Skocz do zawartości
IGNORED

Hi end ? od czego zacząć, jaki sprzęt ??

jack555

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich , jestem początkującym audiofilem , słucham muzyki każdego gatunku , od starego rocka zaczynając , po wokale jazzowe , muzyka filmowa , lekki jazz , chciałbym zacząć od skompletowania sprzętu na początek ( pozbyłem się w końcu tego co miałem a co tylko odtwarzało płyty a nie muzykę ) co wybrać ?? chciałbym coś skompletować do 10.000 zł czy jest coś w tym przedziale na początek??

Witam :)

Jeśli chodzi o skompletowanie sprzętu Hi End za 10.000 to nie da rady :(

Ale audiofilski sprzęt jak najbardziej :)

Moim zdaniem te klocki potrafią naprawdę dobrze ( po audiofilsku ) zagrać :

Źródło CD: HARMAN/KARDON HD-750 cena: 999 zł ( może więcej ) lub CAMBRIDGE AUDIO D500 SE cena: 1840 zł

Wzmak: ROTEL RA 1062 cena:3999zł lub CAMBRIDGE AUDIO A 500 cena:1725zł lub CREEK 5350 cena: 3990zł

Kolumny: AVANCE OMEGA 509 MKII cena:2540zł

oczywiście do tego jakieś dobre interkorekty i kabelki glosnikowe.

Największy dylemat to chyba jaki wzmacniacz wybrać, ale zapewniam że wszystkie grają dobrze.

Najlepiej wybrać taki, który pasował by charakterem do żródła i kolumn a Avance grają raczej dźwiękiem łagodnym ... ale polecam.

Harman natomiast może wydawać się tani.... no bo i jest biorąc pod uwagę jaki potrafi " wydać " dźwięk !!!

Z wyżej wymieniony miałem okazje słuchać : Harmana ( najdłużej i naprawdę polecam, tylko trzeba dobrze sprawdzic w sklepie czy oby cicho pracuje napęd i czy czyta wszystkie płytki , bo zdazaja sie modele z mała wadą) , Avance' ów i zmaka Cabridga.

10 tys do wydania? bedzie trudno ale jak ma byc hi-end to proponuje:

dvd manta zmodyfikowana 300 pln +1000 pln ( apgrejt)

pocahontas, ale koniecznie ta wersja pociagnieta zielona farba olejna( najlepsze transjenty)-1100 pln uzywany

tannoy m1 450 pln (nie trzeba chyba rekomendowac, hi ent wg hfim)

wychodzi niecale 3000 pln, za pozostale 7000 pln sygnalowki, glosnikowe i sieciowe velum w promocji

pozdrawiam

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

pocahontas to wzmacniacz lampowy, no, no widze ze kolega poczatkujacy, jest to unikalnej budowy wzmacniacz zaopatrzony w NOS kodensatory i lampy !

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

świetne proporcje, 3000 na sprzęt i 7000 na kable które go łączą ze sobą i do gniazdka! Wiadomo, nawet TannoyM1 podpięte Cardasem do wzmaka zasilanego VELUM-em zagrają jak Nautiliusy!

nie nabrałem pewności ale słuchałem Jolidy502 w połączeniu z cd DPA i głośnikami produkcji Minima Audio wersja Prestige , wiem że to nie ten przedział cenowy ale grało bajecznie

a jeśli chodzi o lampowce... to trzeba dokonać naprawdę dobrego wyboru bo czasem nie koniecznie są one lepsze od tranzystorowych ( łatwo w nich o popsucie dźwięku, nie mówię o charakterze brzmienia lampowego)

A jeśli chodzi o Jolidę to sie zgodzę.... tylko właśnie .....szukałeś systemu do 10.000 chyba?

sięgnij do wyszukiwarki. Tematów o nazwie sprzęt za 10000 było już kilka.

Jeśli natomiast nie chcesz by z ciebie darto łacha, to napisz coś w osobie albo na wstępie tematu, do jakiej muzyki, w jakim pomieszczeniu itd. Na razie wychodzi, że wszystko jedno do czego i gdzie, byle do 10000.

