Skocz do zawartości
IGNORED

jest oscar

muls

Rekomendowane odpowiedzi

Choć dużo lepszy to też niesłuszny bo nie dość że starozakonny reżyserował to jeszcze pedofil! :)

Wiesz co Ci powiem że wisi mi to kto jest reżyserem filmu,

" When The Music's over, turn out the lights"

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400012

A mi wisi czy reżyser czy kolejarz - pedofil musi być skazany!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400045

Co z takim trudem przodkowie zajumali ?

Niemcom...

tym dobrym i kulturalnym szanującym prywatna własność zwłaszcza żydowską.

Teraz gra idzie o tzw. dobra martwej ręki czyli mienie pozostawione przez zmarłych bezpotomnie.

To jest właśnie te 60 miliardów dolarów na które żydostwo ostrzy sobie zęby, ale (chwilowo) nie ma ich jak ugryźć.

Polskie prawo oparte jest bowiem na rzymskim. I zasadą jest, że po bezpotomnym zgonie (o ile nie mamy testamentu) majątek obywatela danego państwa przechodzi na Skarb Państwa.

Żeby to zmienić i wprowadzić nieznaną prawu konstrukcję prawną dziedziczenia... plemiennego? musiałaby powstać specjalna ustawa. Inaczej się nie da.

Taką ustawę złodzieje z peło mają przygotowaną już od dawna. Nie głosują jej jednak,bo... nie mają kasy! :)

Otóż ubecja i złodzieje z peło wszystko już w Polsce rozkradli i dla zaspokojenia roszczeń żydowskich nie zostało nic! :)

Stąd najpierw muszą zdobyć źródło finansowania takiej ustawy - 60 miliarddów dolarów to nie w kij dmuchał! Dlatego też próbują obecnie okraść Polaków z jedynego wspólnego majątku jaki jeszcze pozostał - z Lasów Państwowych.

Jakiś tam "Oskar" to mały wydatek w kosztach "przedsiębiorstwa holokaust" przy staraniu się o 60 miliardów USD dotacji od polskich podatników.

albo prosciej .Jest to pocieszajace ze zydzi maja tak samo porabane w glowach jak wy.To troche dodaje otuchy.Natomiast to dotyczy normalnych ludzi

Sama konstrukcja fabuły nie zawiera żadnego przesłania narodowościowego, nawet tła przeszłości wojennej niespecjalnie poruszają. To film o odkrywaniu tożsamości. Równie dobrze można by go umieścić w innej części świata i innym czasie.

Ale nagrodę Oskara dotał za tworzenie odpowiedniej otoczki korzystnej dla przedsiębiorstwa holokaust, a nie za samą treść którą porusza.

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400050
<br />przedsiębiorstwa holokaust, a nie za samą <br />
wali wlasnie w taki stereotyp.To jest jak trzymanie sie plota juz dawno zmurszalego.Z drugiej strony niech wali, bo ten plot jeszcze sie trzyma.

zanim wszyscy zrozumieja co TO było.Bez cudzyslowia.Az znikie gadanie kamienice ulice i inne pierdoly.To byli polacy pochodzenia zydowskiego.Zgineli rowniez wspolmałzonkowie pochodzenia polskiego.Zgineli polacy.O czym tu gledziec latami.Zamordowali ich niemcy przemyslowo i polacy detalicznie.I kropka.

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400077

Nie Niemcom, niestety. Zajumali sąsiadom.

Niestety Niemcom jelonku, bo Niemcy wypłacili żydom odszkodowania za mienie które im zagrabili i to już co najmniej trzy razy. A Polacy dostali to mienie jako już poniemieckie i porzucone. I nie dostawał go indywidualnie konkretny kowalski tylko przejęło je Państwo w ramach prawa o mieniu poniemnieckim i porzuconym lub w ramach mienia zmarłych bezpotomnie.

Żadna władza w Polsce żydom nie jumała.

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400093

bo przez dlugi czas nikt nie wierzył ze moze sie dziac takie cóś.

I znowu bełkot. Jeszcze przed II wojną Niemcy głosili swoją doktrynę wobec żydów i przed wojną pierwsi z nich trafiali do obozów. Najlepsze jest to, że ich ziomale w USA nie interesowali się tym tematem. Ponadto trochę ciekawostek o kolaboracji środowisk żydowskich:

Na podstawie prac i wspomnień: Hannah Arendt, Baruch Milch, Emanuel Ringelblum, Baruch Goldstein, Klara Mirska, Chaim A. Kaplan

(...)Ta kolaboracja części Żydów z Niemcami była tym bardziej szokująca i wstydliwa ze względu na społeczny charakter jej uczestników. W przeciwieństwie bowiem do Polaków, wśród których z Niemcami godzili się na ogół kolaborować głównie ludzie z marginesu społecznego, męty, wśród Żydów na kolaborację poszła duża część elit z tzw. Judenratów (rad żydowskich). Przypomnijmy tu, z jak ostrym potępieniem tej kolaboracji wystąpiła najsłynniejsza żydowska myślicielka XX wieku Hannah Arendt w książce "Eichmann w Jerozolimie" (Kraków 1987). Napisała tam m.in. (s. 151): "Dla Żydów rola, jaką przywódcy żydowscy odegrali w unicestwieniu własnego narodu, stanowi niewątpliwie najczarniejszy rozdział całej historii". Uległość Judenratów wobec nazistów oznaczała skrajną kompromitację żydowskich elit w państwach okupowanych przez III Rzeszę. Arend stwierdziła wprost: "O ile jednak członkowie rządów typu quislingowskiego pochodzili zazwyczaj z partii opozycyjnych, członkami rad żydowskich byli z reguły cieszący się uznaniem miejscowi przywódcy żydowscy, którym naziści nadawali ogromną władzę do chwili, gdy ich także deportowano" (tamże, s. 151). Arendt pisała, że bez pomocy Judenratów w zarejestrowaniu Żydów, zebraniu ich w gettach, a potem pomocy w skierowaniu do obozów zagłady zginęłoby dużo mniej Żydów. Niemcy mieliby bowiem dużo więcej kłopotów ze spisaniem i wyszukaniem Żydów. W różnych krajach okupowanej Europy powtarzał się ten sam perfidny schemat: funkcjonariusze żydowscy sporządzali wykazy imienne wraz z informacjami o majątku Żydów, zapewniali Niemcom pomoc w chwytaniu Żydów i ładowaniu ich do pociągów, które wiozły ich do obozów zagłady. Także w Polsce doszło do potwornego skompromitowania dużej części żydowskich elit poprzez ich uczestnictwo w Judenratach i posłuszne wykonywanie niemieckich rozkazów godzących w ich współrodaków.

Żyd karmelita (ojciec Daniel) Oswald Rufeisen, jeden z najodważniejszych żydowskich partyzantów doby wojny, powiedział w wywiadzie dla "Polityki" z 29 maja 1983 r.: "Nigdy nie mówię o polskim antysemityzmie i gdzie tylko mogę, walczę z tym, bo to jest przesąd, to jest zabobon (...). Wydaje mi się, że o antysemityzmie mówią nie ludzie, którzy przeżyli czas holocaustu w Polsce, ale ci, którzy przyjechali do Izraela z Polski przed wojną. Tak mi się wydaje. Ludzie, którzy byli odcięci od społeczeństwa polskiego, którzy przenieśli swoje koncepcje psychologiczne na sytuację wojenną (...). Mam już ponad 70 lat, żyłem w Polsce przed wojną, przeżyłem wojnę na wschodnich terytoriach polskich (...) nie widziałem tam Polaków mordujących, natomiast widziałem Białorusinów, widziałem Łotyszów, Estończyków, Ukraińców, którzy mordowali, a polskich jednostek, które by mordowały, nie widziałem. Ale tego wszystkiego ci idioci tutaj nie widzą. Im się tego nie mówi. Tak jest, niech mi nie opowiadają, Ja wiem, jak było".

Żagiew, Żydowska Gwardia Wolności

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) organizacja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , powołana pod koniec 1940 r. przez żydowski referat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z członków

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do infiltrowania żydowskich i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) organizacji podziemnych, w tym niosących pomoc Żydom. Żagiew pozostawała w ścisłej konspiracji udając grupę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , dzięki czemu mogła kontrolować kanały przerzutu żywności do getta. Według różnych opinii zajmowała się też

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tropiąc i wydając Niemcom Żydów ukrywających się w tzw. aryjskiej części

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Agenci Żagwi, uznawani za najbardziej wartościowych, posiadali wydane przez Gestapo pozwolenie na broń.

Uratowana przez Polaków Laura Kaufman, profesor, członek PAN, wspominała: "Jak wynika z tego, co napisałam, pomoc nieśli mi przedstawiciele różnych warstw społeczeństwa; nie byłam też szczególnie uprzywilejowanym wyjątkiem. Przed wojną radzono mi, bym w razie wojny wyjechała za granicę. Było to możliwe nawet jeszcze w r. 1940. Nigdy nie żałowałam, że tego nie zrobiłam. Żyłam przez 5 lat w ciągłym niebezpieczeństwie, przeżyłam chwile grozy, ale trzeba było przeżyć wśród społeczeństwa polskiego, by poznać lepiej jego walory" (Cyt. za: Ten jest z ojczyzny mojej", oprac. W. Bartoszewski i Z. Lewinówna, Kraków 1966, s. 241.)

Dyrektor amerykańskiego Urzędu ds. Śledztw Specjalnych, "tropiciel nazistów" Rosenbaum powiedział wiosną 1995 r. w wywiadzie dla dziennika "Newsday": "Podobnie jak wiele dzieci żydowskich dorastałem, słysząc, że Polacy byli najgorszymi antysemitami. Moja praca jednak bez przerwy dostarczała mi dowodów, że niezliczeni polscy chłopi ryzykowali swoje życie po to, by ukrywać Żydów. I trzeba pamiętać, że Polacy ukrywający Żydów wiedzieli, jakie konsekwencje mogą ich spotkać za to. Ich własne dzieci zostałyby zabite na ich oczach, a potem zamordowano by ich również. Ja sam, będąc ojcem małych córek, nie wiem, czy byłbym aż tak heroiczny w podobnej sytuacji". "

Ewa Kurek "Poza granicą solidarności. Stosunki polsko-żydowskie 1939-1945"

W konkluzji swych badań Ewa Kurek dochodzi do przerażającego wniosku, że "najtrudniejszą, najbardziej haniebną i brutalną część ludobójstwa Żydów wykonali sami Żydzi".

Władysław Szpilman w książce "Pianista" tak pisze o żydowskiej grupie kolaborantów w warszawskim getcie - "Składała się głównie z młodych ludzi, pochodzących z zamożnej warstwy. Mieliśmy wśród nich sporą grupę znajomych i tym większe ogarniało nas obrzydzenie, im wyraźniej zauważaliśmy, jak jeszcze niedawno przyzwoici ludzie, którym podawało się rękę i których traktowało się jak przyjaciół, przeradzali się w kanalie. Zarazili się duchem gestapo, tak należałoby to chyba nazwać. Z chwilą kiedy wkładali mundury i czapki policyjne i dostawali pałki do ręki, stawali się zwierzętami. Ich najważniejszym celem było nawiązanie kontaktów z gestapowcami, usługiwanie im, paradowanie razem z nimi po ulicach, zadawanie szyku znajomością języka niemieckiego oraz popisywanie się przed swoimi szefami brutalnością wobec ludności żydowskiej"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400099

wali wlasnie w taki stereotyp.To jest jak trzymanie sie plota

Raczej wali pod płot.

I znowu bełkot. Jeszcze przed II wojną Niemcy głosili swoją doktrynę wobec żydów i przed wojną pierwsi z nich trafiali do obozów. Najlepsze jest to, że ich ziomale w USA nie interesowali się tym tematem.

Za to dzisiaj ich ziomale z USA interesują się bardzo pieniędzmi polskich podatników.

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400100
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

i polacy detalicznie.I kropka.

Rozumiem że masz na myśli kolaborujących z Niemcami volksdeutschów.

Dołóż do tego jeszcze masową kolaborację Żydów z Sowietami we wrześniu 1939 roku.

absolutnie durna interpretacja na podstawie.. podobno.Swietny film ...

Oglądałeś? Gniot jakich mało.

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400102

Polska po prostu nie ma nic do zaproponowania poza byciem żydowskim cmentarzem.

To nie my dostaliśmy Oscara tylko ofiary holokaustu, my tylko utrwalamy wizerunek polaka-żydożercy...

Czyli dwie pieczenie na jednym ogniu.... Radość z bycia pieczystym ???

Dokładnie jest tak. Pomyślcie. Prawda jest taka, że czy ktoś się zgodzi, czy nie zgodzi jesteśmy narodem, który światu tak wiele znowu nigdy nie dał. Ani w kulturze, ani w nauce. Wymieramy. Czy to nie jest piękny przykład działania natury. Jesteśmy po prostu nieprzydatni w rozwoju ludzkości. Pewnie za 200 lat już nikt nie będzie pamiętał takiej nazwy, jak POLSKA..ale tak być musi...

Smuga cienia spowija..;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400115
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dokładnie jest tak. Pomyślcie. Prawda jest taka, że czy ktoś się zgodzi, czy nie zgodzi jesteśmy narodem, który światu tak wiele znowu nigdy nie dał. Ani w kulturze, ani w nauce. Wymieramy. Czy to nie jest piękny przykład działania natury. Jesteśmy po prostu nieprzydatni w rozwoju ludzkości. Pewnie za 200 lat już nikt nie będzie pamiętał takiej nazwy, jak POLSKA..ale tak być musi...

A cóż to za bełkot? Tak nie tylko nie musi być ale tak być NIE MOŻE. To że tak się dzieje to wina samych Polaków którzy nie mają szacunku dla siebie. Powołali rząd który nie tylko ma kiepskich ministrów spraw zagranicznych ale nie ma polityki historycznej. Nie szanuje się. Miesza się w wewnętrzne sprawy państw ościennych. Godzi się na umowy międzynarodowe które przynoszą Polsce szkodę (uzależnienie od UE i MFW itp). Najgorsze jest to że gdyby przyszedł PiS to polityka zagraniczna wyglądałaby jeszcze gorzej włącznie z retoryką wojenną i wysłaniem wojska na Ukrainę. Najbardziej wkurzające jest kretyńskie machanie szabelką.

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400124

A cóż to za bełkot? Tak nie tylko nie musi być ale tak być NIE MOŻE. To że tak się dzieje to wina samych Polaków którzy nie mają szacunku dla siebie. Powołali rząd który nie tylko ma kiepskich ministrów spraw zagranicznych ale nie ma polityki historycznej. Nie szanuje się. Miesza się w wewnętrzne sprawy państw ościennych. Godzi się na umowy międzynarodowe które przynoszą Polsce szkodę (uzależnienie od UE i MFW itp). Najgorsze jest to że gdyby przyszedł PiS to polityka zagraniczna wyglądałaby jeszcze gorzej włącznie z retoryką wojenną i wysłaniem wojska na Ukrainę. Najbardziej wkurzające jest kretyńskie machanie szabelką.

Disco - ja staram się obiektywnie, bez jakiegoś zacietrzewienia spojrzeć na naszą historię, w której były momenty chwały, ale nie ma co się czarować - były to MOMENTY, nie norma i na ogół na jakichś polach bitew Gdy spojrzysz na wkład Polaków w rozwój nauki, kultury to okaże się, że co najwyżej coś tam kopiowaliśmy. Żaden ważniejsze kierunki w kulturze nie zostały wynalezione w Polsce, zaprzeczysz ? Taka jest prawda i nie ma się co zacietrzewiać, tak zwyczajnie jest...gorzka to prawda i ja też muszę ją przełknąć jak Ty, ale co poradzić ?

Poza tym w swoim poście odnosisz się do polityki i to tej z ostatnich lat, ja mam na myśli raczej rys historyczny...

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400140

kolaboranci sa zawsze i w kazdej sytuacji.Zlamani, zniszczceni,glodni ,biedni,samotni, wsciekli,ratujacy, za wszelka cene zycie etc.Byli wsrod polakow, byli wsrod zydow ukraincow, austriakow, franuzow. etc.Nie nudzcie bo mi sie ziewa.To mam juz od 60 lat i mnie to juz nie bierze.Natomiast jestem zbudowany waszym bohaterstwem ktore niewatpliwie wyjdzie przy najblizszej nadarzajacej sie okazji.Wybaczcie ale odwazni..nie pieprza.

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400167
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Gdy spojrzysz na wkład Polaków w rozwój nauki, kultury to okaże się, że co najwyżej coś tam kopiowaliśmy. Żaden ważniejsze kierunki w kulturze nie zostały wynalezione w Polsce, zaprzeczysz ? Taka jest prawda i nie ma się co zacietrzewiać, tak zwyczajnie jest...gorzka to prawda i ja też muszę ją przełknąć jak Ty, ale co poradzić ?.

Tylko kilka luźnych sugestii...

Mickiewicz, Sienkiewicz, Reymont, Miłosz, Szymborska, Witkiewicz, Gombrowicz, Mrożek

Chopin, Penderecki, Szymanowski

Polański, Kieślowski, Wajda, Holland

Curie-Skłodowska, Kopernik, Heweliusz, Smoluchowski, Łukasiewicz

Strzelecki, Domeyko

Religa

To tak na szybko odnośnie tego rzekomego braku wkładu w kulturę. Nie jest mniejszy niż wkład Niemców czy Francuzów.

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400168
<br />Po prostu dramat, wstyd<br />
mysle ze to ty sie powinienes ale to twoja sprawa.Wyraznie jestes ignorantem i jest pewne ze takim zostanesz.AAAA ostatnio znaleziono pania w kanadzie tak kolo 90 lat ktora mowi ze w Jedwabnem to wszystko niemcy.I tak trzymaj ......

<br />Oglądałeś? Gniot jakich mało. <br />
absolutnie sie zgadzam.I co??

<br />Rozumiem że masz na myśli kolaborujących z Niemcami volksdeutschów.<br />
nie ...absolutnych polakow.

<br />Dołóż do tego jeszcze masową kolaborację Żydów z Sowietami we wrześniu 1939 roku.<br />
i polakow w policji niemieckiej granatowej..

<br />Za to dzisiaj ich ziomale z USA interesują się bardzo pieniędzmi polskich podatników. <br />
zdaje sie ze jest to stan normalny dla kazdej nacji a co dopiero spadkobiercow zamordowanych.

Ty bys odpuscił??

generalnie nudzicie.Film kiepski antypolski, antyzydowski, antykoscielny a prokoscielny.Nuda.

krotko mowiac...szmatlawiec.

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400172

zdaje sie ze jest to stan normalny dla kazdej nacji a co dopiero spadkobiercow zamordowanych.

Ty bys odpuscił??

Bardzo bym się zdziwił że ktoś mnie nie chce kopnąć w dupę za próbę wyłudzenia czegoś co mi się nie należy. Uznałby go za idiotę łatwego do wydojenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400179

wyludzenia to na razie polska sprawa.

na masowa skale.I za to sie wez.

Zydzi obecnie maja trudniej odzyskac niz przecietny cwaniak z warszawy.jesli tak powinno byc wedlug ciebie, to tak jest.

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400180

ku..wa mac czy ty umiesz czytac.Wyludzaja polacy bo mozna, to wyludza amerykanie, zydki i marsjanie..jak mozna.

jak nie zrobiono prawa na czas, to sie ma co sie ma.

<br />AAAA ostatnio znaleziono pania w kanadzie tak kolo 90 lat ktora mowi ze w Jedwabnem to wszystko niemcy.I tak trzymaj ......<br />
istnieje przypuszczenie ze sama waliła bucikiem po glowie zyda i teraz sie boi ze beknie.O ile wie o co ja pytaja twoi koledzy.
https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400193

No właśnie nie wiem czy ty umiesz czytać.

Polacy to sobie mogą wyłudzić kilka kamieniczek na podstawie papierów po nieboszczyku.

Żydki amerykańskie natomiast mają zamiar wyłudzić odszkodowania od Państwa, bez rozmieniania się na kamieniczki, tylko tak od razu hurtem i za wszystko na co nie maja papierów po nieboszczyku - nawet takich lewych. W ramach rekompensaty za szkody hurtowo doznawane od sąsiadów wymagają uznania, że te szkody dotknęły gminy żydowskie w USA, Niemczech, Anglii czy gdziekolwiek.

Jeśli Polska władza daje im dupy, to będą pchać ile wlezie, to bardzo prosta zasada.

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400215

a tak na marginesie to zanim trafil do USA film dostal wielkie nagrody w europie.Ale plan był szatanski..przedsiebiorstwo zaglada.Najpierw puknijcie sie w kaloryfer.

No właśnie nie wiem czy ty umiesz czytać.

Polacy to sobie mogą wyłudzić kilka kamieniczek na podstawie papierów po nieboszczyku.

Żydki amerykańskie natomiast mają zamiar wyłudzić odszkodowania od Państwa, bez rozmieniania się na kamieniczki, tylko tak od razu hurtem i za wszystko na co nie maja papierów po nieboszczyku - nawet takich lewych. W ramach rekompensaty za szkody hurtowo doznawane od sąsiadów wymagają uznania, że te szkody dokneły gminy żydowskie w USA, Niemczech, Anglii czy gdziekolwiek.

Jeśli Polska ustami władzy daje im dupy, to będą pchać ile wlezie, to bardzo prosta zasada.

i co?podobno nawet tatry chca.

Bo jak nie jest uregulowanie prawne to odpowiada panstwo, gmina .

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400219

Nie obraź się, ale m. in. tymi słowami dowodzisz swojej niewiedzy. Po prostu dramat, wstyd.

To poproszę o wykład na temat, bo nie słyszałem żeby jakieś znaczące kierunki artystyczne wywodziły się z Polski :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400233

a panstwo udaje ze nie ma problemu.Jak niemcy wyplacali polaczkom trzymajac sie twojej terminologi, pieniadze za krzywdy wyrzadzone naszym obywatelom poprzez fundacje Pojednanie to stala kolejka ludzi ktorzy wojny nie widzieli, tylko mieli wlasciwy wiek.Przyprowadzali sasiada jako swiadka i tez mowił ze razem siedzieli.I dostawali pieniadze i doili ile sie dało..az niemcy postanowili skonczyc z procederem i zaplacili hurtem.

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400235

niech dobrodzieje zerkną, ile to tzw prawdziwi Polacy wyłudzili kamienic w Krakowie czy Łodzi. może oprzytomnieją. a na Idę możecie nawet pomyje wylewać, kogo to obchodzi? dostała Oscara i liczy się fakt, a nie wasze żale. zawsze możecie promować film o Kaczyńskim, który podobno kręcą. fabuła taka- poleciał, spadł i leży na Wawelu.

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400244

Tylko kilka luźnych sugestii...

Mickiewicz, Sienkiewicz, Reymont, Miłosz, Szymborska, Witkiewicz, Gombrowicz, Mrożek

Chopin, Penderecki, Szymanowski

Polański, Kieślowski, Wajda, Holland

Curie-Skłodowska, Kopernik, Heweliusz, Smoluchowski, Łukasiewicz

Strzelecki, Domeyko

Religa

To tak na szybko odnośnie tego rzekomego braku wkładu w kulturę. Nie jest mniejszy niż wkład Niemców czy Francuzów.

Mickiewicz - Białorusin, tylko Polacy się nim brandzlują

Chopin - pół Francuz

Kopernik - Niemiec

Holland, Polański - przedstawiciele narodu, który tu ganicie ;-)

Reymont, Sienkiewicz ? - kogo oni obchodzą na świecie ?

Penderecki - z pochodzenia Ormianin

Witkiewicz, Gombrowicz, Mrożek - słaba rozpoznawalność na świecie

Heweliusz - Niemiec

Gro osób, które wymieniłeś nie obchodzi nikogo na świecie, tylko Polakom się wydaje, że obchodzi i to jest właśnie dramat....

https://www.audiostereo.pl/topic/118405-jest-oscar/page/5/#findComment-3400248
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.