Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

Jestem na ukończeniu klona :) i mam pytanie ponieważ mam trochę oryginałów 2SA1943 i 2SC5200 Toshiby i nie wiem czy ft na poziomie 30MHz zrobi zła we wzmaku? Czy walczyć o MJ-Ty ?

vuy, 26 Wrz 2009, 21:09

>

>Szanowny kolego jestem pod ogromnym wrazeniem zdolnosci sledczo-dedektywistycznych

>kolegi, ale musze kolege rozczarowac gdyz okreslenie ''wrocilem'' mija sie w

>polowie z prawda ;))) wrocilem i owszem ale jakies dwa tygodnie temu na kilka dni

>a dzisiaj to jakas godzine temu wrocilem do hotelu;)

nie chcialem urazic ani tez nie zajmuje sie tu wyzej wymieniona forma spedzania czasu. po prostu juz troche wszyscy czekamy a ostatni wpis kolegi mowil o ze to kwestia do 2 tygodni (przynajmniej tak to odebralem) a czekania bylo raz wiecej. a ze sledze nie tylko watek o krellu to myslalem ze choc slowo o od kolegi w watku krella tez sie znajdzie z racji prowadzonego zamowienia.

sam troche po delegacjach jezdze i wiem ze wtedy sie jest myslami w innym swiecie ale ciesze sie ze znajduje kolega czas na parowanie tranzystorow i dalsze prowadzenie zamowienia.

>wojkubi

Jeżeli chodziłoby li tylko o samą moc strat to mogę dołożyć 4 parę i powinno być po problemie. Mi bardziej chodzi o wpływ tych tranów 2SC/2SA na brzmienie (niekt chyba jeszcze nie próbował takiego rozwiązania)

Przy jakimś opisie wzmacniacza na mj -tach nie zalecali wlasnie tych tranzystorów.Niestety nie pamiętam z jakich powodów.Sam myślałem o Sankenach,ale wtedy to już by to nie był klon.Jeśli się zdecydujesz na Toshiby to napisz o efekcie.

obiecalem troche wczesniej kilka zdjec ale zajelo mi to wiecej czasu niz myslalem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17411-100004548 1254254709_thumb.jpg

post-17411-100004549 1254254709_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

andrejos1, 29 Wrz 2009, 22:07

widze ze jednak poszedles w monobloki :-)... to dobrze bo nie bede sam :D

Jakich pretow uzyles? Na oko widze 1,5cmX1,5cm...i...czy nie wydaje ci sie ze tranzystory za za bardzo "na brzegu" radiatora...?

>andrejos1

no no pod wrażeniem , ale pytanko nie obawiasz się umiejscowienia RIF na radiatorze , widzę tam jakiś izolator z .... może lepiej było by je przesunąć nad trafo ?

prety to 10x10 kupione po 24zl/szt (po prostu zdzierstwo)

tranzystory maja 1/3 dlugosci do przegu od srodka, jak widac sa (będą...)naprawde do grubego ksztaltownika o grubosci 10mm przymocowane a calosc do radiatora gdzie grubosc scianki to prawie 20mm. nawet jak bym to palnikiem grzal to by sie rownomiernie rozprowadzalo.

a poszedlem w monobloki ze wzgledow wymiarowych, juz jeden ma wymiary 370x250x200 a jesli mial bym te dwa scalic w jeden to bym mial dodatkowy mebel:)

piotr_37, 29 Wrz 2009, 22:18

nie obawiasz się umiejscowienia RIF na radiatorze , widzę tam

>jakiś izolator z .... może lepiej było by je przesunąć nad trafo ?

jest to specjalny wibroizolacyjny izolator ktory naprawde tez swietnie izoluje od ciepla. przeprowadzalem nawet proby rozgrzewajac kawalek stali do okolo 200 stopni i kladac na niego ten wlasnie izolator i mimo ze po 5 min kawalem stali byl ciagle goracy to od strony izolatora temperatura wcale nie wzrosla. chcialem tez aby konstrukcja ta byla mozliwoe zwarta ( i tak powstaly kolosy...)

andrejos1, 28 Wrz 2009, 00:09

>nie chcialem urazic ani tez nie zajmuje sie tu wyzej wymieniona forma spedzania czasu. po prostu juz

>troche wszyscy czekamy a ostatni wpis kolegi mowil o ze to kwestia do 2 tygodni (przynajmniej tak to

>odebralem) a czekania bylo raz wiecej. a ze sledze nie tylko watek o krellu to myslalem ze choc

>slowo o od kolegi w watku krella tez sie znajdzie z racji prowadzonego zamowienia.

>sam troche po delegacjach jezdze i wiem ze wtedy sie jest myslami w innym swiecie ale ciesze sie ze

>znajduje kolega czas na parowanie tranzystorow i dalsze prowadzenie zamowienia.

