Skocz do zawartości
IGNORED

Skwierczenie z głośników

hifiman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam następujący problem ze wzmacniaczem, po podłączeniu do laptopa z głośników słychać skwierczenie oraz delikatne szumy, zaś po podłączeniu do telefonu nie ma żadnych szumów wzmacniacz gra idealnie.

Wychodzi na to że jest to problem z uziemieniem prawda? Mieszkam w domku mogę uziemić bezpośrednio do ziemi jak to wtedy zrobić? Nie wiem czy sieć jest uziemiona cała, w gniazdku jest bolec od uziemienia ale nie wiem czy jest właściwie to poprowadzone

Pozdrawiam

Witam, mam następujący problem ze wzmacniaczem, po podłączeniu do laptopa z głośników słychać skwierczenie oraz delikatne szumy, zaś po podłączeniu do telefonu nie ma żadnych szumów wzmacniacz gra idealnie.

Wychodzi na to że jest to problem z uziemieniem prawda? Mieszkam w domku mogę uziemić bezpośrednio do ziemi jak to wtedy zrobić? Nie wiem czy sieć jest uziemiona cała, w gniazdku jest bolec od uziemienia ale nie wiem czy jest właściwie to poprowadzone

Pozdrawiam

Wtrącę się choć nie znam się na uziemieniach.. ;p

ale skoro tym samym kablem łączysz lapka i telefon i na lapku jest źle a na telefonie dobrze, to co ma uziemienie do tego?

może na wyjściu karty są jakieś szumy i niepożądane dzwięki?

wiadomo że laptopowe karty to badziew w większości przypadków..

spróbuj może pożyczyć zewnętrzną kartę dźwiękowa, lub dogadaj się ze sprzedawcą w sklepie i wtedy zobacz.

tak czy siak, jakość dzwięku z karty zewnętrznej (nie mowie o tych chińskich kolorowych kartach za 7zł), powinna dodatkowo trochę się poprawić.

Ps. jak masz słuchawki - podłącz je do laptopa i zobacz czy są te szumy

Próbowałem wcześniej też podłączać wzmacniacz do monitora jednak również powstawały zakłócenia, poza tym bez podania źródła też powstają te przydźwięki, a na słuchawkach nie ma szumów

hm, no dziwne to troche...

telefon i lapka łaczysz ze wzmacniaczem tym samym kablem?

widzisz, ja mam wzmacniacz też spięty pod komputerem.. i gdy komp jest właczony, nie ma żadnych szumów i nieporządanych dzwięków. natomiast gdy wyłaczam go- i jest wyłaczony wtedy słychać lekkie buczenie.

Tak tym samym, wiem o czym mówisz, najwyraźniej włączony komputer pobiera i przepuszcza sygnał dalej, a że masz uziemienie w sieci to nie masz przydźwięków. Więc jak uziemić wzmacniacz kiedy sieć nie jest uziemiona ktokolwiek widział ktokolwiek wie

po podłączeniu do laptopa z głośników słychać skwierczenie oraz delikatne szumy

Stawiam, że jest to notebook Sony VAIO :-) Jeśli tak, to ten typ tak ma. Tak samo skwierczy na słuchawkach i nie ma to nic wspólnego z kablem czy uziemieniem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jaki wzmacniacz? Jaki kabel? Nie lepiej kupić DACa ? Nie mówię tu o drogim za kilka stówek, ale taki np. FiiO Daishan , mam taki podłączony do komputera i jakość dźwięku super. Karty dźwiękowe z laptopów to w większości badziew nie nadający się do słuchania muzyki

Wysłane z Xiaomi Note za pomocą Tapatalka

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) prawdopodobnie jest to rozwiązanie na wszelkie problemy z buczeniem, szumieniem wzmacniaczy, będę to zamawiać i zdam relację może też podziała to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I faktycznie jest to pętla masy, po odłączeniu zasilacza laptopa od sieci nie ma przydźwięków.

Uziemienie do samej ziemi nie działa, a nawet wzmacnia o dziwo buczenie. Prawdopodobnie przez absorbowanie sygnałów z kaloryfera.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale rury wodne, ogrzewania CO, wanny i inne cześci metalowe w domu zazwyczaj podłaczone są do głownej szyny wyrównawczej. No chyba ze to stara instalacja. Skoro na baterii z laptopa jest OK, to wina zasilacza do laptopa nic innego. Miałem podobny problem ale z nianią elektroniczną firmy Fisher Price. Niby markowa firma a po podłączeniu zasilacza odbiornik buczał jak diabli. Nie pomagały filtry ani ferryty. Na baterii była cisza. Podłaczyłem pod porządny zasilacz i jak ręką odjął. Tu masz mój filmik

który wysyłałem do reklamacji, ale producent nie widział w tym zadnej usterki.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Masz na 100% zakłócenia z pętli masy. Pewnie masz w sieci AC zrobione "zerowanie". Dlatego sugerowałem przepięcie zasilacza laptopa, Spróbuj go zasilić jeszcze raz z innego gniazdka (niezwiązanego z tym "zerowanym"). Może podepnij na próbę na jakimś przedłużaczu z innego pomieszczenia?

Ale rury wodne, ogrzewania CO, wanny i inne cześci metalowe w domu zazwyczaj podłaczone są do głownej szyny wyrównawczej. No chyba ze to stara instalacja. Skoro na baterii z laptopa jest OK, to wina zasilacza do laptopa nic innego. Miałem podobny problem ale z nianią elektroniczną firmy Fisher Price. Niby markowa firma a po podłączeniu zasilacza odbiornik buczał jak diabli. Nie pomagały filtry ani ferryty. Na baterii była cisza. Podłaczyłem pod porządny zasilacz i jak ręką odjął. Tu masz mój filmik który wysyłałem do reklamacji, ale producent nie widział w tym zadnej usterki.

Faktycznie, inny zasilacz do laptopa rozwiązał sprawę, co prawda nadal są szumy ale skwierczenie z głośników znikło!Można dodać solved do tytułu

Ja będę próbował jeszcze wyeliminować szumy poprzez ten filtr przeciwzakłóceniowy i dam znać w tym temacie

Pozdrawiam

Mialem podobny problem, tylko z dyskiem 3,5' podłączonym do odtwarzacza multimedialnego. Okazało się, że zasilacz impulsowy potrafi być źródłem potwornych zakłóceń. Czy laptop pracujący na baterii też zakłóca? Jesli tak, winą za to obarczyłbym wewnętrzną przetwornicę napięcia. A tak wogóle, to osobiscie nie uważam kompa za godnego partnera w torze audio- za dużo z nim problemów i po prostu nie wypada trzymać go w salonie.

Faktycznie, inny zasilacz do laptopa rozwiązał sprawę, co prawda nadal są szumy ale skwierczenie z głośników znikło!Można dodać solved do tytułu

Ja będę próbował jeszcze wyeliminować szumy poprzez ten filtr przeciwzakłóceniowy i dam znać w tym temacie

Pozdrawiam

Cieszę się ze pomogłem, spróbuj jeszcze dokupic osobny DAC np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) taki. mam go i jestem zadowolony. Szumy teraz moga byc przenoszone przez kiepski prezetwornik w karcie muzycznej laptopa. Dodając DAC-a nie tylko wyeliminujesz szymy a zyskasz duzo na jakości.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.