Skocz do zawartości
IGNORED

Kopułka czy wstęga?

Seyv

Rekomendowane odpowiedzi

To nie jakość głośnika jest problemem .

Zwrotnica jest tak samo ważna jak głośnik ... a czasami ważniejsza .

Tak na razie sobie radzisz :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

neo3 filtrowane 4.7u .

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

tak zrobił sam konstruktor, a ludziom się podoba, ja doskonale rozumiem że odpowiednia zwrotnica to druga strona medalu, ale wpierw chciałbym wiedzieć czy jest jakaś wstęga 500-800zł która gra że tak powiem wyższą klasą od neo3? Czy może neo3 ma cenę zbyt nisko ustawioną w stosunku do jakości i próżno szukać wstęgi w tym przedziale cenowym który podałem?

Masz jeden kondensator 4,7uF czyli zwrotnice pierwszego rzędu na głośniku wstęgowym przy podziale 2,5kHz i dziwisz się że to nie gra. O błoga nieświadomości. Masz po prostu przeciążony głośnik. Raven wkleił ci tego powód. Przy takim podziale nie zagra żaden głośnik nawet za dwa tysiące. To po pierwsze.

Po drugie nie filtrujesz szerokopasmówki której faza nijak się nie zgadza, bo zgadzać się nie może, z głośnikiem wysokotonowym przez co masz interferencje w całym paśmie wysokotonowym czyli góry i doliny. Głośnika średniotonowego można by nie filtrować pod warunkiem że miałby naturalny spadek pasma od pewnej częstotliwości ale ten przenosi do 20kHz.

I po trzecie w tym głośniku powinno się skorygować baffle step czyli chociaż z tego powodu powinien być filtrowany.

Aha i jeszcze jedno. Ze zwrotnicą sobie nie poradzisz tylko o tym nie wiesz.

już drugi raz pytam o jakąś wstęgę a dostaje odpowiedzi z innej beczki... Poza tym z wypowiedzi twych wynika że te kolumny nie mają prawa grać dobrze, no właśnie nie mogę się powstrzymać by powiedzieć, mam porównanie z Infinity R90 no i w jazz jak i w każdej lekkiej muzie zdecydowanie większe wrażenie robią te moje, fakt R90 są bardzo wyrównane w paśmie co słychać. Pewien człowiek z tego forum też ich słuchał i również zaliczył opad szczeny względem R90 więc proszę nie pitolić że to grać nie może lub że coś się nie zgadza skoro uszom to odpowiada, słuchałeś? nie? więc nie wiesz. Poza tym skoro 4.7uF daje cięcie 2.5khz czego nawet nie wiedziałem, to daje mi to do myślenia..

No bo wiem że może być już tylko lepiej bez względu na to czy mi się podoba czy nie, i Ty chyba też o tym wiesz że nie da się tego bardziej spieprzyć niż jest teraz więc czemu nie. Chciałbym coś polepszyć bez pomiarów aby móc cieszyć się bardziej, ale jeśli bezapelacyjnie się tak nie da to trudno, może kiedyś w wolnym czasie wchłonę wiedzę z mikrofonem by móc swobodnie dokonać pomiarów.

A dlaczego bez pomiarów? Pomiary nie bolą. Dostałeś odpowiedź co zrobić żeby coś polepszyć. Jak ci się ta odpowiedź nie podoba to radziłbym spróbować na jakimś innym forum n.p. wędkarskim.

ja nie mam wiedzy w temacie pomiarów czy to jest takie dziwne?

No widzisz i tu jesteś właśnie na właściwym forum.

Tu ściągniesz program do pomiarów za darmo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam porównanie z Infinity R90 no i w jazz jak i w każdej lekkiej muzie zdecydowanie większe wrażenie robią te moje, fakt R90 są bardzo wyrównane w paśmie co słychać.

Na szczęście Infinity Re90 nigdy nie były kolumnami do "robienia większych wrażeń" i jak sam słusznie zauważyłeś są bardzo wyrównane w całym paśmie przy swojej 87dB efektywności. Także jeśli porównania robiliście napędzając je średnim wzmacniaczem,to ...nie widzę sensu takiego odniesienia .

znam temat wzmacniaczy, nie pisał bym o tym gdyby r90 były pod paździerzami, wzmacniacze były naprawdę różne m.in wyższy model Emitter na r90:) wzmacniacze lampowe też były.

Krzysiek a oprócz tego ile należy funduszy przeznaczyć na te pomiary?

dostaje odpowiedzi z innej beczki...

Dostajesz dobrą odp.

Najpierw zwrotnica dopiero lepsze głośnik inaczej nie ma to sensu .

większe wrażenie robią te moje,

No to na pewno :)

Słuchasz jakiś zniekształceń które produkuje ta wstęga i jakiś interferencji z szerokopasmowym .

Robi to WOW ale chyba nie o to chodzi .

ja nie mam wiedzy w temacie pomiarów czy to jest takie dziwne?

Ja też kiedyś nie miałem .

No nie urodziłem się z nią :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Krzysiek a oprócz tego ile należy funduszy przeznaczyć na te pomiary?

