Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator big 7

Lukasz Stawowy

Rekomendowane odpowiedzi

Do czego? Czy uwielbienie czyichś talentów i nieskazitelnych zachowań jest naganne?

Kolega nie rżnie głupa, tylko się przyzna czyim jest klonem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Przypomnij mi jakie dane Rocha ujawniłem, i który punkt regulaminu złamałem. Bo widzę, że chyba powtarzasz jakieś zasłyszane historie, i wychodzi jak w tym dowcipie o rowerach na placu czerwonym.

Chyba, że chodzi Ci o to, że napisałem co robi (jest komornikiem) - ale to nie są żadne 'dane'.

Lepiej zająłbyś się tym, dlaczego Rochu miał dwa konta na AS - jedno jako Rochu, a drugie, klona, jako damboo - co jest ewidentnym złamaniem regulaminu forum.

Jeżeli rochu chaił wrócic na forum, to trzeba było założyć sobie konto Rochu2, albo w stopce napisać sobie dawniej Rochu, tak jak to zrobił Axolotl. A nie loguje się na konto klona, i rżnie przysłowiowego głupa.

Masz jak zwykle rację,bo .................tylkoTy jesteś taki nieskalany ..............w audio jak nikt.

Kolega nie rżnie głupa, tylko się przyzna czyim jest klonem.

Elberoth czy Ty nie rzniesz głupa wypisując takie farmazony o lampizatorze-zastanow się na tym-możesz nie odpowiadać i tak wiekszość wie swoje.

Handel na audiomarkcie cudzymi gratami,a nawet gratami dystrybutorów nie przynosi Ci sławy i chwały-pojąłes?

Złoż swój system i sie wystaw na WŁASNEJ WYSTAWIE............wtedy dasz sie poznać z audiofilskiej strony.wreszcie.

Dotychczas tylko sie dajesz poznac ze strony biznesowej traktując wszystkich z góry....................zazwyczaj.

Panowie, trzeba brać rzeczy takie jakie są. Był przecież już i PurePower, była Muse, był dcs, dartZeel, Avalony, Wilsony, Magico .....

Teraz jest Lampizator. A to kolega poprosi, a to znajomy liczy na jakąś przychylną opinię, a i dystrybutor znajomy się znajdzie. Czasami szwagier subaraka zapragnie ....

I tak życie toczy się dalej. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że istnieją przecież ikony. Ikony hi-endu, ikony sportu, ikony forumowe. Wszak dzięki nim wszystko się kręci. Czyż zatem można mieć za złe to, że taka ikona wymaga szczególnej troski? Szczególnego podejścia, ochrony. Bo to nie zwykli ludzie, więc należy im się więcej.

I przecież można im wybaczyć drobne uchybienia, to, że im się od czasu do czasu coś wypsnie (jakieś dane, jakiś przypadkowo posiadany sprzęcik lub samochodzik) bądź też czasami zmienią zdanie. Ale dzięki nim dokonują się rzeczy wielkie. Hi-end trafia na stadiony!

Apeluję zatem o wyrozumiałość!

To potwierdzenie na moje powyższe słowa.

Ja słucham PCM upsamplowanego do DSD w HQ Playerze

Elberoth, czy możesz napisać jakie masz ustawienia programu w zakładce DSDIFF/DSF settings ? Czy stosując różnego rodzaju filtry wyczuwasz różnicę w brzmieniu dźwięku w Twoim systemie audio ?

Na razie używam zalecanych - nie miałem jeszcze czasu na eksperymenty.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Mnie zastanawia czy tego typu zabiegi w jakimś tam programie komputerowym, sztucznie zwiększające rozdzielczość nie mają przełożenia na pogorszenie ogólnej spójności i płynności dźwięku. Mnie się to nieodparcie kojarzy z korektorem graficznym. Z moich doświadczeń wynika, że wszelkie zabiegi w domenie cyfrowej psują ogólną koherencję dźwięku. Vide choćby upsampling w DCS. To jest oczywiście trochę inny zabieg, ale mechanizm jakby podobny.

