Skocz do zawartości
IGNORED

Pułapki PC audio

Przemysław_51508

Rekomendowane odpowiedzi

Dalej nie rozumiem po co potrzebny jest naukowy dowód. Nie wystarczy własny słuch ? Nie trzeba wierzyć branży na słowo. Wystarczy przetestować pewne rozwiązania u siebie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dalej nie rozumiem po co potrzebny jest naukowy dowód. Nie wystarczy własny słuch ? Nie trzeba wierzyć branży na słowo. Wystarczy przetestować pewne rozwiązania u siebie.

Bo bez dowodów dyskusja jest zbędna i każdy logicznie myślący wie że to kolejny wynalazek bez znaczenia. Weryfikacja na słuch jest bezsensowna (za dużo zmiennych, które wpływają na naszą percepcję większość z nich nie związane ze sprzętem).

Homeopatii też nikt kto ma wykształcenie medyczne nie testuje tym bardziej na sobie.

Słuchacie wszyscy koledzy audiofile mądrości kolegi Przemysława !

Weryfikacja na słuch kupowanych klocków jest bezsensowna !

To prawdziwa rewolucja w naszym hobby !!!!

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Słuchacie wszyscy koledzy audiofile mądrości kolegi Przemysława !

Weryfikacja na słuch kupowanych klocków jest bezsensowna !

To prawdziwa rewolucja w naszym hobby !!!!

Jak zwykle kolega Piopio wykreca kota ogonem i udaje że nie wie że podważam sens testowania na "słuch" komputera. Ale taki to jego urok ;)
Ależ to jest oczywiste, że jak bardzo dobry CD postawi się na szkle czy na MDF to będzie różnica w dźwięku.

W związku z tym, że nie jest to temat do tego przeznaczony, pozwól, że nie bedziemy robić koledze bałaganu. Dlatego też nie zamierzam wchodzić w polemikę, zwłaszcza z "audiofilskimi" oczywistościami.

Naskrobane wirtualnie

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

s

A czym rozni sie odsluch komputera od wzmacniacza ?

Bo komputer to dla mnie tylko komputer i nie potrzebuje specjalnego "namaszczenia" w postaci odsłuchów by spełniał swoją rolę. I jeszcze jedno gdybym w swoim systemie usłyszał jakąś różnicę w dźwięku po zmianie komputera (oczywiście wszystko sprawdzał bym w ślepym teście)to pierwszą rzeczą, którą bym zrobił to sprawdzenie czy z resztą toru wszystko w porządku a później gdyby okazało się że dalej słyszę zmiany to znaczyło by że przyszedł czas na leczenie ;)

Dobra koniec z komu gra komputer to gra komu przesyła dane też zadowolony. Mam pytanie czy ktoś miał styczność ze sprzętem pro. Chodzi mi przede wszystkim o monitory studyjne, daci, karty pci itp. Ciekawy jestem waszych opinii na ich temat. Oczywiście interesują mnie wszystkie opinie.

Dobra koniec z komu gra komputer to gra komu przesyła dane też zadowolony. Mam pytanie czy ktoś miał styczność ze sprzętem pro. Chodzi mi przede wszystkim o monitory studyjne, daci, karty pci itp. Ciekawy jestem waszych opinii na ich temat. Oczywiście interesują mnie wszystkie opinie.

Mam DAC z rynku Pro (Apogee Mini-DAC) i nie chcę nic innego. :)

Monitory pasywne też od Professional Monitor Company ale to jest sprzęt projektowany raczej do domowych odsłuchów - tylko producent z rynku Pro.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Przemysław, pamiętaj jednak, że zwalczając z taką zaciętością role transportu kierujesz kolegów poszukujących lepszego grania w kierunku coraz droższych DAC. Z mojego došwiadczenia wynika, że tam dopiero zaczynają się koszty przy których ta karta za kilka stówek i zasilacz, to są drobne. Znam ludzi, którzy słyszeli wpływ na uzyskany efekt, ale im dopiero nie jest na rękę aby w tak prosty i jednak relatywnie tani sposób mieć lepszy transport i 'nie świrować' z DAC. W audio nie ma prostych rozwiązań i jak się ma możliwość darmowego zrobienia testu w swoim domu, to warto to zrobić, a nie prowadzić wielką krucjatę z czymś czego się samemu nie słuchało.

Ale równie dobrze możesz napisać, że zabawy kablami usb są fajne bo są tanie. Może właśnie należy skupić się na tym co jest ważne. W przeciwnym razie zostaje ci kult akcesoriów, jak np. podstawek pod kable. Poza tym zauważ ile kosztują dobre głośniki: tam to się dopiero dzieje. Ale tam to może mieć sens.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Tylko lamerzy używają SSD. Prawdziwi twardziele mają NASa. Więc cały pomysł z bateryjnym zasilaniem ssd jest bez sensu.

