Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz do Monitor Audio BX6

hengo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam prośbę o pomoc w doborze wzmacniacza do zestawu:

Yamaha cd-n500

Monitor Audio BX6

Słucham głównie rocka, bluesa i jazzu. Pokój ma ok 30 m2. Wzmacniacz może być używany, mogę na to przeznaczyć do 3500..

Będę bardzo wdzięczny za pomoc! :)

https://www.audiostereo.pl/topic/117603-wzmacniacz-do-monitor-audio-bx6/

Witaj,

proponowałbym posłuchać najpierw znacznie tańszej propozycji, jednak przez wielu wybieranej, jako optymalna po odsłuchu czyli wzmacniacz NAD C356 BEE. Taki zestaw zapewni Ci otwarty, dynamiczny dźwięk, praktycznie uniwersalny. Alternatywą może być wzmacniacz Creek Evo 50A. Będzie to przekaz szybszy, bardziej muzykalny, stawiający bardziej na wyższe rejestry, szczegółowy, bardzo przestrzenny. Alternatywą mogą być jeszcze Arcam A19 (równe, dobrze wypełnione, spójne brzmienie) oraz trochę droższy, ale warty zainteresowania Rega Elex-R.

Zapraszam serdecznie jeśli masz taką możliwość do naszego salonu na odsłuchy poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam,

bardzo dziękuję za odpowiedź. Być może ten NAD C356 będzie właśnie tym czego szukam.. obecnie mój zestaw gra z amplitunerem Marantz SR5007, ale brakuje mi zarówno dynamiki jak i przestrzeni.. Słyszałem zestawy za 1/3 ceny mojego, które dynamiką kładły na głowę mój..

Przy okazji mam pytanie - z góry przepraszam za swoją ingnorancję - czy dynamiki nie poprawiłby subwoofer podłączony do tego amplituera? np BXW10? czy wogóle sobie tym głowy nie zawracać i po prostu wymienić ampli na wzmacniacz?

Q21,

zauważyłem, że w Waszym sklepie NAD C356 BEE występuje w wersji z DAC i bez, przy czym znacznie różnią się ceną. Czy miałeś na myśli wersję bez DAC? Czy w zestawie z CD-N500 ten DAC by coś zmienił?

Pozdrawiam

Zdecydowanie nie polecam poprawiania brzmienia za pomocą subwoofera. Subwoofer przyda się w momencie, kiedy mamy dobry dźwięk, tylko brakuje nam najniższych rejestrów. W Twoim przypadku proponuje zmianę na dobry wzmacniacz.

Nad C356 BEE występuje w wersji klasycznej bez przetwornika oraz w wersji z przetwornikiem. Modół MDC można także w dowolnym momencie zamontować we wzmacniaczu, zwiększajac jego funkcjonalność.

W przypadku źrodła CD-N500 nie wydaje mi się sensowne kupowanie wzmacniacza z przetwornikiem, niewiele to pomoże w polepszeniu jakości dźwięku w stosunku do przetwornika, który jest wbudowany w Twój odtwarzacz Yamaha. Chyba że chcesz jeszcze podłączyć inne cyfrowe źrodła lub komputer, wtedy rzeczywiście warto zainwestować w wersje z DAC.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wbrew pozorom 356 nie jest antidotum na wszystkie bolączki !

Słuchałem BX6 z MF A3 - było miło , ale mało przestrzennie. T+A Power Plant - to połączenie mogłoby Ci się spodobać.

Same BX nie są najlepszym wyborem ale 356 to już totalna klapa. Ten klocek gra znośnie jedynie z kolumnami o bardzo małej skuteczności. Sygnał jaki idzie z tej karykatury wzmacniacza ma mocne znamiona kompresji. Jest suchy ostry i bardzo nieliniowy.

MA BX jest niskim modelem który miał wypełnić lukę w katalogu firmy MA. Gra dość twardo i nie za szeroko. Dół jest twardy i dość krótki.

Generalnie takie połączenie jest klasycznym syndromem marzyciela audiofila.

Znam kogoś kto też latami marzył o legendarnym madzie oraz pięknych i drogich kolumnach.

Gdy w końcu zakupił sprzęt wymarzonych firm wybór padł na 356 oraz MA RX6.

Sprzęt nowy kasa wydana ale zachwyt szybko minął. Przewalony i suchy dźwięk z dudniącym i płaskim basem był fatalny. Padł więc pomysł by kupić RX8 bo bas powinien być lepszy. Kolejna kasa wydana a efekt był jeszcze gorszy. Wtedy zapadła decyzja o zakupie wzmacniacza MF A3. Zmiana była kolosalna lecz basu było tyle że raz trzeba było sprzedać MA RX8 i kolejny raz kupić RX6. Zestaw w końcu zagrał poprawnie.

Można się tylko domyślać ile kasy poszło w błoto przez te kilka miesięcy.

Ostatnio sprzedawca próbował namówić mnie na tanie BX oraz Nada.

