Skocz do zawartości
IGNORED

Denon vs Pioneer - prośba o poradę

szaman777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem nowy na forum.

Chciałbym prosić forumowiczów o porównanie poniższych zestawów i poradę który zestaw wybrać:

Denon:

DNP-730AE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

+

PMA-720AE

Ukryta Zawartość

i

Pioneer:

N-50A

Ukryta Zawartość

+

A-50

Ukryta Zawartość

Zestaw byłby podłączany do kolumn Monitor Audio BX5 poprzez bi-wire

Aktualnie podłączam do nich Denon CEOL N8.

Muzyki najczęściej słucham w bezstratnej jakości (płyty CD, ALAC, FLAC, WiMP HIFI) i zazwyczaj strumieniuję przez Airplay.

Jeżeli chodzi o rodzaj to jazz, trochę klasyki, nie gardzę też dobrą elektroniką i black metalem. Ogólnie dość szerokie spektrum gatunków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

podane prze Ciebie zestawy obiektywnie reprezentują podobną klasę dźwięku, są jednak dosyć wyraźne różnice w charakterze brzmienia.

Denon oferuje dźwięk ciepły, dobrze wypełniony, z głębokim i lekko poluzowanym basem, łagodna górą pasma. Pioneer jest szybki, analityczny, szczegółowy, bas krótszy za to bardzo dobrze kontrolowany. Obydwie konfiguracje można spokojnie połączyć z kolumnami MA Bx.

Jeśli masz taka możliwość, zapraszam serdecznie od naszego salonu na odsłuchy, obydwa zestawy mamy fizycznie dostępne w salonie, tak więc można spokojnie porównać oczywiscie na kolumnach Monitor Audio i wybrać konfiguracje, która po prostu będzie Ci bardziej odpowiadała.

W przypadku pytań lub oferty finansowej służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za odpowiedź i zaproszenie na odsłuch. Trochę mam daleko (2 godz. jazdy w jedną stronę) ale jakby oferta cenowa była korzystna to może bym się skusił na podróż.

Jak te zestawy się prezentują (chodzi wyłącznie o dźwięk, nie o wygląd) w porównaniu do CEOL-a, którego używam teraz? Odczuję różnicę w jakości, brzmieniu?

Cały czas wydaje mi się, że z tych Bx-ów, które mam da się wycisnąć więcej niż z aktualnie posiadanego przeze mnie odtwarzacza. Mam takie wrażenie. Czy jest mylne?

Z podanych dwóch zestawów jeśli bym miał któregoś wybrać to jednak skłaniałbym się do zestawu Pioneera, A 50 lepiej mi pasuje dźwiękowo.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Ja też stawiam na Pioneera ale czy do BX5 a50? Myślę że 30 to świat i ludzie.

Seria 30 gra bardzo ładnie a jet tańsza od 50. BX nie grają tak wybornie byś słyszał wielką różnicę. Ja bym nie szastał...

No bo Pioneer w 1 linii ma 2 zupełnie różne koncepcje techniczne. Seria A10-A30 to tranzystory, a A50-A70 to klasa D. I wcale nie jest powiedziane, że te wyższe są lepsze (mimo, że znacznie droższe).

Wzmacniacze nie są tak wybitne na tle konkurencji. Sprawa rozbija się o źródła jakie Pioneer oferuje. Ceny w stosunku do jakości deklasują konkurencję. Trzeba niezłego fanatyka by podważył tę teorię w oparciu o klasyfikację cenową.

Wzmacniacze nie są tak wybitne na tle konkurencji. Sprawa rozbija się o źródła jakie Pioneer oferuje. Ceny w stosunku do jakości deklasują konkurencję. Trzeba niezłego fanatyka by podważył tę teorię w oparciu o klasyfikację cenową.

Fanatyka nie. Znafców trzeba którzy niszcza budzetówkę porównując do swego hi endu :) To trzeba byc znafcą :)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Sprawa rozbija się o źródła jakie Pioneer oferuje. Ceny w stosunku do jakości deklasują konkurencję.

Deklasują na tym forum ! , po czym za kilka miesięcy spotkać je można np na giełdzie HI-FI etc. :)

Myślę ze założyciel tematu o to właśnie prosił. Jesli masz wiedzę to przekonaj Szaman777

że w tej kwocie kupi coś co z BX5 zagra lepiej.

Zapewne nie on jeden stoi przed dylematem.

Ja też stawiam na Pioneera ale czy do BX5 a50? Myślę że 30 to świat i ludzie.

Seria 30 gra bardzo ładnie a jet tańsza od 50. BX nie grają tak wybornie byś słyszał wielką różnicę. Ja bym nie szastał...

A gdy w przyszłości zdecyduję się na wymianę głośników? Tak czy inaczej mam dylemat czy A30 czy A50.

Poczytałem Wasze odpowiedzi. Poczytałem też trochę w necie o sprzęcie od Pioneera.

Pytania jakie mi się nasuwają:

Co to za przetwornik ESS ES9011 SABRE32 użyty w N50A? Na stronie Pioneera w ogóle nie chwalą się przetwornikiem D/A przy tym modelu. Oznaczenie pojawia się tylko w jednym z newsów o N50A jako nowości i jest powielane przez różne serwisy i sklepy.

Na stronie ESS również nic nie jest napisane na temat tego układu.

W jednej z dyskusji na jakieś anglojęzycznej stronie zauważyłem jedynie wzmiankę, że prawdopodobnie jest to custom chip. Możliwe?

Jak on się ma w porównaniu do raczej w wielu miejscach opisywanego i chwalonego Burr Brown PCM1795, który zastosował Denon?

Dzisiejszy wolny czas poświęciłem głównie Pioneerowi. Wczytam się jeszcze w zestaw Denona i opinie o nim. Sprawa co wybrać nadal jest rozwojowa.

Na stronie ESS są opisane 9016 i 9018 z serii Sabre 32. Można domniemywać że 9011 należy do tej samej rodziny układów, zapewne różni się jakimiś drobnymi detalami/funkcjami, albo po prostu tak oznaczono wersję specjalnie przygotowaną dla Pioneera.

• 3 tygodnie później...

Po wielu przemyśleniach, przeczytaniu chyba wszystkich recenzji w internecie i czasopismach o audio w końcu zdecydowałem się na zestaw Pioneera. Wziąłem jednak lepszy wzmacniacz czyli A-70. Odtwarzacz mogę zawsze wymienić na inny/lepszy a wzmacniacz posłuży na dłużej.

Kupiłem w ciemno. Zobaczymy czy słusznie.

Ciekawy jestem czy jest jakaś różnica między DAC z A-70 a DAC z N-50A.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.