Skocz do zawartości
IGNORED

NAIM - czy to właściwa droga?

harry81

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie mam za sobą odsłuch Rotel RA-1520 v2 + Rotel RCD-12 + B&W CM5 i jestem zawiedziony. Brak mi barwy, dynamiki. Słucham rocka i muzyki klasycznej, muzyki klasycznej i rocka, w zależności od nastroju. Zastanawiam się nad posłuchaniem Naim CD5si + Naim Nait 5Si... a może innego modelu Naima? Z jakimi kolumnami dobrze się zgrywa Naim? Zależałoby mi na kolumnach podłogowych, choć nie skreślam kolumn podstawkowych. Czy ten (lub inny) Naim zagra lepiej od Marantzów, NADów? Albo co innego polecacie?

Zaznaczam, że słuchając rocka, nie jestem fanem "napier..." z głośników. Czyli słucham muzyki w miarę rozsądnie, bo mieszkam w kamienicy i mam sąsiadów nad głową. Co do muzyki klasycznej, to tutaj jestem fanem symfoniki, baroku, czyli Mozarta, Dvoraka, Bacha, Telemana, i wielu, wielu innych... Zestaw ma być kluczowy do muzyki klasycznej, bo w rocku też sobie da radę :)

Aha, pokój to 25m2.

https://www.audiostereo.pl/topic/118394-naim-czy-to-w%C5%82a%C5%9Bciwa-droga/
Gość rochu

(Konto usunięte)

Odpowiadając na tytułowe pytanie powiem - nie.

Szukaj czegoś innego.

Naimem będziesz zawiedziony.

To jest sprzęt który kupuje sie z przekonaniem co do swoich potrzeb i preferencji a nie jako pierwszy system w zyciu.

Zainteresuj się na przykład Sansui.

Koledzy w dedykowanym wątku na Bocznicy są życzliwi i na pewno chętnie pomogą, podpowiedzą, zmodernizują co nieco.

I ta pomoc na pewno nie będzie zbyt kosztowna dla ciebie..

Naim to bardzo dobra firma ale trzeba posłuchać jej produktów osobiście. Jeżeli nie chce Ci się brnąć w dodatkowe zasilacze zalecane i raczej niezbędne w wyższych seriach to seria si jest bardzo dobrą i bezpieczną propozycją - do rocka w sam raz.

• Redaktorzy

Naim? Ostatnio sprawdzalem mozliwosci elektrowni Statement. Popisala sie grupa Jasona.

Rocka sluchac cicho? Zawsze? Nieporozumienie, choc mozna jak piszesz. A czy lubisz naturalne brzmienie instrumentow i wokali czy wolisz kolorowane, wyslodzone, zlagodzone, wrecz zamulone za mgla z wycofana gora za grubym kocem, bas mulowaty cieplutenki bez ikry? Pytam, bo ostatnimi czasy spotykam audiofili, ktorzy takie brzmienie uwielbiaja, a ja takiego nie znosze.

To wazna sprawa przy doborze komponentow audio, bo ludzie maja rozne wyobrazenie o dzwieku i slysza bardzo roznie.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Witaj,

na pewno musisz posłuchać system oparty na elektronice Naim. Wzmacniacz 5si jest dobrą opcją, którą warto połączyć z kolumnami Dali Ikon 6 MK2. Jeśli budżet pozwoliłby, to na pewno lepszy jest XS2 praktycznie pod każdym względem.

Proponowałbym także posłuchać zestawu opartego na wzmacniaczu Hegel H80 z kolumnami Audio Academy Hyperion IV lub (będzie spokojniej, łagodniej) najnowsze Tannoy Revolution XT8 F.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Pewnie na miejscu znajdziemy jeszcze kilka innych, ciekawych rozwiązań. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość

(Konto usunięte)

A czy lubisz naturalne brzmienie instrumentow i wokali czy wolisz kolorowane, wyslodzone, zlagodzone, wrecz zamulone za mgla z wycofana gora za grubym kocem, bas mulowaty cieplutenki bez ikry? Pytam, bo ostatnimi czasy spotykam audiofili, ktorzy takie brzmienie uwielbiaja, a ja takiego nie znosze.

I to jest klucz do sukcesu...bardzo dobre pytanie...:-)

Pozdrawiam serdecznie

Polecam połaczenie Naim Nait 5si + Naim CD5si, gra to wspaniale, lekko, swobodnie, dynamicznie, szczegółowo ale bez ostrości... dziwię się, że forumowicz rochu dysponuje systemem naim i nie poleca...ale różne są przypadki:)

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Naim zagra lepiej od Marantzów, NADów? Albo co innego polecacie?

Tu nie ma sprzętów lepszych i gorszych, grających lepiej i gorzej, wszystko to kwestia gustu. Chciałbym jednak zaznaczyć, że mam na myśli klocki z podobnych przedziałów cenowych.

Przekaz rocha , czytając trzeba zrozumieć .

.....ależ doprawdy zapomniałem, że to oczywista oczywistość jak mawiał klasyk:)

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.