Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC? Cambridge Audio Stream Magic 6 vs Hegel HD20?

cahd200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Przeczytałem na forum sporo postów na temat HD20 oraz CA SM6, ale nadal nie wiem który z nich wybrać. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze pomiędzy wyłącznie tymi dwoma urządzeniami. Chodzi mi konkretnie o sam DAC, i jego prezentowaną jakość grania po USB oraz XLR. HD20 czy CA SM6?

Dzięki z góry!

Z podanych przez Ciebie Hegel oferuje wyższa klasę, jednak ostateczny wybór zależy od indywidualnych preferencji oraz konfiguracji systemu. Podaj proszę więcej szczegółów, przede wszystkim w jakiej konfiguracji przetwornik będzie pracował, co będzie źrodłem, jakie gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, w jakim budżecie możemy poruszać się.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wiem, że całość tworzy zgrany system, ale mi chodzi póki co wyłącznie o samo urządzenie DAC, i jego jakość. Czyli CA SM6 odpada. Zostaje więc Hegel HD20. Dodając do Hegla np: MATRIX X-SABRE, i Naim DAC? Który wypadnie najlepiej?

Czytałem test Matrixa, i wychwalany jest pod niebiosa. Ile w tym prawdy nie wiem bo z kolei na łamach pewnego magazynu nie wypadł już tak cudownie. Z kolei Naim DAC, najlepiej wypada gdy łączony jest z innymi elementami Naim, których nie posiadam, i nie planuję inwestować w tą markę, no chyba że właśnie w sam Naim DAC, tylko czy to ma sens? Pozostaje więc jak dla mnie do rozstrzygnięcia kwestia trzech wymienionych DAC'ów. HD20, Naim DAC, Matrix X-Sabre.

A jaki masz transport do DAC ?

HD20 to już staroć. Daj sobie z nim spokój.

Jaki masz budżet ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Kup sobie Audiobyte Black Dragon za 6500.

Zagra dobrze nawet ze słabym transportem i pogoni wspomniane przez Ciebie towarzystwo.

A jak zainwestujesz w dobry transport to DAC będzie miał mniejsze znaczenie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

ABD, mógłbym kupić ale z drugiej ręki. A, obecnie nie ma takich ofert w sprzedaży

Skoro nie ma w ofercie z drugiej ręki ABD, to który z powyższych proponujecie mi kupić?

CA SM6 i dobry transport ;-)

Nie dziw się, że tak faworyzuję transport. Ale uważam, że dobry transport jest ważniejszy niż DAC.

DACi się różnią brzmieniowo jeśli są zestawione ze słabym transportem. Im lepszy transport tym różnice miedzy DACami są mniejsze. Wręcz nieistotne ...

A dlaczego oferta musi być z rynku wtórnego ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wydaje się być ciekawy.

Ukryta Zawartość

Mhm, rozumiem. Z kolei kolega "Q21", stwierdził, iż z pomiędzy HD20, a CA SM6, ten pierwszy oferuje wyższą klasę. Sam już nie wiem. A, ten X-Sabre? Z rynku wtórnego, ponieważ sprzęt zazwyczaj jest w cenie 1/2 sklepowej.

Ukryta Zawartość

Napisałem już - DAC zestawione ze słabym transportem różnią się znacząco. I Q21 miał rację. Sam CM SM6 gra tak sobie. Ale jak podłączysz do niego dobry transport to pokaże klasę.

Ukryta Zawartość

Tego audiolab'a, nie brałem pod uwagę. Coś tam czytałem, że jest taki sobie. Hegel HD20, też ma różne opinie. O CA SM6, czytałem z kolei dużo dobrego, więc pewnie go kupię, i sprawdzę jak gra. Myślałem, że można by zainwestować w coś droższego, i zagra to znacznie lepiej ale skoro tak, to wypróbuję CA SM6, na początek. Kiedyś miałem CA Azur DacMagic, i bardzo mi się podobało. Zastanawiam się jednak czy ten CA SM6, nie jest niemalże tym samym urządzeniem, nie mówię tu o streamingu, lecz o samym DAC'u. Nie będzie to, to samo co CA Azur DacMagic?

To był dokładnie ten model:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pamiętaj o dobrym transporcie. CA SM6 jako streamer zagra nie najlepiej.

Z mojej strony mogę zasugerować przyjrzenie się ofercie przetworników marki Audio-gd. To świetnie wycenione urządzenia, w kwocie około 6 tys. zł. naprawdę można kupić bardzo zaawansowany przetwornik. U nas zawsze można wszystko posłuchać i wypożyczyć do testów w Twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kilka postow a slowa "dobry transport" padlo ze 3 razy. Istne dejawiu.

Takie mam doświadczenia z audio. Transport jest ważniejszy niż DAC. Dla większości zbyt awangardowe. Przyzwyczaiłem się już do ataków twardogłowych.

