Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do B&W 601 s3?

wilczek81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Niedawno zakupiłem monitory B&W 601 s3, do których muszę jeszcze zakupić wzmacniacz.

Budżet max. 1200zł

Pokój ok 7mkw.

Muzyka - różne gatunki (bez ciężkich brzmień).

Sprzęt używany lub nowy.

Rozważam zakup:

- Marantz PM7200/PM800

- HARMAN KARDON 980

- Denon - tylko jaki ?

Z góry dzięki za Wasze opinie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/118211-jaki-wzmacniacz-do-bw-601-s3/

Witaj,

jeśli szukasz uniwersalnego brzmienia z równym, dobrze wypełnionym brzmieniem, bierz pod uwagę wzmacniacz Nad C316 BEE lub Denon PMA-720AE. To dobre uzupełnienie kolumn B&W.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. W przypadku pytań sużę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Podłączę się pod temat, sam posiadając o rozmiar większe B&W 602 S3. Tylko ja mam większy pokój (bliżej 20m2, chociaż po tym co mi napisano, że to trochę za dużo, chyba przesadzę je do 14m2 obok w innej funkcji) i akurat słucham głównie ciężkich rockowo-metalowych brzmień... Zacytuję od razu sugestię, którą otrzymałem:

Jest mnóstwo wzmacniaczy za 600 - 800 zł które dobrze wysterują Twoje kolumny (Sony TA-F700ES).

I poproszę możliwie o rozwinięcie myśli z uwzględnieniem podobnego jak kolega lub nawet nieco większego (do 1500pln, więcej chyba do tych kolumn nie ma sensu?) budżetu.

Co do wzmacniaczy, które ja z nimi próbowałem gdyby autor wątku był zainteresowany to moje doświadczenia wspominałem tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witaj,

jeśli szukasz uniwersalnego brzmienia z równym, dobrze wypełnionym brzmieniem, bierz pod uwagę wzmacniacz Nad C316 BEE lub Denon PMA-720AE. To dobre uzupełnienie kolumn B&W.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. W przypadku pytań sużę pomocą.

Dzięki za zaproszenie ale jak dla mnie tu ciut za daleko jechać (ok. 430km). Sprzętu będę szukał na 90% używanego z trochę "wyższej półki".

Mam B&W 603 S3, czyli podłogowe wersje 601 z dodatkowym głośnikiem basowym, ale pomieszczenie też jest większe bo 26mkw. Do tego podłączony wzmacniacz marantz pm78, który jest bardzo zbliżony brzmieniowo do pm7200 i moim zdaniem to połączenie jest prawie idealne. Kawał dzwięku, lekko ocieplony, ale nie kluchowaty i rozmemłany. W spokojnej muzyce typu Leonard Cohen, czy Katie Melua - "kapcie spadają". W ostrzejszych brzmieniach też bardzo przyjemnie. Być może mogło by być więcej pazura, ale to już czepianie się. Jeśli nie słuchasz ciężkich brzmień, to myślę, że połączenie tych Bowersów z marantzem pm7000/8000 i słuchanie w klasie A będzie idealnym rozwiązaniem.

Posiadam B&W dm 603 s2 i swietnie zgrywaja sie z NAD C352, wczesniej graly z Rotelem i nie bylo tak kolorowo wiec nie polecam go do tych kolumn.

Ostatnio dolozylem do zestawu subwoofer Rel Quake i teraz jest miodzio.

Probowalem podlaczac DACa do main in tego wzmacniacza i nie podobalo mi sie to co sie stalo, dzwiek sie rozjasnil stal sie ostrzejszy a ja tego nie lubie, dlatego wybralem NADa.

Musical Fidelity A3,bądź tańsza seria Electra

Miałem B&W 302,5 i to było to. Lecz i tak najlepszą integrą okazała się Aura,czyli elektronika firmowa Bowersa.

Ja miałem tą wersję,bardzo miło wspominam ten wzmacniacz.

Nie 302,5 tylko oczywiście 602,5 s3 ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

602 S3 ma kolega na Marantzu PM68 i dobrze brzmi to dla mnie, ale tylko w spokojnych kawałkach - niewiele dołu, zero "mieska" w metalu czy np. na kontrabasie - w Harmanie dla porównania go nie tylko z tych głośników słyszę, ale nawet czuję... Może w wyższych modelach Marantza to jest poprawione. Niestety mój Harman z kolei gra angażującym, mocnym i nieco ciężkim (niekiedy męczącym) brzmieniem - z kolei w spokojnych kawałkach nie do końca dorasta do Marantza.

Denon mi osobiście zupełnie nie pasuje do B&W. Źródło Denona - tak, sam używam. Ale wzmacniacz - próbowałem dwa modele swojego czasu (nie potrafie już dziś podać jakie) i zdecydowanie nie - niby poprawnie, ale ciemno, smutno i jakoś bez polotu...?

NADa C340 próbowałem przez chwilę - rzeczywiscie raczej ciepły, przyjemny, ale nie ujął mnie ani tak jak Harman w metalowych kawałkach ani jak Marantz w wokalnych. Może tez musiałbym spróbować C352... A jak się do tego ma polecany tu z tego co widzę Arcam Alpha 10, ktoś miał okazję posłuchać takiej kombinacji?

Hmm... a ta integra Aura to jakiś konkretny model? Da się to gdzieś kupić?

Kolumny zakupiłem w sobotę i do dzisiaj grały z HK AVR138. Zmiana na 6950r wyszła na DUŻY PLUS. Lepsza dynamika, więcej środka, muzyka bardziej "spójna". Jutro zakupię porządny kabel RCA i posłucham z HK DVD 10. Zeminie też przewody głośnikowe na grubsze.

P.S. Człowiek, od którego kupiłem wzmacniacz, miał go podłączonego do jakiegoś modelu kolumn Prime, moim zdanie połączenie HK z B&W wypada o wiele lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.