Skocz do zawartości
IGNORED

niskotonowy w stx f360

smaker24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak pisze nie w tym dziale proszę o przeniesienie.

Mam problem dziś przyszedł do mnie zamówiony wzmacniacz yamaha a700.Po godzinnym testowaniu dwa razy po sekundzie ucichła muzyka i przestały grac wysokotonowe głosniki w obu kolumnach(chyba sie spaliły).

Jaka mogła by być przyczyna,jak by to była wina wzmacniacz to moge go jeszcze zwrócic,wiec proszę o szybka odpowiedz.

ps. błąd w temacie nie niskotonowy ale wysoko tonowy

https://www.audiostereo.pl/topic/118483-niskotonowy-w-stx-f360/

porlick

1:odpada soprany były na 1

2:gałka glosnosci na godz.13 na laptopie 70%

3:czym mogłem spowodowac te zniekszałcenia??

I czy to normalne po jednej z tych przyczyn,że przed spaleniem dzwiek zamilkł?Czy to jednak może byc przyczyna wzmacniacza(jakies zwarcie itp.)?

W windzie 70% i gała na 13 to na bank przester we wzmacniaczu = lawinowy wzrost zniekształceń. To nie mogło się skończyć inaczej.

Te zaniki dźwięku mogły być spowodowane zadzialaniem układu zabezpieczenia wzmacniacza na skutek właśnie przesteru/ wzbudzenia/ zbyt dużego prądu (luźna spekulacja).

Jeśli czułość wzmacniacza to std 0,25-0,4V a karta ma na wyjściu std 2,5V, to przy wyjsciu na 70% da 1,75V a to jest ponad czterokrotnie więcej. Wzmacniacz zacznie byc przesterowywany przy pozycji gałki na 1/4 zakresu.

Masz je na gwarancji? Sprawdz na innym wzmacniaczu. Mniej zachodu jeśli to na wzmaku coś poszło ,ale małe szanse.

jak lubisz słchac głosno to wszystko musi byc na maksa, ustawienia windowsa, na odtwarzaczu itp, wtedy tylko pokretłem regulujesz natezenie. Jak tylko słyszysz delikatne zniekształcenia to znaczy że jest dość.

Co to znaczy, że "wszystko musi być na maxa"???

Jak już poprzednio pisałem, jak dasz na maxa w kompie, masz sygnał kilkakrotnie wiekszy, jak czułość wzmacniacza. To się MUSI SKOŃCZYĆ AWARIĄ !!!

Tak mam je na gwarancji.Ale nie gralo to bardzo glosno a w glosnikach nie slyszalem zadnych przesterow.Sprawdzalem na innym wzmaku nie dzialaja wysokie.

Sorki za bledy pisze z telefonu.

Jak już poprzednio pisałem, jak dasz na maxa w kompie, masz sygnał kilkakrotnie wiekszy, jak czułość wzmacniacza.

Przy pozimie głośnosci w windowskie na 100% i gałce na wznacniaczu na godzine 11 sa mniejsze zniaekształcenia niż poziom głosnosci w windzie na 70% i gałka na godzinie 13 o to mi chodzi.

Czułość wzmacniacza (srednio 0,25 do 0,4V) oznacza, jakie napięcie sygnału na jego wejściu da przy odkręceniu gały wzmocnienia na max moc znamionową. Jeśli karta dźwiękowa przy ustawieniu glosnosci na 100% daje sygnał o poziomie 2,5V (nic nadzwyczajnego bo niektóre dają więcej) to wzmacniacz zasilony takim sygnalem moc znamionową osiagnie przy wzmocnieniu ustawionym na ok 20%. Dalej jest tylko przester.

Prolick

Przy ustawieniu komputera na 50% i na wzmacniaczu do połowy głośniki naprawdę nie za głośno grały.

Możliwe,że ze wzmacniaczem jest coś nie tak jeżeli gra tak cicho??

Przez kilka miesięcy głośniki grały pod technicsem sagx 100 40w na kanał i gdy tam podkręcałem nawet na 70% amplituner i laptopa grało tak samo głośno jak ten wzmacniacz o mocy ponad 2-krotnie większej i jak podkręcałem więcej słyszałem zniekształcenia nawet przez dłuzszy czas i głośniki sie nie paliły.

Możliwe, że Technics i Yamaha mocno różnią się czułością wejściową. To, że pisałem o 0,25-0,4V, nie oznacza, że każdy tak ma. Nie jest to z góry ustaloną normą, więc różne firmy mogą czułość potraktować "po swojemu".

może Yamaha się wzbudziła lub ma jakieś inne, "na pierwszy rzut ucha" nieujawniające się uszkodzenie skutkujące wzrostem zniekształceń?

Przeczytaj, co wkleiłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem rozumiem to,ale na moje ucho yamaha nie grała na pewno tak jak powinna.A wiem co to przester i na pewno bym go uniknoł bo nie grało to nawet tak głosno jak chyba powinno.

Kolega phoe z elektrody nawet mnie się spytał: "To w pokoju grało? Tak głośno że się nie dało wytrzymać już? "

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.