Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

Troche juz nimi pogrywam.Bias 0,8A na tran.Temp.szyny/tranów 50st.Radiatory 42st.Docelowo bias będzie 0.9A jak w orginale.Myśle że temp.podskoczy max 5st.DC na wyjściu ostatecznie ustawiamy na rozwartym wejściu,bo już teraz niewiem?

co do biasu, z ciekawosci przeprowadzilem test dla pradu 0.9A i dla 1.2A, dla wyzszego pradu bylo wiecej tego tzw "magic" wiec jesli jestescie w stanie wydysic mu wiekszy prad niz w orginale to polecam. nie zawsze jest na plus trzymanie sie kurczowo tego jak w orginale...

>V343

>...DC na wyjściu ostatecznie ustawiamy na

>rozwartym wejściu,bo już teraz niewiem?

We wzmacniaczach mocy, szczególnie DIY, czyli bez zabezpieczeń NIC się nie robi na otwartym wejściu

Temp.mierzyłem po 3godz.ale po ok.godz.juz sie stabilizuje.W wolnym czasie zamkne pokrywy,pochodza cały dzien z biasem 0,9 i wtedy podam dokładnie.

Płytki od mostków, układu zasilania pomocniczego i miekkiego startu robiłem sam.Kondy zasilacza nie sa mocowane na obejmy tylko wklejane w otwory w 19mm płycie mdf.Dużo wiecej roboty ale mocowanie jest antywibracyjne:)

Link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie działa. Może ma ktoś namiary na aktualną dokumentację?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja jeszcze dodam swoje 5 groszy.

Popieram słowa kolegi andrejos1. Wzmacniacz zaczyna rewelacyjnie grać przy prądzie powyżej 1A na tran. Poniżej jest jakoś tak chudo;-)

Kolega Bardini miał świetny pomysł z PCB.

Jakich użyłeś tranów wyjściowych i czy projekt PCB jest dostępny dla innych?

>adigrzelczak

Sample z ONSemi - MJL3281/1302. W poprzednich dwóch Naimach również je stosowałem. Lubię te obudowy, bo są fajne w montażu, szczególnie w takiej koncepcji pcb j/w.

Od początku, śladem Bogdana miałem zamiar robić głęboką klasę AB. Prz tych radiatorach (Fisher) 300(dł)x100(wys)x40(glęb) przy prądzie 200mA są dobrze ciepłe. Accupphase fajnie rozwiązuje layout pcb pod tym względem.

Nieco inaczej podszedłem do stabilizacji temperaturowej całego układu. Na Wiki wspominali, że umieszczenie driverów na jednym radiatorze z tr.mocy oraz spięcie par różnicowych daje jeszcze lepsze warunki. Zobaczymy jak będzie w praktyce.

Regulacja DC Offset w pełnym zakresie do 0mV. Regulacja biasu tylko jednym VR (5k, R126) do 200mA bez problemów, jeszcze jest zapas.

Jeśli chodzi o pcb, projekt nie jest nigdzie publikowany. Czy będzie nie wiem, jak wystarczy mi czasu to w nowej domenie audio.beardini.com wznowię swoją www i wtedy projekt pojawi się w całości, z rys dxf pod laser, plikami Gerber'a. Zobaczymy....

Przy okazji pcb, podziękowania jak zwykle dla naszego forumowego kolegi/speca od końcówek - Bodo, A66 i Yuras'a, którzy jak widzicie w opisie pcb dołożyli swoje pomysły przy fajniejszym ustawieniu tranzystorów mocy i driverów oraz prowadzeniu miedzi.

>"Na Wiki wspominali, że umieszczenie driverów na jednym radiatorze z tr.mocy oraz spięcie par różnicowych daje jeszcze lepsze warunki."

Zgadza się miałem tak zrobione, trany sterujące poprzez szynę miedzianą do radiatora i zero utrzymywało się bezproblemowo :)

~wojkubi

Kocówki dopiero się testują i grzeją (na zasilaczu laboratoryjnym). Nie mam jeszcze traf, a chciałem poczekać z ich kupnem w razie niepowodzenia ;), bo ich koszt nie będzie mały podejrzewam. Nie wiem jeszcze nawet, czy z Toroidy wziąć, czy może eksperymentować z inną firmą....

~piotr_37

To fajnie :), że taki layout jest ok.

Bardini, 11 Cze 2010, 23:39

>~wojkubi

>

>Kocówki dopiero się testują i grzeją (na zasilaczu laboratoryjnym)

a wiadomo ze kolejne 50% sukcesu to dobre zasilanie a tu czytamy o zasilaczach lab.

tu koledzy walcza z faktem ze tanie kond. w zasilaczu niwecza calosc wzmacniacza.

czasem warto zainwestowac....

Dostałem odpowiedź z firmy Merkar w sprawie pcb. Oto ona:

"Cena płytki - 67.80PLN/szt + 67.00PLN/koszt uruchomienia produkcji. Czas realizacji może przekroczyć 3 tygodnie ze względu na całkowicie nietypowy laminat."

Zatem cena kompletu to: 135,60zł. Według cennika Merkar'u, następny komplet kosztowałby "tylko" 123,60zł. Koszt przygotowania produkcji w kwocie 67,00zł pokrywam z własnych środków. Jeżeli są chętni na komplet pcb, to proszę o listę. W czwartek potwierdzę ilość pcb w moim zamówieniu (2szt. dla mnie + odpowiednia ilość dla pozostałych chętnych).

Oto specyfikacja zamówionej pcb:

Ilość:

- 2 szt.

Materiał:

- typ: FR4

- wymiary: 152mm x 139mm

- grubość: 3,2 mm

- folia Cu: 0,100mm

- dwustronna

Soldermaska:

- niebieska

- dwustronna

Cynowanie:

- Hal PbFree

Opis elementów:

- kolor: biały

- jednostronny (Top Layer)

Wiercenie:

- według projektu

Metalizacja otworów

- wszystkie otwory

Obróbka mechaniczna:

- cięcie piłą

Sposób odbioru:

- poczta

Dotarły niektóre podzespoły do Krell'a. Tranzystory, kondensatory i rezystory z Mouser Electronics (Vishay and ON Semi Authorized Distributor):

Tranzystory:

MJE15032G ON Semi - 12szt.

MJE15033G ON Semi - 6szt.

Rezystory:

Vishay Dale CMF60 0,5W 1% - po 2-3 komplety z każdej wartości

Kondensatory:

Cornell-Dubilier CD15ED 2% Mica Caps (jak w oryginale KSA50, chociaż pierwotnie chciałem dać Wima FKP2).

Ukryta Zawartość

post-24884-100001307 1276534950_thumb.jpg

post-24884-100001308 1276534950_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dotarły również te najtrudniejsze do zdobycia:

2SC2238 Toshiba - 40szt.

2SA968 Toshiba - 40szt.,

w tym po ok. 20szt. z każdego typu wersji napięciowej "B", oraz:

2SC1845 NEC - 15szt.

2SA992 NEC - 15szt.,

wszystkie w wersji wzmocnienia "F".

Ukryta Zawartość

post-24884-100001303 1276535422_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A Toshiby 2SC2238/2SA968 są w zdecydowanej większości w wersji wzmocnienia "Y", czyli takiej, jak w oryginale - para 2SC2238-Y/2SA968B-Y. Tranzystory pochodzą z demontażu (niestety), ale za to są z całą pewnością oryginalne. Możliwe jest, że część z nich będzie niesprawna. To dopiero okaże się za kilka dni, gdy zacznę je mierzyć. A wyglądają tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponadto zza wielkiej wody (od Mouser'a) przyszły również gniazda RCA Neutrika. Na pozostałe kondensatory, radiatory, gniazda, etc. czekam na ponowną przesyłkę z Elfy (niestety z nieznanych przyczyn w ub. poniedziałek listonosz ją odesłał).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co najważniejsze, w piątek dotarło również "wsparcie" w postaci Testera Tranzystorów Tesli. Jeszcze nie wiem czy jest w pełni sprawny, ponieważ najpierw muszę zmienić gniazdo zasilające dopasowane do standardowej wtyczki IEC.

Oczywiście od dawna są już trafa od p. Lachowskiego: 450VA w wersji audio z przewymiarowanym uzw. wtórnym (średnica: 155mm).

Oczywiście po sparowaniu wszystkich tranzystorów, kondensatorów i rezystorów zostaną mi nadwyżki, które mogę chętnym odsprzedać.

Ukryta Zawartość

post-24884-100001296 1276536431_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam krótkie pytanie; stosując tranzystory mocy mj21194/93, 94'rki jako npn daje po dodatniej stronie?

ktoś pisał, że schemat z delta audio ma błąd... pytam dla pewności bo nie chcę popalić tranów przy uruchomieniu ;)

Oto aktualny BOM mojego projektu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może teraz bedzie trochę wyraźniejszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi