Skocz do zawartości
IGNORED

Panas TX-P50G30E a działanie dts 2.0 + digital out

thrak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pewnie proste pytanie ale jakoś jednoznacznej odpowiedzi w całym internecie znaleźć nie mogę. Mianowicie podłączam przed hdmi kompa do TX-P50G30E z tv po optical out wychodzi dźwięk i wpada po optical in do Technics'a SA-DA 8, tam powinien być rozkodowany na 2+2 bo taki zestaw mam podłączony (fronty w bi-wire, rear'y standard) ale widzi tylko fronty + znaczek Dolby Pro Logic. Coś robię źle, czy muszę zakupić konwerterek który rozbije mi hdmi z kompa na hdmi obraz i s/pdif audio wielokanałowe?

Nie mogę znaleźć jednoznacznej definicji tego dts 2.0 + digital out, chodzi mi o to cz ten digital out zadziała w ty tv ja pass through i przelecą przez niego te wszystkie kanały bez downgrade'u.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Mianowicie podłączam przed hdmi kompa do TX-P50G30E z tv po optical out wychodzi dźwięk i wpada po optical in do Technics'a SA-DA 8, tam powinien być rozkodowany na 2+2 bo taki zestaw mam podłączony (fronty w bi-wire, rear'y standard) ale widzi tylko fronty + znaczek Dolby Pro Logic.

Bo w wyjściu optycznym TV wychodzi sygnał 2.0 PCM pomimo iż zapodajesz do TV surowy sygnał np . DD 5.1 , DTS 5.1 . Masz włączony w ampli program dookólny i Pro Logic uprzestrzennia sygnał stereo .

1. Jeśli komp ma wyjście cyfrowe optyczne np . mini jack to łącz optycznie do amplitunera ( w kompie ma być ustawione na surowy sygnał 5.1 , a nie PCM , w sumie na kompach i jego ustawieniach nie znam się ) .

2 . Twój ampli ma wejście wielokanałowe 5.1 podłączenie zewnętrznego dekodera . Jeśli jest w kompie wyjście analogowe 5.1 na każdy kanał w postaci np. sześcio pinowego dżeka to możesz skorzystać z dekodera w kompie i wyjść analogiem 5.1 do amplitunera ( marne rozwiązanie bo dace w kompie słabe , tor analogowy jest mocno zakłócany itd ) .

3. Jeśli masz połączenie jakie opisujesz to spróbuj w ustawieniach TV ustawić Dźwięk --- wyjście cyfrowe SPDIF na Auto , a nie PCM ( chociaż wątpię , że takie ustawienie przy wyborze źródła w TV HDMI będzie dostępne ) .

Dlaczego wątpię ? Dlatego iż mam Panasa 50GT50 i gdy podłączę przez np. BR z DTS , DD 5.1 to z automatu dostaję na wyjściu PCM i opcji dźwięku dla SPDFI nie ma .

Gdy podłącze dysk twardy do USB HD , to mam do wyboru w TV SPDIF ---- Auto ,PCM . Auto to przelotka i przeleci DTS , DD 5.1 , a PCM to wiadomo stereo . Ostatnio stwierdziłem że przy włączonym " internecie " w TV , jest SPDIF --- Auto i PCM .

Edytuję : z tymi wyjściami cyfrowymi Audio w TV to różnie bywa . Czytałem , że czasami potrafią tylko wyprowadzić co najwyżej DTS 2.0 , DD 2.0 .

Masz tu jeszcze o preferencjach dźwięku str 34 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten wybór S/PDiF pojawia się tylko w przypadku odtwarzania filmu z usb, kablówka po hdmi albo komp po hdmi nie wywołuje tego w menu. Jeszcze spróbuję z tym internetem jak pisze Czester może to coś odetka ;-)

Jak nie zagada to chyba jednak konwerter będę musiał kupić za 175 pln :-) rozdzieli mi obraz na hdmi out i dźwięk na optical out a ten już bezpośrednio podam do amplitunera. Ale wymyślili szpece z Japonii :-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Jak nie zagada to chyba jednak konwerter będę musiał kupić za 175 pln :-) rozdzieli mi obraz na hdmi out i dźwięk na optical out a ten już bezpośrednio podam do amplitunera. Ale wymyślili szpece z Japonii :-)

Masz wyjście optyczne lub koakcjoalne w kompie?

Dlaczego? Program DVB-T emitowany w DD 5.1 wychodzi po optyku jako DD 5.1.

Jeżeli mam podłączony odtwarzacz BR po HDMI to na wyjściu optycznym TV tylko PCM 2.0

Mam odłączoną antenę od naziemnej cyfrowej . Mógłby zająć podłączeniem w późniejszym terminie . Jaki program nadaje w DD 5.1 ?

Mogę sprawdzić na ampli czy TV przepuszcza DD 5.1 .

Masz wyjście optyczne lub koakcjoalne w kompie?

No właśnie nie mam, stąd ten temat. Lenovo z570 ma tylko wyjście hdmi i słuchawkowe bez opticala.

O co dokładnie chodzi z tym podpięciem internetu i pojawieniem się spdif auto? Pojawia się ta opcja dla źródła wpiętego do tv po hdmi?