Jeszcze jedno uzbrój się w cierpliwość, w międzyczasie poczytaj info. znalezione w wyszukiwarce.

tak masz rację ale Jolida ma również tańsze wersje ( przynajmniej z drugiej ręki) i można równiez np pomyśleć o Amplifonie WT 30 II używany za cenę ok 2500 , czytałem tylko recenzje ale nie wiem jak to wypada w rzeczywistości

sorry może nie tak zacząłem więc się poprawiam , Muzyka jakiej słucham jest dużego przekroju np Jon & Vangelis, Nora Johns , Pink Floyd , LEd zeppelin , Pat Metheny ,Dire Straits, Yes, Anna Maria Jopek , VAngelis , muzyka filmowa Ennio Morricone , Paco De Lucia, trochę Miles Davis więc różnorodna , a pomieszczenie jest wielkości ok 40 m2 i mniej wiecej w kwadracie jest jeden feler tego pomieszczenia , nie mogę go za bardzo wygłuszyć na podłodze , mam dziecko alegiczne , ale może nacie inne sposoby jak dywany??

spory pokoik :) chciałbym nieć taki do odsłuchów.

Led Zeppelin i te sprawy......

Na forum było coś o wytłumianiu pomieszczeń... sprawdź moze w temacie 'akustyka'

W ogłoszeniach na Forum

Lampowce: Amplifon WT 30 II, CR Development Romulus, Jolida 502B, Jolida 1510 (hybryda)

Tranzystorowe: John Searne, Exposure 2010, Copland 14, Copland 8

CD: Meridian 506.20, Arcam FMJ CD23.

Kolumny: AE 1 ref II, Epos ES-14, Sonus Faber Minueto, B&W 604.

I pewnie jeszcze kilka wartościowych pominąłem.

Same dobre... Tylko odpowiednio trzeba zestawić...

10k zł czyli wychodzi po 3k zł na cd, wzmacniacz i kolumny i zostaje jeszcze 1k zł na kabelki.

Budowę systemu proponuję zacząć od dobrego wzmacniacza. Ostatnio widziałem w ogłoszeniach używanego YBA Integre za ok 3000zł. Cudowny wzmacniacz. Bardzo przeźroczysty. Do tego jakiś uzywane CD Meridiana, potem jakieś przyzwoite kolumienki i będziesz miał brzmienie z najwyższej półki.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Rany, 1000zł na kable przy kolumnach za 3000? Rozpusta i marnowanie pieniędzy. Na kolumny z całego budżetu trzeba przeznaczyć najwięcej, więcej niż na wzmacniacz, i znacznie więcej niż na źródło, przynajmniej cyfrowe.

ma naprawdę wielki salon, monitory ponoćb. dobre, ale czy one nie zginaw taki metrażu? Szukałbym podlogówek.

Co do elektroniki tofaktycznie YBA jest zdaje sie Marsa można go podpytać, był b, zadowolony z niej. U niego grałą włąsnie z Meridianem 506.2 (ale ten sprzedje ktoś inny), Pozostją kolumny a na przyzwoite kable dozbierasz. Zapytaj Pal55 o te monitory AE, to jego ,a le wydaje mi sie że do takiego pomieszczena trzeba podłoówek. Z drugiej strony niedawno słyszałme takie maleńkie monitorki AA w 27m kw i niczego nie brakowało.

Niee, no w 40 m i bez dywanu zdecydowanie podłogówki, bo inaczej równowaga zostanie mocno przechylona w stronę środka i góry. Może zapolować na używane Dali 450?

te wszystkie sprzęciki są naprawdę dobre..... ale używane ... choć czasem warto jest wziąć coś z drugiej ręki jeśli jest lepsze niż to z salonowej półki :)

Ja jednak choć sam mam sprzet używany... wolałbym kupić nowe

Ja nigdy nie kupiłem i pewnie nigdy nie kupię sprzętu nowego, bo za często zmieniam, a na używanym przy dalszej odsprzedaży traci się niewiele albo zgoła nic. I bardzo dobrze, bo na początku jeszcze nie bardzo wiedziałem czego chcę i dokąd zmierza budowanie mojego systemu. Teraz już wiem i zmieniam rzadziej, nie dokonuję już nietrafionych zakupów, a było ich całkiem sporo. Teraz dla mnie każdy następny zakup żeby miał sens musi być hitem, i spowodować jakiś duży krok w przód, a nie w bok.

może źle mnie zrozumiałeś

gdym miał okazję kupić coś używanego i wiedziałbym o tym że z pewnością zagra lepiej niż klocek ze sklepu który miałem zamiar kupić np. to jak najbardziej. Tylko chodzi poprostu o to że, gdybym nie miał pewności co do pochodzenia tego uzywanego sprzętu i warunków w jakich był eksploatowany to bałbym sie i tyle inwestować duże pieniądze

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.