Skocz do zawartości
IGNORED

Focal 826V - zwrotnica jaki upgrade VOL 2 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem się poradzić w kwestii wymiany elementów w zwrotnicy chorusów 826V - czy jest sens wymiany elementów w torze głośnika wysokotonowego (R1, C1)... chciałbym uzyskać bardziej finezyjną górę, choć niekoniecznie tłumiąc wysokie.

Jakieś propozycje? Np Mundorf Supreme, Jantzen Audio Superior? A co z reystorem?

I najważniejsze, zwrotnica:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Słuchałem tych kolumn w różnych konfiguracjach przez cały rok. Za charakter wysokich tonów odpowiada magnezowo-aluminiowa kopułka. Ona ma swój mocno zdefiniowany styl grania, przez co kolumny są dosyć wrażliwe na resztę toru, okablowanie oraz jakość odtwarzanego materiału (mój kolega kopiował płyty na laptopie, te głośniki obnażały to niemiłosiernie). Ale chcę tu podzielić się pewną uwagą. Po kilku miesiącach intensywnego grania wysokotonówka dostała ogłady, nie siała już tak mocno, jak na początku. Faktem jest, że do finezji trochę jej brakuje. Jednak czy da się to jakością filtrów znacząco poprawić? Czasami wystarczy zmiana interkonektu i już jest lepiej.

Aż tak to nie;) Zmiany kolumn nie planuję, na grzebanie w zwrotnicach w zasadzie też nie mam parcia... ale gdyby leciutko ociepliło to górę - to czemu nie;)

Tak patrzę na Twoje kabelki, Crosslink i Type 4 do finezyjnych na górze nie należą... Polecam interkonekt Cardas Microtwin, ma bardzo ciepłe, a zarazem szczegółowe, przestrzenne brzmienie.

Moim zdaniem kabelki mają mniejszy wpływ na dźwięk od przesunięcia kolumn o kilka mm, więc jeśli obecne działają dobrze, to bym sobie darował. Jak zmieniać brzmienie, to zmieniać brzmienie, a nie brandzlować się na granicy audiovoodoo.

Chciałem się poradzić w kwestii wymiany elementów w zwrotnicy chorusów 826V - czy jest sens wymiany elementów w torze głośnika wysokotonowego (R1, C1)... chciałbym uzyskać bardziej finezyjną górę, choć niekoniecznie tłumiąc wysokie.

Jakieś propozycje? Np Mundorf Supreme, Jantzen Audio Superior? A co z reystorem?

A to chyba do zakładki DIY się nadaje .

R1 daj Path Audio a C1 Mundorf Supreme .

Będzie rozdzielczość i barwa .

Jak zmieniać brzmienie, to zmieniać brzmienie, a nie brandzlować się na granicy audiovoodoo.

Czyli zmiana położenia kolumny o kilka mm nie jest voodoo, a zmiana okablowania jest voodoo? Dowcip dnia.

Czyli zmiana położenia kolumny o kilka mm nie jest voodoo, a zmiana okablowania jest voodoo? Dowcip dnia.

Dowcip dnia to jest Twoja wiedza i umiejętność czytania ze zrozumieniem. Napisałem ,że wpływ kabla jest mniejszy od przesunięcia kolumny o kilka mm ... ... a jeśli przesunięcie o kilka mm kolumny ma tak marginalny wpływ, to co dopiero inny kabel (zakładając, że oba są dobrze zrobione). Edytowane przez Kyle

Dowcip dnia to jest Twoja wiedza

Znam te kolumny jak własną kieszeń. Dokładnie z tymi kolumnami latałem po kilku pokojach, w najróżniejszych ustawieniach - nie było zmian w charakterze wysokich tonów. Dopiero zmiany w reszcie toru ujawniły ich potencjał.

Dopiero zmiany w reszcie toru ujawniły ich potencjał.

Napisz więc, co wymieniłeś na co (jeden z elementów który uległ zmianie w całym torze) i co się po tej zmianie konkretnie zmieniło. Edytowane przez Kyle

Z pośród dziesiątków klocków został MF A300, Paganini jako źródło, okablowanie Cardas, pomieszczenie ok 35m2. 826V nie nadają się do bliskich odsłuchów. Już zmiana na MF A308 powodowała krew z uszu, tak samo Rotele i Marantze jako źródła. Moim zdaniem, nawet ten Paganini grał za jasno. Dla mnie te Focale 826V to kolumny wybitne pod każdym względem, piękna barwa, budowanie sceny w głąb, szczegółowość, ale złe zestawienie reszty toru może zepsuć przyjemność ich słuchania.

Nie słyszałem ich, ale widzę w nich dwa problemy. Pierwszy, to niezbyt nisko schodzący bas (~55Hz @-3dB), a drugi, to rezonans wysokotonowca (choć dopiero na skraju pasma).

Ukryta Zawartość

i większy model bardzo podobnie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

R1 daj Path Audio a C1 Mundorf Supreme .

Będzie rozdzielczość i barwa .

Koniecznie!

Pozostałe kondensatory też na takie możesz wymienić.

W pozostałej kolejności solidniejsze cewki.

Znasz ich wartości?

Masz czym pomierzyć?

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Nie grzebajcie w tych kolumnach, proszę was. Zbudowali je profesjonaliści. Nie słuchaj tych porad, które niczego na dobre nie zmienią, tylko pomniejszą wartość sprzętu.

Pewnie że profesjonaliści ale od marketingu .

Jak najmniej wydać , jak najdrożej sprzedać .

Jakbyś sam pogrzebał to byś się sam przekonał ile daje wstawienie konda za 100zł w miejsce czegoś po 6zł .

A tu cała zwrotnica ne przekroczyła 100zł

Muda, grzebię w sprzęcie od 2 dekad, zrobiłem ze dwa tuziny kolumienek, a Ty mi takie teksty pociskasz... Jak ktoś wie, co robi, niech to robi, a jak nie ma zielonego pojęcia, to tylko spartoli. Nie jest ważne, czy element w zwrotnicy jest za 100, czy za 6zł, ważne jest, czy jest prawidłowo dobrany. Firma JMLab, czyli Focal, słynie od 35 lat z doskonałych głośników i kolumn, a nie z marketingu, kropka. Na allegro masz od groma kolumn DIY, z bebechami wartymi dwa razy tyle, co cena sprzedaży, i co? Marketingowa katastrofa.

A czy używałeś tych drogich , dobrych części ?

Oczywiście trzeba wiedziec gdzie i co wstawić a nie na pałę ale nie zmienia to faktu że te dobre elementy słychać .

Nie grzebajcie w tych kolumnach, proszę was. Zbudowali je profesjonaliści. Nie słuchaj tych porad, które niczego na dobre nie zmienią, tylko pomniejszą wartość sprzętu.

... i tu się akurat zgadzam. JA bym nic nie grzebał. Nieźle są zestrojone.

A czy używałeś tych drogich , dobrych części ?

Oczywiście trzeba wiedziec gdzie i co wstawić a nie na pałę ale nie zmienia to faktu że te dobre elementy słychać .

... o ile spadły Ci zniekształcenia THD, po wymianie tych elementów? ... a może zwiększyła się stabilność parametrów (mniejsze pływanie parametrów elementów pasywnych wzgl. zmian temperatury). Edytowane przez Kyle

... o ile spadły Ci zniekształcenia THD, po wymianie tych elementów?

Dobre :)

Kup , podmień , posłuchaj - pisz .

Chyba że wolisz mierzyć .

Dobre :)

Kup , podmień , posłuchaj - pisz .

Chyba że wolisz mierzyć .

Różne rzeczy już zmieniałem i wiem jak "płynne" i różne są ludzkie gusta. Po prostu wg. Twojego subiektywnego odsłuchu, było może i lepiej. ... ale czy obiektywnie na prawdę było lepiej?

Nie jestem zwolennikiem wywalania kasy w błoto .

Biorę , testuję i albo używam albo odrzucam ( całkowicie lub w danym miejscu co nie znaczy że gdzie indziej się nie sprawdzi ) .

Nic sobie na siłę nie wciskam .

@Kyle - masz rację co do tych milimetrów, do obecnego ustawienia dochodziłem ponad półtora roku, różnicę robiło przesunięcie o 5mm... Co do grzebania i zestrojenia, to nie zamierzam zmieniać wartości elementów, więc z zestrojeniem nie powinno być problemów.

@muda44 - tak właśnie myślałem, mundorf supreme. Jak to będzie krok w tyl, to zawsze mozna wrócić do elementów fabrycznych. Co polecasz zamiast pathaudio, bo drogie są ?

@Jędrek - słuszna uwaga, pomyślę nad wymianą okablowania, szczególnie type4. Jakieś propozycje do 100 zł za metr?

@mgrkleszcz - nie znam wartości cewek, nie mam czym pomierzyć.

Dzięki wszystkim za cenne uwagi, gdyby jeszcze jakieś podpowiedzi, to chętnie wysłucham.

Edytowane przez burz

R1 i C1 wymienione, czas na wygrzanie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bez wymiany okablowania i wytłumienia kolumn, szału nie bedzie. wymien te wszystkie bipolarne kondy w zwrotnicy.

na średnice daj mundorf evo oil.

i wymień gniazda głosnikowe na wbt. pewnie tak jak w arii masz blaszki które łączą gniazda ze zwrotnicą, tez je wywal.

tak na marginesie, zwrotnica w 826 prawie identyczna jak w arii 948.

Edytowane przez panerai_47

Poczekajmy na ustalenie parametrów shitowych elementów ( dobre są od razu stabilne ) i wyjątkowo już teraz oczywiście finezyjną górę pasma, bo o to przecież od początku chodziło, a nie o wytłumienie czy większą przejrzystość. Życzę pełnego sukcesu, mimo tych skrzeczących pomiarów w:

Ukryta Zawartość

Mam szczerą nadzieję, że udało się choć częściowo poskromić ich naturalne cechy...bo mnie się z podobnymi nie powiodło, niestety.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z mojego doświadczenia to najwięcej wpływają elementy w szeregu z głośnikami , kable ułamek z tego a gniazda to raczej dla dobrego samopoczucia .

Wygłuszenie dużo daje i to by był mój kolejny krok .

Z wymianą elementów " równoległych " trzeba być ostrożnym .

• Pokaż nowe odpowiedzi