Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny stereo do 5000 zł

Remool

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli masz dużo samozaparcia i cierpliwości postaraj się znaleźć Jamo D870 (Concert 11, to starsza wersja). Ciężko trafić używane, a jeszcze ciężej w dobrym stanie, ale można. Sam, kilka dni temu, sprzedałem D870ki w bardzo dobrym stanie, za 4500zł. Zobacz na stolarkę tych kolumn i jakie głośniki w niej siedzą (szczególnie wysoko i średnio tonowe). Oczywiście trzeba je napędzać bardzo przyzwoitym wzmacniaczem.

Pamietaj kolego, że mieszkasz (jak mniemam) w Polsce. Dlatego nigdy, przenigdy nie wierz Kolesiom, którzy zarzekają się, że ich kolumny były mało używane, nie naprawiane, słuchane tylko cichutko wierzorami kiedy bobas smacznie spi.

Jest tyle fajnych nowych konstrukcji za piątala z gwarancją, że aż głowa boli.

kup AUDIO ACADEMY HYPERION IV, wesprzesz Polskiego producenta i będziesz zadowolony z nowych świetnie wyglądających i ładnie grających kolumn

Na początku myślałem o tych kolumnach, mam jednak problem z ich odsłuchaniem:( Mam też złe doświadczenia z polskimi kolumnami, miałem kiedyś krótko u siebie Pylon Audio Sapphire 30 i muszę powiedzieć że poza ładnymi wysokimi tonami i niezłą sceną niestety mnie nie urzekły, jak dla mnie były za suche, grały jak dla mnie zimnym dźwiękiem.

Proszę o opinie na temat charakteru dźwięku AUDIO ACADEMY HYPERION IV osoby które je mają lub które miały możliwości ich odsłuchu. Musiałbym jechać spory kawałek drogi żeby je odsłuchać i czasowo za bardzo nie mam kiedy, dlatego będę wdzięczny za jakieś ciekawe i wyczerpujące opinie na ich temat.

Weź pod uwagę Silver 8, porównywałem je z silerami 6 i nie ma o czym mówić są pod każdym względem lepsze a w kwocie się zmieścisz. Hyperiony też z nimi porównywałem - fajne kolumny ale b. duże klocki. Miały miękki bas nisko schodzący, są nienatarczywe ogólnie kawał dobrej kolumny. Sam jednak zdecydowałem się na Silver8 mimo ze były niewygrzane prosto z pudła i tak grały fajnie. (Nie myśl tylko o Ikon 6 MK2 chyba że lubisz jasne granie).

Weź pod uwagę Silver 8, porównywałem je z silerami 6 i nie ma o czym mówić są pod każdym względem lepsze a w kwocie się zmieścisz.

Nie mam za bardzo gdzie odsłuchać Silver8

Napisz mi proszę czy charakter basu jest dużo bardziej w kierunku tego co oczekuję (tak jak pisałem wyżej)?

Z basem to jest zabawa jeśli chodzi o mnie - ze względu na pokój odsłuchowy o małej powierzchni. Do tej pory bałem się dużych pełnoprawnych kolumn - silver8 udowodnił że nie ma czego.

Z tego, co pamiętam z odsłuchów nie odbiegał od basu Hyperionów siłą i gęstością. Był może nieco szybszy, mniej misiowaty ale to zapewne ze względu na brak wygrzania (przy mnie wyjmowane z pudła). Na pewno zabiły Dali Ikon 6 MK2 pod względem basu. Ikony nie miały prawie w ogóle basu za to krzykliwą górę.

W pokoju odsłuchowym (duży chyba z 30 mkw ) Silver 6 z ich basem w porównaniu do 8 tylko sobie popierdywał. W Silver 6 jakby brakowało jakiegoś zakresu pasma z zakresu średnicy i niskich, coś nie tak z nimi było - takie odniosłem wrażenie.

Hyperiony bas mięsisty i głęboki, wysokie b. delikatne - ogólnie wypadły dla mnie jak stonowane kolumny dla tych którzy lubią takie granie. Zależy kto co lubi.

Przy swoich kawałkach odsłuchowych w identycznym ustawieniu Silver 8 jak dla mnie miały najfajniejszą stereofonię, potrafiły zagrać poza kolumnę na zewnątrz, reszta kolumn skupiała się na scenie między głośnikami. Wraz z wygrzewaniem bas staje się w Silver8 głębszy a wysokie bardziej szczegółowe i masz przede wszystkim trójdrożną kolumnę. Precyzję w Silver 8 sceny między głośnikami poprawia się przekręceniem ich w stronę słuchacza. Niczego w nich nie brakowało, całe pasmo równe wraz z basem, który w rogach pokoju odsłuchowego podobnie jak i na Hypkach robił się subwooferowy rodem z kina domowego.

nie wiem, czy aktualne, ale warto się zainteresować. i zostanie na lepszy wzmak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest kilka innych propozycji jak akkus, czy wspomniane Minasy na giełdzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z basem to jest zabawa jeśli chodzi o mnie - ze względu na pokój odsłuchowy o małej powierzchni. Do tej pory bałem się dużych pełnoprawnych kolumn - silver8 udowodnił że nie ma czego.

Z tego, co pamiętam z odsłuchów nie odbiegał od basu Hyperionów siłą i gęstością. Był może nieco szybszy, mniej misiowaty ale to zapewne ze względu na brak wygrzania (przy mnie wyjmowane z pudła). Na pewno zabiły Dali Ikon 6 MK2 pod względem basu. Ikony nie miały prawie w ogóle basu za to krzykliwą górę.

W pokoju odsłuchowym (duży chyba z 30 mkw ) Silver 6 z ich basem w porównaniu do 8 tylko sobie popierdywał. W Silver 6 jakby brakowało jakiegoś zakresu pasma z zakresu średnicy i niskich, coś nie tak z nimi było - takie odniosłem wrażenie.

Hyperiony bas mięsisty i głęboki, wysokie b. delikatne - ogólnie wypadły dla mnie jak stonowane kolumny dla tych którzy lubią takie granie. Zależy kto co lubi.

Przy swoich kawałkach odsłuchowych w identycznym ustawieniu Silver 8 jak dla mnie miały najfajniejszą stereofonię, potrafiły zagrać poza kolumnę na zewnątrz, reszta kolumn skupiała się na scenie między głośnikami. Wraz z wygrzewaniem bas staje się w Silver8 głębszy a wysokie bardziej szczegółowe i masz przede wszystkim trójdrożną kolumnę. Precyzję w Silver 8 sceny między głośnikami poprawia się przekręceniem ich w stronę słuchacza. Niczego w nich nie brakowało, całe pasmo równe wraz z basem, który w rogach pokoju odsłuchowego podobnie jak i na Hypkach robił się subwooferowy rodem z kina domowego.

Dziękuję za Twoją opinię i Twoje wrażenia z odsłuchu, to dla mnie bardzo istotne:)

Z Monitor Audio miałem kiedyś krótko BR6 drażnił mnie w nich podbity średni bas i brak tzw. stopy np. w rocku, bas był bardzo krótki. Do tego gitara basowa np. w AUTOBIOGRAFI PERFEKTU wyła takim właśnie podbitym wyższym basem zakłócając odsłuch reszty dźwięków. Wiem że Silvery to wyższa seria i w ogóle nowsza konstrukcja, ale słuchając Silverów 6 wydaje mi się że MA wyróżnia się na tle innych firm właśnie takim specyficznym krótkim basem. Można to nazwać dobrą kontrolą i precyzją, ale jak dla mnie bas powinien być chociaż minimalnie dłuższy żeby dać wybrzmieć niektórym instrumentom tam gdzie jest to niezbędne, ale to może ja mam tylko takie wyobrażenie. Być może jednak w Silverach 8 tak jak piszesz w kwestii basu nie jest tak źle, ale to już musiałbym ocenić sam na podstawie odsłuchu. Pewnie też poprawę w tym zakresie częstotliwości uzyskuje się dobierając odpowiedni wzmacniacz, kable i wygrzewając kolumny, ale akurat o tym tak szybko się nie przekonam:(

Dlatego nigdy, przenigdy nie wierz Kolesiom, którzy zarzekają się, że ich kolumny były mało używane, nie naprawiane, słuchane tylko cichutko wierzorami kiedy bobas smacznie spi.

