Skocz do zawartości
IGNORED

czy glosnik moze zmienic charakterystyke od odtworzonego sygnalu?

lapsio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio tak dla eksperymentu ustawilem sobie korektor w Himalaje a potem sprawdzilem ile basu maksymalnie wytrzymaja moje sluchawki I glosniki zanim zmiana glosnisci basu przestanie byc proporcjonalna do reszty no I osiagnalem te granice, mniejsza o to, ale potem jak wylaczylem korektor I ustawilem wszytko na flat jak bylo na poczatku to jakos tak dziwnie troche brzmialy, z ciekawszych spostrzezen wydawalo mi sie ze wysokie tony w DT770 PRO przestaly byc wybite w stosunku do B3031A jak byly przedtem. Na 99% jestem przekonany ze to kwestia tego ze uslyszalem inna charakterystyke I sie troche "odstroilem" przyzwyczajajac sie do niej, ale dla 100% pewnosci sie dopytam - czy od BARDZO mocnej korekcji equalizerem I glosnego odsluchu czyli de facto glosnego odtwodzenia tylko wybranych czestotliwosci - moze sie zmienic charakterystyka brzmienia sprzetu? (nie, wypalanie czy tam wygrywanie nie wchodzi w gre to dosc stary sprzet, odpowiednio 1 I 2 letni (glosniki,sluchawki)) B3031A maja limiter, ktorego indykator sie nie zapalil podczas testu wiec raczej nie przekroczylem maksymalnej dopuszczalnej mocy sygnalu na wejsciu, w sluchawkach nie wiem ale tez nie wydaje mi sie

ostatnio tak dla eksperymentu ustawilem sobie korektor w Himalaje a potem sprawdzilem ile basu maksymalnie wytrzymaja moje sluchawki I glosniki

Bardzo teoretycznie — przy wzmocnieniu konkretnych częstotliwości daleko poza normalny zakres mógłby pojawić się rezonans prowadzący do przyspieszonego zużycia rezonującego elementu.

Na ile to możliwe — nie podejmuję się bez badań. :) Ale teoria dopuszcza taką możliwość…

. Inaczej mówiąc — głośnik przystosowany do mniej więcej równomiernego odtwarzania 100% mocy w całym paśmie nie ma obowiązku znieść odtwarzania 10× większej mocy w 1/10 pasma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.