Skocz do zawartości
IGNORED

Hi end ? od czego zacząć, jaki sprzęt ??

jack555

Rekomendowane odpowiedzi

dlatego najlepiej umówić się na odsłuch. Sam fakt że właściciel niechętny dużo już mówi. A jak sprzęta znam z innych źródeł to mi wystarczy sprawdzić czy działa i nie poobijany. Czasem kupuję kolumny na rozbiórkę i odzysk części.

> Jack555

Słuchałem u siebie w domu Jolidy 502 A ( to poprzednia wersja 502 B ) i powiem że jest marny. Na początek trzeba w nim zmienić rezystory, diody i kondensatory na minimum Audyny, lub jak wolisz ciepło to Soleny, ale te ostatnie nieco zamulają dźwięk. W sumie sporo kosztuje, a gra przeciętnie. Ja mam Ballada TA-B1 na KT88 i to co mogę o nim powiedzieć, to mimo źle poprowadzonego układu zasilania ( do poprawy za jakieś 200 zł. ) otrzymujemy max szczegółów i muzykę 3D !! Konstrukcja dual-mono o mocy jakieś 40 W, przy czym koło 17,5 w klasie A. Pięknie wysterował moje ProAc Studio 125 i niesamowicie zagrał z głośnikami tubowymi u Linnart'a.

Małe zdjęcie

[obrazekLUKASZ-185366_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdaje się iż nikt nie pisał o podłogowych głośnikach, ale nawet jak damy do tego Harmana 750 to na głośniki zostaje 4 tyś. Co prawda nie wiem jak zagra z Harmanem ( CD nie dorównuje klasą wzmacniaczowi ) ale na początek wystarczy.

Mi bardziej chodziło o to "Na początek trzeba w nim zmienić rezystory, diody i kondensatory na minimum Audyny, lub jak wolisz ciepło to Soleny, ale te ostatnie nieco zamulają dźwięk." :)

Co do tematu, ciekawi mnie z czego autor się przesiada. Może nie warto inwestować tyle na początku?

Ok Kazik, masz rację. Chciałem tylko w ten sposób pokazać, że komponenty w Jolidzie w sumie kosztują niecały 100 zł. Kondensatorki No-name, brak dławika w zasilaniu. Beznadziejne nie ekranowane okablowanie wewnętrzne, wszystko do wymiany poza absolutną prostotą wzmacniacza. Na dodatek dali tam bardzo kiepski potencjometr głośności, czyli znowu inwestycja. Ale tak to już jest, jak się coś otworzy...

>jack555

Właśnie dodałem dwa ogłoszenia, może Cię akurat zainteresują. ;-)

Jeśli tak, to po prostu przyjedź i posłuchaj jak to razem ze sobą gra.

U mnie grało na 35 metrach, ale razem z wnękami, to na ok. 60-ciu,

też bez wykładzin na podłogach, i w skąpo umeblowanym wnętrzu...

MarCichy, zdaje się że pisano o 40 metrach, a jakie monitory zagrają pełnym dźwiękiem w takich warunkach? Jak się komuś doradza to nie na chybił-trafił, tylko zgodnie z jego potrzebami.

Nie znam sie na bebechach,ale Jolidzie 502B,którą niedawno odsłuchiwałem, do hi-endu daleko...... . Zresztą uważam,że pieniądze ,jakie są za nią w Polsce wołane można lepiej wydać (na tranzystor).

> Zildijan

Nie ja napisałem o propozycji Jolidy, tylko autor tematu. Pisząc co ma w środku miałem na uwadze to co Ty napisałeś, że nie jest warta swojej ceny.

• Redaktorzy

Radmor, bardzo dobry wybór na tzw. dluższy początek. Kupić tanio dobre kolumny, do tego dokupić tą Ybę o której wspomniano wcześniej - to razem mamy jakieś 5000. Reszta na porządny nowy CD, okablowanie i stolik.

polecam moj zestaw (w o mnie) - miesci sie w przedziale do 10 tys. i sam nie wiem, co mozna by jeszcze poprawic:-) Klasa B, z ktorejkolwiek strony by spojrzec:-)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.