Złośliwie udałem zainteresowanego i poprosiłem o odsłuch mimo ze BX to nie RX efekt był jeszcze gorszy. Na pocieszenie powiem tylko że 356 lagodnieje z kolumnami z lat 80 ale to też nie daje satysfakcji.

Zanim kupisz posłuchaj. Potem posłuchaj czegoś droższego z innych firm by mieć porównanie jak to powinno grać.

Tobie leży to a innym tamto,

Ja swojego 356 i wcześniejszego 326 porównywałem z innymi wzmacniaczami z tego pułapu cenowego i wpadł najlepiej.

Każdy musi odsłuchać we własnym zakresie.

Zgadzam się całkowicie z 5z0p3n. Mam NAD326BEE (modyfikowany przez muda44) połączony z kolumnami Monitor Audio BX6 i gra to bardzo fajnie. Budżetowy zestaw, ale daje radę. Jeśli nie lubisz kliniczności, analizy dźwięku a lubisz muzykę to zestaw NAD + Monitor Audio BX jest dla Ciebie ;-)

Po lekturze wielu wpisów na forum, wydawało mi się, że może jednak lepsza opcją będzie kupienie używanego wzmacniacza. Czy dla tego NADa 356 nie byłby lepszą alternatywą używany C372?

Na allegro widzę kilka sztuk, które w dodatku są znacznie tańsze od 356, mimo że to wyższy model..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Po lekturze wielu wpisów na forum, wydawało mi się, że może jednak lepsza opcją będzie kupienie używanego wzmacniacza. Czy dla tego NADa 356 nie byłby lepszą alternatywą używany C372?

Na allegro widzę kilka sztuk, które w dodatku są znacznie tańsze od 356, mimo że to wyższy model..

Ukryta Zawartość

Ani jednego ani drugiego nie słuchałem, więc nie doradzę. Na pewno mają większą moc niż 326BEE.

Używane jak najbardziej, będzie i taniej i lepiej. Najlepiej kup od użytkownika z forum (dział ogłoszenia), nieraz trafi się tam coś ciekawego za rozsądne pieniądze.

Możesz też odezwać się do użytkownika muda44, modyfikuje (i nieraz sprzedaje Nady), ma wiedzę w tym temacie.

Ukryta Zawartość

Pomyśl o czymś detalicznym z mocnym basem, nie potrzebujesz do MA dużo mocy, ale kultury np Myryad Z240

http://sklep.rms.pl/myryad-z240-z-240-wzmacniacz-stereo-2x50w

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zgadzam się całkowicie z 5z0p3n. Mam NAD326BEE (modyfikowany przez muda44)

Tyle, że te nady grają dobrze ale tylko po przeróbkach. W wersji fabrycznej zgadzam się całkowicie z

SyrenaAudio

BX i 356? Od razu wsadź kasę do niszczarki to zaoszczędzisz czas i nerwy.

No-, zastanowił bym się-w cenie 2 tyś z hakiem...:) za tą "karykaturę"

Ten klocek gra znośnie jedynie z kolumnami o bardzo małej skuteczności.

Śmiechłem-a to czemu?

Masz na myśli regulację głośności?

Sygnał jaki idzie z tej karykatury wzmacniacza ma mocne znamiona kompresji.

Nie wiem czy uwierzysz,ale w połączeniu z SM6-gra jako końcówka mocy 356,po podciąganiu głośności(zależy od płyty) nawet na max-0db-na regulacji cyfrowej SM6( to jest szok-nigdy bym w to nie uwierzył(a wiadomo że końcówka pracuje w max wysterowaniu)

0-nie ma żadnej kompresji-salon 26m2.

Na płytach bardzo kiepsko nagranych-kompresję się odczuwa przy 10-8 db, regulacja głośności SM6.-a normalne słuchanie to 30-38 db

Wyższa średnica charczy.

Dla przykładu-płytka Yello-Touch.

MA BX jest niskim modelem który miał wypełnić lukę w katalogu firmy MA. Gra dość twardo i nie za szeroko. Dół jest twardy i dość krótki.

To fakt.

Ukryta Zawartość

Znam kogoś kto też latami marzył o legendarnym madzie oraz pięknych i drogich kolumnach.

Gdy w końcu zakupił sprzęt wymarzonych firm wybór padł na 356 oraz MA RX6.

Sprzęt nowy kasa wydana ale zachwyt szybko minął. Przewalony i suchy dźwięk z dudniącym i płaskim basem był fatalny. Padł więc pomysł by kupić RX8 bo bas powinien być lepszy.

Dokładnie-jak ja bym w takim pomieszczeniu i system za 50 tyś i więcej postawił-to samo mógł byś opisać.

Wy nie macie pojęcia o zestawach(gdzie je ulokować)-a potem tragedia bo nie gra.:)

W filmiku masz NADA i RX8-ja wiem że to może zagrać,nie tak ch..wo jak tu,bo tu to nie gra,to charczy,buczy i dudni-ale napewno to może zagrać. :)

)

Padł więc pomysł by kupić RX8 bo bas powinien być lepszy. Kolejna kasa wydana a efekt był jeszcze gorszy. Wtedy zapadła decyzja o zakupie wzmacniacza MF A3. Zmiana była kolosalna lecz basu było tyle że raz trzeba było sprzedać MA RX8 i kolejny raz kupić RX6. Zestaw w końcu zagrał poprawnie.

