Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, nie mam na myśli wykonania audio - podałem ceny zwykłych traf z napięciem 2x30V. Jeśli chcemy mieć napięcia oryginalne (ja chcę) to i tak trzeba zamówić, a ja nie widzę problemu żeby przy okazji poprosić o ekranowanie czy grubszy drut i zaznaczyć że ma pracować bezgłośnie przy obciążeniu (jak to zrobią mnie nie interesuje). Tak czy siak 500zł - 350zł = 150zł, czyli 75zł/szt drożej za trafo z toroidów. Ciekawe co tyle dodatkowo kosztuje.

marsel, 13 Sty 2008, 23:02

>ale pod warunkiem oryginalnego

>napięcia 26-27 VAC 400 Watt każde.

taki 2 x 25V 300VA wersja full wypas z toroidy.pl wystarczy?

Pi_etro, 14 Sty 2008, 17:00

>podobno minimum to 400VA (tak jak w oryginale)

a dwa takie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pi_etro, 14 Sty 2008, 17:00

>podobno minimum to 400VA (tak jak w oryginale)

czekaj, czekaj.

to w oryginale siedzą 2 trafa po 400VA na kanał ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dobra widzę że jest 400VA doczytałem już.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"normal KSA50 channel has ~37v rails. This requires 2 secondaries at ~26v AC, or 52v center tapped. A minimal transformer for two channels would be about 400va, you'd want more for driving low impedance loads."

apeluję o edycję postów!

Wiem, że oferta innych firm może być tańsza, ale czy ktoś może potwierdzić ich jakość? Ekran nie jest problemem, ale np lakierowanie uzwojeń?

Dla mnie lakierowanie i dobre nawinięcie( czyt. nowoczesne nawijarki) gwarantują bezgłośną prace.

Ja po prostu chce zamówić trafo wstawić i nie martwić się potem, że buczy czy nadmiernie się nagrzewa; kupowałem w toroidy .pl i ich jestem 100% pewien.

Wstępnie jestem gotów wyłożyć 400 zł na trafa. Jeżeli będzie nas więcej to myślę ,że Pan Lachowski dan nam jakiś upust w końcu połowa tego forum to jego klienci.

Wpisuję się i zobaczymy co wyjdzie:

1. Marsel

>>marsel, 14 Sty 2008, 17:43

jak trafa będą za 400 stówy (!!!) to ja też się piszę, nawet jeśli znajdziemy taniej to o 10zł nie warto się zabijać

1. Marsel

2. saczek_XTRM 2szt

BTW. warto się zastanowić nad wspólnym zamówieniem radiatorów (nie dlatego że będzie taniej, ale nie wiem czy dostaniemy odpowiednie w sklepach elektronicznych - zamówienie w hucie rozwiąże problem a każdy wybierze co zechce)

>>marsel

skoro już prowadziłeś dialog z p. Lachowskim to może zapytasz się czy zechce podjąć się zamówienia na większą ilość traf za sugerowaną cenę? Lista powstaje, ale szczerze mówiąc to jakoś nie chce mi się wierzyć, że aż tyle spuści...

A co myślicie o zwykłym rdzeniowym transformatorze.Dlaczego do lamp jest dobry a do tranzystorów stosuje sie toroidalne?Pytam bo znam zkład gdzie mogliby mni nawinąc na fuchę (sam kiedyś pracowałem w tej nawijalni:) ) Pomijając zalety jakie są wady?

Bardzo chętnie, mieszkam w UK więc ten kontakt będzie utrudniony. Dzisiaj napisze.

Myślę, że upust jakiś będzie ;)

Problemem będzie chyba wysyłka bo p. Lachowski będzie musiał do każdego osobno.

Dla ścisłości też zamawiam 2 szt.( o tym była mowa cały czas).

APY Troroidalny to minimalnie rozproszone pole magnetyczne i większa wydajność w stosunku to gabarytów.

No i dostać tak duży rdzeń. Ja transformator klasyczny to mogę mieć na zaraz z rdzeniami dużo lepszymi niż większość ma w transformatorach głośnikowych w lampowcach, ale nie to przecież chodzi.

trafa EI wcale nie są złe (ja zgłaszałem swój akces na EI w "różne kostki do wzięcia" bezskutecznie; powód prosty - traf na taką moc prawie nie ma na rynku), to tylko jakaś cholerna moda na te toroidy powstała... Toroid też sieje polem magnetycznym, tyle że bardziej się skupia na jednym kierunku. Tak czy siak, ja tam i tak zamykam trafo w puszcze.

BTW. swojego czasu znałem miejsce gdzie można było nabyć blachę ołowianą (idealna do ekranowania) tyle, że zakład pozbył się towaru i nie planuje więcej takiego zakupu. Do ekranowania nadaje się jeszcze specjalny typ blachy (swego czasu ekranowano nią stare wzmacniacze). Moje pytanie brzmi jak ta blacha się nazywa. Wie ktoś?

>>>Jak to mniej śmieci przy wyższych częstotliwościach?

>>Filtr jaki czy co?

To skutek tego, że trafa Ei mają dużą mniejszą pojemność pomiędzy uzwojeniami i to jest duża zaleta, ale wiadomo gabarytowo wieksze, rozproszenie dużo większe.

• Pokaż nowe odpowiedzi