Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

>>>Takze, kiedy odczuwa sie to energie, sam system odgrywa role drugorzedna i chec wymiany komponentow nie jest zwykle mocna.

To prawda, mam teraz takie uczucie że mogłoby juz tak zostać:-) ale niestety trzeba będzie go oddać i zakasać rękawy co by sobie taki zrobić.

antoś, 30 Kwi 2006, 18:24

>

> ale niestety trzeba będzie go oddać i zakasać rękawy co by sobie taki zrobić.

No właśnie, ten egzemplarz zdaje się Jarek dla mnie złożył ;)))

Czy tego słuchałeś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4541-100002643 1170291325_thumb.jpg

post-4541-100002644 1170291323_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie w sprawie fazy pisałem do veterana, a odpowiedział Peter. Dziękuje Peter za informacje, będę musiał przerobić dwa DAC-i. Wszystkim polecam DAC-a nawet w skromniejszej wersji, fakt w stosunku do mojego Marantz uzyskałem wyraźny postęp. W drugim DAC-u mam problem z szumami, może któryś z kolegów miał taki problem i go rozwiązał.

Frip, 2 Maj 2006, 21:31

>Witam wszystkich serdacznie mam pytanie, czy posiada ktoś tego DACA z okolic Gdyni ,chętnie bym

>nacieszył uszy.Mam już jedno dzieło Petera GC gra on z CA AZUR 640.

nie podłączaj NOSA do Azura... to nie gra, no może trochę lepiej zagra od Azura ale jeżeli nadal Azury sa tak robione ja były a są bo widziałem zdjęcia :/ to nie ma co... poproś żeby ktoś z transportem i nosem wpadł... Azury mają qwniany napęd i wogóle przekombinowane to jest wszystko ;)

NOS-DAC wymaga dobrego transportu, z zegarem dobrym najlepiej... temat był wałkowany...

>Peter Daniel, 30 Kwi 2006, 17:14

>Zauwazylem, ze mozna takze odczuwac pierwotna energie ktora w jakis sposob moze byc uwolniona w

>momencie odtwarzania dzwieku. Uczucie jest czesto ulotne i zalezne od wielu czynnikow, ale kiedy sie

>raz to poczuje to juz nie mozna sluchac inaczej i zawsze dazy sie aby jak najlepiej to wyeksponowac

>przy budowie systemu. To jest wlasnie czynnikiem przewodnim we wszystkich moich obecnych

>projektach.

Miałeś okazje posłuchać czegoś od Naima? CDX2 ma wszystko to o czym piszesz w wydaniu najlepszym jakie słyszałem. Dodatkowo ilość powietrza jest niesamowita. Nawet podłączony do najsłabszego Nait5i i tanich głośników zapiera dech w piersiach. Sam używam twojego DAC'a (ciągle niestety ze słabym transportem),

z którego jestem całkiem zadowolony, jednak polecam konfrontacje z CDX2. Wynik może być szokujący.

>jednak polecam konfrontacje z CDX2. Wynik może być szokujący<

Nie mialem okazji sluchac Naim, ale od pewnego czasu uzywam BiDAT Meitnera. Nie modyikowany nic specjalnego, i preferowalbym zdecydowanie DAC NOS.

Po wstepnych modyfikacjach, bidat ulegl znacznej poprawie i jestem sklonny wierzyc slowom Romy the Cat, ze jest to prawdopodobnie jeden z najlepszych dacow jakie kiedykolwiek wyprodukowano:

Ukryta Zawartość

Mimo ze wydaje mi sie teraz lepszy od mojego NOS, roznica dalej nie jest szokujaca i odnosi sie raczej do formy prezentacji. Poza tym, obydwa modele sa w rownym stopniu satysfakcjonujace.

Bidat z modyfikacjami kosztuje obecnie od $2000 do $5000, jesli ktos moze go kupic ponizej $1000 to goraco polecam. Mimo ze jest tam oversamping i digital proccessing jest bardzo rozbudowane, naprawde sie tego nie odczuwa.

Ukryta Zawartość

->Peter Daniel

Kolejny przykład,że z pozoru przeciętne chipy jak TDA1547 i TDA1543 mogą zagrać rewelacyjnie przy odpowiedniej implementacji i doborze części. Chociaż caly czas za mna chodzi TDA1541, bo patrząc od strony czystotechnicznej to bardzo dobry chip i jeszcze ten Zanden na nim zbudowany- recenzja bardzo dobra, apatrząc na zdjęcia z 6moon, to nie użyto najlepszych dostępnych elementów(mówie o zasilaczu bo on jest najlepiej widoczny)- za to ma roseparowane wszystkie napięcia i większość filtrowana dużymi dławikami- ciekawa sprawa.

Predzej czy pozniej, na pewno sprobuje jeszcze raz zbudowac DAC z TDA1541.

Tymczasem tu mozna znalezc porownanie Zanden vs. BiDAT:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam !!!!!!!!!!!!!!

Wreszcie w długi weekend majowy polutowałem daca ( bo dostałem go z pierwszym zamówieniem organizowanym przez veterana - mam tempo !!! ) . I tak czytam wątek o Nosie i tak się zastanawiam nad tą polaryzacją . Mam płytkę veterana tak jaką pokazał Peter ( zdięcie poniżej ).

Mam pytanie dotyczące problemu polaryzacji . Czy to wina samej PCB czy wlutowania scalaka CS 8412 ( bo mam tak jak na zdięciu).

>Peter zaznaczyłeś na płytce strzałki co one mają oznaczać .

Dzięki z góry za odpowiedz ale chcę mieć wszystko OK bo Dac w wersji Premium .

Pozdrawiam

kajo

Ukryta Zawartość

post-6545-100002268 1170291866_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam !!!!!!!!

> veteran

Problem w tym że PCB była projektowana w pierwszym rzucie więc chyba wersja najstarsza . Sprawdzę to jeszcze ale obawiam się że będę musiał zrobić manewr ze zmiana polaryzacji . Mógłbyś łopatologicznie pokazać jak to zrobić bo niechcę czegoś sknocić ???.

Tak sobię myślę żę brak czasu na poskładanie daca teraz się opłacił bo ze złą polaryzacją mógłby nie zagrać zgodnie z opisem Petera i innych forumowiczów a co gorsza z moimi oczekiwaniami co by się mogło skończyć odsprzedażą tego cacka . A szkoda by było .

Pozdrawiam

Kajo

Koledzy może wprowadzimy trochę życia do tematu.

Mam na myśli kolejny Non OS DAC tyle, że na AD1865.

Ponieważ Analog długo wysyłał bezpłatne próbki, więc

będzie on stosunkowo łatwo dostepny.

Niektórzy uważają właśnie ten chip za najlepszy, który

do tej pory wyprodukowano.

Może ktoś posiada gotowy projekt - chodzi mi o wersję z jednym

układem dla obu kanałów,jak u Audio Note.

Może ktoś ma schemat Daca AN?

Byłbym zobowiązany za wszelkie informacje.

Zrobiłem już Non OS na TDA1543 i wszystko mi sie podoba

w wyjątkiem dynamiki i braku blasku, ale to

tylko moje urojenia. Chętnie poszedłbym krok dalej z AD1865.

Może jakiś wspólny projekt? Potem stopień lampowy na 6H6P

i miód z głośników.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->Bogdan

Ukryta Zawartość

A co do opinii o najlepszym konwerterze D/A araczej kwestia gustu- podobno AD1865 ma calkiem inną "sygnaturę" dźwiękową niż TDA1541.

Ukryta Zawartość

Dźwięk AD1865 vs TDA1541:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli trafo ma dokladnie 8V to moze rzeczywiscie nie pojsc.

Te trafa ktore ja uzywam sa 50 watowe, a wiec mam zapas napiecia ze wzgledu na regulation margin, jest to wiec napiecie blizsze do tego jakie bym uzyskal z mniejszego trafa 9V. Poza tym napiecie w sieci jest zwykle takze wieksze niz znamionowe, co powoduje ze na wtornym jest tez (zwykle) wiecej.

W przypadku zbyt niskiego napiecia, najprosciej dowinac troche uzwojenia w sekcji zasilajacej DAC (jesli transformator ma podwojne wtorne).

Mam pytanie do osób, które kupiły u Petera wersję Budget DAC (ok 70 dol). Jak to gra? Niestety brak kasy zmusza mnie do kompromisu. Ta wersja, albo żadna. bdę wdzięczny za opinie i uwagi na temat

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.