Bajkopisarstwo. :) Sorry-twoja" branża "to AUDIO-czy metalurgia.

Ostatnio sprzedawca próbował namówić mnie na tanie BX oraz Nada.

Chyba jednak twoja branża to nie AUDIO.:)

Na pocieszenie powiem tylko że 356 lagodnieje z kolumnami z lat 80 ale to też nie daje satysfakcji.

Podkręć bayerę dalej-i nawiń kolegą te kolumny z lat 80-tych,może ktoś będzie zainteresowany. :)(twoje typy)

Tylko jak to można"łagodnieć"-jako wzmak z kolumnami z tamtego okresu-co to znaczy? ;)

Pomyśl o czymś detalicznym z mocnym basem, nie potrzebujesz do MA dużo mocy

Pewnie że mocy do nich nie potrzebuje(wydajności)-ale co jest z wami,jakoś na przekór q21 robicie,to i wy w tych pieniądzach i do tych kolumn zawsze NADA polecaliście,odmieniło się coś,czy na magazynie brak? :)

Możesz też odezwać się do użytkownika muda44, modyfikuje (i nieraz sprzedaje Nady), ma wiedzę w tym temacie.

Reklamę pisz na PW.do event zainteresowanej osoby.

A tu taki mały przykład-że nawet pieniążki za system,nie dadzą tego co "AKUSTYKA" pomieszczenia.

Bez tego ten system gra prawie jak NAD +MA RX8-z mp3 w 320.z w/w filmiku.

I Panowie z branży akustycznej-to najwiarygodniejsze zródło,że 50-60 % sukcesu,to akustyka,a nie kable,.......itd Lam...tralala.:)

Jak czytam Lamusa,zmień kable,bas ci się poprawi,to dopiero jest ubaw.....:)

Ukryta Zawartość

:)

Jak kiedyś kupiłem malucha wydawał mi się najlepszy ze wszystkich aut.

Rozumiem więc twoje fanatyczne emocje które dominują w tym poście ale wpadnij na forum jak nabierzesz więcej doświadczenia.

Pozdrawiam Bajkopisarz Metalurg ;)

Nie wiem czy uwierzysz,ale w połączeniu z SM6-gra jako końcówka mocy 356

I grać może wtedy znośnie. Przerabiałem 355 kuzyna i dopiero po paru dość drobnych zmianach zagrał oszałamiająco (jak na wzmaka z tej półki jakościowej)

Jeśli założyciel tematu ma trochę umiejętności lutowniczych i umie czytać schematy to mogę podesłać jak przerabia się 355. W 356 powinno byc analogicznie ale trzeba poswiecic chwile na porownanie schematow.

Efekt jest naprawde dużo lepszy niż jak nad gra jako sama końcówka. Nie namawiam i nie reklamuje nikogo kto takie rzeczy robi a ja nie mam na to czasu, natomiast mogę posłużyć pomocą jak znajdę chwile aby przysiasc do schematow.

Nie trzeba tez wylutowywac w calosci elementow, mozna popodnosic nozki wskazanych elementow z jednej strony i jak ktos bedzie nie zadowlony ( w co nie wierze) wlutowac z powrotem i "cieszyc " sie wersja oryginalna.

Modyfikacje maja sens jesli posiadamy urzadzenie

Dlatego uważam, że lepszym wyborem będzie coś innego niż nad c356 np. rotel. Chyba , że poszukać czegoś w używkach z wyższej pólki ale tutaj ja już nie mam doświadczenia. Lubuję się w starszym sprzęcie jeśli chodzi o stereo.

W dobrze zaadaptowanym akustycznie pomieszczeniu przyzwoicie zagrał bardzo budżetowy zestaw ( podstawkowce Quadrala z niższej serii oraz tani wzmacniacz Onkyo ). Faktem jest zatem, że bez dobrej akustyki zestaw za 50tys nie zagra. Swoje zdanie odnośnie wzmacniacza do BX6 ( które miałem ) napisałem kilka linijek wcześniej.

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Narazie postanowiłem przesłuchać ze 3 wzmacniaczy w swoim zestawie, a potem może poszukać najlepszego z nich.. używanego.. Za ok 3 tys trudno coś kupić nowego. Chociaż widzę, że ostatnio dość mocno staniał Naim Nait 5i z uwagi na wejście nowego modelu. Czytałem kilka pozytywnych recenzji. Ale muszę najpierw posłuchać w domu. No i rzeczywiście popracować nad akustyką - a raczej na początek nad żoną żeby się zgodziła "pracować" nad akustyką :)

Nowego dywanu, zasłonek i firanek na pewno nie odmówi... :-) a, ty tylko zadbaj żeby dywan był duży a zasłonki grube . To dopiero poczatek ale sam niedawno sie przekonałem jak wiele daje...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.