Skocz do zawartości
IGNORED

Różnice między wzmacniaczami do 5k nowe i używane.

insaimz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w związku z problemem, że nie wszystko będę w stanie odsłuchać w jednym salonie, chciałem dopytać Was wstępnie o różnice brzmieniowe między poszczególnymi wzmacniaczami w połączeniu z Ikon 6mk2.

Marantz pm8005 używka 3 mce poniżej 4000zł lub końcówka mm7025

Arcam A28 używka około 2200 zł

Arcam A38 używka 3600 zł

Atoll in 100 lub końcówka mocy

Roksan k2 lub końcówka mocy

Audio Gd precision 1

Roksan Caspian

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

marantz pm17mkII KI "m" używka 3800 zł

marantz 15s1 3300 zł

Proszę również o sugestię wyboru wzmacniacza/końcówki do Ikonów.

W wypadku końcówki podłączona by była do pre w Audio GD nfb28

Muzyka jakiej słucham, jest małoenergiczna, spokojna, nie do tańczenia. Jazz, elektronika, ambient,

pozdr

Ukryta Zawartość

Rozważ Advance Acoustic MAP-800 (może być również wersja II). Bardzo dobrze się sprawdzi w muzyce, której słuchasz. Mówię na własnym doświadczeniu (też słucham takiej muzyki).

Ukryta Zawartość

jest dostępny

Ukryta Zawartość

jeszcze na gwarancji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki, to jest klasa A?

Dodam, że chodzi mi o dźwięk przestrzenny, czysty, żebym nie słyszał, ze wychodzi z kolumn. Kontrolowany ale nie twardy bas. Dużo szczegółów. Wyraźne wokale.

Napisałeś dokładnie odwrotnie, stąd moje zdziwko ;-)

No nie, no jak się słyszy, że dźwięk ewidentnie dobiega prosto z kolumn, to wówczas nie ma praktycznie sceny. A napisałem, że nie chce, żeby było słychać, że z kolumn wychodzi, mając na myśli, że chce, żeby był za nimi, przed nimi, między nimi i wybiegał szerzej niż są rozstawione.

Rozważ Advance Acoustic MAP-800 (może być również wersja II). Bardzo dobrze się sprawdzi w muzyce, której słuchasz. Mówię na własnym doświadczeniu (też słucham takiej muzyki).

Ukryta Zawartość

jest dostępny

Ukryta Zawartość

jeszcze na gwarancji

i znów śmieci, posłuchaj naprawdę poważnych klocków Treschold by Nelson Pass, Linn, Czy Naim, Hitachi 8300, Alph Zero, Krell 100,.Restek. Tylko ciężko z nabyciem ,ale naprawdę warto. A za 5000 zł kupisz ASR Emitter który takie Advensy zostawia daleko w tyle

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki, to jest klasa A?

Dodam, że chodzi mi o dźwięk przestrzenny, czysty, żebym nie słyszał, ze wychodzi z kolumn. Kontrolowany ale nie twardy bas. Dużo szczegółów. Wyraźne wokale.

MAP-800 dokładnie spełnia Twój opis.

"Advance Acoustic MAP-800 wyposażono w układy scalone Burr-Browna OPA2134 z prestiżowej linii SoundPlus zaś Wejście OPA2134 oparto na tranzystorach typu FET. Wzmacniacz posiada dodatkowo możliwość pracy w czystej klasie A aż do 40 W (tryb High Bias) a powyżej tej wartości urządzenie automatycznie przechodzi w standardowy tryb klasy AB. Wybór pomiędzy obydwoma trybami jest dokonywany za pomocą przełącznika z tyłu urządzenia."

i znów śmieci, posłuchaj naprawdę poważnych klocków Treschold by Nelson Pass, Linn, Czy Naim, Hitachi 8300, Alph Zero, Krell 100,.Restek. Tylko ciężko z nabyciem ,ale naprawdę warto. A za 5000 zł kupisz ASR Emitter który takie Advensy zostawia daleko w tyle

Hehe dobre poczucie humoru zbieracza wypierdzianych sprzętów

Moge potwierdzic ze MAP-800 to swietny wzmacniacz i za te pieniadze ciezko trafic cos lepszego.

Też potwerdzam, Te "duże" wzmaki Advance są świetne. Mam już parę ładnych lat MAP 407 i na razie nie myślę o wymianie, bo bym musiał lekką ręką dać jakieś 15-20 tys. za nowy wzmacniacz, żeby poczuć różnice. Nie są popularne (lubiane) na forum i nie obrosły legendą, więc rzadko ktoś je odważnie poleca.

Może nie śmieci, ale znowu masz trochę racji. ;) Za 4 czy 5k nie tak dawno widziałem Lavardina.