Jakieś 20 zł na wkładkę Panasonica, ze trzy metry drutu ekranowanego, z pół metra rurki aluminiowej średnicy wkładki i wtyczkę mini Jack. Nie wiem tylko gdzie teraz można kupić wkładkę Panasonika wm61a. Ale koledzy ci na pewno podpowiedzą. A jak na razie to możesz rozpracować program z dowolnym mikrofonem do komputera. Zapewniam cię że z drobną pomocą w pół godziny będziesz fachowcem w pomiarach. No może w godzinę.

drut ekranowy jednożyłowy? może być taki z sieci energetycznej?

Panasonica można kupić na allegro :)

jedynie problemem może być rurka akurat aluminiowa, można dać inną czy raczej aluminium?

Do zrobienia mikrofonu polecam obudowę z allegro bo nie trzeba kombinować z rurkami. Warto do środka napchać jakiejś włókniny żeby ewentualnie stłumić rezonans rurowy.

Ukryta Zawartość

U tego samego sprzedawcy można kupić zamiennik WM-61a ale nie wiem czy ma charakterystykę jak oryginał, bo nie sprawdzałem

Ukryta Zawartość

drut ekranowy jednożyłowy? może być taki z sieci energetycznej?

Lepiej przewód instrumentalny lub mikrofonowy w ekranie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wkładka musi wystawać jak to jest na zdjęciu poniżej. Ja przymocowałem wkładkę do rurki przy pomocy otuliny termokurczliwej. Jak wkładkę wpuścisz do jakiejś rurki i rurka będzie wystawać po bokach to będzie to miało wpływ na charakterystykę mikrofonu. Najlepiej kupować oryginalna wkładkę panasonica bo tej charakterystyka była tak płaska że praktycznie nie trzeba było pliku kalibracyjnego. Owszem można znaleźć w sieci pliki kalibracyjne ale dokładność tych jest mniejsza niż dokładność charakterystyki samej wkładki. Jak masz pecha to taki plik ci więcej napsuje niż skalibruje. Nie wiadomo jak jest z zamiennikami. Jak masz możliwość kalibracji to nie ma znaczenia jaką wkładkę kupisz. Można wysłać mikrofon do kalibracji do Niemiec ale to będzie kosztowało więcej niż cały mikrofon. Ja płaciłem 30 Euro za kalibrację. To już chyba lepiej kupić mikrofon skalibrowany. Wiem że na miniDSP sprzedają takie po 75$ każdy mierzony.

Poszukaj oryginalnej wm61a. Nawet bez pliku kalibracyjnego jest sto razy lepsza niż robić zwrotnicę na słuch.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trzeba mieć dobry plik kalibracyjny :)

Twórca holma udostępnia plik zrobiony na podstawie pomiarów kilkudziesięciu czy tam więcej wkładek .

Bez pliku masz podbitą górę o jakieś 1.5-2dB , bez znaczenia pod warunkiem że zdajesz sobie z tego sprawę :)

Do 5k wkładka jest płaska .

Tylko wm61a jest już nie do kupienia bo jest nieprodukowany :)

Tylko wm61a jest już nie do kupienia bo jest nieprodukowany :)

Chciałem wkleić ten link ale najprawdopodobniej nie jest oryginał.

Ukryta Zawartość

Chociaż wygląda na to że ma oryginalny karton od 100 szt. Mam jeszcze trzy w zapasie to zaraz sfotografuję i wkleję zdjęcie z oryginałem.

A więc tak wygląda wm61a a ta wyższa pojedyncza sztuka to wm60.

post-13669-0-35055300-1429804222_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ta z linka poniżej to nie przypadkiem oryginał?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda jak oryginał. Te starsze miały krawędź pociągniętą farbą tak jak na moim zdjęciu. Tylko zielona kropka wypłowiała. W każdym bądź razie ta z Allegro wygląda jak Panasonic wm61a. A czy oryginał to już zupełnie inna bajka. Pewnie wyszłoby przy kalibracji.

• Moderatorzy

Ja mam taką wkładkę z Allegro i jest całkiem ok. U mnie jest jeszcze przedwzmacniacz mikrofonowy - nie wiem czy bez niego by działała. Natomiast samą kalibracją bym się nie przejmował zbytnio - chyba że masz komorę bezechową do pomiarów, dwa decybele w tą czy w tamtą nie robią żadnej różnicy. Ostatecznie i tak trzeba sprawdzać na słuch - choć oczywiście uważam, że pomiary są niezbędne by coś sensownego zrobić. Zanim przejdziesz do pomiarów to proponuję dobrze zgłębić teorie zwrotnic (jeśli znasz już podstawy elektrotechniki). Moja pierwszorzędowa dwudrożna ma już 10 elementów a to jeszcze nie koniec (a na początku wydaje się ot cewka i kondensator).

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

U mnie jest jeszcze przedwzmacniacz mikrofonowy - nie wiem czy bez niego by działała.

Przedwzmacniacz nie jest potrzebny. Wkładkę można bezpośrednio podłączyć do wejścia mikrofonowego karty dźwiękowej.

standard_sb_input.png

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.