Skocz do zawartości
IGNORED

Odpowiedni dobór słuchawek

Bebeto87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od kilku dni posiadam wzmacniacz słuchawkowy Vincent KHV 111 MK II i chciałbym do niego kupić słuchawki do 800 zł. Na obecną chwilę mam słuchawki AKG 141 Mk II. Z wyczytanych artykułów wybrałem kilka modeli:

SoundMagic HP 100 , HP 150 , HP 200

Beyerdynamic DT 990 600 Ohm lub 250 Ohm

AKG K 701

Sennheiser HD 598 tylko te słuchawki miałem przyjemność słuchać i bardzo mi się podobały brzmienie/wygląd

Furutech-Adl H118

AKG K 550

Zastanawia mnie zgranie wzmacniacz + słuchawki.

Które słuchawki z Vincentem zagrają najlepiej?

Jakie słuchawki wybrać co kupić? Które spełnią moje oczekiwania?

W słuchawkach zależy mi na ciepło-jasnym brzmieniu świetnych wokalach , dobrej jakości brzmienia i przyzwoitym wykonaniu słuchawek. Słuchawki mają dawać dużo przyjemności z odsłuchiwaniu muzyki , słucham głównie Rock , Hardrock-a lata 70 i 80 oraz polską muzykę lata 60 , 70 , 80 ,90 czasami też lubię Metalliki posłuchać.

Dziękuje z góry za pomoc jest to mój pierwszy post na forum pozdrawiam wszystkich.

https://www.audiostereo.pl/topic/118539-odpowiedni-dob%C3%B3r-s%C5%82uchawek/

Jeśli bardziej stawiasz na równy, naturalny przekaz, bardzo bezpiecznym i dobrym zakupem są nauszniki AKG K550. Miałbym jednak watpliwości, czy taka konfiguracja dobrze sprawdzi się w mocniejszych gatunkach muzycznych. Posłuchałbym jeszcze koniecznie słuchawki Beyerdynamic DT880 Edition lub DT990 Edition (wersje domowe a nie studyjne) najlepiej w wersji 250 omowej oraz HiFiMan HE300. Szczególnie ostatnia propozycja dobrze współpracuje z Twoim wzmacniaczem.

Jeśli masz taka możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. W przypadku pytań oczywiscie służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Za Panem z Q21 szukaj DT 880 najmniej oszukują, Najmniej dodają od siebie chyba, że potrzebujesz w uszy basu doładować trochę ponad normę ;) to kup DT 990, ale i tak warto by posłuchać przed zakupem i to przed zakupem wzmacniacza słuchawkowego :). Wymienione wyżej modele w wersjach 250 ohm grają już bardzo fajnie z przyzwoitej dziurki we wzmacniaczach zintegrowanych. Nie są trudne do wysterowania. Jest jeszcze jedna sprawa je różniąca. DT 990 to słuchawki typu zamkniętego, a DT 880 dość niespotykana często konstrukcja pół zamknięta czy jak kto woli pół otwarta co trochę skutkuje innym graniem. W każdym razie model 880 to model wyższy u tego producenta mimo niższych cyferek..

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Jeżeli bierzesz pod uwagę słuchawki zamknięte, to zdecydowanie polecam Brainwavz HM5.

Bardzo neutralne granie, ale nie pozbawione odrobiny "muzykalności".

Jak dla mnie best buy w cenie do 1000 pln :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Jeśli bardziej stawiasz na równy, naturalny przekaz, bardzo bezpiecznym i dobrym zakupem są nauszniki AKG K550. Miałbym jednak watpliwości, czy taka konfiguracja dobrze sprawdzi się w mocniejszych gatunkach muzycznych. Posłuchałbym jeszcze koniecznie słuchawki Beyerdynamic DT880 Edition lub DT990 Edition (wersje domowe a nie studyjne) najlepiej w wersji 250 omowej oraz HiFiMan HE300. Szczególnie ostatnia propozycja dobrze współpracuje z Twoim wzmacniaczem.

Jeśli masz taka możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. W przypadku pytań oczywiscie służę pomocą.

• 2 tygodnie później...

Witam dziękuje za odpowiedzi o co sądzicie o AKG K 701?

Bardzo dobre lekkie i dokładne granie, lekkie to nie znaczy, że bez basu.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Ja rzeczonego Vincenta używałem przez 2 lata z Sennheiserami HD 600, potem jeszcze pół roku z HiFiMan HE500, którym dał radę (choć nie tak dobrze jak obecnie używany NFB6 Audio-gd).

Musisz sam posłuchać, ale obstawiałbym HE 300 HiFiMana, ewentualnie Sennheisery HD 600 właśnie (jak dla mnie trochę za mało basu).

Vincent jak za swoją cenę jest bardzo zacny, warto zrobić 3 upgrejdy:

Ciut lepszy kabelek zasilający (Wireworld Stratus 7 lepszy niż Enerr Green, około 350 zł)

Wymiana lampy na lepszą (ja wymieniłem na ruską Genalex Gold Lion, około 160 zł)

Wymiana bezpieczników na "audiofilskie" (wymieniłem na ahp, maja na audioforte, około 100 zł bo są 3 sztuki + koszt wysyłki) - i tu poprawa była największa - pełniejszy dźwięk pod każdym względem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.