Skocz do zawartości
IGNORED

aktualna konfiguracja sprzętu audio pmcompa

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

Jak z powodu utrudnionego dostętpu załatwisz igłę lub parę vinyli to Ci się zmieni filozofia w audio :)

Winyle załatwiam przy obracaniu strony. Przykład wisi nad gramofonem. First press, niebieskie mono XL Ireny Santor. Na szczescie wreszcie odkupiłem w stanie mint wiec w sumie jestem zadowolony. Drugiego nie powieszę bo ... jest różowy. To audiofilskie, rocznicowe na 50-o lecie wydanie Różowej Pantery Manciniego.

Z wódą i winylami trzeba uważać.

Tam wbrew pozorom jest dużo miejsca. Front kolumny jest 160 cm od tylnej ściany.

Większym zagrożeniem dla igieł jest ... Pani Maria ale ... została nauczona i tam się nawet nie zbliża. Nikomu nie opłaca się pracować rok za darmo :).

U mojego sąsiada igła była czyszczona ... taką w kolory tęczy szczotką do kurzu:

miote%C5%82ka-do-kurzu-teleskopowa-sl300ec.jpg

Wkładka stała się czysta ... po śmierci.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Pmcomp, tak się spytam, czy wszyscy we wsi już wiedzą, że masz BLOG`a? :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Pmcomp, tak się spytam, czy wszyscy we wsi już wiedzą, że masz BLOG`a? :)

To mówisz że nasłuchałeś się Hi Endu okraszanego średnicą czy średnica okraszona HiEndem ?

Basu nie ma ? Przecież zawsze można klepnąć w kolanko albo w podusie byleby utrzymać timing !!!

Teraz jeszcze wytłumacz drogim melomanom co to jest timing? Of kors nie wiesz, ale chętnie wysłucham twojego komentarza.

Przecież wiesz że zrobisz to lepiej, nie krępuj się .

Timing to, to samo co tuning?

Stefek, to wszystko zależy czy jest bas. Jesli basu nie ma to i tuning nie pomoże.

Stefek, to wszystko zależy czy jest bas. Jesli basu nie ma to i tuning nie pomoże.

Zaraz sprawdzę na youtubie,tylko nie wiem czy mój głośnik w kompie jest odpowiednio stuningowany.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość jt211

(Konto usunięte)

Przecież wiesz że zrobisz to lepiej, nie krępuj się .

Jurgen brałeś lub piłeś to nie klep bo ludziska poumierają ze śmiechu !

Zaraz sprawdzę na youtubie,tylko nie wiem czy mój głośnik w kompie jest odpowiednio stuningowany.

He,he, zrób jak MarkieN ,trzeba zaopatrzyć się w monitorki Oslo i z YT będzie wszystko dobrze słychać.

He,he, zrób jak MarkieN ,trzeba zaopatrzyć się w monitorki Oslo

Że co proszę? Nie siej propagandy, bo ja nie mam tych głośniczków - ale faktem jest, że bardzo mi się podobają i być może sprawię je sobie.

Parker's Mood

Że co proszę? Nie siej propagandy, bo ja nie mam tych głośniczków - ale faktem jest, że bardzo mi się podobają i być może sprawię je sobie.

Markie, co to jest timing ? Czy aby nie SYNCHRONIZACJA ?

.. jak dzieci

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

No cóż ja do garów. Magnepan do ...piaskownicy, proszę.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

>pmcomp

po pierwsze gratuluje ciekawego setupu - najważniejsze ze dobrze przy tym sie bawisz, sluchasz muzy i sam odrabiasz te wszystkie lekcje!, a nawet się nimi dzielisz... - ale w hiendzie, jeżeli już tak dokładnie prezentujesz to powinieneś opisać schemat blokowy twojego systemu kablami, które to wszystko łączą - to powinno dać niezłego kopa... :-))

>pmcomp

po pierwsze gratuluje ciekawego setupu - najważniejsze ze dobrze przy tym sie bawisz, sluchasz muzy i sam odrabiasz te wszystkie lekcje!, a nawet się nimi dzielisz... - ale w hiendzie, jeżeli już tak dokładnie prezentujesz to powinieneś opisać schemat blokowy twojego systemu kablami, które to wszystko łączą - to powinno dać niezłego kopa... :-))

Kable to głównie Transparent Audio i RCA i XLR i dodatkowo MIT. Ale np. w phono na Colibri to stary MIT Phono Reference.

Okablowanie wewnętrzne JBLa to Belden 9497. Dodatkowo ten kabel łączy wzmak od średnich do kolumny.

Jak będę miał chwilę to uzupełnię rysunek o te kable.

Ten kop to będzie dyskusja nt. kabli ... tego się właśnie obawiałem.

Pozdro

No masz babo placek ... podpuszczony, zatopiony.

A teraz wieczorkiem słucham kolumn Tandberg z bliskiego pola dla odmiany. I potęga dźwięku nie chce mnie zabić.

Pozdro

No masz babo placek ... podpuszczony, zatopiony.

A teraz wieczorkiem słucham kolumn Tandberg z bliskiego pola dla odmiany. I potęga dźwięku nie chce mnie zabić.

Pozdro

Ale posłuchaj sobie co z kobiecymi wokalami robi kopułka.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Piszesz o kopułkach Philipsa w Tandbergach?

Masz te Tandbergi? To dość rzadkie kolumny, szczególnie w Polsce. Zapewne te kopułki były stosowane i w innych głośnikach.

One są dość ... specyficzne.

Pozdro

Piszesz o kopułkach Philipsa w Tandbergach?

One są dość ... specyficzne.

Pozdro

Możesz coś na ten temat więcej napisać no bo na Tandbergach to i Led Zeppelin był monitorowany podczas nagrywania.

Możesz coś na ten temat więcej napisać no bo na Tandbergach to i Led Zeppelin był monitorowany podczas nagrywania.

Dość ostrawe, prawdziwe, potrafią zasyczeć ale u mnie głównie syczy Koliberek wyciągając wszystko z rowów.

Właśnie słucham Pink Martini i Hey Eugene! z cyfrowego winyla.

Paradoksalnie TD-5020 z papierami na dole i średnicy i tymi Philipasa na górze jest bardzo podobna w sygnaturze do ... moich JBLi tylko z mniejszą skalą i jakością. Tweetery 2405 JBLa podobają mi się bardziej ale ... w Tandbergu nie dotknąłem zwrotnicy. Niech pozostanie w oryginale. Jest i tak baaardzo dobrze. Niepamietam jakie tam są podzialy pomiedzy glosnikami. Zaplacilem za nie 500 EUR, a zawstydzą nijedną wspolczesną komstrukcje do 10 tys, np. Harbeth SHL5. Pisałem już o tym.

Moim zdaniem najmocniejszą jej stroną jest reprodukcja basów. Ten 12" papier gra, w SHL5 głośnik dudni. Harbeth zabije Tanberga srednicą i jej barwą ale papierowi Norwega nic zarzucić nie mogę. One w ogóle mają monitorowaty dźwięk bez podbarwień.

Paradoksalnie w nich chyba te wysokie Philipsy są najsłabsze tzn. takie czasami zbyt ostre, zbyt prawdziwe. Harbetha metale brzmią "ładniej".

Ot taka moja kolumnoanaliza.

Warte każdej złotówki i lepsze od Jensenów Model 4 z 1969 roku. Tzn. mi się bardziej podobają. Ale za Jenseny z idealnymi przetwornikami dałem ... 100 EUR. Co możemy dzisiaj kupić za 400 zł ??? Flaszkę dobrego łyskacza albo dobrego wina.

Po co szukać hiendu za dziesiątki tysięcy skoro trafiają się takie rodzynki ??? Trzeba się tylko o nich dowiedzieć i do nich przekonać.

Miniabyr powiedział święte słowa: vintage albo się kocha albo nienawidzi.

Pozdro

podejrzewam, ze na Tandberg Studio Monitor, a tam chyba tekstylia jednak siedzą.

Pozdro

EDIT: żeby nie było że ten Tanberg to mistrzostwo świata jest. W skali bezwzględnej. W porównaniu do JBLa to ... się wlecze.

Tandberg da radę do 10 współczesnych tysiów.

JBL po tuningu ze zwrotnicą do 100 współczesnych tysiów.

Howgh :).

Pozdro

żeby nie było że ten Tanberg to mistrzostwo świata jest

Realnie kupiłeś tanio ale wart jest tyle za ile krzyczą czyli 4kzł, nie demonizujmy z tymi 10tysiami :)

Realnie kupiłeś tanio ale wart jest tyle za ile krzyczą czyli 4kzł, nie demonizujmy z tymi 10tysiami :)

Chodziło mi o porównanie klasy dźwięku, a nie ile ktoś za nie chce.

Inaczej ... w alternatywie do dzisiejszych kolumn na pułapie do 10 tys warto rozważyć te Tanbergi, niezależnie ile kosztują. Oczywiście muszą być w nienagannym stanie technicznym.

Nie mówiąc, że ostatnio na eBayu były Studio Monitor za 2300 EUR. Ale tu tylko przypuszczam bo ich nie znam i nie słuchałem.

Odeszlismy od głównego tematu, zostawmy Tanbergi. No cóż, ja vintage kocham.

Moja teoria mówi .... dziś na rynku rządzi pieniądz, a nie dobry dźwięk.

Branżo ... bez urazy. Takie czasy.

Dlatego kocham polskich inżynierów, konstruktorów i producentów oraz kupować od nich. Oni jeszcze sprzedają dźwięk i emocje, a nie produkty opakowane w marketingową papkę. Ktoś zechce polemizować ???

Na zachętę wymienię kilku, których cenię i znam osobiście: LINNART, Zontek, Fikus, Dubiel. A dodatkowo KBL Sound, który wskrzesza stare, wybitne klocki z epoki. I kocha je tak jak ja ale ... dla pieniędzy. No cóż, pozostali też nie dla przyjemności i splendoru. Powtórzę ... takie czasy.

A do tego towarzystwa dołączę Wojtka z Rogalowa gdzie jeszcze nagrywa analogowo od A do Z. A co z tego wychodzi to ludzkie pojęcie przechodzi.

I ja tym postaciom, ba ... osobowościom jestem wdzięczny, ponieważ pokazali mi fajną drogę i cel. Chylę czoła i dziękuję. Spełnili moje marzenia.

Pozdro

Dlatego kocham polskich inżynierów, konstruktorów i producentów oraz kupować od nich. Oni jeszcze sprzedają dźwięk i emocje, a nie produkty opakowane w marketingową papkę. Ktoś zechce polemizować ???

No cóż muszą być 2-4x lepsi żeby wygrać z marketingiem, coś o tym wiem :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.