Sam transfer danych jest błędny lub poprawny, przy załozonym marginesie błędu. Dopiero po stronie odbiornika dzieją się cuda, ale transport nie jest odbiornikiem w rozumieniu elektrycznego układu audio.

Cytuję opinię profesora jednej z uczelni technicznej. Przy okazji jest także audiofilem.

Porada: poszukaj dobrego DAC-a, a dane czytaj z tego, co masz (skrót myślowy) pod ręką.

Wiem, twadrogłowy profesor - wyręczam z góry, żeby po raz 4. nie padło, że transport...

A jakie kolega Wuelem ma własne doświadczenie jeśli chodzi o łączenie DAC z transportami ? Kiedyś w teorii to i Ziemia była płaska ...

A mam spore w graniu z PC-ta bez specjalnych przeróbek. Same pliki bardziej determinują efekt końcowy niż transport i DAC. Dowodem na to jest, iż przy wcześniejszych niedoskonałych DAC-ach można było uzyskiwać wzorowe brzmienie. Gdyby to było takie proste, to dzisiaj wszystko by lepiej brzmiało (z powodu źródła) niż kiedyś. A tymczasem widać nawet odwrotną tencencję.

Transport jest składową, jak transformator czy głośnik (driver). Nie jestem za rozstrząsaniem jakości poszczególnych elementów, tylko ocenianiu efektu z całości. Truizm w postaci, że wszystko powinno być jak najlepsze jest dla multimilionerów goniących za nowościami. Trzeba decydować z głową, korzystając z klasycznych, sprawdzonych rozwiązań oraz patrzeć na te elementy, których rozwój jest oczywisty.

Poważna cyfra nie jest dla mnie, dopóki nie mam wpływu na fuszerkę w studiach nagraniowych. Mogę jedynie zminimalizować straty, ale to po stronie kontroli energetyczności fali akustycznej, a na to transport jest całkowicie nieczuły. Nie lubię się poddawać, dlatego przytoczyłem sensowną opinię i polecam wszystkim podobną refleksję.

Czyli zero doświadczenia z modowanym PC ...

Szkoda. Bo można uzyskać świetne rezultaty.

Transport zasadniczo kształtuje sygnał. I mówię tu zarówno o transporcie CD jak i PC.

Widać profesor z uczelni jest bardziej teoretykiem niż praktykiem ... gdybym nie dokonał pewnych doświadczeń pewnie miałbym dalej podobne poglądy ;-)

Na dzień dzisiejszy są to wyłącznie pliki FLAC. Ale rozważam jeszcze jedną inwestycję dla czarnych krążków.

Jak chcesz grać pliki z SM6 to tylko z dysku USB z osobnym , dobrym zasilaczem . Po sieci i z pena gra gorzej . Jednak najlepiej gra z dobrym transportem po coaxie albo po USB z laptopem + Foobar 2000 + ASIO + Jplay .

Dobry transport to Marantz CD52 najlepiej w wersji MKIISE do kupienia za jakieś 300zł + cabel coax Profigold 4000 lub cieplejszy Da Vinci 8 coś tam za 60zł w wersji 1,8m.

To wszytko już było na tym forum .

Ja posiadam tego Hegla którym gram głównie po USB, miałem wcześniej CASM6 i powiem tak, Hegel gra równiej od "Kambodży" jego brzmienie jest spójne i zarazem bardzo dokładne na górze pasma w zasadzie w każdym aspekcie jest lepiej...

Jak chcesz grać pliki z SM6 to tylko z dysku USB z osobnym , dobrym zasilaczem . Po sieci i z pena gra gorzej . Jednak najlepiej gra z dobrym transportem po coaxie albo po USB z laptopem + Foobar 2000 + ASIO + Jplay .

Dobry transport to Marantz CD52 najlepiej w wersji MKIISE do kupienia za jakieś 300zł + cabel coax Profigold 4000 lub cieplejszy Da Vinci 8 coś tam za 60zł w wersji 1,8m.

To wszytko już było na tym forum .

Jaki porządny zasilacz poleciłbyś mi do CA SM6?

Jaki porządny zasilacz poleciłbyś mi do CA SM6?

Swój kupiłem na forum , taka jednostkowa produkcja . Chodzi o samo zasilenie dysku z zewnętrznego niskoszumowego zasilacza żeby oddzielić zakłócenia napędu dysku od elektroniki . Na początek może być dysk zewnętrzny z osobnym zasilaczem ( ja mam WD 2,5cala bez zasilacza i sygnał przechodzi przez zasilacz gdzie jest rozpięte jego zasilanie ) .

Nie bierz SM6. Bardzo średni sprzęt. Teraz mam na odsłuchu CoctailAudio X40 i w porównaniu do SM6 to przepaść mimo, że ten też nie jest idealny.

Tak, ale spójrz na różnicę cenową. 1870zł vs 6100 :) Jest przepaść jakości ale i ceny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.