Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

Zalanie pewnie nic nie da. "Pierdzenie traf przy prądzie 1A słychać z końca pokoju ok 5m i to dość znacznie. Będę zwracał.

Pytanie do Anderjosa - te Twoje buczące trafa były w konfiguracji audio?

Teraz to już na 90% jestem przekonany że to wina traf. Przed chwilą odłączyłem jeden kanał. Jedno trafo hałasuje baaaardzo mocno a drugie znacznie mniej. Też brumi ale w porównaniu do głośnego to 4:10

tak, moje buczace tez byly for audio, ale robilem je dla alepha 5 po czym sie wkurzylem i zamowilem indel`a te zas potzrebowaly soft startu (co wykonalem) natomiast byly ciche, teraz dla krella jeszcze raz zrobilem uklon w strone pana lachowskiego mowiac co raz mi sprzedal, a ten stwierdzil iz zapewne nie mowilem przy zamowieniu ze maja isc do klasy A. teraz te co od niego do krella dostalem sa wzorcowe.

wnioski niech sobie kady wysunie:) wszystko trza krotko trzymac...

Jak rozwiązaliście problem łączenia masy? Vuy podsunął pomysł żeby połączenie zrobić na gniazdku głośnikowym. Łącząc masy w taki sposób, zakładając że nie mamy monobloku, możemy w łatwy sposób zrobić pętę masy ponieważ zazwyczaj odtwarzacze CD mają na wyjściu wspólna masę. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest obciąć ekran przewodu przy gnieździe rca i masy połączyć na terminalu głośnikowym. Drugą opcją jest łączyć masy przy samych gniazdach RCA z obudową. Macie jakies doświadczenia w tym temacie?

mówiąc o masach nie musimy rozpatrywać jednego punktu tylko nie tworzenia pętli.

U mnie jest tak, że pętla masy jest na interkonektach (jak u każdego w CD, chociaż w wersji z DAC'iem jeden kanał w DAC'a ma przecięta masę) i masa łączy się w selektorze źródeł a pozostałe źródła masy są pobierane z linii zasilanie->wyjście. Poza lekkim syczeniem w głośnikach wysoko tonowych nie ma właściwie innych dolegliwości. Reasumując stworzyłem coś na wzór pajęczyny bez centralnego punktu masy ale tez i bez pętli.

Witam

Przeczytałem uważnie cały wątek, ponieważ również przymierzam się do budowy Krell'a. Nie zbierałem jeszcze podzespołów (inne projekty, Krell czeka w kolejce), ale kupiłem już dwie pcb od nowy11 (Cu 70um) i u p. Lachowskiego dwa trafa 450VA każde w wersji audio wg takiej specyfikacji:

- ilość: 2 szt.

- wersja: audio pełna

- moc 450VA

- napięcie pierwotne 230V

- napięcie wtórne pod obciążeniem 2 x 26,0V

- prąd uzwojeń wtórnych: min 2 x 8,7A

- dwa niezależne uzwojenia wtórne (26,0V/8,7A + 26,0V/8,7A)

- uzwojenia wtórne nawinięte przy rdzeniu

- powiększona średnica drutu uzwojeń wtórnych

- uzwojenie wtórne nawinięte drutem pojedynczym

- powiększony rdzeń

- podwójnie lakierowany rdzeń

- lakierowanie po położeniu każdego uzwojenia

- uzwojenia pierwotne i wtórne oddzielone ekranem z taśmy miedzianej

- wyprowadzenie ekranu linką miedzianą (dodatkowa masa)

- zewnętrzny przeciwzakłóceniowy ekran magnetyczny z taśmy stalowej

- mocowanie przez środek poprzez metalowy dekiel i dwie podkładki z gumy neoprenowej

- środek zalewany żywicą

- wyprowadzenia na przeciwległych biegunach (godzina 6 i 12)

- długość wyprowadzeń: pierwotne 30cm, wtórne 30cm

Cena za dwa trafa łącznie z wysyłką: 567,00PLN.

Prawdopodobnie bedę dopisywał sie do listy TRANY/DALE, ale pod warunkiem, że wuy ponownie będzie tak uprzejmy i zgodzi się je parować.

A propos pcb: czy nie warto byłoby nieco zmodyfikować kolejny projekt pcb na wzór tego, który zamieścili V343 i agigrzelczak na stronie 63 (szersze ścieżki, większa powierzchnia masy, etc.)?

