Skocz do zawartości
IGNORED

O co chodzi w danych technicznych?

Sweetepete

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos moze mi wytlumaczyc o co chodzi z tymi danymi technicznymi.

Czytalem dzisiaj dane moich kolumn i juz sam nic z tego nie wiem.

Oto kawalek danych, prosze mi wyjasnic w czym tkwi roznica, i jaki w koncu zakres przenoszenia maja te kolumny, skoro producent podaje cos takiego:

Frequency range 37Hz to 30kHz (-6d0 points)

Frequency response 48Hz-20kHz ±3dB

https://www.audiostereo.pl/topic/118298-o-co-chodzi-w-danych-technicznych/

Chodzi o tolerancję pasma przenoszenia - jedną zgodną z normami (czyli +/- 3 dB) a drugą zgodną z normami wyznaczonymi przez dział marketingu (czyli +/- 6dB) żeby lepiej wyglądało dla frajerów którzy się nie znają i lepiej się sprzedawało bo jeszcze ktoś mógłby sobie pomyśleć że ta kolumna to jednak nie przenosi basu ...

Chodzi o tolerancję pasma przenoszenia - jedną zgodną z normami (czyli +/- 3 dB) a drugą zgodną z normami wyznaczonymi przez dział marketingu (czyli +/- 6dB) żeby lepiej wyglądało dla frajerów którzy się nie znają i lepiej się sprzedawało bo jeszcze ktoś mógłby sobie pomyśleć że ta kolumna to jednak nie przenosi basu ...

Czyli ile przenosi kolumna od 37Hz czy od 48Hz, bo dalej nie wiem?

Ale przeciez 37Hz to jest pasmo slyszalne.

Tak - ale przy spadku słyszalności o 6dB jest niestety niesłyszalne ...

Mówiąc inaczej - jest słyszalne tak cicho że aż ucho ludzkie nie może tego usłyszeć ...

>justas32

Na ogół przyjmuje się - zakładając typowe "wspomaganie" basu przez pomieszczenie odsłuchowe - że słyszalne jest wszystko aż do -10dB. Oczywiście, jeśli pomieszczenie jest za duże w stosunku do wielkości kolumn, to wiele w kwestii basu nie pomoże.

Spadek na -6dB to przyzwoity wynik o ile ten spadek nie jest gwałtowny, a ma łagodne rozciągniecie. Przy ładnym rozciągnięciu i -10 dB to też idzie słuchać zwłaszcza, że często i gęsto akustyka naszych niedoskonałych pomieszczeń wspomaga przetwarzanie basu. śmiało można założyć, że jak producent pisze parametry 3 dB spadku na charakterystyce to jest w rzeczywistość 6 dB :) szczególnie przy kolumnach budżetowych za cyrka 5-7-8 tys.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

szczególnie przy kolumnach budżetowych za cyrka 5-7-8 tys.

:) W budżetowych kolumnach za kilkadziesiąt tys zł też jest zamiast -3dB to -6dB jak nie więcej (produkty firmy Magico).

To już standard że producenci kłamią ile moga. Nie powinni juz nic pisać bo i tak to wszystko bujda.

Średnica głosnika 16 cm w katalogach w rzeczywistości 13 cm. zmierzcie swoje membrany czy się zgadzają.

To już standard że producenci kłamią ile moga. Nie powinni juz nic pisać bo i tak to wszystko bujda.

Średnica głosnika 16 cm w katalogach w rzeczywistości 13 cm. zmierzcie swoje membrany czy się zgadzają.

Niektorzy producenci podaja srednice membrany bez jej zawieszenia.

no tu nawet nie chodzi o to.

Canton Chrono 508.2 podaje na swojej stronie że sednica membram to 16 cm. Linijk ązmieżyłęm od początku zawieszenia do końca że jest 13

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szerokośc obudowy ma 17 cm, widac ewidentnie że głosnik nie dotyka krawedzi obudowy, wiec to kłamstwo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem czy dobrze pamietam, ale chyba Monitor audio podaje srednice membrany bez zawieszenia.

W sumie to nic nie mozna z tym zrobic, bo srednica membrany to nie srednica glosnika, wiec niby nie klamia.

Tak - ale przy spadku słyszalności o 6dB jest niestety niesłyszalne ...

Mówiąc inaczej - jest słyszalne tak cicho że aż ucho ludzkie nie może tego usłyszeć ...

Przesadzasz i to mocno. -6db słychać trochę ciszej niż resztę pasma ale wciąż głośno i wyraźnie. Dane często są mylące - przykładowo takie Focal 816V mają pasmo od 47hz (-3db) a bas schodzi bardzo nisko, w okolice 30-35hz ma jeszcze niezłe uderzenie. W Paradigmach też było podobnie - oni jeszcze gorzej - podawali widełki -2db. To już trochę głupota bo wychodziło, że ich kolumny nie mają basu.

Nie wiem czy dobrze pamietam, ale chyba Monitor audio podaje srednice membrany bez zawieszenia.

W sumie to nic nie mozna z tym zrobic, bo srednica membrany to nie srednica glosnika, wiec niby nie klamia.

Monitor Audio podaje średnicę kosza. Głośnik 16,5cm ma z zawieszeniem 14,5cm (BX6)

Przykładowo Acoustic Energy Aelite 2 ma głośniki wg danych technicznych 11cm a z tego co pamiętam tam było 13cm z zawieszeniem a 15cm wraz z obramowaniem kosza.

Castle Knight 15cm membrama z zawieszeniem, 18cm średnica kosza. W danych technicznych 15cm głośnik, więc tutaj okej. Warto zwrócić uwagę też jak szerokie jest zawieszenie, to często świadczy o możliwościach ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.