Skocz do zawartości
IGNORED

Jesień idzie... jesienne wino...


Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja w tym roku zebrałem ponad 80kg. Winko będzie bez wody:-)

Wino z winogron najczęściej wychodzi bez dodatku szczepów wyselekcjonowanych drożdży.

Spróbuj raz z drożdżami szlachetnymi. Raczej nie będziesz już ryzykował z naturalną fermentacją.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No po tygodniu burzliwej fermentacji zmierzyłem wczoraj poziom cukru. W ciągu 6 dni z 22 BLG miałem wczoraj mniej niż zero a cały czas pracowało. Dostało znowu około 10BLG i do roboty.

  • 10 miesięcy później...

Czy ktoś robił dereniówkę?

 

Po raz pierwszy będę miał około 1,5 kg derenia jadalnego.Już czerwienieje- czy bać się ptaków? Czereśnie łupią mi nawet dzięcioły i sójki!

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

  • Moderatorzy

W beczce od soboty mam nastaw z koło 40 kg ciemnych winogron,

swoich nie miałem ale od czego rynek.

Jutro dokupuję jeszcze 30 kg i dorzucę.

Tegoroczne winogrona są naprawdę słodkie, moje niestety na skutek przymrozków obrodziły minimalnie.

Gdybym robił ze swoich to wisiałyby jeszcze ze 2-3 tygodnie ,aż szpaki wymusiłyby zbiór.

Co do wina to postanowiłem , że zrobię lżejsze i słabsze niż w latach ubiegłych.

Więc będzie dodane więcej wody niż zwykle, a cukier do smaku dopiero po kilku zlaniach.

Oczywiście i tak musi być tyle cukru w nastawie by uzyskać moc koło 12% bo inaczej trwałość będzie fatalna,

ale mój cel to wino nie mocniejsze niż 14%.

Dla mnie to wyzwanie bo bez siarkowania lub filtrowania to wychodzą mi zwykle koło 17-18%.

Oceniam to organoleptycznie :) , bo mocy roztworu alko z dodatkiem cukru i garbników domowymi sposobami zbadać się nie da.

 

A jak wy, coś robicie ?

Więc co do wina lżejszego , słabszego i ze sporym dodatkiem winogron deserowych to zgodnie z założeniami takie wyszło.

Smak natomiast kiepski, trwałość też. Pić trzeba by toto chyba tylko za karę. Całość poszła więc do przedestylowania :)

Gdyby była bezproblemowa możliwość wstrzymania fermentacji w warunkach domowych bez megasiarkowania i porządnych filtrów to chciałbym robić wina nieco słabsze.

Wolę jednak otrzymywać zakładane efekty i wracam do produkcji win mocniejszych.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gdyby była bezproblemowa możliwość wstrzymania fermentacji w warunkach domowych bez megasiarkowania i porządnych filtrów to chciałbym robić wina nieco słabsze.

 

Dlatego każde nie fortyfikowane(słabe) wino musi b siarkowane.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

 

Moje, domowe wina dosładzam i stosuję drożdże typu malaga(odporne na wyższe stężenia alkoholu) - dzięki temu fermentacja dochodzi do końca ze stężeniem alkoholu zapewniającym winu trwałość bez siarkowania. Oczywiście jest to przez profesjonalistów zakazane. W Hiszpanii dodają zamiast cukru- zagęszczony sok winogronowy- i są zgodni z zakazem dosładzania cukrem.

 

Ponawiam pytanie o derenia, jako surowiec do nalewek.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

  • Moderatorzy

Forum domowych producentów alkoholi:

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Ot złośliwiec, pokazał mi moją domniemaną ignorancję.:)

Ale czego nie robi się dla podtrzymania rozmowy, a można czasami cuda na tym forum przeczytać( cuda-bez cudzysłowia!).

 

Przepijam do Ciebie otwartym po roku dojrzewania jarzębiaczkiem (pysznie słodko-gorzkim).

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Dlaczego boicie się siarkowania? Reasumując, chcesz wino trzymać miesiącami czy też latami zasiarkuj, chcesz wypić od razu z balona olej siarę i tak g......o pijesz ;) Ważne są dawki siarki oraz odpowiednie dobranie drożdży do wina. Mamy drożdże gorzelnicze i bardzo często na forum winiarskie wpadają ludzie, którzy je zastosowali i mają problemy z ubiciem drożdży. Bayanusów G995 nie stosujemy do win, które chcemy mieć o mocy nie większej niż 12%. Wina planujemy a nie robimy. Na bayanusach robiłem miód pitny trójniak oraz wina ryżowe planując większą moc i tu pirosiarczanu nie używam. Moc zaplanowanego wina zabije mi drożdże, czyli 18%. Skąd mam pewność że drożdże padły? Skoro stoi winko w balonie 5 czy 10l w piwnicy około roku z niezmieniającym się BLG 7? Chociaż i tu mogą być problemy, drożdże lubią powstawać z martwych, szczególnie te młode, niedopracowane i albo mamy szczęście i tylko korki strzelają albo całe butelki

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 lata później...
  • Moderatorzy

Przewinąłem test do końca. Wg mnie jest niekompletny.

Degustator na koniec powinien wypić na raz całą butelkę do dna jak należy z gwinta.

Ostatecznym werdyktem jest fakt zerzygania się lub nie.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

  • 1 rok później...
  • Moderatorzy

Kiedy dziadek mówi ci , że tylko jedna butelka.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

  • 2 lata później...
  • Moderatorzy

Zastanawiałem się czemu rodzime wina gronowe mają taki mysi posmak, choć są robione na szlachetnych winnych drożdżach.

Przerabiałem różne warianty i wpadłem na to że może (przynajmniej u mnie) winne są gronowe ogonki bo ja wrzucałem całe grona tylko pomiażdżone.

Jeśli wezmę się za produkcję to obiorę i potem pomiażdżę.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

6 godzin temu, stench napisał:

może (przynajmniej u mnie) winne są gronowe ogonki

A może raczej nieodpowiednie warunki zbioru? Ja już nie bawię się w produkcję wina ale zawsze starałem się zrywać winogrona po kilku dniach słonecznej pogody tak aby cukry nie uciekły z owoców. Odpowiedna odmiana winogron, dużo cukrów w owocach, odpowiednia pogoda a drożdże dopiero po nich.

Ciekawe, czy mysia woń nie jest pochodną zbyt dużej ilości drożdży dodanych do wina. To mniej więcej tak jak w przypadku pizzy czy chleba. Jeśli doda się do ciasta zbyt dużo drożdży, ciasto nabiera wyraźnego ich posmaku i zapachu. Jeśli do ciasta doda się ich bardzo małą ilość i pozwala się im namnożyć w naturalny sposób, ciasto jest delikatne bez drożdżowego posmaku, który dominuje nad całością. Tak więc może tu występuje taka sama zależność. 

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.