Ale w sumie co tam, każdy wybiera co mu w oko wpadnie i dobrze. ;)

Osobiście bardzo się cieszę czytając takie opinie. Dzięki temu na aukcje z fajnym sprzętem i to w bardzo dobrym stanie prawie nikt nie zagląda. 80% nabywców skupia się na produktach uznanych firm; Sony, Onkyo, Yamaha, Pioneer, Denon, Marantz, Advance Acoustic itp. Możesz mi wierzyć, im więcej takich opinii jak Twoja, tym dla nas lepiej. ;)

MAP-800 dokładnie spełnia Twój opis.

"Advance Acoustic MAP-800 wyposażono w układy scalone Burr-Browna OPA2134 z prestiżowej linii SoundPlus zaś Wejście OPA2134 oparto na tranzystorach typu FET. Wzmacniacz posiada dodatkowo możliwość pracy w czystej klasie A aż do 40 W (tryb High Bias) a powyżej tej wartości urządzenie automatycznie przechodzi w standardowy tryb klasy AB. Wybór pomiędzy obydwoma trybami jest dokonywany za pomocą przełącznika z tyłu urządzenia."

Nie wiesz o czym piszesz, ale cóż zapraszam Cię na mały test wypierdzianych sprzętów. Tylko weż ze sobą pampersy, info na priv. A że w temacie sprzętu jestem osadzony jakieś 25lat to może, nie może na pewno nabierzesz szacunku, do starych wypierdzianych klocków.

Też potwerdzam, Te "duże" wzmaki Advance są świetne. Mam już parę ładnych lat MAP 407 i na razie nie myślę o wymianie, bo bym musiał lekką ręką dać jakieś 15-20 tys. za nowy wzmacniacz, żeby poczuć różnice. Nie są popularne (lubiane) na forum i nie obrosły legendą, więc rzadko ktoś je odważnie poleca.

dokładnie się z Tobą zgodzę i co lepsze uwielbiam opinię takich forumowiczów jak lukag72, że jest to śmieć.... no cóż właśnie potwierdził swoją znajomość branży audio, AŻ 25 letnie :)

Proszę o odpowiedzi na pytania z mojego tematu, bo nic się nie dowiedziałem.

Nie twierdzę, że MAP-800 jest zły, ale to nie jest jedyny wzmacniacz na świecie. Jak już odsłuchasz koszernych propozycji, to dla odmiany poszukaj z drugiej ręki i zalicz odsłuch np. jakiegoś starszego egzemplarza Electrocompaniet. Ta konfrontacja powinna dać Ci do myślenia. Jeśli natomiast nie masz cierpliwości, to zgodnie z zaleceniem starych wyjadaczy z 25 letnim stażem kup Advance Acoustic, który Krella, Meridiana, Electrocompaniet, Lavardina i całą resztę rzuca na kolana .

Tu masz przykład końcówki za niewielkie pieniądze, ona jednak należy do kategorii "wypierdzianych". ;)

Ukryta Zawartość

Dobrze radzę nie kupować czegokolwiek w ciemno tzn. bez wcześniejszego odsłuchu.

Ukryta Zawartość

Na pewno za 5tys? Nie pomyliłeś się?

Jest do kupienia ASR Emitter 1+ za 1.495,00 EUR - ciut poza budżet ;)) na Audio-markt, ale trafiają się tańsze.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

a dlaczego tak? za te pieniądze do spokojnej muzyki szedłbym w lampę.. zdecydowanie: Yaqin, Ming-Da lub inne. I jeszcze na wymianę lamp na NOS zostanie ..

Jest do kupienia ASR Emitter 1+ za 1.495,00 EUR - ciut poza budżet ;)) na Audio-markt, ale trafiają się tańsze.

Właśnie zastanawia mnie ta (niska) cena. Czy to jest świetna okazja, czy ludzie się pozbywają tego, bo coś nie za bardzo to gra.

Za nowy trzeba było dać ok 20 - 25 tys. To 1/4 - 1/5 ceny - czy się mylę?

to zgodnie z zaleceniem starych wyjadaczy z 25 letnim stażem kup Advance Acoustic, który Krella, Meridiana, Electrocompaniet, Lavardina i całą resztę rzuca na kolana .

Oj raczej starzy wyjadacze nie spojrzą łaskawym okiem na Advance Acoustic. Raczej jest odwrotnie jak napisałeś.

Ciągniemy chyba strasznie OT, bo kolega insaimz podał konkretne nazwy wzmacniaczy i chyba nie interesują go dotychczasowe propozycje.

Oj raczej starzy wyjadacze nie spojrzą łaskawym okiem na Advance Acoustic. Raczej jest odwrotnie jak napisałeś.

Ciągniemy chyba strasznie OT, bo kolega insaimz podał konkretne nazwy wzmacniaczy i chyba nie interesują go dotychczasowe propozycje.

Miałem na myśli wyjadaczy z "25 letnim" stażem. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.