Skocz do zawartości
IGNORED

Horytnica- rock patriotyczny

sittek

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu jestem pod wrażeniem polskiego zespołu rockowego Horytnica.

Poza ciekawą muzyką ( jak dla mnie) interesujące są ich teksty. Ich muzyka określana jest jako rock patriotyczny.

Czy spotkaliście się z ich twórczością?

Jak oceniacie ich muzykę na tle pozostałej?

Tutaj wywiad z zespołem i parę teledysków:

HORYTNICA: Duchowi Narodu potrzeba otwarcia drogi do większej ilości rodaków.

Eksplozja muzyki poświęconej ojczyźnie, bohaterom, męczennikom sprawy narodowej.

Horytnica. Ich piosenka „Nie musimy umierać” była nieformalnym hymnem Marszu Niepodległości w 2011 roku.

Muzyków zespołu najbardziej interesuje okres II wojny światowej, bo to czas im bliski z uwagi na opowieści przekazywane osobiście przez przodków.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widzę, ze nie można wstawić linka do YT.

Polecam z YT:

1. Horytnica - Lisowczycy

2. Horytnica - Kochana ma Polska

Horytnica - Kochana ma Polska

post-8490-0-77190200-1424023137_thumb.png

Ukryta Zawartość

Kochana ma Polsko, Ojczyzno jedyna,

Twe dumne barwy, biało - czerwone,

żyję dla Ciebie, Ty dla mnie zawsze będziesz trwać.

Z północy i południa, na zachód i na wschód,

spoglądam na tę ziemię, krainę moich snów

i tylko tutaj czuję smak, smak złocistego chleba,

tu orzeł tuli serce me, wzlatując wprost do nieba.

skrzydlaty orle, obrońco Kraju,

wzleć ponad chmury, swą dumną pieśń po świecie nieś.

Podziwiam piękno srebrnych gór, i szept mazurskich lasów,

strumieni przezroczystych wód, symbole dawnych czasów,

dywany kolorowych pól, barwy złocistych plaży,

rysują obraz marzeń mych, cudowne krajobrazy.

skrzydlaty orle, obrońco Kraju,

wzleć ponad chmury, swą dumną pieśń po świecie nieś.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

https://www.audiostereo.pl/topic/118209-horytnica-rock-patriotyczny/

Ciekawe - dzięki. Na Spotify są 3 albumy, więc zaraz będzie więcej do posłuchania.

W innym stylu, ale mocno narodowo gra również LUBE - to nie nasz zespół, ale warto posłuchać.

Lube znam już chyba od kilkunastu lat. Są niesamowici.

Duszeszczipatielnyje

Mam ich całą dyskografię :-)

A Horytnica?

Nie mogę się od ich płyt odczepić. W samochodzie lecą w kółko.

Też mam LUBE wszystkie płyty i zaliczony koncert w Kongresowej.

Horytnica... znam od niecałej godziny i na razie ten sam efekt niemożności oderwania się :)

Jeszcze raz dzięki za Horytnicę!

A z jeszcze genialnie uniaktowych rzeczy polecam polski OUTOFSIGHT - Vodka Likes Smoke.

Życiowo zaangażowane teksty choć na nieco inny sposób.

Co za straszna i infantylna grafomania. "A on jedzie i jedzie, a wierzby płaczą i płaczą." Poza tym jak już to liczba, a nie ilość rodaków. Patriotyzm przejawiać sie powinien dbałościa o język ojczysty.

Polecam z YT:

1. Horytnica - Lisowczycy

Tylko gdzie ten patriotyzm w tekstach o konfederacji wojskowej żyjącej z łupów i grabieży wojennych? To przejaw najwyżej machania szabelką, a nie patriotyzmu.

Lisowczycy dawali się we znaki wszędzie gdzie się pojawili nawet kiedy nie prowadzili działań zaczepnych. Zaczepnych właśnie, bo oni mało co zdobywali poza łupami wojennymi. To akurat był przejaw słabości władzy królewskiej i słabości państwowości polskiej.

