Skocz do zawartości
IGNORED

dysk sieciowy wd mycloud zacina

szatan

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Mam problem z dyskiem sieciowym wd mycloud 4tb, używam jriviera i laptopa asus n57, niezbyt mocarny i3, 4 gb ram przetwornik to arcam rdac.

Dopóki miałem pliki flac na dysku komputera wszystko śmigało płynnie teraz kiedy dane są na dysku sieciowym zmiana piosenki w jrivier trwa czasami 3 sekundy a czasami 15 s, bywa że całkowicie się zawiesi , czasami piosenka przerwie w trakcie grania, ogólnie chodzi to tak że mam ochote pie....ć ipadem o ściane:)

Myślę, że jest to wina dysku wd i teraz pytanie czy da się coś z tym fantem zrobić czy poprostu wd mycloud to muł totalny?

Z kolei strumieniowanie filmu 20 gb w full hd do tv panasonic idzie płynnie nawet po wi-fi tego nie rozumiem.

Z kompem mam polaczenie kablowe do routera nic przez wifi.

Proszę o pomoc, może to kwestia konfiguracji dysku bądź jriviera?

Czasami chodzi w miarę ok dziś mi nie zacinał piosenki zmieniały się po jakiś 5s co jeszcze jest ok ale wczoraj to mogłem fajkę zapalić zanim zmienił się utwór.

https://www.audiostereo.pl/topic/118903-dysk-sieciowy-wd-mycloud-zacina/

Też mam wd mycloud i zero problemów.

Problem raczej jest z siecią. Albo router albo kabel sieciowy uszkodzony.

Sprawdź kopiowanie z dysku i na dysk większej ilości danych. Powinno iść płynnie. Jak się będzie zacinało to coś jest nie tak.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

router to linksys wrt120 prędkość 10/100

a jak przeglądasz katalogi w windzie to też masz takie sekundowe opóźnienie otwierając folder?

tv odbiera przez wi fi więc dysk jest podłączony tym samym kablem, komputer zacina przy wifi jak i przy kablu drugi laptop podobnie.

kopiowanie idzie plynnie nie ma z tym problemu predkość to ok 11mb

Ja nie mam przycięć.

Szczerze mówiąc nie wiem co jest grane.

Nadałeś WD stały IP ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Stawiam orzechy przeciw dolarom, że panasonic tv ciągnie po dlna a twoja winda po smb. Firma MS się nudzi i ciągle coś grzebie przy protokole smb. W twoim WD jest pewnie jakiś linux/bsd i pliki serwuje przy pomocy samba. I to się może kaszanić w kontakcie w windą. Spróbuj podłączyć inny komputer z innym windows i będziesz miał porównanie. Zresztą cholera wie co się dzieje w twoim windows. Na dobrą sprawę nikt tego nie wie. Pozostaje ci tylko metoda prób i błędów.

piopio: stały ip tu nic nie ma do rzeczy. Brak stałego ip to ew. dłuższy start ale nie rwanie się połączenia.

No chyba, że LAN naszego kolegi wyleciał w powietrze i dwa routery niezależnie od siebie przyznają ip.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Stawiam orzechy przeciw dolarom, że panasonic tv ciągnie po dlna a twoja winda po smb. Firma MS się nudzi i ciągle coś grzebie przy protokole smb. W twoim WD jest pewnie jakiś linux/bsd i pliki serwuje przy pomocy samba. I to się może kaszanić w kontakcie w windą. Spróbuj podłączyć inny komputer z innym windows i będziesz miał porównanie. Zresztą cholera wie co się dzieje w twoim windows. Na dobrą sprawę nikt tego nie wie. Pozostaje ci tylko metoda prób i błędów.

piopio: stały ip tu nic nie ma do rzeczy. Brak stałego ip to ew. dłuższy start ale nie rwanie się połączenia.

No chyba, że LAN naszego kolegi wyleciał w powietrze i dwa routery niezależnie od siebie przyznają ip.

Szczerze mówiąc niewiele zrozumiałem, jestem laikiem w sprawach sieciowo komputerowych, co mógłbym zmienić w opcjach dysku, są one maksymalnie uproszczone, włączone jest dlna

Spróbuj podłączyć inny komputer z innym windows i będziesz miał porównanie

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

a jak nadać staly ip ?

w ustawieniach routera, musisz znac mac adres twojego dysku i przypisac na stale do tego adresu jakis adres ip z dopuszczonej przez router puli.

po resecie routera dysk bedzie mial zawsze ustalony przez ciebie adres.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

dzięki spróbuje tak zrobić, może router ogranicza prędkość 10/100 mb ale szybkość zapisu z komputera na wd to od 8 do 11 mb po kablu jak i po wifi , piopio też masz taki wolny zapis? przekopiowanie całej muzyki to był dramat.

router 10/100 megabitowy na pewno ogranicza ruch w sieci. niestety ale obecne ilosci danych powoli zatykaja takie urzadzenia. na flac to wystarczy, ale jak bedziesz chcial odtwarzac geste pliki, to zacznie sie powazny problem.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.