Skocz do zawartości
IGNORED

azur cambridge

jarek59

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie piszcie!!! JAki CA wzmacniacz !!!

A co z resztą toru? Jakie kolumny, jakie CD. W mojej ocenie para 740C i 740A nie do pobicia w relacji cena - jakość. Gram na 740A i C od dwóch lat w skojarzeniu z Dali Grand Diva i jestem zadowolony. Zapewniam, że gra inaczej niż szkoła NADa czy MARANTZa. Jeżeli brzmienie CA odpowiada Twoim uszom to 740A jest ok i jest oczko wyżej w odniesieniu do 540 czy 651. Cena jest dobra. Natomiast skok jakościowy pomiędzy 740A i 851A nie jest już tak znaczący. Wszystko zależy od kolumn i akustyki pomieszczenia. Będąc właścicielem 740A sam rozważam jego sprzedaż i wymianę na wyższy model... Też mam dylemat czy skok jakościowy pomiędzy 740A i 851A uzasadnia wydanie kolejnych $$. Generalnie lubię CA, bo CA albo się nienawidzi albo kocha:). Jeżeli lubisz brzmienie CA to przejście na model 740A z 540 jest uzasadnione. Nie idź w kierunku 651 bo zysk nijaki. 851A? Powracam do retorycznego pytania, czy jego cena odzwierciedla jakość? Nie wiem. Natomiast 740 z drugiej ręki można trafić za 1500-1700zł i jest to cena akceptowalna.

Zakładam, że znasz sposób w jaki CA potrafi (bądź nie potrafi) zagrać. Analityczne brzmienie z klarowną średnicą, natomiast niskie rejestry to raczej niska średnica, która jest naprawdę pod kontrolą. Jak ktoś lubi takie granie to 740A jest więcej jak OK. Tak jak wspominałem powyżej ważne jest też co CA napędza. Niektóre kolumny po prostu nie zgrają się z CA. I to o czym jestem przekonany, a ma wielce istotny wpływ na to czy iść w górę ze sprzętem, to akustyka pomieszczenia. W nieprzyjaznym akustycznie środowisku możesz nawet nie odczuć zmian jakościowych wynikających z wymiany sprzętu na wyższy model. Jedynie będzie głośniej bum-cyk.

https://www.audiostereo.pl/topic/118248-azur-cambridge/#findComment-3392956

Słuchałem starego A500, A640 oraz A850

Zgodzę się z przedmówcą - albo się pokocha brzmienie albo znienawidzi.

A640 mam do dzisiaj, gra z kolumnami na Visatonach i wg mnie całkiem dobrze sie zgrywają w tandemie

Swego czasu testowałem A850 z B&W683, następnie te same kolumny z Yamachą A-S2000.

Konkluzje:

Bas zdecydowanie na korzyść CA - potężny, nisko schodzący i kontrolowany...z uwagi na akustykę pomieszczenia - dominujący

Poza tym w kwestii ilość "materii", CA też lepiej, ale już przytłaczał ilością zdarzeń dźwiękowych, góra zbyt agresywna (Bowersy same z siebie nie należą do łagodnych w zakresie góry)

Średnica też mocno szczegółowa i niestety sporo sybilantów..

Ogólnie efektownie z "pałerem" i szczegółammi i smaczkami...tyle, że przekolorowane i na dłuższy odsłuch po prostu męczące

Yamaszka na tym tle zagrała bardziej neutralnie i wyważenie...kulturalniej.

Więc pomimo, ze CA "fajniej", więcej... to na własność przytuliłbym mimo wszystko Yamaszkę

Uważam jednak że CA A850 ma potęzny potencjał ale wymaga odpowiednio spokojnych w obyciu kolumn z ciepłą prezencją, lekko wycofaną górą.

Oczywiście źródło ma tu też znaczenie ale bym nie przeceniał.

Nawiązując do porównania z A500/640 to wyraźna różnica i w dynamice i w szczegółowości...tylko obawiam się ze po przesiadce, możesz zacząć narzekać na "nadmiar informacji dźwiękowych"

Czyli kolejny raz kłania się synergia między poszczególnymi klockami.

Uważam że A850 jest naprawdę udany, tylko z moimi Bowersami się nie polubił.

Dodam że na ESA Continnum I tez się nie sprawdził -za agresywny

ESY polubiły się bardziej z Yamaszką

Tak więc wszystko zależy od tego jakie masz obecnie kolumny i ... akustyka - to mega ważne a przez wielu ignorowane

Miej na uwadze, że wyższa klasa CA (zakładam że 740 prezentuje podobną manierę) może doprowadzić do sytuacji "co za dużo to niezdrowo"

https://www.audiostereo.pl/topic/118248-azur-cambridge/#findComment-3393063

Średnica też mocno szczegółowa i niestety sporo sybilantów..

A to już specyfika CA. Niektórych (zacnych) kolumn nie toleruje. I to co w niektórych kolumnach będzie postrzegane jako analityczne brzmienie, w innych wzbudzi sssssybilanty. Trzeba uważać.

Uważam jednak że CA A850 ma potęzny potencjał ale wymaga odpowiednio spokojnych w obyciu kolumn z ciepłą prezencją, lekko wycofaną górą.

I to jest prawda o CA. Najlepsza byłaby kolumna o liniowej charakterystyce. Wtedy CA nie rani:)
https://www.audiostereo.pl/topic/118248-azur-cambridge/#findComment-3393335

A to już specyfika CA. Niektórych (zacnych) kolumn nie toleruje. I to co w niektórych kolumnach będzie postrzegane jako analityczne brzmienie, w innych wzbudzi sssssybilanty. Trzeba uważać. I to jest prawda o CA. Najlepsza byłaby kolumna o liniowej charakterystyce. Wtedy CA nie rani:)

sama prawda ... juz dawno nie widziałem tak dobrych odpowiedzi ... sama prawda :)

https://www.audiostereo.pl/topic/118248-azur-cambridge/#findComment-3394398

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.