Oto link do zdjęć Krell KSA 50:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na plakietce na panelu przednim widniej napis MK 2, a na panelu tylnik tylko KSA 50. Pcb jest podobne do tego ze strony 63 naszego wątku, jednakże czy to jest ta sama wersja, jaką jest na schemacie zamieszczonym przez vuj'a??? Myślę, że warto byłoby przy okazji nowych zamówień zmodyfikować pcb, tak aby zbliżyć się do oryginału, z uwzględnieniem ewentualnych różnic wynikających ze zmiany niektórych tranzystorów.

Tutaj jest kilka zdjęć "naked" KSA 100 obrazujących trochę anatomii tej konstrukcji, jak prowadzenie przewodów, ich grubość, mocowanie tranów, itp.:

Ukryta Zawartość

Dodam, że posiadam komplet pcb by Nowy11, ale 'korci' mnie zrobienie nowej, wiernej kopii oryginału, żeby można było powiedzieć, iż jest to "clone".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Dawno nie pisałem na forum.

Zrobiłem niedawno "swojego klona" i pragne podzielić się informacjami.

1.Gra to całkiem fajnie, dość jasno,ale gdy trzeba jest niski bas. Głosniki są mocno kontrolowane.

Porównaienie do CA650 amplituner i PD650 wzmacniacz.

Z vifą to fajnie gra z Usherem strasznie szczegółowo - chyba aż za nadto.

2.U mnie trany sie mocno grzeją i na radiatorach nie oszczedzać!!

bias ok 0,25A na trazystor, a .... trzeba dobrze sparować tranzystory - ja nie mogłem bo mam ograniczona ilość

Jak by ktoś miał jakie pytanie to chętnie pomogę.

PS

Szukam kpl. płytek do ksa50 projektu Nowy11 jak by ktoś miał to chetnie odkupię

Owszem - większość z nas ustawia 1,1 - 1,2A na tranzystor.

Ciekawe czy ktos próbował prąd 0,5A - jak w oryginale.

Osobiście przyznam że nie zjechałem jeszcze nigdy tak nisko z prądem.

Może będzie dobrze...

Zaczynałem od 0.60 A ,różnica była dla niskich rejestrów oraz kontroli niskich tonów, przy wyższym prądzie dźwięk jest b.dynamiczny a bas "szybszy" ? lepiej wybrzmiewa.

hmm to ciekawe...

przegladałem ch-ki mjl21193 i nigdzie nie dopatrzyłem się krzywej, którawskazał by jaki ma być prąd "polaryzacji" - napięcie polaryzacji.

dawniej była to ch-ka f(Ube)=Ic coś takiego a tu nic,

jedna -ch-ka pokazuje f(Ic)=Ube i zniej wynika ze ch-ka jest liniowa już od 0,1A Ic => to po jasnego czorta dawać wyzszy prąd

Piszecie ze wyszy prad lepsza dynami - ale ja juz mam rewelacyjna dynamikę- wiem może sprzet nie hi-end ale klon idzie od nich lepiej od tego Pioneera troche zaś od CA to przepaść

PS

użytkownik Bogdan też dał niski prąd i był zadowolony

nie wiem jak Wy odprowadzicie 1AxN jak ja tych paru mA nie moge

Końcowe trany to MJ15003/4 , a radiator miałem dość spory ;) i temperatura ok 70 st.C przy wymuszonym obiegu powietrza ( dwa wentylatory) dopiero wtedy odważyłem się ustawić prądy powyżej 1A , docelowo zostało 0,95A

jeszcze jedno

rozmawiałem z kolegą i mówię mu o tym pradzie biasu,a on na to .... "jakie jest napiecie polaryzacji Ube"

podsyłam obrazek jak to powinno chodzić wg. mnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

małe sprostowanie Ic>=0,2A a nie 0,1A jak napisałe wcześniej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakiej wielkości macie pojemności filtrujace na zasilaniu.

Ja mam 4x22000uF moge mieć 2x tyle tylko czy to usłyszę??

mile widziane praktyczne spostrzeżenia.

Dziekuję

PS

Jak nie widać róznicy to po co przepłacać :)

Dziekuję za info o pradzie spoczynkowym

Informacje praktyczne są jak "zdrowie ......." , lub "złoto..."

• Pokaż nowe odpowiedzi