Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

>>Żółwik

przejrzyj wątek i sprawdź czy koledzy nie zamawiają tranów, zresztą skoro idzie zamówienie na jedne to i pewnie pójdzie na resztę. Nie wszystko trzeba kupować "zbiorowo". Ja komplet części mam właśnie w ten sposób.

Chodzi o to, że odpowiedzi na twoje pytania znajdują się w tym i innych wątkach.Problem polega na tym,że bardzo łatwo można kupić podróbki.Najpewniejszy zakup to np.Elfa albo Farnell ale drogo.Można skorzystać z próbek.W przypadku ON jest to koszt około 100zł i masz prawie wszystkie trany do wzmacniacza,w wątku "do wzięcia" gościu sprzedaje trafa do tego wzmacniacza itd.

zbiorowe zamowienie tranow koncowych to chyba najwiekszy problem. jesli te bada oryginalne to mozna powiedziec ze wzmak bedzie dzialal. podrobki w stopniu sterujacym nie sa az takie straszne. chodzi o to zeby tranzystor rzeczywiscie mogl oddac okolo 200W. Podrobke juz jedna kupilem i zamiescilem zdjecia. Za 2 razem kupilem oryginal i nie bede go otwieral. Wyglada identycznie jak sample z ONsemi.

Jesli ktos jednak nie wierzy ze to oryginal to moge otworzyc jeden z tranow ktore ostatnio kupilem (i ktore bede zamawial). Taka przyjemnosc kosztuje 10zl jesli sie okaze ze to oryginal.

Do użytkowników 2SC3955 (i Bikoza): należy je montować odwrotnie. Przynajmniej na płytkach by ABART.

Jeszcze raz wielkie dzięki dla novy2 bez Ciebie nie dał bym rady. Niedługo mam nadzieje dokończe mojego krella i walne jakieś zdjęcia.

w

wojtekr, 11 Cze 2008, 20:04

>Do użytkowników 2SC3955 (i Bikoza): należy je montować odwrotnie. Przynajmniej na płytkach by

>ABART.

>Jeszcze raz wielkie dzięki dla novy2 bez Ciebie nie dał bym rady. Niedługo mam nadzieje dokończe

>mojego krella i walne jakieś zdjęcia.

>w

o cholera,ważna informacja!!

A tu cos dla tych którzy chcieliby rozwiazac sprawe chłodzenia podobnie jak w orginale

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam pytania.

Czy rezystory oznaczone jako R127 i R128 spełniają tu newralgiczną funkję i nie warto ich zmieniać ?

Chodzi o to, że posiadam super Caddocki o wartości 27R i oczywiście chciałbym je tu wsadzić, a na schemacie jest troszkę mniejsza wartość (25R).

Czy nic się nie stanie, czy nie przesuną mocno punktu pracy wzmacniacza ? A i czy mocowo wystarczą ? (1W)

Dołączam kawałek schematu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

teoretycznie zmniejszajac rezystancje wzrasta prad przeplywajacy przez pare sterujaca. zwiekszajac rez zmniejszamy prad.... jesli wiec da sie odrobine mniejszy rez trany sterujace beda sie grzac bardziej... zwiekszajac mniej. akustycznie>? technics wymyslil klase AA ktora wlasnie polegala na pracy tranow sterujacych w klasie A a mocy w AB (chyba). 2R to okolo 10% w stosunku do 20R wiec akustycznie wiele nie powinno sie zmienic.

Co do wartości to mogły by być bo punkt pracy i tak ustawiasz helitrimem (tym 10-cio obrotowym), wyklucza twój rezystor jego zbyt mała moc - pozdrawiam Włodas

Dzisiaj słucham Daca dłuższy czas i na początku dla wygody przepuściłem go przez wejście direct in amplitunera CA 540R i wyjścia pre out podłączyłem do klona krella ksa 50 - było fajnie, ale bas jakiś skrzywiony, wysokie świszczące, więc po około 2 godzinach katowania wypiąłem 540R i podłączyłem DAC bezpośrednio przez potencjometr alpsa do klona krella i ....... mnie zatkało.

Wcześniej wiele razy doznawałem tego uczucia, ale nie o takim nasileniu.

Rany wszystko się wyjaśniło.

Jest niewygodnie, bo trzeba latać do potka, ale i tak latam, bo zmieniam płytę za płytą i otwieram gębę ze zdziwienia.

Łudzie to jest ideał !!!!!!!!! Mówię to z pełną odpowiedzialnościa za swoje słowa !!!!! Ideał.

Zestaw: DALI GRAND, Klon Krella KSA 50 ( w klasie AB ), DAC CS8414/SM5813/AD1865 i źródło SPDIF Pioneer DV 717, acha jeszce potek - ale tu jeszcze trzeba popróbować.

Rany, to jest pełen odjazd !

Oddam w dobre ręce 3szt. płytek do klona krella ksa-50 by nowy11. Wszystkie płytki mają już starannie wlutowane rezystory beyschlag 0,6W 1% 50ppm MBB 0207 bez innych elementów.

Ponadto tranzystory MJ15003G/MJ15004G kpl (8szt) po dwie pary na stereo, MJL21193G/MJL21194G kpl. (8szt) po dwie pary na stereo + 3 pary (6szt.) dla mono, 4szt MJE15032 i 4szt MJE15033.

Wszystkie tranzystory w 100% pochodzą z on semi!

kontakt na email

• 2 tygodnie później...

mam niestety kiepska wiadomosc. tranzystorow nie da sie sparowac :( jedna seria ma wzmocnienie 130 a druga 30 :(. bede zwracal kase. prosze o podanie danych do przelewu osoby ktore wplacaly kase przez poczte.

• Pokaż nowe odpowiedzi