Alez drogi kolego nie czuje sie wcale urazony ;)(nie jestem taki obrazalski ;))))

prosze potraktowac wpis jako swego rodzaju zart ,a doskonale rozumiem troske kolegi o losy zamowienia ;)

niefortunnie cala sprawa z opoznieniem naszego zamowieniem ma dwa odzielne watki...

pierwszy to gdy pierwszy raz rozmawialismy o zamowieniu ja nie moglem przewidziec ze moja firma wygra powazny kontrakt i bede musial ''pojezdzic'' sporo wiecej niz normalnie (z reguly wybywam 6-8 razy w roku)a teraz niestety jestem stale poza uk z malymi przerwami po kilka dni...

drugi to opoznienie wynikle z braku rezystorow dale 24,99R (na ktore nic nie wskazywalo w momencie zamowienia) no i podzielona na raty przesylka mje15032 co zdaza mi sie pierwszy raz z tego zrodla...

jak juz pisalem cena byla bardzo dobra w porownaniu z konkurencja no ale cos sie niestety pokrzaczylo..

mam nadzieje ze jak wroce tym razem to bedzie to juz lezalo na biurku...;)

pozdrawiam

Vuy

andrejos1, 29 Wrz 2009, 22:05

>obiecalem troche wczesniej kilka zdjec ale zajelo mi to wiecej czasu niz myslalem:

hmmm...

nie ma to jak ''mono'' ;)))

wszystkie ksa50 ktore zbudowalem takie sa ;)

pamietam w bezposrednim porownaniu z orginalem troche lepszy byl ''kick'' i ''bottom end'' z dwoch ''mono'' tak ze jak najbardziej sluszna koncepcja ;)))podoba mi sie ;)

b.wazne jest poprowadzenie prawidlowej masy ;)

Peter_, 28 Wrz 2009, 12:13

>>wojkubi

>

>Jeżeli chodziłoby li tylko o samą moc strat to mogę dołożyć 4 parę i powinno być po problemie. Mi

>bardziej chodzi o wpływ tych tranów 2SC/2SA na brzmienie (niekt chyba jeszcze nie próbował takiego

>rozwiązania)

hmmm...

niestety drogi kolego nie jest to takie oczywiste...

nie mozna sobie tak ''dokladac'' tranzystorow bo to niestety powoduje degradacje dzwieku (min. pojemnosci m-dzy zlaczowe) ;)

co innego gdy chcemy wykonac tzw. 'estrade'' i potrzebujemy pare ''KW'' to nikt tam nie bedzie patrzyl np. na ''transparency'' i ''top end'' ale gdy to ma byc ''precision audio component'' to tutaj sprawy maja sie diametralnie inaczej tu walczymy o ''niuansiki'' ;)

dobrym przykladem niech bedzie KSA100 ;) dlaczego nigdy nie zagral tak jak ksa-50? (tez mialem i porownywalem) pomimo wiekszej mocy (teoretycznie lepsza dynamika) niestety z ''transparency'' byl bez szans ;)

porownanie schematow tych konstrukcji tlumaczy prawie wszystko;)))

pzdr

Vyu

aha szanowni koledzy co do ewentualnego ''balastu'' do przesylki to poniewaz niektorzy koledzy pytaja mi sie na pw o ceny to oznajmiam tutaj ze ''balast'' jest ''free of charge'' gdyz jak wspomnialem ja tutaj ''business-ow'' nie uprawiam;)

tak ze pozostaje pozniej ewentualny ''podzial lupow'' ;)))))

aha te czarne radiatory ze zdjec sa zarezerwowane dla kol. ''piotr_37'' ;)

jak bedzie czas to zrobie i wrzuce fotki reszty ''balastu'' ;)tylko nie wiem czy wszystko wejdzie ;)))

pzdr

Vuy

Przypominam, że takie radiatory są już wliczone w kalkulacji, którą przesyłałem. Jedyny ich mankament, że trzeba będzie je sobie przewiercić we własnym zakresie.

to i ja mam kilka pytan:

1.)

plytki ktore dostalem od kolegi wojtekr, sa na nich miejsca na kondensatory c104` oraz c109` sa one rownolegle do odpowiednikow bez "`" czy jest to wersja dla dwoch kondensatorow 47n zamiast jednego 100n?

2.)

kolejne pytanie odnosnie miejsca pod kondensatory c105 oraz c106: wystepuja one na schemacia delta audio ale nie na schemacie klona ksaII znaczy sie ze zostawiamy te miejsca puste?

3.)

i ostatnie pytanie na temat kondensatorow 10uf/16V (c111 oraz z110 na schemacie delta audio) mam rozumiec ze ich tez nie montujemy?

Witam,

czy ktoś ma do odsprzedania 4 szt. kondensatorów RIFA z zamówienia z Elfy. Jeżeli nie, to czy ktoś jest chętny do zakupu i realizacji większego zamówienia.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi