Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki materiał do wieszania na ściany i sufit do salonu z projektorem?

Yodas

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie pytanie jak w temacie.... ponieważ moja druga połowa katygorycznie nie zgadza się abym przerobił na stałe nasz salon na jaskinie pozostaje mi tylko czasowa transformacja na tą właśnie jaskinie batmana.... pomysł mam taki ( napewno nie nowy ;) ) , że czarny materiał będę podwieszał na suficie i wieszał na ścianach na delikatnych haczykach zamontowanych pod sufitem... i teraz jaki jest najlepszy (wiadomo czarny) materiał , który nie pozwoli aby światło projektora odbite od ekranu wróciło z powrotem na ekran.... myślałem o czarnym aksamicie. ....

....a jakie Wy macie pomysły....?

A ja powiem, że Ci się zwyczajnie nie zechcę tego rozwieszać na czas projekcji, a później ściągać.

Szczególnie jak wrócisz do domu zmęczony i zechcesz coś obejrzeć.

Ewentualnie zrób "wnękę" w ciemnym kolorze o długości ok 1m z każdej strony razem z sufitem, która znacznie podniesie kontrast i zniweluje odbicia.

... dla dużo lepszej jakości obrazu jestem w stanie poświęcić te powiedzmy 5 minut na tą "uciążliwą zabawę"...

...wnęka o której wspomniałeś to niestety półśrodek... mnie zależy na jak największym wyciśnięciu możliwości projka i niestety zasłony to jedyna w moim przypadku możliwość....

...wczoraj byłem u kolegi ma on stary projektor panasonica ptae2000e i ekran 92" i jasny salon.... nie dość że ten panas ma mały kontrast to te jasne ściany z czarnego koloru zrobiły siwy, nie zniósł bym tego u siebie.... wolałbym w ogóle nic nie oglądać.... masz jakiś pomysł na gatunek materiału ?

Cześć Jodas, ja mam to już za sobą przejrzyj sobie wątek ,,Nasze instalację KD" tam opisywałem przerabianie swojego białego salonu na jaskinie... ;-) Widzę że Ty również musisz podzielić swoją pasję z użytkowaniem salonu do życia codziennego. Ja przed każdym seansem rozkładam swoje zaciemnienie w ok.5-8min, ale efekt nie do opisania....;-) Wyciskasz w tedy z projektora 100%, ponieważ przy jasnych ścianach nawet sprzęt za 20tyś polegnie a obraz będzie mydlany...;-) A po seansie z ciągasz zaciemnienie i wraca wszystko do poprzedniego wyglądu (żona zadowolona jak i ty bo masz i sale kinową oraz salon)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czarny materiał będę podwieszał na suficie i wieszał na ścianach na delikatnych haczykach zamontowanych pod sufitem...

Może od razu jakieś karnisze / rolety / kurtyny? Bo ja też nie bardzo widzę później to całe wieszanie…

Cześć Jodas, ja mam to już za sobą przejrzyj sobie wątek ,,Nasze instalację KD" tam opisywałem przerabianie swojego białego salonu na jaskinie... ;-) Widzę że Ty również musisz podzielić swoją pasję z użytkowaniem salonu do życia codziennego. Ja przed każdym seansem rozkładam swoje zaciemnienie w ok.5-8min, ale efekt nie do opisania....;-) Wyciskasz w tedy z projektora 100%, ponieważ przy jasnych ścianach nawet sprzęt za 20tyś polegnie a obraz będzie mydlany...;-) A po seansie z ciągasz zaciemnienie i wraca wszystko do poprzedniego wyglądu (żona zadowolona jak i ty bo masz i sale kinową oraz salon)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

....właśnie pamiętam że gdzieś to już widziałem. ....a widziałem to właśnie u Ciebie. .... dziękuję za dokładny adres.. ;) :)

Może od razu jakieś karnisze / rolety / kurtyny? Bo ja też nie bardzo widzę później to całe wieszanie…

U mnie w całym domu nie ma ani jednej firanki czy zasłony i nie wyobrażam sobie aby takie coś cały czas wisiało i zbierało "zarazki"..... :) ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tym bardziej jeśli nie masz w domu firan ani zasłon to wątpię aby żona Ci się zgodziła na powieszenie cały czas jakiś czarnych kotar czy zasłon. A tak ściągasz i masz po kłopocie.Przecież seansów nie robisz codziennie, u mnie przeważnie w weekend coś się obejrzy. Tym bardziej czekasz na seans...;-) Ja jak bym miał miejsce gdzie schować zasłony to bym zrobił jeszcze jeden myk, mianowicie zrobić szyny na około pokoju do sufitu i w trakcie seansu wyjeżdżasz zasłonami z jednego punktu na około pokoju. Tylko minus tego jest taki, że w jednym miejscu musisz zgromadzić bardzo dużo materiału... ;-(. I w tedy nie musisz nic zdejmować, ale trzeba mieć na to miejsce.

