Skocz do zawartości
IGNORED

CA SM6 V1+Integra/Końcówka mocy + KEF R300 / Tannoy DC6T SE - zestaw za 9k

zab9k_ns

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Juz trochę sledze forum, troche osób już podpytywałem, ale chce posłuchać pozostałych sugestii, bo dalej nie mogę podjąć decyzji...

Mój pokój to około 18m2, muzyka to elektronika z mocnym basem, nujazz, rock, LP3. Lubię czuć obecność wokali, nisko schodzacy bas oraz wyraźnie zaznaczoną scenę, szczegółową.

Mój budżet do około 9tyś brutto(bez kabli). Nie bez kozery wspomniałem o wartości brutto, bo fajnie byłoby coś ustrzelić na FV, dlatego nowe klocki są dla mnie jak najbardziej ok.

Na początek SM6 V1 - 2000zł brutto - zostaje nam jakieś 7000zł...

Mój system będzie grał ze źródła: Pliki FLAC z dysku po USB i Spotify. Wybórł padł na SM6 V1, którego mogę dostać w dobrych pieniądzach. Posłuży jako DAC+Strumieniowiec.

Wcześniej myślałem nad Heglem H80 lub Naimem UnitiQute 2, ale doszedłem do wniosku, że "jedyne" co oferują to odsłuch z USB, lub z materiału zgromadzonego w lokalnej sieci, jednak zależy mi na wygodzie jaką oferuje Spotify, a nie stać mnie na kolejnego strumieniowca, a i tak, same w sobie mocno uszczuplają budżet. (Oczywiście mam świadomość, że grają bardzo dobrze, miałem okazje słuchać H80)

Do wyżej wymienionego SM6, szukam wzmacniacza(około 3000zł). Pierwotnie wybór padł na Atoll'a IN100SE(trochę nadwyręża budżet, więc biorę też pod uwagę IN80SE), którego miałem przyjemność słuchać i mi się podobał.

Natomiast zastanawiam się nad samą końcówka AM100SE, która jest tańsza, jaka w przypadku mojego systemu będzie różnica? Warto dokładać do integry? Czy cokolwiek zyskam?

Myślałem również nad Xindakiem PA-M(końcówka lub integra), który brzmiał bardzo muzykalnie i urzekł mnie w połączeniu z KEF'ami LS50, z tym że podobno to awaryjny(reklamacje w sklepie), oraz prądożerny sprzęt, a będzie grał kilka godzin dziennie.

Kusi mnie też zakup lampy np Yaqin/Caiyn, ale to chyba zostawiłbym na przyszłość... Chcę zacząć od tranzystorów.

A może kupić jakiś wzmak za 1500-2000zł i resztę przeznaczyć na kolumny? np NAD 326BEE, PM6005, troszkę drożej Kandy K2, Caspian M1,

I kolumny do 4000zł:

KEF R300 - grały bardzo dobrze, równo, generalnie niczego nie brakowało

Tannoy DC6T - średnica bajka, piękna scena, zaczarowały mnie, jednak brakowało trochę niskiego zejścia. Nie miałem okazji posłuchać wersji SE, a jest do wyrwania w dobrych pieniądzach z UK, jakie są różnice?

A może Tannoy Revolution XT6 ?

A może coś od polskich producentów?

Impuls Audio Alize?

Sounddeco Alpha F1(miałem okazje słuchać, równe całkiem przyjemne granie)?

Proszę o WSZELKIE sugestie :)

Cześć! Podobnie jak Ty ,wybrałem SM6 V1 ,ze względu na cenę i uniwersalność.Szkoda więcej wydawać pieniążków na tego typu sprzęt ,bo za 5-7 lat będą nowsze modele i technologia związana z plikami bardzo szybko idzie do przodu,wiec później można nie dużym kosztem wymienić.Wiec pierwszy wybór jak najbardziej trafny.Co do wzmacniacza, to kierunek dobry.NAD 326BEE, PM6005, Kandy K2, Caspian M1 , Atoll'a IN100SE- pewnie będzie dobrze.Słuchamy takiej samej muzyki? (scena,średnica,wokale) W moim wypadku zdecydowałem się na Rege brio-r ,jest super.Na koniec kolumny,też szukam czegoś co by zagrało pięknie ,o magicznej średnicy.Sklepy i biznes audio będą proponowały podobny sprzęt,który łatwo się sprzedają ( nie mówię że są złe).Też dostawałem podobne propozycje jak Ty,ale są jeszcze manufaktury i specjaliści którzy są melomanami.Akurat tez podpytuje i szukam ,jakie skrzynki ustawić w swoim pokoju.Akurat Ci tak zwani melomani kazali zwrócić uwagę na ofertę firmy Dynaudio ,coś z modelów Excity lub Fokusy( jeszcze nie słuchałem).To tyle....może troszkę pomogłem...pozdrawiam:))

Stream Magic i do tego APS Klassik lub AEON.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Stream Magic 6 to dobry pomysł.

Poleciłbym LS50, bo to naprawdę odkrywcze kolumny, nie znudzą się szybko i w domu nie będzie rozczarowania. Ale są problematyczne w doborze piecyka, może zabraknąć budżetu.

Niewiele gorsze (i zależy co rozumiemy przez słowo gorsze) są R300, łatwe do napędzenie i dobrze grające z Xindakiem PA-M nie wiem o ile lepiej gra integra od końcówki, ale jeżeli różnica w cenie jest niewielka to polecam dopłacić do integry, preamp ze SM6 nie jest wysokich lotów, a kiedyś przy jakiejś wymianie sprzętu nie będzie ograniczeń.

No i jeszcze możesz kupic Peachtree220 +NovaPre za 5500zł z wyprzedaży TOPHIFI + Kef LS50 na anglojęzycznych i amerykańskich forach bardzo popularny zestaw, miałem styczność z Nova220se 9kg liliput z gigantyczną mocą. Na dodatek zintegrowany dac jest świetny i spisuje się lepiej niż SM6.

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje preferencje sugerowałbym system zbudować na bazie kolumn Kef R300. To świetne, bardzo zaawansowane monitory, które powinny w pełni Cię usatysfakcjonować także pod względem dociążenia, dynamiki (tego może trochę brakować w LS50). Alternatywnie zwróć uwagę na najnowsze kolumny Tannoy XT6, moze Ci jednak trochę brakować dynamiki, najniższego zejścia. Warto posłuchać także kolumny Xavian Neox1.

Jako wzmacniacz zastosowałbym w Twoim systemie integrę NAD C356 BEE lub Creek Evolution 50A. Powinny być to optymalne konfiguracje, które wpasują się w Twoje wymagania.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam,

Juz trochę sledze forum, troche osób już podpytywałem, ale chce posłuchać pozostałych sugestii, bo dalej nie mogę podjąć decyzji...

Mój pokój to około 18m2, muzyka to elektronika z mocnym basem, nujazz, rock, LP3. Lubię czuć obecność wokali, nisko schodzacy bas oraz wyraźnie zaznaczoną scenę, szczegółową.

Mój budżet do około 9tyś brutto(bez kabli). Nie bez kozery wspomniałem o wartości brutto, bo fajnie byłoby coś ustrzelić na FV, dlatego nowe klocki są dla mnie jak najbardziej ok.

Na początek SM6 V1 - 2000zł brutto - zostaje nam jakieś 7000zł...

Mój system będzie grał ze źródła: Pliki FLAC z dysku po USB i Spotify. Wybórł padł na SM6 V1, którego mogę dostać w dobrych pieniądzach. Posłuży jako DAC+Strumieniowiec.

Wcześniej myślałem nad Heglem H80 lub Naimem UnitiQute 2, ale doszedłem do wniosku, że "jedyne" co oferują to odsłuch z USB, lub z materiału zgromadzonego w lokalnej sieci, jednak zależy mi na wygodzie jaką oferuje Spotify, a nie stać mnie na kolejnego strumieniowca, a i tak, same w sobie mocno uszczuplają budżet. (Oczywiście mam świadomość, że grają bardzo dobrze, miałem okazje słuchać H80)

Do wyżej wymienionego SM6, szukam wzmacniacza(około 3000zł). Pierwotnie wybór padł na Atoll'a IN100SE(trochę nadwyręża budżet, więc biorę też pod uwagę IN80SE), którego miałem przyjemność słuchać i mi się podobał.

Natomiast zastanawiam się nad samą końcówka AM100SE, która jest tańsza, jaka w przypadku mojego systemu będzie różnica? Warto dokładać do integry? Czy cokolwiek zyskam?

Myślałem również nad Xindakiem PA-M(końcówka lub integra), który brzmiał bardzo muzykalnie i urzekł mnie w połączeniu z KEF'ami LS50, z tym że podobno to awaryjny(reklamacje w sklepie), oraz prądożerny sprzęt, a będzie grał kilka godzin dziennie.

Kusi mnie też zakup lampy np Yaqin/Caiyn, ale to chyba zostawiłbym na przyszłość... Chcę zacząć od tranzystorów.

A może kupić jakiś wzmak za 1500-2000zł i resztę przeznaczyć na kolumny? np NAD 326BEE, PM6005, troszkę drożej Kandy K2, Caspian M1,

I kolumny do 4000zł:

KEF R300 - grały bardzo dobrze, równo, generalnie niczego nie brakowało

Tannoy DC6T - średnica bajka, piękna scena, zaczarowały mnie, jednak brakowało trochę niskiego zejścia. Nie miałem okazji posłuchać wersji SE, a jest do wyrwania w dobrych pieniądzach z UK, jakie są różnice?

A może Tannoy Revolution XT6 ?

A może coś od polskich producentów?

Impuls Audio Alize?

Sounddeco Alpha F1(miałem okazje słuchać, równe całkiem przyjemne granie)?

Proszę o WSZELKIE sugestie :)

Czołem,

Wszystko kwestia indywidualnych preferencji - bez organoleptycznego ("nausznego") kontaktu ze sprzętem, to tylko czcza gadanina.

Jedyna sugestia o jaką mogę się pokusić; raczej szukaj integry do tego SMagic'a. Niestety na pokładzie jest wzmacniacz cyfrowy (ze wszystkimi ograniczeniami tego pomysłu) w dodatku o dość umiarkowanej jakości. Końcówka AM100SE jest trochę lepszym, tańszym i bardziej uniwersalnym urządzeniem niż IN100SE (wąskie gardło to sekcja przedwzmacniacza), jednak przedwzmacniacz w CA jest dużo gorszy. Integra Atolla (mimo temu co napisałem wyżej) jest, jak dla mnie, przy cenie poniżej 4000, wzmacniaczem wybitnym.

Różnica w cenie między IN80SE a IN100SE jest niewielka (ok. 450PLN) - moim zdaniem warto dołożyć. Gdybyś zdecydował się na IN100SE, unikałbym kolumn o zbyt ostrej górze (Ushery, Aumiumy, część Dali). Warto sprawdzić Dynaudio, AudioPhysic, Sounus Faber. Niestety nie mam świeżych doświadczeń z Tannoy'ami i Kefami, więc nic nie mogę powiedzieć.

Roksan K2, Caspiam - absolutnie warte przesłuchania. Mój typ to K3 - ale póki co brak na rynku wtórnym.

Pzdr, P

Lubię sobie pogrywać ... 

Panowie, a co powiecie, gdyby tego CA SM6 podłączyć bezpośrednio np do DYNAUDIO XEO 5?

Jak sprawują się takie kolumny aktywne, ktoś może testował? :)

Panowie, a co powiecie, gdyby tego CA SM6 podłączyć bezpośrednio np do DYNAUDIO XEO 5?

Jak sprawują się takie kolumny aktywne, ktoś może testował? :)

Jeśli bierzesz pod uwagę aktywne kolumny, to sprawdź koniecznie audium comp 3 active...

Przy odpowiednim ustawieniu można uzyskać dobrze schodzący bas.

A w tej cenie po ile są w UK to w ogóle grzech!!

Przy odpowiednim ustawieniu można uzyskać dobrze schodzący bas.

A w tej cenie po ile są w UK to w ogóle grzech!!

O ile taniej wychodzi w UK za parę niż u nas?

Ostatnio widziałem tam wzmacniacz Roksan za 2200 jakieś pln, a w pl detal 4800 około :)

Gość aqs

(Konto usunięte)

Normalnie. Nie płaci się cła w UE a VAT masz wliczony w cene sklepową, nie płacisz nic dodatkowo.

a jakiś zaufany dobry sklep który wysyła do Polski

Pisałem jakiś czas temu do firmy, której nazwa jest na dole w adresie e-mail, z zapytaniem o wysyłkę Marantza do Polski. Odpisali, że mogą to zrobić :

Thank you for your enquiry.

We can arrange for this item to be delivered to you in Poland.

The delivery cost will be approximately 54.99 GBP.

Alternatively, you can make your own arrangements with any courier company, so that they can collect the item from our warehouse and deliver it to your address.

Due to security concerns, our bank doesn't accept credit card details confirmed by foreign banks.

Therefore payment can only be made through bank-transfer.

If you wish to proceed, please forward us the order details, your full address etc.

We can then send you an order reference number and our bank details.

The order reference number has to be quoted on the bank transfer payment, so that our accounts department can track it to your order.

We look forward to hear from you.

Best regards,

Anj

Sales Team

[email protected]

Sprawdzałem tę ofertę, Jakiś niepewny sklep. Brak kontaktu, adresu i możliwości odbioru osobistego. 499, wiarygodnie w tej chwili

fakt to jest jakiś sklep mało wiarygodny od 2 tygodni się pokazuje, ja kupiłem od Creative audio za 495 bodajże w mieście Shrewsbury, napewno można było by kuriera zaaranżować do ich sklepu i po temacie, masa kurierow kursuje między Polską a Uk

Możliwość zakupu z FV po znizce w sklepie, wychodzi lepiej. Nowy produkt z gwarancją i cena jak na rynku wtórnym.

Natomiast te DC6T SE są u nas w PL w kosmicznych cenach. Brzmienie DC6T jest dla mnie rewelacyjne, jednie bas moglby byc wyrazniejszy i schodzić niżej. DC6T SE, są troche inaczej zrobione, więc zastanawiam się jak tam wygląda niskie pasmo.

kolumny "na budżecie" należy kupować wyłącznie używane i z możliwością posłuchania u siebie przed ostateczną decyzją o zakupie

a kto daje taką możliwość? Każdy musaił by szukać kolumn tylko u siebie w mieście

DC6T SE, są troche inaczej zrobione, więc zastanawiam się jak tam wygląda niskie pasmo.

nie miałem okazji sprawdzić :(

a kto daje taką możliwość? Każdy musaił by szukać kolumn tylko u siebie w mieście

kto? każdy uczciwy sprzedawca, dlaczego tylko u siebie w mieście? niektórzy mają samochód i jeżdżą, a jak się podchodzi do zakupów audio poważnie, to te nawet 2-3 godziny jazdy czy więcej to nie jest jakaś wielka inwestycja

Kupując

Możliwość zakupu z FV po znizce w sklepie, wychodzi lepiej. Nowy produkt z gwarancją i cena jak na rynku wtórnym.

Natomiast te DC6T SE są u nas w PL w kosmicznych cenach. Brzmienie DC6T jest dla mnie rewelacyjne, jednie bas moglby byc wyrazniejszy i schodzić niżej. DC6T SE, są troche inaczej zrobione, więc zastanawiam się jak tam wygląda niskie pasmo.

kupując z UK, można wziąć fakturę na firmę z PL. Wówczas towar powinien być sprzedany nie dość, że po niskiej cenie, bo taką mają, to i bez vatu.

Kupując

kupując z UK, można wziąć fakturę na firmę z PL. Wówczas towar powinien być sprzedany nie dość, że po niskiej cenie, bo taką mają, to i bez vatu.

Nie jest tak do końca. Jest problem z wystawieniem przez nich faktury na adres inny niż dostawy. W sklepie, w którym są za 499funtów, mają zastrzeżone, że nie przyjmuja przelewów z poza UK(!!!). Nie chce mi się tematu rozwijąć.

Doskonale wiem, że można wziąć FV z UK i wrzucić w koszty. Ale nie o tym jest wątek i jeśli ktoś jest zainteresowany, to proszę się wymieniajcie się spostrzeżeniami na PW, lub w utwórzcie temat w innym dziale.

za 400 funciszy z dostawą do domu kupię kazda ilosc DC6T SE!!

Cieszymy się, ale nie kupisz za taką cenę DC6T SE.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.