Saturn. Chciałem mieć sprzęt wyjątkowy.

Nie oznacza to jednak, że inny jest gorszy to subiektywne odczucie każdego z nas.

NADa kupiłem dlatego że nie widziałem go na półkach MEDIA, czy Saturn. Chciałem mieć sprzęt wyjątkowy.

No to miałeś ten wyjątkowy sprzęt :))

MARANTZ to dla mnie masówka, obecna w prawie każdym salonie, czy sklepie,

Masówka nie masówka ważne jak gra. Proponuje nie patrzeć na marki bo można sie przejechać i nie tylko jak na współczesnym Mercedesie.

Pojedz do salonu audio (a "masówki" też są w każdym profesjonalnym salonie) i odsłuchaj tej "masówki" i jakiejś "nie masówki" to zobaczysz i sam wyrobisz sobie zdanie czy faktycznie te niemasówki mają dobry stosunek ceny do jakości.

Właśnie o tym napisałem wcześniej, muzykę każdy postrzega i odczuwa inaczej przy swoich preferencjach.

Wyjątkowy nie wyjątkowy, ale to chyba ja dałem się nabić w butelkę przy konfiguracji, fakt kupiłem to zestawienie w ciemno mając jako pierwsze kolumny. I nie będę na forum wykrzykiwał i miał pretensje kto mi zaoferował do nich NADa, bo akurat klienci tak wybierają. Mogę i mam jedynie do siebie żal, że tak się dałem. Niestety teraz mam kontuzję i nie bardzo mogę wyjść z domu, to mnie ogranicza, mogę jednak wypożyczyć sprzęt do odsłuchu. Chciałbym jednak wiedzieć o ewentualnych doświadczeniach innych. A tu zong, Ci co mieli te kolumny to sprzedali, no i jest odpowiedź na moje żale.

A tu zong, Ci co mieli te kolumny to sprzedali, no i jest odpowiedź na moje żale.

Paradigmy to kolumny o ściśle swoim charakterze i albo sie je kocha albo nienawidzi. Napewno nikomu bym ich nie doradził bez wcześniejszych odsłuchów.

A w ogóle jakiego gatunku muzyki słuchasz ?

Głównie pop, rock, elektroniczna, filmowa, rzadziej jazz czy klasykę.

Zanim je skreślisz spróbuj pożyczyć jakąś integrę z lższejszym rozkładem tonalnym i powalcz z wysunięciem kolumn. Napisz o efektach i dalej spróbujemy wspólnie pomyśleć nad jakimś rozwiązaniem. Samą dyskusją do niczego nie dojdziesz :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.