Dlatego utworzono wojsko prywatne żyjące z tego co zrabowało na drodze swojego przemarszu, najmowane do walki w całej Europie. Po odwołaniu do kraju z Francji zajmowali się grabieżami na ludności cywilnej między innym najechali i złupili Radomsko po którym to wyczynie Sejm rozwiązał formację lisowczyków

Od patriotów do idiotów jest naprawdę bardzo krótka droga. Zwłaszcza kiedy autorzy pieśnideł czują wylewający im zewsząd talent. Disco-polo niech się lepiej zajmą, może być nawet patriotyczne, bo na to im talentu nie braknie..

Co za straszna i infantylna grafomania. "A on jedzie i jedzie, a wierzby płaczą i płaczą."

jedzie, Arab jedzie, wielbłąd pod nim hasa...

W stylistyce to muzyka podobna do KSU, tyle że tam mamy umiłowanie Bieszczad.

Fajne grają, melodyjnie, z przytupem, na słwiańską nutę. Do tego potrzeba przy okazji mieć kawał sprzętu, żeby tę energię wyzwolić. Gdyby chcieli głównie przemawiać tekstem, to by wiersze pisali.

@Genesis

Policz, ile błędów interpunkcyjnych i odnośnie szyku wyrazów w zdaniu popełniłeś w swojej wypowiedzi.

Na razie przemawiają głupotą, bo na tematy o których tekściki prokurują nie mają bladego pojęcia. Talentu też nie za wiele. KSU akurat jest moim wzorem rocka kartoflanego, więc to mało chwalebne ich do nich porównywać

W każdym wątku na tym forum, w którym podnoszą się tego typu pseudopatriotyczne pokrzykiwania, dyskusja od razu ustaje kiedy tylko przytoczę jakiś opis historyczny nawiązujący do tematu. Po prostu kończy się wtedy ględzenie jak u cioci na imieninach i trzeba pogadać na konkretny temat, i wtedy już nie ma z kim.

Za to do pokrzykiwania, bluzgania i pieprzenia głupot liczne towarzystwo w tematach. Czasem mam wrażenie że dyskutanci do kompa siadają po obaleniu pół litra czystej, dlatego tak bez sensu pieprzyc mogą o niczym. Ale obawiam się, że to jest jednak mój nieuzasadniony optymizm, bo oni tak mają na trzeźwo.

Patriotyzm nie polega na uwielbieniu historii. Amerykanie wieszają flagę swojego kraju na ganku, a pewnie chodzili do szkół, gdzie historii było kilka lekcji. Powinieneś poszukać sobie forum historyczne, bo to jest o muzyce. Słucha się tyle muzyki w obcych językach, która się podoba, a przecież też mogą być w niej liczne przekłamania historyczne czy inne. Nie ma to żadnego znaczenia. Twórca - muzyka - odbiorca. Rózni twórcy, różna muzyka, różni idbiorcy.

Tutaj jest o rocku patriotycznym jako postawa a nie wiedza.

Jeszcze raz: nie obchodzi mnie historia.

Wieszanie kolorowej szmaty na ganku ma tyle wspólnego z patriotyzmem co ta kartoflana muzyka i grafomańskie teksty. Żeby napisać dobry tekst na zadany temat, trzeba mieć talent i wiedzę. Patriotyzm jest do tego najmniej przydatny.

Rozmawiamy zdaje się o utworach śpiewanych po polsku, stad wymóg sensowności w słowach. Jak ktoś coś sobie bełkoce jak z gorącą pizzą w ustach to mam generalnie w tyłku co bełkoce, nawet jeśli bełkoce w miarę zrozumiale.

Na razie przemawiają głupotą, bo na tematy o których tekściki prokurują nie mają bladego pojęcia. Talentu też nie za wiele. KSU akurat jest moim wzorem rocka kartoflanego, więc to mało chwalebne ich do nich porównywać

Jakiej muzyki słuchasz? Grasz w jakieś kapeli? Wskaż błędy, niedociągnięcia, chętnie posłuchamy fachowca. Kończyłeś historię, językoznawstwo? Cos pokrewnego? Wiedzę swą opierasz na podstawie jakich źródeł? Porównanie tę muzykę do disco polo? Dlaczego akurat do tego typu muzyki?

