Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

->a dlaczego koledzy nie uzyja wersji 74AC (ewentualnie ACT). AC jest 2 razy szybsza od HC, i jest jeszcze VHCU - tak szybka jak AC.

->nie musze jednak - sa tak samo szybkie moze nawet z lekka przewaga AC.

Niekonieczne seia AC musi mieć przewagę. Seria AC jest owszem jet bardzo szybka, ale wlaśnie powoduje powstanie tzw."dzwonienia" na masie powodującego zakłócenia. Są nowsze,serie w których to zjawisko ograniczono. Link do projektu zegara i układu reclockinguS/PDIF:http://www.audiocraftersguild.com/AandE/DOO1.1b.pdf

I jego upgradu gdzie wymieniono układy z serii AC na inne i pomierzono zakłócenia:http://www.audiocraftersguild.com/AandE/doo11rev1.pdf

Te kosci najlepiej dobierac na sluch i nie kierowac sie za bardzo szybkoscia. Kiedy probowalem recklocking w DACu, sprawdzilem dwie i kazda grala troche inaczej, co ciekawe to co bylo wtedy ogolnie popierane przez Elso i Tenta wydawalo mi sie gorsze od drugiej kosci. Nie pamietam jednak co bylo co, kiedys pisalem o tym na diyAudio.

Miałem okazję wymienić kilka maili z Elso,bo nie byłem zachwycony jakością grania.On często udostępnia tylko na pocztę dokładniejsze rysunki.Twierdzi że odsłuchowo wybrał iż należy stosować te a nie inne wersje 74

można oczywiście ale na kilka centymetrów jak jest w CD.Jeśl chcemy mieć osobno transport i przetwornik

to musi być układ kondycjonujący.Ja mam kable 70cm i na oscyloskopie na SAA7210 i wejściu do DACa jest identyczny przebieg.

Trochę przekombinowany ten schemat. Można podłączyć bezpośrednio (skrętka i gniazda RJ45), albo 2x inwersja na bramkach 74HC(T)00 lub 04 albo raz na wtórnikach 74HC(T)07, dać szeregowo rezytory 22-33ohm i będzie najlepiej.

Slyszal ktos cos o tym ?

DAC na TDA1541A i CS8412.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

sorrki że tak tu, ale szukałem w goglaczach i tutejszej wyszukiwarce i nic, a teamt pod nowy wątek nie za bardzo leży. Ma ktoś może foto przejściówki z SOIC to DIP i w drugą stronę (jeśli taka jest)??

saczek_XTRM, 8 Kwi 2006, 00:13

>sorrki że tak tu, ale szukałem w goglaczach i tutejszej wyszukiwarce i nic, a teamt pod nowy wątek

>nie za bardzo leży. Ma ktoś może foto przejściówki z SOIC to DIP i w drugą stronę (jeśli taka

>jest)??

Jakie chcesz te przejściówki i ile? Bo mi parę zostało.

>>McGyver

3szt

Mam pytanie odnośnie DACa. Ten Petera Daniela sygnał cyfrowy pobiera z CD ( o ile się nie mylę) i ale nie jest poddawany resamplingowi... Jest gdzieś na sieci projekt takiego DAC'a który by to robił?

Zdecydowałem się sprzedać,jest to wersja Premium.Czekam na oferty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie,chce go sprzedać,jest świetny ale jednak zostaje przy TDA1541.Mam kilka prób za sobą,kończę uruchamiać daca Pedji i to jest świadomy wybór.Ale po to abym mógł dokonać wyboru musiałem posłuchać oferty Petera. Cene zakupu myslę że znacie więc wygłupy w stylu 50-100 pln darujcie.Nie jest to publiczna licytacja .Zainteresowanych zapraszam na priva lub GG 3030309

cały czas gram na nim,dzwięk jest OK ale kupiłem 1541 Crowna,płytkę Prodji gram na DACuThorstena.Chciałem zagrać 1543 Petera.Mam daca 1543 DDDAC przetaktowanego.Wszystko Ok ale 1541 jest dla mnie bardziej sympatyczny

Żartuję, wiem ile kosztuje NOS Petera w wersji dopasionej.

Jaja sobię robię, bo to nie dział ogłoszenia.

Moze warto potrzymać go jeszcze jakis czas, aż sie wygrzeje?

Jakie pierwsze wrażenia z porównania 1541 vs 1543?

Pozdrawiam

152pln:)

więcej powietrza i mniej natarczywości. 1541 mam z transformatorami Audio Note i bufor lampowy ecc88.Thorsten stosował orginalnie Amplimo 1:15 ale wolałem dobudować jeden stopień więcej a miec lepsze IT.

Cały czas szukam optymalnego rozwiązania dla 1541 stąd zakup projektu Prodji.Ciekaw jestem jak ruszy I/V na 844 lub opa627.Prodja mówi że po sprawdzeniu tego ostatniego jako I/V zmienił zdanie na temat opampów

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.