O co dokładnie chodzi z tym podpięciem internetu i pojawieniem się spdif auto? Pojawia się ta opcja dla źródła wpiętego do tv po hdmi?

Nie pojawia się, ja tylko napisałem tak nawiasem , że po włączeniu internetu jest także dostępne SPDIF Auto , ale gdy telewizor jest w " stanie internetu " .

Jaki program nadaje w DD 5.1 ?

Spotkałem kilka razy DD+ 5.1 podczas emisji filmów lub koncertów na TVP1 i TVP2. Nie wchodzi to jako dźwięk domyślny, trzeba przełączyć w Menu. Po optyku wychodzi oczywiście jako DD 5.1. Nie korzystam z optyka, lecz z ARC po HDMI. Co ciekawe wyjście ARC z telewizora powinno teoretycznie wypuszczać DD+ 5.1, ale ma parametry SPDIF, więc tą drogą też wychodzi tylko zwykły DD 5.1.

Jeżeli mam podłączony odtwarzacz BR po HDMI to na wyjściu optycznym TV tylko PCM 2.0

Tak. Dlatego należy mieć podłączone:

BD ---> amplituner <--> telewizor.

mam panasonica TX-50V30 model niżej od G na pudle dumnie pisze DTD DD OUT.........no niestety jakiekolwiek urządzenie które jest podłączone HDMI (konsola ps4 odtwarzacz multimedialny tuner tv kablowej ) nigdy odptcznym wyjściem z tv nie wypuściło mi sygnału DD czy DTS na amplitunerze zawsze jest niestety pro logic,nie wiem jaka cholera tak to wymyśliła ale tak ten telewizorek chyba ma,a może cos w ustawieniech telewizora zrobiłem nie tak ???

V to akurat model wyżej od G, ale mniejsza o to. Ja na optyku mam DD 5.1, zresztą więcej tym typem łącza nie przejdzie. Natomiast dziwi ustawienie wyjścia ARC w telewizorze na parametry SPDIF co oznacza, że wypuszcza max DD, choć po HDMI mogłoby pójść DD+. Tak więc jedyna korzyść z ARC jest taka, że w plątaninie połączeń z tyłu za sprzętem mam jeden kabelek mniej. Z dobrodziejstw jakości dźwięku DD+ skorzystać nijak nie można, chyba że przez wbudowane głośni(cz)ki telewizora, ale rozumiem że rozmawiamy na poważnie, a nie żartujemy.

Sprawdziłem z tym internetem, wpiąłem kabel i faktycznie jeśli odpalę z wbudowanego w Viera Tools Youtube to w opcjach dźwięku pojawia się dodatkowe podmenu SPDIF - Auto lub PCM :-) ale dla żadnego źródła hdmi takiej opcji nie ma. Po kiego grzyba tak to wymyślili? Może gdzieś w opcjach serwisowych można to jakoś odblokować, swego czasu plazmy Samsunga tak miały i na hdtv była podana ścieżka jak z tańszego modelu zrobić sobie o kilka stów droższy przestawiając coś tam w menu serwisowym ;-)

Generalnie swój problem rozwiążę takimi 2 urządzonkami, jedno do zamiany coaxiala na optical z kablówki, drugie na rozpięcie dźwięku i obrazu z hdmi:

konwerter_hdmi-audio_dtlink.jpgkonwerter_in_coaxial_rca_out_toslink.jpg

Tak. Dlatego należy mieć podłączone:

BD ---> amplituner <--> telewizor.

Kiedy ja mam stary amplituner , a z ciekawości testowałem wyjście optyczne TV .

Ja mam GT20 i w instrukcji piszę po optyku idzie DTS i DD a po Hdmi ARC DTS,DD,DD Plus

Tylko nie napisali przy jakim wybranym w TV źródle .

no i co ci z testów wyszło ?? pokazało się DTS czy DD na amplitunerze? bo jak pisałem u mnie tylko pro logoic

DD i DTS nie idzie gdy jest włączone źródło w TV HDMI , sygnał jest zamieniany na PCM stereo , a pro logic to taki " procesor " który uprzestrzennia stereo .

Podłącz twardy dysk ze ścieżką DD 5.1 DTS 5.1 do wejścia USB HD TV , ustaw w ustawieniach TV SPDIF --- Auto , to będziesz miał taki sygnał .

pro logic to raczej tryb pracy procesora czy amplitunera który uprzestrzennia dźwięk,pierwszy standard kina domowego ;) jest mi to wiadome,natomiast jak to jest że piszesz z dysku co konstruktor tego tv wtedy myślał ..... przecież to jest bezsens a wiadomo że bedzie kilka źródeł dzwięku z HDMI :( a telewizor 5 lat temu tani nie był i nazwał bym to niemałą wpadką

przecież to jest bezsens a wiadomo że bedzie kilka źródeł dzwięku z HDMI

Też tak uważam . Może to działanie celowe producenta , producentów , wymusza to kupno amplitunera z HDMI ? Twardego dysku z Audio / Video poprzez USB nie podłączysz do amplitunera , więc zrobili do wyboru " przelotkę " lub PCM w TV z tego źródła .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.