Twój pomysł z podwieszanymi zasłonami na lince jest najprostszy i naj mniej inwazyjny.wcielę go u siebie....

.....a powiedz mi czarny aksamit będzie ok...? Czy może lepszy będzie inny rodzaj materiału?

Mnie się zdaję że aksamit ma połysk i będziesz miał lekki odblask przy jasnych scenach. ja kupowałem matowy materiał z rolki w Leroyu. Nie pamiętam jak on się nazywał ale ma 1,6m szerokości oraz jaką chcesz długość. Wychodzą naprawdę groszowe ceny. Aha ten materiał jest grubszy co też wpływa na dźwięk, jeśli rozwiesisz go na około salonu to różnice w dźwięku masz bardzo dużą, ponieważ znikają ci gołe ściany.

Czyli kupię po prostu matowy czarny materiał. ....

....@Bipo ile siedzisz od ekranu bo chyba z 5 metrów. .....?

.... 130 cali ma chyba ze 3 metry w podstawie.... ;) :)

Tu Cię zaskoczę ponieważ nie siedzę 5m od ekranu...;-) Przy 2D siedzę 4m od ekranu na 3D przysuwam sobie na 3,7-3,8m aby był jeszcze lepszy efekt.... ;-) Jedni powiedzą że za blisko ale to dla mnie ma być idealna odległość... Wg. zaleceń THX przy 3m szerokości ekranu powinienem siedzieć 4,5m od ekranu. Ale dla mnie to za daleko, więc przy okazji odsunąłem kanapę od ściany i siedzę teraz na 4,0m od ekranu. Wrażenia bezcenne...;-). Dokładnie kup czarny matowy materiał bez żadnych upiększeń...;-) Jak obejrzałem 1 film od tamtej pory zapomniałem jak TV wygląda...;-). I jak dla mnie żaden super, hiper oled, led, plazma, lcd czy co tam jeszcze wymyślili nie przekona mnie do oglądania teraz filmów... ;-). Bo tak naprawdę tylko z projektora przy dużej przekątnej uzyskasz namiastkę prawdziwego kina domowego...;-) Kiedyś kupiłem plazmę 50" za prawie 9tyś do oglądania z 2,5m i przesiadka na ekran + projektor zniszczyła całe to zauroczenie TV. Bez względu jaki to super hiper obraz pokazywała....;-)

myślałem o czarnym aksamicie. ....

....a jakie Wy macie pomysły....?

Chciałem dodać o poblasku – odbiciach pod światło, ale widzę, że już temat został poruszony. No to dodam jeszcze, że warto uwzględnić gromadzenie kurzu w takiej strukturze…

jeszcze jeden myk, mianowicie zrobić szyny na około pokoju do sufitu i w trakcie seansu wyjeżdżasz zasłonami z jednego punktu na około pokoju.

M.in. właśnie coś takiego miałem na myśli…

pomysł z podwieszanymi zasłonami na lince jest najprostszy i naj mniej inwazyjny.

Tak sobie jeszcze pomyślałem, że rzepy też by się sprawdziły. Przy czym białe „haczyki” na sufit (jeśli biały), a czarne „mechate” na materiał. Ilość rzepów trzebaby z zapasem dobrać do ciężaru materiału.

@Bipo w twoim przypadku pełne zauroczenie projektorem jest uzasadnione z powodu tego że posiadasz tak wielki ekran.... u mnie niestety będzie tylko 94cale..... chciałbym większy ale z 3 m hw55 rzuci maks 99 cali a nie chcę do adeo tensio professional dopłacać tysiaka do 3-4 cali więcej za ekran niezgodny z ich tabelką rozmiarów, bo nawet zamawiając jeden cal więcej ponad rozmiar zawarty w tabeli płacę za ekran rozmiarowo następny zawarty w ich tabeli........

.......i zoomem nie będę wyjeżdżał do końca bo to niezdrowe dla obrazu....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.