Mnie zastanawia czy tego typu zabiegi w jakimś tam programie komputerowym, sztucznie zwiększające rozdzielczość nie mają przełożenia na pogorszenie ogólnej spójności i płynności dźwięku. Mnie się to nieodparcie kojarzy z korektorem graficznym. Z moich doświadczeń wynika, że wszelkie zabiegi w domenie cyfrowej psują ogólną koherencję dźwięku. Vide choćby upsampling w DCS. To jest oczywiście trochę inny zabieg, ale mechanizm jakby podobny.

To jest dokładnie ten sam zabieg (upsampling PCM do DSD), tylko zamiast w transporcie (Vivaldi), lub w odtwarzaczu (Puccini, Rossini) robiony w komputerze.

Miałem zarówno Pucciniego, Scarlattiego, jak również często słucham stacka Vivaldiego, i osobiście zawsze preferowałem upsampling do DSD vs czyste PCM.

Dodatkowo, w Lampim proces ten pozwala skorzystać z dobrodziejstw silnika DSD, który jak wiesz jest jedynym przetwornikiem w którym konwersja dokonuje się bez klasycznego silikonu (tylko prosty filtr pasywny i dalej sygnał idzie już na lampę)..

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Miałem zarówno Pucciniego, Scarlattiego, jak również często słucham stacka Vivaldiego, i osobiście zawsze preferowałem upsampling do DSD vs czyste PCM.

Rozumiem. Ja miałem właśnie zastrzeżenia do spójności dźwięku. W DCSie pojawiało się takie jakby napompowanie, z kolei Ayon Skylla grał po prostu ostrzej z upsamplerem. To co robi DCS jest na pewno na wyższym poziomie w stosunku do Ayona, tym niemniej ocena tego wpływu nie jest jednoznaczna.

Dodatkowo, w Lampim proces ten pozwala skorzystać z dobrodziejstw silnika DSD, który jak wiesz jest jedynym przetwornikiem w którym konwersja dokonuje się bez klasycznego silikonu (tylko prosty filtr pasywny i dalej sygnał idzie już na lampę)..

No co Ty! DSD w lampim robione jest przez Amanero owszem reszta fo filtry, oj Elb ;)

No i co DSD lepsze z Lampizatora, dcs powinien brac lekcje u Fikusa ;)

Rozumiem. Ja miałem właśnie zastrzeżenia do spójności dźwięku. W DCSie pojawiało się takie jakby napompowanie, z kolei Ayon Skylla grał po prostu ostrzej z upsamplerem. To co robi DCS jest na pewno na wyższym poziomie w stosunku do Ayona, tym niemniej ocena tego wpływu nie jest jednoznaczna.

Ayon upsampluje do DSD ? Który model ?

Znawca DCSa... Rozumiem, ze to konkretny model sluchany na harpiach. O dzwieku dsd nie masz bladego pojecia.

Znawca DCSa... Rozumiem, ze to konkretny model sluchany na harpiach. O dzwieku dsd nie masz bladego pojecia.

Co Ty wiesz o DCS-esie?....najlepszy DCS to Elgar o numerze seryjnym?.....o kurka wodna zapomniałem,ale Elberoth powinien wiedzieć na 100%

Już wiem to nr 144-tego Elgara

Bardzo dobry fachowiec.

Pudło misiu;-) To był jeden z poważniejszych na owe lata (2006) systemów w Polsce.

W 2006 sluchales DSD na nieznanyn systemie i starym DCSie. Bardzo wiarygodna opinia.

Zglosilem post do moderacji - atak personalny , niezgodny z regulaminem.

Marslo Ty wszedzie ostatnio widzisz ataki a sam zachowujesz sie skandalicznie obrazajac i banujac wielu uzytkownikow. Mam wymienic?

Gdyby Szanownym Kolegom dyskusję o produktach Łukasza Fikusa mógł ułatwić ich odsłuch to zapraszam do mnie. Słucham aktualnie level 4 a za parę dni wyższy model. Źródłem jest m.in. transport plików tej samej firmy - DSD Komputer. Niektóre wątpliwości pojawiające się w zakładkach o Lampizatorach być może rozwieje lektura wywiadu z Ł.F.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po szczegóły dot. odsłuchu zapraszam na priv.

Ukryta Zawartość

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

W 2006 sluchales DSD na nieznanyn systemie i starym DCSie. Bardzo wiarygodna opinia.

