Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

no DAC jest uczulony na transporty, niestety nie udało się nam go posłuchać z MBLem gdzie siedzi cdpro2, ale.. zagrało lepiej z Krell'em Twonka jako transportem niż z samy Krell.... trochę się uspokoiłem ;D

Krell ksa20i czy coś... drogie to i nawet ładne ;D

ale nosdac nie ma góry i basu.. może i to kwestia systemu ale Monica2 z lampkami na wyj miała to życie... ! sorry ale obcując ztym DACiem oraz słuchająć gdzienie gdzie różncyh rzeczy narzucają się pewne słowa... jest ok ale.. "".. może być lepiej, Peter oczywiście jest to jak najbardziej naj/stos_cena to jednak nie jest to max..

Nie trzeba, kolejnym krokiem będzie wymiana wzmaka na lampowca. takie brzmienie mi pasi najbardziej. Od Steffaudio otrzymałem ciekawą propozycje grzałki na na lampie 6p3 i to za nieduże pieniądze. Czy ktos bawił się takim połaczeniem Nos dac + taka lampa?

Wczoraj bardzo długo obsłuchiwałem NOS dac`a. Po dobraniu IC i kondensatorów wyjściowych dźwięk jest bardzo fajny, duża naturalność, przejrzystość, szeroka scena i dobra podstawa basowa. Ogólnie podoba się. Nie schodzi mi już tylko najniższy bas tak jak w moim cd podstawowym (średni bas jest natomiast ok). Moze jest to wina słabego transportu. Pozostaje zatem spowrotem pomontować cały dac i podłączyć do innego , przyzwoitego cd żeby się ostatecznie przekonać :/

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Spróbowałem teraz dac`a z dobrym transportem i jest bas jak trzeba. Wniosek cd930 nie ma najlepszego sygnału I2s. Niedostatki są w najniższym basie i dlatego ląduje w "dziale rzeczy niepotrzebnych" , chociaż prócz tego jednego aspektu było zupełnie dobrze :)

Podsumowując DAC gra dobrze i bardzo naturalnie. Jedyna rzecz to INDYWIDUALNE dobranie do systemu IC i kondensatorów wyjściowych. Na tym kończę eksperymenty z NOS dac`iem. Wychodzi na to, że z byle czego nie można zrobić wybitnego dźwięku nawet z dobrym dac`iem. Obecny, osiągnięty poziom dźwięku jest bardzo ciekawy.

Mój dotychczasowy system ma nieco "ciemniejszy" sygnał z nieco większą ilością basu, ale naprawdę teraz to nie wiem który lepszy...... dac jest "ostrzejszy" w odbiorze. Ostrzejszy nie użyłem jednak w kontekście "gorszy".

Chciałbym jeszcze pozmieniać duże kondensatory w zasilaczu - to będzie już kropka nad "i".

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>>Mój dotychczasowy system ma nieco "ciemniejszy" sygnał z nieco większą ilością basu, ale naprawdę

>teraz to nie wiem który lepszy...... dac jest "ostrzejszy" w odbiorze. Ostrzejszy nie użyłem jednak

>w kontekście "gorszy".

No, witaj w klubie 'antyzamulaczy' .. :-)

Czy było jakieś wspólne zamówienie na zestaw elementów do tego dac'a? (1543) z płytką itd?

z racji braku czasu nie moge sobie pozwolić na przeczytanie całego wątku.

Chętnie zbudowałabym ten dac.

Moze ktoś ma cały zestaw na sprzedaż?

Ile kosztuje taka 'zabawka'? - to pytanie niestety jest często lekceważone :(

Ja mam na sprzedaż cały gotowy. Zamawiany był juz złożony, nie składałem go sam. Ma jakieś 2 mc-e. Za 1100zł jest do oddania. Nowy kosztuje chyba coś koło 1200zł w tej chwili ale nie jestem pewny.

Pozdr.

chycałbym dodać i swój głos w sprawie NOS-DAC'a by Peter Daniel. Przetwornik jest świetny. Jest jedno ale... Jest świetny połączony do dobrego transportu. Nie robiłem może wielu kombinacji, ale ten sam przetwornik współpracujący z transpotyem Kenwood DP-X9010 gra dobrym, wysublimowanym dżwiękiem, TEN sa podączony do Philipsa CD 624, prawie nie daje się słuchać!!! Czyli jeszcze raz potwierdza się zasada, ze dobry DAC do dobrego transportu. Pozostałe kombinacje trzeba traktowac jako swoisty folklor

Pozdr

senicz - przecież Ty tu jesteś Miszczem ....

tego nikt nie wie? wydaje sie ze slepe testy wyasnia te sprawe. Ale najpierw trzeba zrobic super daca. Mam skonczony projekt i plytki a jakos mi sie nie chce. Skoncze hybryde oddam do testow wspolnikowi i bede mial chwile czasu na swoje zabawki. Sprawdze tak Dac z przelaczanym wejsciem. Do cdekow te same plyty np. cdr i sluchamy. Jak beda roznice to wam powiem. Jak uslysze? bo ostatnio dawno nog nie mylem.

nie robilem takich testow. Musial by byc zestaw dwoch cd i rozne plyty. Orginal i cdr w drugim. Ale wydaje sie ze nie slychac roznicy. Jak koledzy moga zrobic testy przy pomocy kolegi co to wsadzi nie mowiac co do cd a inni beda sluchac efektow? mnie nie ma kto wsadzic w cd tak abym nie widzial.

Tak tylko dla przypomnienia sugeruję JEDYNĄ WŁAŚCIWĄ konfigurację przeglądarki....

Pozdarwiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak tylko dla przypomnienia sugeruję JEDYNĄ WŁAŚCIWĄ konfigurację przeglądarki....

Pozdarwiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja tam uważam, że senicz całkiem mądrze gada. czasem może jego ton jest troche przesmiewczy i arogancki, ale może tak wlasnie ma byc. Tak mają geniusze :D Ignorując go, stracił bym duzo tresci merytorycznych, których i tak na tym forum juz nie ma za wiele.

co do przegladarki to polecam np. firefox, obecnie ma duza przewage nad m$ ie, co więcej jest aktualizowana b. często

• 2 tygodnie później...

Slucham NOS Daca od prawie dwoch tygodni. Przerobilem kilka konfiguracji z roznymi transportami i niestety w zadnej mnie nie zachwycil. Dac oferuje rzetelny i uporzadkowany dzwiek aczkolwiek zbyt odfiltrowany z wybrzmien i emocji. Brzmienie nie jest wciagajace a tylko poprawne, takie dobre hi-fi, ale nie hi-end.

Jesli sluchales z pasywka to moze tak byc w niektorych zestawieniach. Dodanie bufora moze tu sporo zmienic. Oto komentaz jaki niedawno otrzymalem:

>>With your buffer what I have is a much fuller, livelier, dynamic,

>>realistic sound. Presentation is very frontal, like the ML 360, the sound

>>stage moves up to the speaker position, and is basically then concentrated

>>between the two speakers with excellent placement between.

>>I cannot really imagine anymore going back to simple coupling cap between

>>NON-OS DAC and Gainclone. Although this latter does have some

>>advantages--the trade-offs are in favor of the buffer.

Ktos inny mi pisal ze prosty bufor Borberly moze byc tu jeszcze lepszy:

"I'm sure that you will like the J-Fet buffers if you make a good job of the regulators, and this quite simple 'combination' I find to be excellent sonically. I don't much like valves (tubes) anyway, apart from being used for guitar amps, so I wouldn't bother with any valve stages here. I don't believe that any valves would sound as good and clean as the J-Fet circuit, properly integrated, does, and it is noticeably much better than the ML design (at least in my system). Personally, I think that the DAC now sounds so smooth and analogue, that you don't need to 'soften' anything like happens when using valves, and it woud be a shame to spoil some of this excellent resolution which is to me quite magical."

nie widziałem wcześniej tego wpisu Petera i opisałem w wątku o cdp227 dodanie do dac`a bufora lampowego - naprawdę warto spróbować ! Nie mam mowy o "nijakości" i "odfiltrowaniu" dźwięku :) taki "kop" i żywiołowość ... a przy tym sporo fajnych detali, które zwykły cedek z op ampami gubi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.