Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

Zwykły papier ścierny, szczotkę kiedyś testowałem zarówno stalową jak i mosiężną, ale zawsze wychodzi porażka. Zresztą 2 maszyny które widziałem i które były używane do szczotkowania aluminium miały papier ścierny, co prawda trochę inny niż ten zwykły, ale generalnie można powiedzieć, że proces i materiały podobne.

>>mar_70, 23 Mar 2010, 21:54

Nie, trawienie, anodowanie to już pozostawiam specjalistom. Sobie i tak jeszcze sporo zostawiłem - pasowanie wszystkich elementów, zrobienie otworów, pochowanie łbów śrub, polerowanie całego aluminium oprócz paneli, a po anodowaniu powiększenie otworów (nie robię od razu na gotowo, bo po anodowaniu z gwint ulegnie zniszczeniu). Dopiero po tych zabiegach polutowanie wszystkiego do kupy i upchanie do obudowy...sporo jeszcze przede mną. W tym tempie uruchomienie najprędzej za 1-1,5 miesiąca.

nie zostają przebarwienia po palcach i nie zmieniaj koloru z czasem. Oczywiście teoretycznie powinno tak być od razu ale w praktyce bywa różnie. Ostatnio robiłem nowe fronty do mojej lampy bo zamiast czarnego koloru zrobił się fiolet. Dobrze jest po odebraniu wygotować w wodzie destylowanej- zakład galw. powinien to zrobić ale czasami nie robią.

>>wojtekr

ile czasu powinno się gotować te poanodowane przedmioty? Poza tym, czy po nasmarowaniu anodowanej powierzchni smarem silikonowym, można przetrzeć powierzchnie do sucha ręcznikiem papierowym? (inaczej będzie strach tego dotykać paluchami, bo wszystko będzie tłuste)

andrejos1, 13 Mar 2010, 09:49

>Lepery, 13 Mar 2010, 00:31

>

>>Zamowienie na DALE, TRANY, RIFA nadal aktualne ?

>

>osobiscie tez sie raz jeszcze pisze na komplet do krella dla znajomego ktorego wzmacniacz urzekł:)

>

>widzialem ze juz wiele osob wczesniej bylo by chetnych na kolejne zamowienie.

>

>w/g mnie to powinnismy miec osobe ktora podejmie sie zakupu i parowania, jesli juz taka osoba sie

>zdeklaruje to wystarczy otworzyc liste chetnych na 2 tygodnie i w tym czasie kazdy kto bedzie chetny

>sie wpisze.

>

>wpisywanie sie i tworzenie listy ot tak da niewiele bo zanim dojdzie tą drogą do zamowienia to

>polowa osob z takiej listy zapomni o tym projekcie.

>

>p.s. mysle ze mozna zwrocic sie do kolegi Vuy z zapytaniem czy podejmie sie raz jeszcze kupna i

>parowania tranzystorow.

Witam wszystkich po dluuuuuuugiej przerwie gdyz przebywalem permanentnie w ''nieustajacej trasie'' ;)))

widze ze prace nadal trwaja i milo popatrzec na powstajaca ''mechanike'' dla mr. Krell-a ;)))

co do zamowienia na elementy to jest ono jak najbardziej aktualne tym bardziej ze jak wspominalem i ja bede potrzebowal troche elementow dla siebie do innych projektow a min. do takich jak ponizej ;)

mysle jednak ze najlepiej gdy uzbieramy liste chetnych na podobna ilosc (szczegolnie tranzystorow mocy) jak w ostatnim zamowieniu czyli powyzej 100szt/typ gdyz bedzie to mialo sens glownie od strony finansowej;)

Jak gdzies wspominalem przed wyjazdami pracowalem sporo nad projektem nap-135 dla mojego

dobrego przyjaciela ktory mnie ''molestowal'' od roku o to, a opartym na moich osobistych materialach zgodnych w 100% z orginalem ;)

Na fotkach widoczny jest jeden z czterech kompletny, uruchomiony i pomierzony nap-135;)

cztery takie komplety ( 8 modulow) wygrzewaja sie dzisiaj z nieukrywana przyjemnoscia od rana u mnie ;)

Elementy dobierane z tolerancja 1% jak na mr.Naim-a przystalo;)))

widoczne sa ''blue motorolla-s'' MPSA 06/56, rezystory bezindukcyjne NS-1, ''blue drops'' i ''Rif-y'' w regulatorze ;)

pozdrowienia

Vuy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17546-100008602 1269698717_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

vuy - nie bądź taki i powiedz coś więcej o tych klonach. cały czas mnie zastanawiają i fajnie by było gdybyś podzielił się wrażeniami.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

namierzyłem goscia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bardzo fajny zestaw, może ktoś zna chiński i pomoże kupić to cudeńko?

