Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

widze ze koledzy sie juz tak rozpedzili ze za chwile skoncza temat obudowy i przejda do odsluchow a plytek i elementow jeszcze nie bedzie:)

osobiscie proponuje zaczekac na elementy wraz z kondensatorami do zasilacza i transforamtorami, ulozyc to ladnie (chocby na podlodze) a dopiero potem myslec jak to ladnie i madrze zamknac w obudowie lub obudowach.

Rodacy !

poniżej link do aktualnej wersji ilości. Proszę o uważne zweryfikowanie swoich pozycji. W lewej kolumnie pod każdym nickiem jest ilość kompletów a w prawej ilość szt.

UWAGA: tylko te ilości będą zamawiane, nie piszcie później, że na PW czy mailem zamawialiście inne ilości.

Użytkownicy:

V343-zerknij czy dobrze Cię zrozumiałem (komplet+4 trany i wybrane rezystory) jeżeli tak to musisz dopłacić 52zł, jeżeli nie chciałeś kompletu rezystorów tylko wybrane to chyba zapłaciłeś za dużo.

Macqw- napisz specyfikację bo nie mogę się doszukać co zamawiasz z części. Co do płatności to tak jak się umówiliśmy płatność za pobraniem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proszę też informację od osób, które będą chciały płytki już teraz.

Vuy tak jak pisałem na PW daj znać jak wyliczysz wszystkie kwoty.

pozdrawiam po urlopie

w

Ukryta Zawartość

SOry że tak sie wtryniam miedzy wódke a zakąske, ale mam pytanie:

czy ktoś porównywał brzmienie KSA-50 do wzmacniaczy FIrst Watt F4 lub F5 Nelsona Passa?

Chciałbym się zdecydować na któryś z nich, ale nie wiem co będzie lepsze :(

F4 i F5 są napewno tańsze w wykonaniu niż Krell, i sporo mniejsze, tyle że nie wiem jak

z brzmieniem, no i czy 25W uciągnie kolumny na Seasach L18RNX/P i 27TBFC/G.

Dodam że chwiulowo na GC potencjometr mam praktycznie na minimum, słucham w bardzo bliskim polu (metr od kolumn).

no i czy ktoś porównywał Krella do symasyma - gdzieś czytałem że KSA50 rozniosł syma :)

Mam nadzieję, że ostateczna wersja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to i ja dodam kilka slow od siebie jako ze porownalem F5 do syma i pass wypadl zdecydowanie lepiej.

F5 miala spojne ladne brzmienie, poukladana scene (choc wezsza niz aleph5) i sluchalo sie tego wzmacniacza milo. natomiast sym na dzien dobry obsypal mnie poteznym basem (na pierwszy rzut ucha wydawalo sie ze potezny z niego wzmacniacz) ale juz po 20sec sluchania odrazu wyszlo szydlo z worka ze nie potrafi on tego basu trzymac w ryzach. wysokie w symie troche budzetowe, ladne i tyle, brak im naturalnego zycia. sym jest dobry dla osob ktore zaczynaa DIY chca cos zrobic i na tym poprzestac. jako ze osobiscie bylo mi dane sluchac wiele zacnych konstrukcji symowi powiedzialem NIE.

F5 w swoich pierwszych 20 min jest bezpłciowa w przekazie (czyt. jeszcze zimna:) ) natomiast po okolo 40-50 min jak sie nam rozgrzeje zaczyna sie przyjemnie otwierac i zarysowywać kazdy z dzwiekow.

polka wyzej (albo dwie) jest pass aleph5, ale jak powiedaja krell 50 gra jeszcze ladniej. zlosze, poslucham, ocenie.

dzieki za odpowiedzi, czyli widze że Symasym jednka nie jest taki cudowny jak go opisują tu i tam.

No chce się powoli zabrać za wypasiony wzmacniacz i myśle nad klonem albo Krella KSA 50 albo Aleph X/3/5, ewentualnie First Watty, nie potrzebuje dużej mocy, może dla checy zrobie FW4 i porównam z Symem i GC :)

dokladnie tak uwazam ze sym jest klase moze dwie gorszy od F5, ale tez jak dla mnie GC zagral lepiej od syma (biorac prostote montazu do tego to GC powinien zdyskfalifikowac syma juz na poczatku wyboru)

jesli stoisz przed wyborem dobrej konstrukcji i masz dylemat miedzy kilkoma co wymieniles to moge ci doradzic abys skoncentrowal sie nad alephem5 (jak dla mnie lepszy od first watt`ow)

co do krelle to nie moge nic jeszcze napisac bo go nie slyszalem.

wiem ze jest tu kilku kolegow co mieli taka mozliwosc i troche wczesniej juz pisali o mozliwosciach tego wzmacniacza lecz warto pamietac ze wychodzi on w budowie drozej niz aleph`y

chcialbym jeszcze raz wznowic moje pytanie, moze teraz konkretnie do kolego wojtekr i Vuy odnosnie zasilania:

w/g orginalnego schematu (tak mi sie wydaje)w zasilaniu jest pojedynczy mostek, ale wiem tez ze czesto jest mowione o wyzszosci mostka podwojnego nad pojedynczym.

czy ktos z was jest w stanie napisac cos na ten temat?

bylbym wdzieczny bo temat dosc wazny na etapie zbieractwa elementow.

a co mi to da jak i tak nie podlacze pod to wzmacniacza (tym bardziej obciazonego) aby widziec przebiec napiecia, zreszta pomiary pomiarami a muzyka innym torem czasem sie toczy.

wydaje mi sie ze troche retoryczne pytanie zadalem bo pewnie nikt kto zlozyl krella na jednym mostu nie przepinal na zasilanie podwojnego mostka aby sprawdzic co lepiej zagra...

Tutaj omawiano ten temat:

Ukryta Zawartość

i tutaj:

Ukryta Zawartość

Możesz też poczytać nieco tutaj:

Ukryta Zawartość

Tylko proszę nie proś mnie żebym Ci to streścił albo tłumaczył ;-)

Miłej lektury ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Tylko proszę nie proś mnie żebym Ci to streścił albo tłumaczył ;-)

>Miłej lektury ;-)

wiem ze to nie po Polsku ale i w tym innym jezyku sie posluguje:)

dzieki za linki

adigrzelczak, 3 Cze 2009, 11:26

>kiedy Rify zamawiamy?

mysle ze to najwyzszy czas na zrobienie listy (mysle ze do niedzieli wystarczy czasu)

i od nowego tygodnia zamawiamy.

kto podejmuje sie zbiorowego zamowienia?

mysle ze co najmniej 40szt tych kondensatorow bedzie zamowione wiec warto zapytac o upust cenowy

A ja mam pytanie dlaczego nie weźmiemy tych kondensatorów rify za 107zł( przy 10 szt.), przedtem mówiliście tylko o tych za 127zł z tym bolcem od spodu?

• Pokaż nowe odpowiedzi