Jeżeli jesteś tak bardzo przeciw takiej twórczości, to odnieś się do ich innych tekstów, np o obrońcach Polskiej Poczty, Orlęta Warszawy, ORP Sokół. Wskaż błędy.

Aha, i jak na razie to ty pokrzykujesz i bluzgasz. Jesteś prawdziwym Polakiem, czy tylko z zamiłowania?

Możesz się rozwinąć?

jello skoro udzielasz się w wątku muzycznym to z łaski swojej rozwiń się, bo jak na razie tylko trzymasz palucha w ..... Wyjmij go, i napisz coś od siebie. Bądź prawdziwym Polakiem, a nie wiecznie niezadowolonym i sfrustrowanym polaczkiem.

@jello- jakie są twoje preferencje muzyczne? Od razu zaznaczam, że nie interesują mnie polityczne, bo to od razu widać. Tutaj nie uprawiamy polityki.

A z jeszcze genialnie uniaktowych rzeczy polecam polski OUTOFSIGHT - Vodka Likes Smoke.

Życiowo zaangażowane teksty choć na nieco inny sposób.

Przesłuchałem kilka, muzyka super, uwielbiam taką. Uwielbiam coś nowego w polskim brzmieniu. Trzeba tę twórczość zgłębić. :-)

Ale co do tego maja preferencje muzyczne. Knot to knot. Disco-polo i polskiemu rapowi tez nic zarzucić nie można, poza tym że schlebia kiepskim gustom Jeśli patriotyzm ma przemawiać piosenkami dla młodzieży stadionowej, to zaszczytem będzie nie być takim patriotom.

Hej patrioci, nie zapomnijcie o Paul'u Cookies'ie - nie dość, że śpiewak, to jeszcze kandydat na fotel prezydenta RP! Hurra, niech żyje!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Ale co do tego maja preferencje muzyczne. Knot to knot. Disco-polo i polskiemu rapowi tez nic zarzucić nie można, poza tym że schlebia kiepskim gustom Jeśli patriotyzm ma przemawiać piosenkami dla młodzieży stadionowej, to zaszczytem będzie nie być takim patriotom.

Bierzesz się za totalną krytykę, ale jak widzę nie potrafisz sklecić choćby jednego mądrego zdania. Mieszasz wszystko co ci ślina na klawiaturę rzuci, o czym zasłyszałeś lub czego nie wiesz. Jak widzę nie masz żadnego pojęcia o naszej historii. Mylisz politykę z patriotyzmem, nie rozumiesz podstawowych pojęć. Dla ciebie rock, punk czy disco polo to jedno. Jestem w szoku jak można być tak ograniczonym.

Każdy jest przysłowiowym grafomanem w każdej dziedzinie, jeśli porównamy się do największych autorytetów. Wtedy jedynym wyjściem jest porzucenie jakiegokolwiek działania. Własnej twórczości. Samo dzielenie muzyki na lepszą i gorszą jak najgorzej świadczy o człowieku. Teraz tylko iść z petycją do Radia ZET lub RMF i wymusić zejście z eteru, bo nie chcemy niewymagajacej widowni.

Czekamy na następną płytę HORYTNICY!

Sittek chyba prowokuje nie chce mi się wierzyć że takie teksty mu odpowiadają, jeżeli tak to nie znałem go od tej strony...muzyka schematyczna (przesłuchałem kilka utworów wszystkie jak to się mówi na jedno kopyto), nie z mojej bajki choć na rocku się wychowałem.

Choć rock jak najbardziej mi leży jak miąłbym wybierać to już bym wolał słuchać patriotyczne piosenki na przykład L. Makowieckiego....mają swój klimat, nie jest wprawdzie z mojej bajki, ale przynajmniej jego teksty pasują do muzyki...a tu, dobra nic więcej nie napiszę. ;)

Widzę, ze nie można wstawić linka do YT.

A mnie weszło...

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

No widzisz, a mnie ta piosenka z klipu wydaje się graniem przy ognisku.

Spotify przy Horytnicy podpowiada taki polski zaspół:

OBERSCHLESIEN

Nie przepadam za wokalem, który przez growling traci jasność tekstu, ale muzyka dobra. Jeden z utworów ma tytuł "Powstaniec", więc chyba wykonawca mieści się w temacie. Grają soczyście.

Ukryta Zawartość

Wyżej łącze do utworu - nie wiem czy zadziała, bo to do Spotify.

Ukryta Zawartość

E tam przy ognisku, słuchałeś cały?

Napisałem "jakbym miał wybierać" bo "muzycznie nie moja bajka", choć to rock to mnie znudził po kilku kawałkach w przeciwieństwie do L. Makowieckiego do którego lubię czasem wrócić.

Zresztą o gustach się podobno nie dyskutuje. ;)

Znowu weszło....dobra to już ostatni nie będę "przynudzał". ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Dobre. A tak właśnie wygląda konstruktywna krytyka połączona z dogłębną znajomością historii i grafomanią i muzyką dla kiboli.

Zamiast wyczytywać internet wziąłbyś płytę posłuchał. Ale najłatwiej jest powymądrzać się na forum, pierdyknąć politykierstwem, dorobić parę teorii i wytaplać w błocie.

Nie zdradziłeś swoich upodobań muzycznych, co oznacza, że nie masz żadnych. Pewnie łupiesz z radia Markowską, techno hity i Modern Talking na dobranoc.

O patriotyzmie można szczekać po forach, problem pojawia się gdy trzeba pokazać na co nas jest stać. I tu widzę takich jak ty. Sienkiewicza pewnie nie czytałeś, Baczyńskiego, Broniewskiego również, bo to pewnie obaj zażartymi komunistami byli, i wywrotowcami też.

Kiedy widzę takich farbowanych "patriotów" od razu kojarzy mi się taki koniec klasyka:

Kiedy przyjdą podpalić dom, ten, w którym mieszkasz -

Polskę, kiedy rzucą przed siebie grom kiedy runą żelaznym wojskiem i pod drzwiami staną,

i nocą kolbami w drzwi załomocą - ty, ze snu podnosząc skroń

... otwórz je , szkoda drzwi ...

Sittek chyba prowokuje

Nie prowokuję.

Historia to poważna sprawa. Sprowadzanie jej do nieudolnych rymowanek i czystej grafomanii jest żenujące. Dla BARDZO niewymagającej widowni.

I to wszystko na co cię stać? Czy ich teksty zakłamują naszą historię? A jak to ma się do współczesnej twórczości polskich zespołów prezentowanych w mediach? Jest jakaś różnica czy są dużo ciekawsze, bo teksty są o dupie Maryni, o rosnących kwiatkach, niespełnionej miłości, o ....kompletnie o niczym? To jest wzór?

Zatkao mnie. Bez odbioru.

A co niby miałbyś odpowiedzieć? Że znowu nic nie zrozumiałeś, że jest to dla ciebie zbyt trudne?

No dalej forumowi Patrioci:-)

.

muzyka schematyczna (przesłuchałem kilka utworów wszystkie jak to się mówi na jedno kopyto)

Jeżeli ma się coś skrytykować pisze się "schematyczna", jeżeli chce się pochwalić, mówi się "ma styl". To tylko gra słów, nie mająca nic wspólnego ze stanem faktycznym. Aby wypowiedzieć się szerzej należałoby lepiej poznać ich twórczość.

Jak dla mnie: warsztat techniczny mają bardzo dobry. Jeżeli chodzi o tematykę jest rewelacyjna. Nie ma na naszym rynku muzycznym innego takiego zespołu potrafiącego przedstawić naszą historię. Niestety, patrząc choćby na naszych forumowych trollików, nie każy jest w stanie ogarnąć tę tematykę. Dla niektórych historia kończy się na ostatnim odcinku wieczornych Wiadomości.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.