Ukryta Zawartość

post-1532-100008515 1269776630_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

pozwole wprowadzic sobie małą korekte do zamawianych w przyszlości części. chodzi mi o rozdzielenie zamowien tych dla tranow i dale oraz dla reszty (Rifa i trafa)

tym samym zglaszam tez swoja chec uczestniczenia w kolejnym zamowieniu:

>>>1. ManieX - DALE, TRANY

>>>2. macqw - DALE, TRANY

>>>3. daru0105-DALE, TRANY

>>>4. DCD - DALE, TRANY

>>>5. pirx - DALE, TRANY

>>>6. nick30 - Dale, Trany

>>>7. bogdan - DALE

>>>8. marosik dale i trany

>>>9. andrejos - DALE, Trany (2 komplety)

a tu druga lista na pozostałe komponenty:

>>>1. ManieX - RIFA

>>>2. lolo234 - TRAFA

>>>3. DCD - RIFA

Aktualizacja:

>>>4. DCD - DALE, TRANY

>>>5. pirx - DALE, TRANY

>>>7. bogdan - DALE

>>>1. ManieX - RIFA

>>>2. DCD - RIFA

Rambo, 27 Mar 2010, 16:36

>vuy - nie bądź taki i powiedz coś więcej o tych klonach. cały czas mnie zastanawiają i fajnie by

>było gdybyś podzielił się wrażeniami.

Witam ponownie;)

Ale ja wcale nie jestem ''taki'' ;)))

jesli chodzi o podzielenie sie wrazeniami to nie wiem ktorymi gdyz ja jestem posiadaczem czterech nap-135 w orginale od niepamietnych czasow ;),a takze wykonawca ''reverse engineering'' opartego o te wlasnie egzemplarze ;)

natomiast dyskusja o pokazanych przeze mnie ostatnio modulach nap-135 toczy sie od jakiegos czasu poza forum;)))

poniewaz wiem ze kolega podchodzi do tematu powaznie to na powaznie - zapraszam;)

Nie chcialbym tez robic tutaj kolegom off-top-a bo w koncu to watek o KSA-50 ;)

wiec od siebie moze dodam tutaj tylko ze IMHO dla mnie nie ma lepszej i bardziej analogowej ''AB'' - szczegolnie jak sie ''pogrzeja'' z pol godzinki ;)))i pod warunkiem poprawnego zbudowania i wyregulowania ;)

bardzo lubie ten ''wykop'' ''po dole'', a jest z czego bo zasilanie jest tu stabilne jak ''skala'' no a poniewaz jest to ''AB'' to nie mamy ''piecyka'' co w letnie dni moze byc troszke czasem uciazliwe ;)

brzmienie ''srodka'' i ''top end-u'' jest wzorcowe.

dodatkowym niebagatelnym atutem jest to ze konstrukcja ta nie ma najmniejszych problemow z wysterowaniem czegokolwiek wlaczajac w to nawet plyte betonowa ;))))

a na powaznie jesli ktos probowal kiedys wysterowac np. LINN ''Cyrus'' to wie o czym mowie;)

Nap-135 robi to ''na luzie'' ;)))

mokrego jajka i smacznego dyngusa dla wszystkich

(chyba cos pokrecilem) ;)

Vuy

Kto poważnie przymierza się do klona temu mogą się przydać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , sądzę iż są w dobrej cenie.

Ps.Aukcja nie moja i nie znam sprzedawcy ani też nie jestem na prowizji ;) .

Ukryta Zawartość

8815lukas, 5 Kwi 2010, 19:03

>Myślę zawsze długo..... i wezmę jeszcze 2 trafa.

to pomysl jeszcze troszke i wpisz sie na wspolna liste, bo nikt nie bedzie pamietal cie jak zamowienie dojdzie do realizacji

mae,

koszt powinien praktycznie taki sam (czytaj kilka stron wczesniej ile wyszlo)

co do czasu to pewnie kazdy wie tyle co i ty, trzeba miec nadzieje ze nie bardzo dlugo:)

Aktualizacja:

>>>4. DCD - DALE, TRANY

>>>5. pirx - DALE, TRANY

>>>7. bogdan - DALE

>>10.8815lukas - Dale, Trany

>>>1. ManieX - RIFA

>>>2. DCD - RIFA

>>>3. 8815lukas - RIFA i trafa 32v i takie parametry jak u Dampera(tylko i wyłącznie)

Witam, nie uczestniczę w budowie klona, ale przypadkiem znalazłem na ebay-u obudowę, może kogoś zainteresuje:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam, Marek

Ukryta Zawartość

Aktualizacja:

>>>2. daru0105-DALE, TRANY

>>>3. DCD - DALE, TRANY

>>>4. pirx - DALE, TRANY

>>>5. nick30 - Dale, Trany

>>>6. bogdan - DALE

>>>7. marosik dale i trany

>>>8. andrejos - DALE, Trany (2 komplety)

>>9.8815lukas - Dale, Trany

>>>1. ManieX - RIFA

>>>2. DCD - RIFA

>>>3. 8815lukas - RIFA i trafa 32v i takie parametry jak u Dampera(tylko i wyłącznie)

Ja już mam komplet. No prawie :) Dla chętnych

Ukryta Zawartość

Ponieważ już jeden komplet kosztował mnie coś kolo 1.5K zł i to nie wszystko. A szkoda żeby płytki leżały i się kurzyły

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi