Skocz do zawartości
IGNORED

dekodowanie dźwięku przez amplituner czy blu-ray

ciacho192

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam odtwarzacz blu ray LG BD 370 i amplituner YAMAHA RX-A1010, domyślam się ze to amplituner powinien dekodować dźwięk z płyt blu-ray, jednak nie jestem w stanie tego ustawić. czy ktoś potrafi coś poradzić z tymi ustawieniami?

LG:

dźwięk idzie po HDMI, tam mam ustawione "przejście pierwotne". pozostałe możliwe ustawienia: Stereo PCM, Multi-ch PCM, Powtórne kod. DTS.

YAMAHA:

ustawienie "SOURCE DECODE"

wydawało mi się ze powinno grać ale po rozpoczęciu filmu na amplitunerze odrazu wskakuje "STRAIGHT" co jak mi się wydaje jest przejściem przez ampli bez dekodowania. Wiem ze kiedyś to działało (w trakcie oglądania filmów na ampli wyświetlał się napis "SOURCE DECODE" i nie wiem dlaczego, ani od kiedy już nie działa.

Straight jest to "ulepszacz" dźwięku a nie informacja o dekodowaniu. Jeżeli chcesz uzyskać informację na temat dekodowania to wystarczy na pilocie info lub w menu zmienić wyświetlanie informacji. Poza tym wg mnie najlepiej w Yamaha pracuje tryb "pure direct" który odcina wszystkie ulepszacze oraz wszystkie nie potrzebne funkcje np. wyświetlacz itp. wtedy ptyta jest odtwarzana dokładnie tak jak została nagrana.

wydawało mi się ze powinno grać ale po rozpoczęciu filmu na amplitunerze odrazu wskakuje "STRAIGHT" co jak mi się wydaje jest przejściem przez ampli bez dekodowania.

Przycisk Strght - przycisk bezpośredniego dekodowania - amplituner tworzy dźwięk stereo jeśli słuchamy np muzy w stereo, natomiast jeśli oglądamy film ze ścieżką 5.1 to amplituner dekoduje ją do takiej postaci bez przetwarzania przez jakieś wynalazki , eualizery, uprzestrzenniacze itp, itd, czyli leci ścieżka dźwiękowa taka, jaka została nagrana do filmu. Myślę, że to jest właściwe odtwarzanie jeśli chcemy słuchać oryginalnej nie przetworzonej ścieżki dźwiękowej. Dopiero, gdy oglądasz np jakiś film z naszym lektorem co w wielu przypadkach leci w stereo można sobie uprzestrzennic Prologikiem, DTS Neo lub innymi programami do kształtowania przestrzeni dźwiękowej jakie ma Yamaha.

Poza tym odtwarzacz ten nie ma na pokładzie dekoderów i to właśnie Twój amplituner dekoduje dźwięk, wyjście analogowe wielokanałowe świadczy o wbudowanych dekoderach w odtwarzacz i wtedy gdy połączymy amplituner posiadający wejście wielokanałowe analogowe z odtwarzaczem z takimi wyjściami dekodowaniem zajmuje się odtwarzacz , żeby dekodowaniem zajął się amplituner ( w tym przypadku- znaczy w przypadku odtwarzacza z wyjściem wielokanałowym analogowym) odtwarzacz musi być połączony kablem hdmi, omijasz wtedy dekodery z odtwarzacza i "wpuszczasz" sygnał do ampla który zajmuje się dekodowaniem.

Ten fragment o przycisku/komunikacie Stright wyświetlanym na wyświetlaczu ampla został wypisany z instrukcji Yamahy ( też mam Yamahę). To nie żaden polepszacz, ulepszacz dźwięku.

Straight jest to "ulepszacz" dźwięku a nie informacja o dekodowaniu.

Straight to nie żaden ulepszacz, tylko tryb w którym amplituner nic nie dodaje od siebie. Działa podobnie jak pure z tą różnicą, że działają nadal podstawowe funkcje amplitunera takie jak: ustawienia głośników, YPAO. W tym trybie wyłączone są natomiast wszystkie efekty DSP.

z tego co wyczytałem w instrukcji to amplituner może dekodować dźwięk lub go tylko przesyłać (właśnie Straight). Odtwarzacz jest średniej klasy i do tego już swoje lata ma.

Jeżeli chcesz uzyskać informację na temat dekodowania to wystarczy na pilocie info lub w menu zmienić wyświetlanie informacji. Poza tym wg mnie najlepiej w Yamaha pracuje tryb "pure direct" który odcina wszystkie ulepszacze oraz wszystkie nie potrzebne funkcje np. wyświetlacz itp. wtedy ptyta jest odtwarzana dokładnie tak jak została nagrana.

przycisk info faktycznie zmienił informacje na wyświetlaczu na informacje o dekodowanym sygnale. Czyli chyba dobrze jest ustawione:) a tryb "pure direct" jest dobry do muzyki a mi chodziło o film, i odciążenie odtwarzacza z tego odpowiedzialnego zajęcia jakim jest dekodowanie ścieżki dźwiękowej:)

z tego co wyczytałem w instrukcji to amplituner może dekodować dźwięk lub go tylko przesyłać (właśnie Straight)

Nie czytasz uważnie , Straight to dekodowanie bezpośrednie co napisali w instrukcji a nie przepuszczanie sygnału.

a mi chodziło o film, i odciążenie odtwarzacza z tego odpowiedzialnego zajęcia jakim jest dekodowanie ścieżki dźwiękowej:)

i tu też chyba nieuważnie czytałeś, Twój odtwarzacz nie ma wbudowanych dekoderów więc nie dekoduje sygnału. Robi to amplituner.

Twój odtwarzacz nie ma wbudowanych dekoderów więc nie dekoduje sygnału.

Nie do końca masz rację - dekoduje sygnał, ale nie ma analogowych wyjść MCH.

Potrafi zdekodować ścieżki do formy PCM i tak zdekodowany sygnał przesłać po HDMI.

Jeśli urządzenie(amplituner) do którego podpięty jest odtwarzacz ma odpowiednie dekodery to dźwięk puszczany jest bezpośrednio z płyty na to urządzenie w oryginalnym formacie po hdmi i nie dochodzi do żadnego dekodowania a jeśli odtwarzacz ma wyjścia analogowe wielokanałowe i tym sposobem połączysz amplituner z odtwarzaczem to znaczy, że urządzenie (amplituner) nie posiada odpowiednich dekoderów i dekodowaniem zajmują się wbudowane dekodery w odtwarzacz. Wtedy takie dekodery ma odtwarzacz. Więc jeśli nie ma wyjścia analogowego wielokanałowego to nie ma dekoderów bo nie zachodzi dekodowanie bo jest nie potrzebne (patrz j/w) wg producenta bo np ma możliwość połączenia z amplem kablem hdmi i puszczenia oryginalnej ścieżki dźwiękowej.

PCM- jeśli urządzenie audio nie obsługuje formatu wielokanałowego. Dźwięk przekształcany jest do dźwięku dwukanałowego (np optycznie ze wzmakiem)

Dlatego można połączyć odtwarzacz ze wzmakiem wyjściem analog stereo jeśli odtwarzacz jest w nie wyposażony i słuchać oglądanego filmu mimo ścieżki 5.1

Z kolei połączenie optyczne, S/PDIF może posłużyć do przesyłu dźwięku w trzech formatach: dwukanałowym PCM ( w połączeniu np ze wzmakiem) i wielokanałowych formatów surround takich jak Dolby Digital i DTS, z wyłączeniem Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio ( w połączeniu z amplem).

Jeśli urządzenie(amplituner) do którego podpięty jest odtwarzacz ma odpowiednie dekodery to dźwięk puszczany jest bezpośrednio z płyty na to urządzenie w oryginalnym formacie po hdmi i nie dochodzi do żadnego dekodowania

LG BD 370

"Najbardziej interesująca posiadaczy amplitunerów bez dekodowania HD, opcja przesyłania dźwięku przez HDMI, obejmuje konwersję na sygnał LPCM w formie wielokanałowej."

Czaisz? :) Przez HDMI można puścić też sygnał zdekodowany w formacie wielokanałowego PCM, Oczywiście można też puścić sygnał oryginalny i skorzystać z dekoderów wewnątrz amplitunera o ile takowe posiada.

Znajdź mi taki amplituner z wejsciami hdmi bez dekoderów HD

Ok ver.1.0 , ver.1.1 i ver. 1.2 nie miały dźwięku HD ale kto teraz takie kupuje. Wiem, ale są takie.

Przez HDMI można puścić też sygnał zdekodowany w formacie wielokanałowego PCM,

A jaki ma to sens jeśli amp ma dekodery HD i można puścić oryginał. Nie rozumie.

Oczywiście można też puścić sygnał oryginalny i skorzystać z dekoderów wewnątrz amplitunera o ile takowe posiada

To przede wszystkim taki powinien lecieć. A teraz takie dekodery posiada przecież każdy amplituner.

Nie wiem co ma wspólnego zacytowanie przez Ciebie malikali mojej wypowiedzi z tym co napisałeś.

HDMI LPCM:

HDplayer sam dekoduje i miksuje ścieżkę dźwiękową, a nastepnie wysyła dźwięk stereo do telewizora HD przez HDMI.

Nadaje się do łączenia HDplayer'a z telewizorem HD przez HDMI

Jest to preferowane ustawienie, jeśli nie używasz amplitunera.

HDMI Multi-LPCM:

HDplayer przekoduje ściężkę audio do wielokanałowego dźwięku LPCM.

Nadaje się do łączenia HDplayer'a z amplitunerem przez HDMI

HDMI RAW:

HDplayer prześle niezmienioną ścieżkę audio (tzw. bitstream) przez HDMI. Amplitunera odkoduje audio.

Nadaje się do łączenia HDplayer'a z amplitunerem przez HDMI. Aby korzystać z DTS lub nowych formatów dźwięku HD amplituner musi obsługiwać te formaty.

Jest to preferowane ustawienie, dla posiadaczy współczesnych amplitunerów

SPDIF LPCM:

HDplayer sam dekoduje i miksuje ścieżkę dźwiękową, a nastepnie wysyła dźwięk do amplitunera przez SPDIF (koaksjalne lub optyczne).

Nadaje się do łączenia HDplayer'a z amplitunerem przez SPDIF (koaksjalne lub optyczne)

SPDIF RAW:

HDplayer prześle niezmienioną ścieżkę audio (tzw. bitstream) przez SPDIF (koaksjalne lub optyczne). Amplitunera odkoduje audio.

Nadaje się do łączenia HDplayer'a z amplitunerem przez SPDIF (koaksjalne lub optyczne). Aby korzystać z DTS amplituner musi obsługiwać te format.

Niemożliwe jest przesłanie DTS-MA i DD TrueHD przez ten interfejs.

Jest to preferowane ustawienie, dla posiadaczy starszych amplitunerów

jeśli nie ma wyjścia analogowego wielokanałowego to nie ma dekoderów bo nie zachodzi dekodowanie bo jest nie potrzebne.

Oczywiście jesteś w błędzie. HD Audio można zdekodować na pokładzie tego playera do postaci LPCM MCH i

wysłać takie audio do amplitunera z wej. HDMI a bez dekoderów HD Audio ( DTS HD MA / Dolby TrueHd )

Pytasz czy są takie amplitunery - oczywiście, że tak i są bardzo łakomym i poszukiwanym kąskiem. Mam na

myśli starsze, TOPOWE modele pow. 20 tys, które teraz można nabyć za 10-20% ich ceny startowej.

Zdekodowany do LPCM sygnał trafia na wysokiej klasy układy DAC i gra muzyka ... lepiej niż nowy w tej cenie.

Znajdź mi taki amplituner z wejsciami hdmi bez dekoderów HD

Ok ver.1.0 , ver.1.1 i ver. 1.2 nie miały dźwięku HD ale kto teraz takie kupuje. Wiem, ale są takie.

Sporo starszych dobrych modeli nie posiada dekoderów HD i to głównie dla nich jest taka opcja.

A jaki ma to sens jeśli amp ma dekodery HD i można puścić oryginał. Nie rozumie.

Nie ma tu nic do rozumienia, kwestia wyboru.

Pytasz czy są takie amplitunery - oczywiście, że tak i są bardzo łakomym i poszukiwanym kąskiem

przecież napisałem, że są takie.

Oczywiście jesteś w błędzie. HD Audio można zdekodować na pokładzie tego playera do postaci LPCM MCH i

HDMI Multi-LPCM:

HDplayer przekoduje ściężkę audio do wielokanałowego dźwięku LPCM.

Nadaje się do łączenia HDplayer'a z amplitunerem przez HDMI

też to napisałem więc nie wiem jak czytacie. Poprawiłem się.

Nie ważne, ta kwestia jest zamknięta.

tryb "pure direct" jest dobry do muzyki a mi chodziło o film, i odciążenie odtwarzacza z tego odpowiedzialnego zajęcia jakim jest dekodowanie ścieżki dźwiękowej:)

o to chodzi janunio

więc jak napisałem najlepiej w tym przypadku puścić po kablu hdmi oryginalny sygnał prosto z płyty wtedy nie trzeba będzie dekodować w odtwarzaczu tylko w amplu i odtwarzacz zostanie odciążony. Niepotrzebnie napisałem , że nie można dekodować na LPCM po hdmi i stąd ta mała dyskusja. Chodziło mi o to , że jest to bez sensu w parze z tym amplem jaki ma założyciel.

Z moich doświadczeń wynika, że dekodery dźwięku wielokanałowego na pokładzie amplitunerów są z reguły wyższej klasy niż te w odtwarzaczach. Dlatego sygnał z odtwarzacza wypuszczam po HDMI jako Bitstream do obróbki w amplitunerze. Od reguły tej są dwa wyjątki:

- SACD: amplituner nie "łyka" formatu DSD, więc dźwięk z odtwarzacza wychodzi po HDMI jako LPCM 5.1;

- CD: dźwięk wychodzi po analogu, przetworniki D/A w odtwarzaczu i w amplitunerze są tej samej jakości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.