Poza tym z Elb to taki autorytet -- jest sobie dyskusja o podstawkach analnych pod kable a twój autorytet tak zapodaje:

"Tyle komentarzy, myślałem że wszyscy już spróbowali i dyskutują o efekcie lub jego braku, a tu poza Whitesnakem (nie z branży), który spróbował i efekt mu się podobał, nikt produktu nawet na własne oczy nie widział."

Czyli rzucam hasło największej bzdury a ty nie możesz powiedzieć, że to bzdura -- musisz sprawdzić. No to ja ogłaszam, że najlepiej jest jak polejesz kable (WSZYSTKIE) jogurtem greckim (ew. bałkańskim). A co!

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

A co na tym SSD można trzymać? Bo ja ma swoim mam tylko system i programy. 240 giga to troche mało jak na moją bibliotekę. A, jak rozumiem, takiego zasilania do talerzowców nie robią.

Naskrobane wirtualnie

No to ja ogłaszam, że najlepiej jest jak polejesz kable (WSZYSTKIE) jogurtem greckim (ew. bałkańskim). A co!

Próbowałem, po bałkanskim dźwięk staje się jasny, prawie biały, ale jakoś dziwnie gęsty.

Po greckim dźwięk jest strasznie leniwy i sprzęt sobie robi często przerwy.

Najbardziej podobał mi się wpływ szwedzkiego, dźwięk chłodny, przejrzysty.

Naskrobane wirtualnie

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Ale równie dobrze możesz napisać, że zabawy kablami usb są fajne bo są tanie. Może właśnie należy skupić się na tym co jest ważne. W przeciwnym razie zostaje ci kult akcesoriów, jak np. podstawek pod kable. Poza tym zauważ ile kosztują dobre głośniki: tam to się dopiero dzieje. Ale tam to może mieć sens.

Głośniki są oczywiście najważniejsze. Nie zachęcam nikogo do kupowania modyfikowanych kart Neca firmy PPA dlatego, że są tanie tylko zwracam uwagę, że transport może się okazać wąskim gardłem, które ktoś będzie starał się 'przeskoczyć' DAC'kiem. U mnie tak przynajmniej było. Jeśli ktoś u siebie nie słyszy znaczącej różnicy, to nie musi kupować przecież. Pewne rzeczy należy sprawdzić samemu, a nie słuchać różnych innych opini bo tu sie pełno bzdur wypisuje na forum. Nawet jeśli za tym stoją szlachetne intencje. Włos mi się nie raz jeży na głowie jak czytam posty userów po kilka tys postów i się wypowiadają, że coś słuchali i nie gra itd. a to źle podłączone, albo poprawiają sobie samopoczucie chwaląc swój sprzęt. Tylko własne próby. Nie należy ufać ani Piopiowi ani Przemysławowi :)Sama teoria, to jednak odrobinę za mało...

A co tu w ogóle komentować:

Cytat

The Jcat battery PSU powering the SSD gave me one of the biggest SQ improvement in my 5 years long computer audio adventure.

pachnie z kilometra naganianiem klientów pacjentom od Jplay'a

ayran,nie pytałem ciebie o zdanie.Pytanie było skierowane do Przemysława.Ale jeżli już się wysiliłeś to napisz to wszystko w zakładce HI-end a najlepiej do autora wątku Elbortha.

Co mam Ci odpowiedzieć każdy ma autorytety na jakie zasługuje. Pozwól że ja będę kierował się swoim rozumem i opiniami ludzi którzy sa dla mnie bardziej wiarygodni a komputer do audio mam najlepszy jaki jest do tego celu mi potrzebny.

Głośniki są oczywiście najważniejsze. Nie zachęcam nikogo do kupowania modyfikowanych kart Neca firmy PPA dlatego, że są tanie tylko zwracam uwagę, że transport może się okazać wąskim gardłem, które ktoś będzie starał się 'przeskoczyć' DAC'kiem. U mnie tak przynajmniej było. Jeśli ktoś u siebie nie słyszy znaczącej różnicy, to nie musi kupować przecież. Pewne rzeczy należy sprawdzić samemu, a nie słuchać różnych innych opini bo tu sie pełno bzdur wypisuje na forum. Nawet jeśli za tym stoją szlachetne intencje. Włos mi się nie raz jeży na głowie jak czytam posty userów po kilka tys postów i się wypowiadają, że coś słuchali i nie gra itd. a to źle podłączone, albo poprawiają sobie samopoczucie chwaląc swój sprzęt. Tylko własne próby. Nie należy ufać ani Piopiowi ani Przemysławowi :)Sama teoria, to jednak odrobinę za mało...