Kolejne pudło;-) Pisałem nie o DSD a działaniu podłączonego dodatkowego upsamplera. W mojej ocenie brzmienie źródłą DCS jest lepsze bez niego.

Ayon upsampluje do DSD ? Który model ?

Nie upsampluje do DSD. To zwykła Skylla z możliwością włączenia trybu oversampling.

Kolejne pudło;-) Pisałem nie o DSD a działaniu podłączonego dodatkowego upsamplera. W mojej ocenie brzmienie źródłą DCS jest lepsze bez niego.

W mojej ocenie też :)

Z tą różnicą, że ja przesłuchałem wszystkie DCSy na przełomie 10 lat.

lektura wywiadu z Ł.F.

Ukryta Zawartość

Bardzo dobry wywiad z Fikusem, dosc sensownie koles mowi nie ze wszystkim sie zgadzam, ale powiedzmy w 80% mysle dosc podobnie jak Fikus, chociaz co do ilosci tranzystorow to sie troche myli, wszystko zalezy od konstrukcji, to nie jest tak ze uklad nim prostrzy, tym zawsze lepszy, jest tak przewaznie ale to nie jest regula, rownie dobrze wszystko mozna postawic na glowie i znajdzie sie taka sytuacja, ktora ja stosuje, ze nim wiecej (oczywiscie w sposob bardzo rozsadny i przemyslany ) tym lepiej.

Co do trojkata rownobocznego przy odsluchu rowniez sie zgodze, chociaz i tu istnieja w tym zakresie pewne tego moim zdaniem lepsze modyfikacje n.p doginanie kolumn do wewnatrz i jeszcze szerszy kat.

Fikus mysli zdroworozsadkowo, ale z tym Goden Gatem sie zapuscil moim zdaniem w maliny za szybko za drogo i za malo starannie. PCM w tej cenie tez musi grac a nie tylko DSD, takie jest moje zdanie.

link:

Ukryta Zawartość

Fikus:

'Ostatnio ten proces bardzo przyspieszył i te nożyce się już przecięły. W mojej ocenie od dwóch lat komputery grają lepiej niż jakikolwiek CD – nawet najdroższy, nawet na najlepszych, najstarszych mechanizmach. Szczególnie, że tych dobrych mechanizmów, tak naprawdę, nie było dużo w historii świata. Były tylko trzy dobre mechanizmy: Sanyo, Sony i Philips. I wszystkie te firmy zrezygnowały z tej pracy stosunkowo dawno. Z tych dobrych mechanizmów. Tylko te trzy firmy robiły mechanizmy.'

A jednak, malo slyszal ;)

Red.:

'Czy ten sam PCM przekonwertowany do DSD zagra lepiej?'

Łukasz: Tak. I niestety, nie umiem tego wyjaśnić. Proces zamieniania tego strumienia na muzykę jest o wiele łatwiejszy w przypadku DSD.

Czyli Fikus robi w ciemno i absolutnie nie wie o co chodzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co Cię to obchodzi???????

Dyskusja jest o lampizatorze glownie, kazdy ma swoje za i przeciw, ale jesli zwala sie cala wine za swoje audio frustracje na mnie, to chyba mam prawo sie bronic i napisac ze problem lezy nie we mnie, ale w tym kto jest ta cala sytuacja na forum sfrustrowany.

Czyz nie? ;)

jesli zwala sie cala wine za swoje audio frustracje na mnie

Szymon Ci powiedzial , ze jestem sfrustrowany? Czy moze Ty jestes sfrustrowany i powiedziales o tym Szymonowi ? A moze razem jestescie sfrustrowani , ze nie dajecie rady narzucic tu swoich "branzowych "opinii?

Wszedzie gdzie moge pisze ,ze podoba mi sie dzwiek mojego systemu zlozonego z Avantgardow, Ayona Crossfire, La Fontaine , Lampiego Big7 , Aurendera W 20 i paru innych klockow i akcesoriow. I to moje zadowolenie budzi wasze niepohamowane "branzowe frustracje ", szczerze wspolczuje. Pora zmienic branze.

Konto w trakcie usuwania

Przeciez sie przyznalem, ze elektronika to nie moja specjalnosc.

Ale pamiec poki co mam dobra :)

W temacie watku wzialem sobie do serca uwagi Marka Dyby z testu GG w highfidelity :

"Powiem tak: moim zdaniem, DAC single-ended, podobnie jak moje ukochane wzmacniacze SET, ma mimo wszystko jedną, może i niewielką, ale dla mnie istotną przewagę, nad flagowym produktem Lampizatora – źródła pozorne są jeszcze bardziej materialne, namacalne, jeszcze lepiej wypełnione. Rzecz nie w konkretnym umiejscowieniu na scenie (co Goldi chyba robi precyzyjniej) i nawet nie w obrysowaniu ich ostrzejszą kreską (bo tu chyba też Złota Brama ma przewagę), ale raczej w bardziej namacalnym wypełnieniu tychże konturów, w nadaniu im odpowiedniej masy, po prostu ciała, takiego które można dotknąć. Trudno jest mi to lepiej opisać. Golden Gate buduje wielką i wieloplanową scenę. Potrafi z dobrym materiałem zagrać bardzo precyzyjnie, nie gubiąc tej precyzji nawet na dalszych planach.

A jednak, w moim odczuciu, to Big 7 sprawiał, że nie tylko widziałem, ale wręcz czułem obecność fortepianu Jarretta w swoim pokoju, czy Milesa czarującego swoją trąbką, czy Patricii Barber śpiewającej dwa metry ode mnie. Powtórzę jeszcze raz – Golden Gate dawał podobne wrażenie, ale w moich uszach o mniejszej intensywności."

Bylem ostatnio u pewnego znanego dystrybutora Avantgarda, ktorego prezentacja w Monachium zostala uznana za wysmienita. Mial te same glosniki co ja i Lampiego B7.

Powiem tak - nie zamienilbym sie na moj system ,nawet jak by mi oferowal skrzynke Haut Brion z dobrego rocznika. Moral plynie z tego taki - cudze chwalicie ,swego nie znacie , sami nie wiecie co posiadacie.

Nie tesknie za zmianami, ciesze sie muza.

Konto w trakcie usuwania

Bylem ostatnio u pewnego znanego dystrybutora Avantgarda, ktorego prezentacja w Monachium zostal uznana za wysmienita. Mial te same glosniki co ja i Lampiego B7.

Powiem tak - nie zamienilbym sie na moj system ,nawet jak by mi oferowal skrzynke Haut Brion z dobrego rocznika.

Ale Ty chyba też masz BIG7 i Avantgardy ?

Więc o co kaman ?

No chyba trochę już przesadziłeś tym wpisem ...

Elberoth

To przyklad przenośni jest-bo tego nie mogą robić,bo wkoło siebie nie ma tylu dziurek)

Jak zwykle, gra caly system. Poza Big7 i Avantgarde Duo Omega, wzmak, transport i kable byly inne.

Moje danie jest pelne sokow , smakow i soczystosci, jego jakby suche, twarde i niedoprawione. Oczywiscie jak na moj i mojej zony gust.

"Trza umiec zestawic system" jak powiada pewien gosc, z ktorym rzadko sie zgadzam , ale akurat co do tego w 100 %.

Elberoth

To przyklad przenośni jest-bo tego nie mogą robić,bo wkoło siebie nie ma tylu dziurek)

Moze na elektronice to sie lepiej znasz ode mnie , ale z polskiego to noga jestes, bez urazy.

Przestańcie się okładać i włączcie o 17 tvp hd,trwa Konkurs Chopinowski-najważniejszy monochromatyczny pinistyczny konkurs na Ziemi. Słuchacie jeszcze muzyki? Po kiego licha Wam te klamoty,jak tylko napierdalać się z ich powodu potraficie-wstyd!

Sluchalem wczoraj Chinczyka Ki Qonga i naszego Pawla na moim zestawie wielokanalowym w kinie domowym. Atmosfera na sali jest oczywiscie nie do podrobienia, ale dla mnie jako pianisty amatora relacja tv w hd z mozliwosci przygladania sie technice z odleglosci 1 m na ekranie o przekatnej 120 cali - bezcenna. Przez te relacje nie zobaczylem goli Roberta z Borussia:(

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.