Ale moje tak sa używane :(

Moim zdaniem bas jest ok i grają równo w całym zakresie. Wykonanie na 5+

Silver 6? Graja bardzo przyjemnie sa bardzo dobrze wykonane ale czy równo? Bas zwraca tam na siebie uwagę.

Pisałem w tym kontekście o silver 8.

A bas w każdej konstrukcji jest najbardziej kapryśny i zależy od pokoju od słuchowego, akustyki przynajmniej najbardziej z całego pasma. Zależy również od samej konstrukcji kolumny wylotów basreflex z przodu czy z tyłu do dołu itd.

Proszę opisz jaki charakter miał bas w RX8 po podłączeniu do Marantz-a KI Pearl Lite?

charakter basu zmienia sie diametralnie juz po samym przepieciu z ampli do wzmacniacza stereo :) pod ki perl lite bas jest mocny miesisty, ale ,ale np w porownaniu z seria gx juz slychac jak bardzo jest rozlazly :/

rx to dobre kolumny szczegolnie jak mozna je wyrwac do 3k Moja dobra rada : Jezeli masz sztywno ograniczony budzet lepiej poszukaj uzywek do 5k napewno znajdziesz cos lepszego jak nowe za ta cene.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Zamówiłem dzisiaj Silvery 8, jutro powinny być u mnie. Mam nadzieję, że nie będę żałował, bo tak naprawdę w Silverach 6 które odsłuchiwałem brakowało mi tylko głębszego, niższego basu, a 8 tak jak piszecie powinny go mieć. Wiem, że może trochę ryzykownie, ale góra i środek w 6 tak mi się spodobał, a do tego wygląd i wykonanie (co akurat mniej ważne, ale jak już jest to też dobrze ) Poprawa basu mam nadzieję będzie, a dodatkowo w przyszłości będę mógł dopieścić go doborem odpowiedniego wzmacniacza

Dziękuję wszystkim za pomoc, napiszę parę słów po pierwszym odsłuchu u mnie w domu.

Cool napisz po 100godz odsluchu a przed jeszcze lepiej pozycz jakis dobry wzmak i zapnij na testa potem napisz, pozdro.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

seria rx ma dla mnie sztucznie podbity szybki bas i klującą w uszy górę

w tej cenie mozna dorwać PMC FB1i ktore mają linie transmisyjną - generuje ona znacznie głębszy niższy i bardziej zróżnicowany bas niz bass reflex

Jestem już po pierwszym odsłuchu u mnie w domu. W zakresie basu Silver8 grają napewno dużo lepiej od 6. Bas wcale nie jest za krótki, płytki czy też suchy czego się obawiałem. Kolumny tworzą piękną szeroką scenę, dźwięk "odrywa" się od głośników, słychać każdy szczegół, a do tego bas jest energiczny, głęboki i momentami potrafi zaskoczyć naprawdę niskim (jak na takie małe kolumny) zejściem. Ogólnie rzecz biorąc podczas odsłuchu "banan" nie znikał mi z twarzy:)

Jeszcze raz dziękuję za cenne wskazówki i pozdrawiam:)

PS. Prawdopodobnie, za jakiś czas będę szukał innego wzmacniacza, wówczas wrócę do tematu i przy okazji napiszę jak Silvery8 grają po wygrzaniu.

Bas zmienisz odsunięciem / dosunięciem do ściany, wysokie kątem ustawienia w kierunku odsłuchu.

Wzmak polecam lampowy na lampach KT do szybkiej muzy rocka itd a np na EL do jazzu i spokojnej muzy.

Bas zmienisz odsunięciem / dosunięciem do ściany, wysokie kątem ustawienia w kierunku odsłuchu.

Hehe... To po co zwrotnica w kolumnach. Wystarczy odsuwać albo ustawiać kąt kolumny i wszystko będzie grać :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.