A nabiał też testowałeś czy uważasz że to bzdura.

pachnie z kilometra naganianiem klientów pacjentom od Jplay'a

W taki sposób autorytety popełniają publicznie samobójstwo jedni to widzą inni idą dalej za nimi.

Jesteś człowiek na poziomie czy cham?

Próbuje pokazać Ci dlaczego nie wszyscy mają ochotę testować Wszystkiego co oferuje rynek audio.

Ale komputer to nie jest nieodgadniona tajemnica przyrody. Sory, ale komputery zaprojektowali i zbudowali inżynierowie.

Jesteś człowiek na poziomie czy cham?

Ale testowałeś czy nie? Nie odpowiada się pytaniem na pytanie.

To tak a propos bycia chamem.

Ale komputer to nie jest nieodgadniona tajemnica przyrody. Sory, ale komputery zaprojektowali i zbudowali inżynierowie.

Ale niektórzy próbują wlasnie go przedstawiać jako urzadzenie które tak naprawdę nie jest do końca poznane a jefo dzialanie to zbior przypadkowych zjawisk fizycznych. Do tego permanentny brak zaufania do inżynierów i "poprawianie" Wszystkiego.

W kwestii dyskow. Najlepiej miec cos na wzor Fusion drive czyli SDD i konwencjonaly HDD. Laczy zalety obu, czyli jakosci i ceny.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

W kwestii dyskow. Najlepiej miec cos na wzor Fusion drive czyli SDD i konwencjonaly HDD. Laczy zalety obu, czyli jakosci i ceny.

Przy okazji ma wady obu;)
Gość Roxi

(Konto usunięte)

Próbuje pokazać Ci dlaczego nie wszyscy mają ochotę testować Wszystkiego co oferuje rynek audio.

Ja wiem co chcesz mi pokazać. Znam również argumenty, że na płycie są przetwornice i zasilanie liniowe nic nie może wnosić. Wiem również, że zgodnie z opinią jestem frajer, bo kupiłem modyfikowanego Neca za 30 zł z niechlujnie przyczepionym zegarem i nie może to działać, bo sprawę załatwia asynchroniczny USB w DAC lub odpowiedni konwerter. Pomimo tego, że to wiem u mnie jest różnica znaczna, co dla mnie oznacza, że jednak nie wszystko, co teoretycznie jest oczywiste działa tak w praktyce. Metafory w stylu powiązań nie związanych ze sobą zależności może i jest obrazowe i fajnie pokazuje bezsens różnych testów ale u mnie gra i znowu nie piszmy o kablach, JPlayem, podstawkach w tym kontekście :)

Ja wiem co chcesz mi pokazać. Znam również argumenty, że na płycie są przetwornice i zasilanie liniowe nic nie może wnosić. Wiem również, że zgodnie z opinią jestem frajer, bo kupiłem modyfikowanego Neca za 30 zł z niechlujnie przyczepionym zegarem i nie może to działać, bo sprawę załatwia asynchroniczny USB w DAC lub odpowiedni konwerter. Pomimo tego, że to wiem u mnie jest różnica znaczna, co dla mnie oznacza, że jednak nie wszystko, co teoretycznie jest oczywiste działa tak w praktyce. Metafory w stylu powiązań nie związanych ze sobą zależności może i jest obrazowe i fajnie pokazuje bezsens różnych testów ale u mnie gra i znowu nie piszmy o kablach, JPlayem, podstawkach w tym kontekście :)

Pozostaje kwestia co wcześniej bylo nie tak że uslyszales różnicę.

Najlepiej mieć NAS.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Pozostaje kwestia co wcześniej bylo nie tak że uslyszales różnicę.

W psychologii istnieje takie zjawisko jak zaangażowanie i konsekwencja. To często tłumaczy dlaczego ludzie fanatycznie wręcz bronią swoich postaw i wcześniejszych decyzji. Mogłoby się wydawać, że jak kupiłem coś, to teraz w ciemno muszę tego fanatycznie i z uporem bronić. Tak zresztą wiele osób się tu na forum zachowuje. Jednak ja zapoznałem się z tym rozwiązaniem zasilaniem i kartą kilka razy, w odstępie czasu i był to świadomy i przemyślany wybór, a że mam kilka innych komputerów, to specjalnie nie uśmiechało mi się becalować za kolejny. Szkoda, że mieszkasz na końcu świata, bo bym Cię zaprosił do siebie i szybko inaczej byś zaśpiewał :) a nie tracił dalej czasu na walkę z nieistniejącym zagrożeniem :)

Najlepiej mieć NAS.

Jesli zalezy Nam tylko na skladowaniu danych i szybkim do nich dostepie to oczywiscie ze tak.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.